GOUDA
vrijdag 15 december

bij GOUDA BIJ KAARSLICHT is Gouda op haar mooist!

Gouda staat op vrijdag 15 december in de schijnwerpers en het kaarsenlicht. In het prachtige oude centrum van de stad is van alles te beleven bij een sfeervol lichtfeest. Op deze pagina een greep uit het programma van Gouda bij Kaarslicht. Het volledige programma vind je op www.goudabijkaarslicht.nl.

Gouwe Kerk
Vanaf 14u00 is de kerk open voor publiek. De Gouwekerk is ook de plaats waar op zaterdagmiddag (vanaf 15u00) de afterparty zal plaatsvinden. 

14u30-15u30 Feestelijk openingsconcert
Met optredens van Bora Balci, Martin van Os en Amand Hekkers; het Gouds Kinderkoor, de bastrombonist Pelle van Esch en stadsdichter Hanneke Leroux.
16-17u00 Openbare repetitie voor de viering bij de boom onder leiding van Boudewijn Zwart.
17-18u00 Popkoor Mikado uit Zoetermeer, swingend koor met popliedjes vanaf de sixties, maar wel in kerstsfeer.
20u15-22u00  Gezamenlijk optreden van Di Gojim, zangeres Alysia van Horik, het koor van Mirakel musicaltheater en de Stedelijke Harmonie Caecilia. Het programma heet Over de Brug, een modern muzikaal sprookje over een grenzeloze liefde. Jaap Mulder, multi-instrumentalist, heeft dit familieprogramma geschreven. 

Middagprogramma Markt
14-17u00 Ganzenhoederverhalenverteller,Veluwse Midwienterhoornbloazers, Poppenkast, Toneel, kerstclowns, VoetFolk minstrelen, Tudordames, Internationaal Gouds Kerstcircus, Draaiorgel De Lekkerkerker.
17-17u30 Bespeling carillon Sint Janskerk door stadsbeiaardier Boudewijn Zwart. 

Viering bij de boom
18u30-20u00 Traditiegetrouw begint om 18u30 de samenzang op de Markt om gezamenlijk in kerstsfeer te komen, onder de vertrouwde leiding van onze stadsbeiaardier Boudewijn Zwart. De start van het officiële programma is om 19u00 met de drie klassieke zangers: de tenoren Amand Hekkers, Martin van Os en bas- bariton Bora Balci. Maar dit jaar heeft nog een extra Gouds tintje: Pelle van Esch opent op zijn bastrombone de ceremonie en het kinderkoor van De Ridderslag zingt. Kortom: een mix van jong talent en klassieke klasse!

De Goudse Waag
10-17u00  Instapwandelingen om 15u00 en 16u00 (Nederlands), 16u30 (Duits). Start: voor de Goudse Waag. €4,- per persoon, te betalen bij de VVV. Het Kaasmuseum is open voor bezichtiging. 
15u30-16u00/17u30-18u00 At va ‘ani is een sprankelende Goudse volksdansgroep. Zij laten een combinatie zien van Nederlandse en Noorse dansen in kleurrijke traditionele kostuums.
20-21u30 Two Four Six o’ One. Zes vrienden met een gedeelde musical achtergrond en een passie voor zang zingen zangstukken uit bekende en minder bekende musicals.

Sint Janskerk
11-22u00  Winterfair. In de prachtige Sint Jan bieden meer dan 40 standhouders sierlijke, smakelijke en aantrekkelijke (seizoens)producten aan. Rust even uit op het warme en sfeervolle Foodplein en geniet van heerlijke, vers bereide gerechten. Daarnaast zijn er diverse optredens en concerten. In de stilteruimte is er een mogelijkheid om een kaarsje op te steken.

Leescafé Zoet & Zalig
Het Leescafé wordt in de middag een poëziecafé, waar je kunt luisteren naar gedichten, omlijst met barokmuziek. In de avond is het Leescafé een shantycafé. Twee Goudse shantykoren zingen liederen van weemoed en hard werken. 
14-14u20 Pax et Bonum, het Minderbroeders koor van Archeon brengt Gregoriaans gezang en middeleeuwse bedevaart- en loopliederen. 
14u20- 15u30, 16u15-17u00, 17u45-18u00 Dichters op Donderdag. Een groep dichters die regelmatig bij elkaar komt en aan elkaar en publiek voordragen in het IJsselhuis in de Museumhaven.
15u30-16u15, 17-17u45 Barokensemble (dwarsfluiten en klavecimbel) van Cultuurhuis de Garenspinnerij olv Hans Wolff.
20u15-22u30 Het Viswijvenkoor Gouda en het Gouds Shantykoor West Zuidwest treden apart en gezamenlijk op. 

Houtmansplantsoen
16-18u00 / 20-22u00 Op één van de mooiste muziekpodia die Gouda rijk is, de muziektent in het Houtmanplantsoen, zal een aantal jonge bandjes uit het ‘bandproject’ acte de présence geven. Naast een aantal eigen nummers zal iedere band op geheel eigen wijze een kerstlied verzorgen. Het ‘bandproject” is een initiatief van de Goudse Popschool. 

Nieuwe Haven 308
18-19u00 Het Strijkersorkest van 20 leerlingen van Cultuurhuis Garenspinnerij o.l.v. Maaike Gerlsma.
20-22u00 Real Sounds Coverband is een Goudse easy listening band bestaande uit vier enthousiaste en ervaren musici. De muziekstijl kan worden omschreven als jazzy-soul, ballads, top 100 repertoire met mooie driestemmige zang.
22-23u00 Déja vu is een Crosby, Stills, Nash & Young coverband die uit hun rijk repertoire put om een mooie afsluiting te bieden op deze nieuwe locatie. 

Koetstaxi
15-19u00 Route start bij LF, Hoge Gouwe 189 > Hoge Gouwe > Nonnenwater > Raam > Kuiperstraat > Lange Noodgodstraat > Westhaven > halte Uiterste Brug vlakbij De Malle Molen > halte Veerstal vlakbij bij Museumhavencafé "IJsselhuis" > halte Vest vlakbij Molen De Roode Leeuw > halte Vlamingstraat, vlakbij de Kleischuur > Raam > Verloren Kost > Hoge Gouwe > halte LF-Gouda. 

Music Art Centre Gouda Studio’s
12-23u59 In dit podiumcafé kun je even lekker opwarmen met warme chocomel, glühwein, appeltaart, huisgemaakte soep en een dagschotel (ook vegetarisch), alles vers klaargemaakt in eigen keuken. Er is een expositie van Araun Gordijn met zeven aquarellen van straatbeelden en landschappen in Amerika. Natuurlijk is er ook muziek.
15-17u00 Raoul Wijsma is een zogeheten crooner in de stijl van Sinatra, afgestudeerd aan Conservatorium Amsterdam voor jazz zang. 
20-23u59 Change of Key won in 2014 & 2015 Dutch Country Music Award. Zij brengen country muziek onder het motto: covers, traditionals en originals. 

StudioGonz 
20u15-22u15 COOL Talent UNPLUGGED zorgt dit jaar voor een bijzonder programma in StudioGonz. COOL Talent biedt een podium voor de beste acts (zang, dans, cabaret) van de middelbare scholen uit Gouda en omgeving. 

Cultuurhuis Garenspinnerij
Het Cultuurhuis Garenspinnerij is het hart van amateurkunstbeoefening. Naast de vele groepen in de stad organiseert het Cultuurhuis ook in eigen huis diverse optredens. 
20-24u00 Cultuurhuis Garenspinnerij zet haar deuren op voor een spetterende Afterparty! 

Organisatie Stichting Gouda bij Kaarslicht en de gemeente Gouda.

Zie www.goudabijkaarslicht.nl.

 

 

SINT JANSKERK

Concertagenda Sint-Janskerk

wo. 13 dec. KERSTGALA MET DE JOSTIBAND EN MANNENKOREN MARTIN MANS
20u00  Kerstgala met De Jostiband en mannenkoren van Martin Mans. Het enthousiaste Jostiband Orkest o.l.v. Lyan Verburg komt opnieuw naar Gouda. Vorig jaar gaven zij gezamenlijk voor een volle Sint Jan een prachtig concert. Martin Zonnenberg bespeelt het orgel en Mark Brandwijk neemt plaats achter de vleugel. De drie mannenkoren van Martin Mans vullen het vak onder het orgel en brengen bekende kerstarrangementen ten gehore zoals: Stille Nacht en Cantique de Noel. Het kerstgala is niet zomaar een concert, maar een unieke beleving op zich. Er is ruimte voor bijzondere solo’s, vrolijke opmerkingen van de muzikanten en een humoristische noot van de solisten. Prijs € 22,50 / Online € 20,-.

Bestel online uw kaarten op www.martinmans.nl. Vrienden van de Sint Jan € 18,-.

vr. 22 dec. CANTARE | KERSTCONCERT
20u00  Kerstconcert door het Christelijk Vocaal Ensemble Cantare o.l.v. Leo Rijkaart met medewerking van de organist Christiaan Ingelse. In een gevarieerd programma worden bekende en minder bekende kerstliederen uitgevoerd. De keuze van de muziek is zeer breed van oude muziek tot meer eigentijds. Prijs € 15,-. Vrienden van de Sint Jan €13,50.

wo.20/do.21 dec. WERVELEND BLACK GOSPEL KERSTCONCERT


20u00  ZO! Gospel Choir & Berget Lewis zijn de sterren in St. Jan Black Gospel Night Editie 2017. Gouda krijgt voor het vierde achtereenvolgende jaar kleur in de donkere dagen voor kerstmis. In een winterse setting houdt Eigenwijze Evenementen opnieuw een swingend  Black Gospel Concert in de prachtige entourage van de St. Janskerk. Na het succes van de afgelopen jaren belooft deze muzikale happening misschien wel de meest wervelende editie. Een unieke belevenis met muzikale topacts, op een locatie waar saamhorigheid, blijdschap en Kerst samenkomen. Op woensdag 21 en donderdag 22 december krijgt de St. Jan in Gouda een unieke setting. De St. Jan wordt voor deze gelegenheid omgetoverd tot een bijzonders sfeer locatie, met veel kaarslicht,  stijlvolle aankleding, sfeerverlichting en een goed glas wijn vergezeld van Goudse kaas. Trots is Hans Peter van den Bosch van Eigenwijze Evenementen dat voor een vierde editie, misschien wel het beste Black Gospel koor van Nederland naar Gouda komt. ZO! Gospel Choir is een authentiek en tomeloos swingend koor. De stijl van het koor laat zich het best omschrijven als Black Gospel maar dan wel met een geheel eigen stijl, een super dynamische podiumpresentatie en een unieke internationale sound. Daarnaast de aanwezigheid van niemand minder dan Berget Lewis in Gouda. Berget Lewis geniet bekendheid als zangeres van onder meer The ladies of Soul, heeft recent met haaroptredens in X Factor UK Engeland versteld doen staan met haar muzikale kwaliteiten. Zij zal met haar Soul, R&B en Gospel geluid een onuitwisbare indruk achterlaten. Haar stem, en dan nog versterkt door de akoestiek van dit monumentale gebouw, belooft ons een bijzondere decemberavond.  Dit Gospelconcert biedt u de gelegenheid om de Kerst op een unieke manier in te luiden met relaties, personeel, vrienden en familie, onder het genot van heerlijke wijnen en een smakelijke Goudse kaasplank. Jong en oud zijn dus van harte welkom om te komen genieten van een concert waarbij het niet nodig is om stil te blijven zitten!

Kaarten zijn online te bestellen via of via de Primera-winkels in Gouda Gildenburgh & De Markt, evenals bij de St. Jan en bij Primera Raadhuisplein in Bodegraven. Bestel nu uw kaarten via www.blackgospelnight.nl. Voor zakelijke arrangementen kunt u contact opnemen via info@eigenwijze-evenementen.nl

za. 23 dec. GOUDS KINDERKOOR | KERSTCONCERT
19u00  Jaarlijks kerstconcert m.m.v. Jaike Bakker, harp en Arjen Leistra, orgel/piano. Bij het Gouds Kinderkoor leren jongens en meisjes vanaf vijf jaar hoe leuk het is om goed te leren zingen! Het Gouds Kinderkoor onder leiding van Daniëlle van Laar is onderdeel van het Randstedelijk Zanginstituut en bestaat uit een Zangklas (kinderen vanaf 5 jaar), een Opleidingskoor en Opleidingskoor Plus (kinderen vanaf 7 jaar), een Concertkoor (kinderen tot 13 jaar) een Jeugdkoor (jongelui van 14-17 jaar) en een Jongerenkoor (18 jaar en ouder).

 Tijdens het jaarlijkse Kerstconcert treden alle groepen op. Onderdeel van het programma is een gezongen kerstspel. Prijs € 10,-. Vrienden van de Sint Jan € 9,-. Kinderen € 5,-.

Voor de meeste bovenstaande concerten geldt: vrij toegankelijk in combinatie met entree kerk. Vrienden van de Sint Jan hebben vrij toegang. Tenzij anders vermeld onder aan de concerten.

Zie voor nadere en andere info www.sintjan.com.

STUDIOGONZ

Maandprogramma StudioGonz

StudioGonz is ieder weekeinde open. Donderdag om 20u00, vrijdag en zaterdag om 21u00 en zondag (1 keer in de 2 weken) om 14u00. Met elke vrijdag en zaterdag bands, DJ's, thema-avonden of een gezellig StudioGonz Café! En om de week op zondag Lounge&Gaming. Genoeg te doen dus om je niet te vervelen.

iedere do. DONDERSLAG CAFÉ
het weekend begint op donderdag.

iedere vr.+za. STUDIOGONZ OPEN

vr. 15 dec.       KAARSJESAVOND in de Garenspinnerij
Met leuke optredens van COOL Talent. Gratis

za. 16 dec.      HELTER SHELTER playing Beatles & Stones

vr. 29 dec.       MEDEWERKERSPARTYHARDY

za. 13 jan.       MARK FOGGO + RUDE RADIATION

Let op: de standaard deurtijden van StudioGonz aangepast: do. van 20u00 tot 23u00. Vrijdag en zaterdag van 21u00 tot 00u00.

Zie voor nadere informatie www.studiogonz.nl.

OUD-KATHOLIEKE KERK
za. 16 dec. 19u30 21u00 en zo. 17 dec. 15u30 17u00

GOUDSCH KAMERKOOR: A FESTIVAL OF LESSONS AND CAROLS

Een jaarlijks terugkerende concertreeks van het Goudsch Kamerkoor is het traditionele Festival of Lessons and Carols.

Ook dit jaar brengt het Goudsch Kamerkoor weer een sfeervol, muzikaal en poëtisch programma als opmaat naar de kerstdagen. Er zullen op kerst geïnspireerde teksten gebracht worden. Een mooie manier om helemaal in de kerstsfeer te komen. De kerstliederen van onder andere Schütz, Berlioz en Poulenc zijn vaak ingetogen, soms uitbundig. Annemarie Stout leest gedichten en verhalen die de verschillende kanten van Kerst belichten. Hartini van Rijssel speelt een intermezzo op viool. Het geheel staat onder leiding van dirigent Mark Lippe.

Dit concert is voor veel mensen het stemmige startpunt van de kerstperiode. Bij kaarslicht luisteren naar bekende en minder bekende kerstliederen en naar poëtische teksten die kerst op een verrassende manier inkleuren.

Kaarten: €12, kinderen €10 en vrienden van het koor €7. Bestellen via www.goudschkamerkoor.nl

 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.