FILMHUIS GOUDA

Phantom thread

Daniel Day-Lewis wordt als de beste acteur van zijn generatie beschouwd. In PHANTOM THREAD schittert hij in wat waarschijnlijk zijn laatste grote rol is, want Day-Lewis heeft zijn pensioen aangekondigd. Hij speelt de starre, hypersensitieve Reynolds Woodcock, couturier van het gelijknamige modehuis in het Londen van de jaren vijftig.
Rust en routine zijn de sleutelwoorden in ‘the House of Woodcock’ en wee degene die zich daar niet aan houdt. Menige verovering van de overigens verstokte vrijgezel Reynolds heeft het veld moeten ruimen door geluiden te maken bij het ontbijt. Zus Cyril (een glansrol van Lesley Manville), die de zakelijke belangen van het bedrijf behartigt, ziet het als haar levenstaak Reynolds te beschermen zodat hij zich volledig op zijn creaties kan richten. Zij regeert met ijzeren vuist. Maar dan ontmoet hij in een afgelegen hotel serveerster Alma (Vicky Krieps). Zij is geïmponeerd door zijn eetlust, hij ziet in haar zijn muze met de ideale maten. Het duurt dan ook niet lang of Alma maakt haar entree in the House. Anders dan haar voorgangsters probeert Alma haar plaats in het huis en in zijn hart te veroveren door Reynolds koppig te trotseren en zijn zwakke plekken te vinden. Wat volgt is een schitterend kat-en-muisspel vol liefde en overgave, jaloezie, bijgeloof en perfectionisme. Alma en Reynolds zijn aan elkaar gewaagd – een fantastische acteerprestatie van deze jonge Luxemburgse actrice. Regisseur Paul Thomas Anderson (THERE WILL BE BLOOD, THE MASTER, MAGNOLIA) plaatst PHANTOM THREAD in de jaren vijftig in de hogere kringen van Londen en heeft zijn drama weer tot in de puntjes verzorgd – terecht kreeg de film een Oscar voor beste kostuums.

cast
Vicky Krieps, Daniel Day-Lewis, Lesley Manville

duur
130 min.

  • dinsdag 24 april 2018, om: 20:30
  • donderdag 26 april 2018, om: 20:30
  • vrijdag 27 april 2018, om: 19:00
  • zondag 29 april 2018, om: 16:00
  • maandag 30 april 2018, om: 20:30

De wilde stad

Als je wilde dieren wilt bekijken ga je toch op safari? Helemaal niet nodig! Deze inspirerende en luchtige documentaire, die je blik verruimt, laat zien dat zelfs een stadse omgeving een rijkdom aan wilde natuur bezit.
Deze film van regisseur Mark Verkerk is het slotdeel van een trilogie over de Nederlandse natuur. Met DE NIEUWE WILDERNIS (Gouden Kalf 2013) bracht Verkerk ons héél dicht bij de natuur in en rond de Oostvadersplassen. In HOLLAND – NATUUR IN DE DELTA (2015) zette hij Nederland als waterland op het doek, met zowel aandacht voor waterwerken als de natuur. En met DE WILDE STAD laat Verkerk zien dat ook een stad – hij koos voor Amsterdam – een wilde natuur heeft, al zou je daar niet zo snel bij stilstaan. Als natuurliefhebber zoek je toch de bossen op, de zee en de duinen, de Wadden? Juist deze verrassende invalshoek is al een reden – voor jong en oud – om de film te gaan zien: je gaat de stad en haar omgeving met andere ogen waarnemen, je leert écht kijken en even stil te staan. Niet om je smartphone te raadplegen, maar om dat meerkoetje, die rivierkreeft of een vlucht spreeuwen te volgen. Het Cruijff-citaat waarmee de film opent is dan ook treffend: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’ DE WILDE STAD heeft een andere vorm dan zijn voorgangers, het is meer een filmisch essay. We worden op sleeptouw genomen door Abatutu, een pratende kater met de stem van Martijn Fischer – de gelijkenis met KEDI dringt zich zomaar op. Als een ware stadsgids vertelt Abatutu over zijn diergenoten, zoals de reiger, vleermuis, halsbandparkiet, pad, slechtvalkrat en vos, en over hun interactie met de mens. regie: Mark Verkerk

duur
85 min.

  • dinsdag 24 april 2018, om: 14:00
  • vrijdag 27 april 2018, om: 21:45
  • zondag 29 april 2018, om: 11:00
CINEMA GOUDA

1 MINUUT FILMS VAN TOVERLINT IN CINEMA GOUDA

In het kader van haar 60-jarig jubileum nodigt de Goudse filmclub Toverlint een ieder uit voor een bezoek aan de Cinema Gouda.

Je maakt kennis met het werk van Toverlint door een compilatie van 25 minuten van 1 Minuutfilms in de Cinema Gouda.

De NOVA (Nederlandse Vereniging van Audiovisuele amateurs) houdt jaarlijks een 1 Minuut filmfestival en Toverlint draagt haar steentje bij door grappige, ludieke films met een korte verhaallijn in te zenden.

De inloopdagen zijn: zaterdag 14 april: 13u30; donderdag 19 april: 18u30; zondag 29 april: 13u30.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.