FILMHUIS GOUDA

A Ciambra

In dit rauwe en energieke portret – de Italiaanse inzending voor de Oscars – wil de 14-jarige Pio de rol van zijn broer en vader in het gezin overnemen nadat die zijn gearresteerd. Hij komt voor moeilijke keuzes te staan.
Met een chaotisch tafereel, versterkt door een beweeglijke camera, maken we kennis met de Roma-familie Amato. Zo’n dozijn gezinsleden uit vier generaties moeten het met elkaar zien te rooien in een achterstandswijk van Gioia Tauro (Calabrië). Opeengepakt in een kleine woning is er nauwelijks plaats om gezamenlijk te eten, maar voor opa, moeder Iolanda, vader Rocco, oudste zoon Cosimo en Pio is er altijd een plekje om de tafel.Met de verkoop van gestolen waar en illegale aftap van elektriciteit proberen Rocco en Cosimo al die monden te voeden, terwijl de schulden blijven oplopen. Tegelijkertijd moeten ze rekening houden met hun rivalen, de plaatselijke maffia.Pio wil meedoen met de mannen, maar wordt als ‘te klein’ weggezet. Dat zint hem niet en wanneer zijn vader en broer opgepakt worden, neemt hij alsnog het stokje over – tegen de zin van zijn moeder. Gelukkig is er iemand bij wie hij terecht kan om raad: Ayiva, een migrant uit Burkina Faso. Deze vriendelijke man ontfermt zich over Pio en probeert hem enigszins op het rechte pad te houden. Het blijkt een hopeloze missie.A CIAMBRA van Jonas Carpignano houdt zo’n beetje het midden tussen fictie en documentaire. De aftiteling laat zien dat er heel wat echte Amato’s meespelen, zoals hoofdpersoon Pio, die eerder een mooie rol had in Carpignano’s vluchtelingendrama MEDITERRANEA (2015). Producent Martin Scorsese beoordeelde A CIAMBRA als: ‘prachtig gemaakt, alsof je er zelf naast staat’.

cast
Pio Amato, Koudous Seihon, Damiano Amato

duur
118 min.

 • woensdag 21 februari 2018, om: 20:30

Jane

Moderne natuurdocu’s verbluffen vaak met hightech opnames met peperdure camera’s. Het kan ook anders, zo bewijst JANE. De op nostalgisch 16mm geschoten documentaire is een bijzondere ode aan Jane Goodall, ’s werelds bekendste apenkenner.
Denk je aan chimpansees, dan denk je al snel aan de Nederlandse primatoloog Frans de Waal – afgelopen jaar nog één van de VPRO-zomergasten. De Waal heeft echter een nog veel beroemdere Britse evenknie: antropologe annex biologe Jane Goodall (1934). Zij maakte vanaf begin jaren zestig furore met een langdurige wetenschappelijke studie naar het gedrag van mensapen in het Gombe Stream National Park in Tanzania. Sindsdien geldt Goodall als hét icoon van het chimpaseeonderzoek en dat leverde inmiddels een stapel boeken en films op over haar werk en haar leven.De Amerikaanse documentairemaker Brett Morgen voegt daar met JANE nog een film aan toe. En wát voor film: hij kreeg toegang tot honderd uur nooit eerder vertoond materiaal uit de jaren zestig, opgedoken in de archieven van National Geographic. De 16-mm beelden – met de o zo karakteristieke kleuren uit die tijd – werden geschoten door de Nederlandse natuurfilmer Hugo van Lawick. Een man die letterlijk en figuurlijk verliefd werd op zijn onderwerp, want hij trouwde later met Goodall. Van Lawick wist exact hoe hij de bijzondere natuurbeelden van de fotogenieke Goodall en ‘haar’ chimps moest vastleggen.Behalve die opnames valt ook de soundtrack van JANE op: gecomponeerd door Philip Glass en dus vintage minimal music. ‘Na afloop blijven vooral de bijzondere kwaliteiten van de film hangen’, aldus de Volkskrant. ‘Een dromerig geheel van bedwelmende junglebeelden en de nuchtere passie van Goodall, die zich nooit op de voorgrond stelt maar des te meer indruk maakt.’

cast
Jane Goodall

duur
90 min.

 • maandag 19 februari 2018, om: 20:30
 • vrijdag 23 februari 2018, om: 21:45
 • zondag 25 februari 2018, om: 11:00
 • dinsdag 27 februari 2018, om: 14:00

Wonderstruck

Op zoek naar hun familie lopen de jonge tieners Rose en Ben weg van huis – het zijn twee aparte gebeurtenissen, in 1927 en 1977. Na een lange, avontuurlijke reis raken hun levens elkaar. Dan pas wordt duidelijk wat de twee verbindt.
Om haar strenge vader te ontlopen reist het doofstomme meisje Rose in 1927 van Hoboken (New Jersey) naar New York. Daar hoopt ze haar moeder te bezoeken, maar erg welkom is ze niet. Door haar werk als actrice heeft haar moeder weinig tijd voor Rose en zwerft het meisje op eigen houtje wat door de grote stad.Het is vijftig jaar later als ook de twaalfjarige Ben, doof geworden na een blikseminslag, wegloopt van huis. Zijn moeder is bij een verkeersongeluk omgekomen en sindsdien voelt hij zich eenzaam. Zijn vader kent hij niet, maar gelukkig weet Ben diens adres te achterhalen. Hij heeft een flinke reis voor de boeg: van Gunflint Lake aan de grens met Canada naar New York.In een parallelle vertelling volgen we beide tieners op zoek naar hun ouder. In het vermaarde American Museum of Natural History wordt de basis gelegd voor de link tussen de twee verhalen – die we uiteraard niet prijsgeven.Dat regisseur Todd Haynes een bijzonder oog heeft voor styling zagen we eerder in I’M NOT THERE en CAROL. Ook zijn moderne sprookje WONDERSTRUCK, naar de gelijknamige jeugdroman van Brian Selznick, is weer prachtig vormgegeven. Tijdsgrenzen verdwijnen, ook al is Rose’s dialoogloze verhaal in zwartwit gefilmd en bevindt Ben zich in de kleurrijke jaren zeventig. ‘Het is een film die bewust een constructie is, maar die ondanks al die kunstmatigheid intens ontroert. Omdat het een verhaal is dat over iets gaat wat iedereen herkent: mensen kwijtraken en nieuwe mensen vinden’, aldus Trouw in zijn vier sterren-recensie.

cast
Oakes Fegley, Julianne Moore, Michelle Williams

duur
117 min.

Breathe

Het regiedebuut van Andy Serkis vertelt de familiegeschiedenis van zijn vriend en producent Jonathan Cavendish. Diens vader Robin, verlamd door polio, blijkt een inspiratiebron voor vele lotgenoten te zijn.
Robin Cavendish (Andrew Garfield) is jong, sportief en ‘a dashing fellow’ wanneer hij tijdens een cricketwedstrijd de mooie Diana Blacker (Claire Foy) ontmoet. Het is liefde op het eerste gezicht. Een huwelijk laat niet lang op zich wachten, want de avonturier wil zo snel mogelijk met zijn nieuwbakken echtgenote naar Kenia.In 1957 – Robin is dan 28 jaar – slaat het noodlot toe. Genietend van een prachtige zonsondergang op zijn geliefde theeplantage zakt hij plotseling in elkaar. De prognose van de artsen is meedogenloos: polio, verlamd vanaf de nek, een levensverwachting van nog maar enkele maanden.Terug in Engeland ziet het ernaar uit dat Robin de rest van zijn leven met kunstmatige beademing in een ziekenhuisbed moet doorbrengen. Dat wil hij niet: ‘I don’t want to just survive, I want to truly live’, wat bij zijn vrouw een ongekende vechtlust en inspiratie oproept – ze hebben inmiddels een zoon, Jonathan. Diana schakelt een uitvinder in (Hugh Bonneville uit DOWNTON ABBEY) die een rolstoel op maat mét een beademingsapparaat ontwikkelt, waardoor Robin naar huis kan en zelfs een vakantie in Spanje kan doorbrengen met zijn gezin. Gezamenlijk besluit het echtpaar dat dit voor meer mensen mogelijk moet worden.BREATHE is een inspirerende, romantische biopic over een pittig thema, dat door grappige momenten vol droge Britse humor nooit te zwaar wordt.

cast
Andrew Garfield, Claire Foy, Hugh Bonneville

duur
117 min.

 • dinsdag 20 februari 2018, om: 14:00
 • donderdag 22 februari 2018, om: 20:30
 • zaterdag 24 februari 2018, om: 21:15
 • maandag 26 februari 2018, om: 20:30

Bar Bahar

Drie jonge vrouwen wonen samen in een appartement in Tel Aviv. Ze zijn heel verschillend, maar alle drie zijn ze op zoek naar liefde en vrijheid. Een intrigerend portret over het vinden van een balans tussen de traditionele en moderne cultuur.
Leila is een kettingrokende, eigenzinnige advocate die het opwindende nachtleven van Tel Aviv toejuicht. Daar ontmoet ze Ziad, die net als zij het vroegere vrome leven heeft ingeruild voor het vrijzinnige heden. Toch blijkt hij niet zo progressief als ze eerst dacht.De hippe Salma werkt in een restaurant en als dj. Ze is lesbisch en houdt wel van een jointje. Dat past uiteraard niet bij haar roots. Salma komt uit een conservatief Arabisch-christelijk nest en haar ouders hebben een etentje met een potentiële huwelijkskandidaat geregeld. Als ze daar met haar vriendin arriveert, komt de aap uit mouw. Haar vader reageert streng en wil zijn dochter opsluiten, maar Salma ontsnapt en keert terug naar Tel Aviv.Nour is de nieuwkomer in het appartement van Leila en Salma. Deze gelovige moslima mét hoofddoek is een studente ICT en al uitgehuwelijkt. Haar aanstaande echtgenoot behandelt haar streng en vindt de levensstijl van haar huisgenoten maar niets. Op een dag maakt haar verloofde het te bont en wil Nour van het huwelijk af. Leila en Salma helpen haar wraak te nemen en zelfs Nour’s vader kiest de kant van zijn dochter.Regisseur en scenarist Maysaloun Hamoud maakte met haar debuutfilm heel wat los. Als eerste Palestijn in zeventig jaar werd over haar een fatwa uitgesproken vanwege de manier waarop zij de islam portretteert.De Engelse titel van BAR BAHAR – IN BETWEEN – past perfect bij deze controversiële film. Gesteund door elkaar vinden de drie vrouwen hun weg tussen de moderne en traditionele, en religieuze en seculiere samenleving.

cast
Mouna Hawa, Sana Jammelieh, Shaden Kanboura

duur
96 min.

 • dinsdag 20 februari 2018, om: 20:30
 • vrijdag 23 februari 2018, om: 19:00
 • dinsdag 27 februari 2018, om: 20:30
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.