FILMHUIS GOUDA

Vincent

Vincent is zeventien en wil zelfmoord plegen uit protest tegen de opwarming van de aarde. Ziedaar het uitgangspunt van deze tragikomische roadmovie, waarin Vincent met zijn tante meereist naar de Klimaattop in Parijs voor een nieuw plan.
Vincent (Spencer Bogaert) is een milieuactivist, maar vindt de acties van zijn vriendengroep niet ver genoeg gaan. Hij heeft al diverse keren geprobeerd zelfmoord te plegen om aandacht te vragen voor de Groene Revolutie. We zien een disfunctionele familie die bestaat uit een jongeman met duidelijke identiteitsproblemen, zijn zwangere halfzus, een halfzus met blauw haar en beugel en een overspannen moeder Marianne (Barbara Sarafian, Persprijs voor Beste Actrice in Locarno). Stiefvader Raf is een zachtaardige, drukke aannemer en valt nauwelijks op, maar is van onschatbare waarde binnen dit bijzondere gezin. Op dat moment voelt VINCENT aan als een ernstig drama. Deze serieuze ondertoon verdwijnt evenwel als sneeuw voor de zon bij de introductie van tante Nicole (Alexandra Lamy), liefkozend Nikki genoemd. Zij komt uit Parijs en is de tegenpool van de moeder: flamboyant, druk pratend, stevig rokend en drinkend. Vincent voelt zich met haar verbonden en samen gaan ze stiekem in haar auto op weg naar Parijs. Zijn plan is om een gewaagde actie te realiseren tijdens de komende Klimaattop. De rest van de familie maakt zich zorgen om deze ontvoering en reist achter ze aan. Zo ontwikkelt de film zich tot een mix van roadmovie en coming-of-age drama met een komische ondertoon. Regisseur Christophe van Rompaey liet al in het ook bij ons vertoonde AANRIJDING IN MOSCOU zien dat hij dit terrein goed beheerst. De goede acteurs dragen ertoe bij dat de vaart er goed in zit tijdens deze doldwaze rit en zorgen voor een vermakelijke tragikomedie.

cast
Alexandra Lamy, Geert van Rampelberg, Barbara Sarafian

duur
118 min.

 • maandag 25 september 2017, om: 20:30
 • vrijdag 29 september 2017, om: 21:45
 • zondag 1 oktober 2017, om: 11:00
iedere zondagmorgen om 11u00

Zondagochtendvoorstellingen

ZONDAGOCHTENDVOORSTELLINGEN in Filmhuis Gouda, aanvang 11u00

zo. 2 april HET DOET ZO ZEER
zo. 9 april RÉPARER LES VIVANTS
zo. 16 april DOWN TO EARTH
zo. 23 april DE KINDEREN VAN JUF KIET
zo. 30 april NOCES

Retour en Bourgogne

Een oude wijngaard en de glooiende heuvels van de Bourgogne vormen het decor voor de veranderde levens van drie dertigers na de dood van hun vader. Een fijne feelgood film over het wijnambacht, Franse tradities en familiebanden.
Na tien jaar keert Jean (Pio Marmaï) terug naar de wijnboerderij waar hij opgroeide met zijn zusje Juliette (Ana Girardot) en broertje Jérémie (François Civil). De slechte band met zijn vader weerhield hem ervan eerder te komen. Ook toen zijn moeder vijf jaar geleden overleed liet Jean niets van zich horen, maar nu heeft hij dan toch de stap gezet. De penibele gezondheid van zijn vader is overigens niet de enige reden voor Jean’s terugkomst uit Australië, zijn vrouw heeft hun relatie op pauzestand gezet. Het is begrijpelijk dat Jean niet direct met open armen wordt ontvangen door zijn zus en broer – vooral Jérémie overlaadt hem met verwijten. Toch blijkt gaandeweg dat hun band sterk is, zeker nu het familiebedrijf onder druk komt te staan na het overlijden van hun vader. De drie moeten als erfgenamen zoveel belasting ophoesten, dat er ingrijpende besluiten nodig zijn. Intussen is de druivenoogst in volle gang en moet er gewoon gebuffeld worden. Het zorgt ervoor dat ze elkaar (weer) leren kennen én steunen. Juliette kan als nieuwbakken bedrijfsleider wel wat support gebruiken in het ontdekken van haar eigen weg. Zij is weer degene die Jean vooruit helpt: hij worstelt enorm met het gemis van zijn zoontje. En ook Jérémie heeft zo z’n besognes met zijn dominante schoonouders. In RETOUR EN BOURGOGNE laat regisseur Cédric Klapisch (CASSE-TÊTE CHINOIS, LES POUPÉES RUSSES) zien hoe zijn drie personages door de omstandigheden écht volwassen worden – en dat in zo’n mooie entourage.

cast
Ana Girardot, Pio Marmaï, François Civil, Marí­a Valverde

duur
114 min.

 • zondag 24 september 2017, om: 20:30

Aquarius

Indringend portret van de 65-jarige Clara, een mooie rol van Sonia Braga. Zij weigert haar appartement in een verder lege flat op te geven en raakt verzeild in een koude oorlog met de eigenaar.
‘Je bent zo koppig! Je bent net een oude vrouw of een kind’, roept Clara’s dochter op een gegeven moment wanhopig. ‘Dat is omdat ik een oude vrouw en een kind bèn, allebei tegelijk’, bijt Clara haar toe. Clara is een sterke vrouw, en dat zie je. Ze is trots, mooi en niet bang om haar mening te geven. Ze heeft het nodige meegemaakt en wijkt dan ook geen duimbreed als een projectontwikkelaar een bod doet op het appartement waarin ze al jaren woont. Hij heeft andere plannen met het  complex aan het strand van Recife en alle buren van Clara zijn inmiddels vertrokken. Clara piekert er niet over om te verhuizen. Ze doet trouw elke morgen haar oefeningen, gaat zwemmen in zee, flirt wat met de strandwacht en houdt siësta in haar hangmat. Gaandeweg  wordt de strijd met de kleinzoon van de eigenaar van het pand grimmiger. Hij benadert zelfs haar kinderen als Clara bod na bod afwijst. Dat gaat haar niet in de koude kleren zitten en ze blikt terug op de 30 jaar die ze in het appartement gewoond heeft. Waar ze feestjes gegeven heeft, haar carrière heeft opgebouwd, waar haar drie kinderen zijn opgegroeid en waar zij twee jaar geleden weduwe is geworden. Daarmee is AQUARIUS een prachtig portret van een vrijgevochten Braziliaanse vrouw, die in de woelige jaren tachtig en negentig steeds haar eigen koers heeft gekozen in het leven. Sonia Braga, bij ons vooral bekend van haar rol in KISS OF THE SPIDERWOMAN (1984) speelt haar krachtig, kwetsbaar en elegant. De muziek is goed gekozen en sluit perfect aan bij de verschillende periodes in Clara’s leven.

cast
Sonia Braga, Maeve Jinkings, Irandhir Santos

duur
145 min.

 • zondag 24 september 2017, om: 16:00
 • dinsdag 26 september 2017, om: 20:00
 • dinsdag 3 oktober 2017, om: 14:00

Summer 1993

Frida is nog maar net zes als ze in 1993 wees wordt. Wanneer de zomervakantie aanbreekt verhuist ze naar haar oom en tante. Een andere omgeving, ander huis, ander gezin, andere gewoontes. Ze wil terug!
De 6-jarige Frida slaat haar ooms en tantes stilletjes gade, ze lopen heen en weer met dozen en spullen. Nu ook haar moeder is overleden, moet het huis ontruimd worden en gaat ze bij haar oom en tante op het platteland wonen. Dat was haar moeders wens, maar het liefst was Frida bij haar grootouders in Barcelona gebleven. Het is flink wennen voor zowel Frida als haar nieuwbakken pleegouders, die hun best doen om het meisje liefdevol op te nemen in hun gezin. Dat valt niet altijd mee. Frida kan het verlies van haar moeder uiteraard niet goed duiden, maar ze lijdt er zichtbaar onder. Dat uit zich in eenzaam gescharrel in de tuin, waar ze cadeautjes voor haar moeder neerlegt bij een Mariabeeldje. Of in spaarzame vragen aan haar tante over haar moeders ziekte. Maar ook in recalcitrant gedrag met soms nare gevolgen, zeker als het haar altijd zingende, vrolijke pleegzusje betreft en ze haar pleegouders tegenover zich vindt. Wanneer Frida na de zomervakantie naar haar nieuwe school gaat, komt er meer rust in haar hoofdje. Dat ze zich steeds beter op haar gemak gaat voelen, blijkt ook uit de laatste ontroerende scène. Met het autobiografische en gevoelige SUMMER 1993 schetst de Catalaanse regisseur Carla Simón een indrukwekkend beeld van haar eigen jeugd als wees – ook haar moeder overleed aan aids. Ongelooflijk knap hoe ze Laia Artigas (Frida) met al die wisselende emoties heeft gecast en gefilmd, vanuit háár perspectief en belevingswereld. SUMMER 1993 werd in Berlijn bekroond tot beste debuut.

cast
Laia Artigas, Paula Blanco

duur
97 min.

 • zondag 24 september 2017, om: 11:00
 • woensdag 27 september 2017, om: 20:30
 • vrijdag 29 september 2017, om: 15:30
 • zaterdag 30 september 2017, om: 21:15
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.