FILMHUIS GOUDA

Film stars don’t die in Liverpool

Hollywoodactrice Gloria Grahame krijgt eind jaren zeventig als 55-jarige een relatie met beginnend acteur Peter Turner, die dertig jaar jonger is. In 1981 keert ze – ernstig ziek – terug naar zijn huis in Liverpool.
Actrice Gloria Grahame (Annette Bening) speelt in de jaren vijftig samen met Humphrey Bogart en James Stewart in veel Hollywoodfilms. Maar ze past niet in het studiosysteem en na enkele stukgelopen huwelijken plus een schandaal met een minderjarige jongen trekt ze naar Europa. Ze gaat in London wonen, waar ze zich wil aansluiten bij het Royal Shakespeare Theatre. In haar pension maakt ze kennis met Peter Turner (Jamie Bell van BILLY ELLIOT) uit Liverpool, die wil doorbreken als acteur. Ondanks het leeftijdsverschil krijgen ze een gepassioneerde liefdesrelatie die enkele jaren duurt. Ze leven samen in Europa en de VS, maar de affaire houdt geen stand. Gloria gedraagt zich als een diva, is manipulatief en verzwijgt dat ze kanker heeft. Peter accepteert haar nukken lang, maar kiest uiteindelijk toch voor zijn eigen acteercarrière in Engeland. In 1981 komt Gloria op bezoek in Liverpool en wordt liefdevol opgenomen in Peter’s ouderlijk huis. Zijn ouders (Julie Walters en Kenneth Cranham) accepteren haar en ze wordt goed verzorgd. Dat is nodig, want ze blijkt ernstig ziek en moet veel rusten. Peter houdt nog steeds van haar en het doet hem verdriet om haar zo te zien lijden. FILM STARS DON’T DIE IN LIVERPOOL is gebaseerd op een autobiografisch boek van Turner uit 1987. Pas dertig jaar later is het bewerkt tot een film, waarin de ijzersterke Bening en Bell laten zien hoe vergankelijk roem is en dat liefde geen (leeftijds)grenzen kent. 

cast
Jamie Bell, Julie Walters, Annette Bening

duur
106 min.

  • woensdag 25 april 2018, om: 20:30
  • vrijdag 27 april 2018, om: 15:30
  • zaterdag 28 april 2018, om: 21:15
  • dinsdag 1 mei 2018, om: 20:30
  • zaterdag 5 mei 2018, om: 18:30
  • zondag 6 mei 2018, om: 20:00
  • dinsdag 8 mei 2018, om: 14:00
CINEMA GOUDA

1 MINUUT FILMS VAN TOVERLINT IN CINEMA GOUDA

In het kader van haar 60-jarig jubileum nodigt de Goudse filmclub Toverlint een ieder uit voor een bezoek aan de Cinema Gouda.

Je maakt kennis met het werk van Toverlint door een compilatie van 25 minuten van 1 Minuutfilms in de Cinema Gouda.

De NOVA (Nederlandse Vereniging van Audiovisuele amateurs) houdt jaarlijks een 1 Minuut filmfestival en Toverlint draagt haar steentje bij door grappige, ludieke films met een korte verhaallijn in te zenden.

De inloopdagen zijn: zaterdag 14 april: 13u30; donderdag 19 april: 18u30; zondag 29 april: 13u30.

DE HOLLANDSCHE MAAGD
t/m 26 mei

MEMORIES THE FIFTIES: Anita Gaasbeek, Maurice Utrillo, Petrus Griepink e.a.

t/m 26 mei MEMORIES THE FIFTIES: Anita Gaasbeek, Maurice Utrillo, Petrus Griepink e.a.
Expositie met als thema de vijftiger jaren. Er is grafiek uit deze periode met litho’s van o.m. Maurice Utrillo en Marcel Vertès. Anita Gaasbeek exposeert nieuwe schilderijen met als inspiratie foto’s, tijdschriften en (dans)films uit de periode na de tweede wereldoorlog. Van Petrus Griepink is er nieuw porselein in de Nerkomi-techniek. Tijdens Open Atelier Gouda laat Anita Gaasbeek haar schilderijen, schetsen en inspiratiebronnen zien in haar atelier achter de galerie.

Openingstijden do. en vr. 13-17u00 en za. 11-17u00. Tijdens Open Atelier 14 en 15 april 12-18u00. Meer info op: www.dehollandschemaagd.nl.

GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 06-15386063

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 17 feb.

VERGEZICHTEN

Een nieuw jaar begint met vooruit kijken. Met de tentoonstelling ‘Vergezichten’ blikt Kunstuitleen Gouda ook vooruit en als het kan, alle kanten op. Want volgens het woordenboek geeft een vergezicht je de mogelijkheid “om ver en in verschillende richtingen te kunnen zien”. Met deze gedachte heeft de kunstuitleen een aantal kunstwerken met een vergezicht bij elkaar gezocht. Het ene kunstwerk is weids en subtiel, terwijl in het andere werk de horizon een smal verdwijnpunt aan het einder is. Soms zie je een vergezicht in een doorkijkje of kun je het op een andere manier interpreteren, zoals de ‘Birdspotter’ van Hans Wap of het jongetje Tip, die Jan Jutte laat staren naar de maan. Er is verder werk van Ronald Boonacker, José Calsina, Jan Cremer, Ger Dekkers, Dick Donker, Gerard ’t Hart, Jeroen Henneman, Reinder Homan, Niels de Hoog, Lucresa Kern en Ron Roem.

3 mrt.-28 apr.  JOHN KONIJN: OLIEVERFSCHILDERIJEN
De expressionistische stijl van John Konijn komt tot uiting in zijn dansende, swingende en kleurrijke landschappen. John Konijn is een kunstenaar die inspiratie put uit de verwondering of verbazing die de werkelijkheid oproept. Dat levert weer vragen op, maar ook verhalen, spanningen en nieuwe perspectieven. Het wakkert zijn nieuwsgierigheid aan om naar het atypische in een landschap te zoeken. Daarom dansen de bomen en zijn de vormen niet altijd zoals ze in werkelijkheid zijn en daarom is een lantaarnpaal of een rij auto’s net zo goed onderdeel van zijn landschap of laat hij zien wat er gebeurt met kleur als de koplampen van een auto het natte, gladde asfalt belichten. John Konijn (1979) studeerde o.a. aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht en Amsterdam, richting autonome beeldende kunst. Naast het schilderen, geeft hij les aan de Gooise academie voor beeldende kunsten.

Tijdens de expositie zal de kunstenaar aanwezig zijn voor een ontmoeting met geïnteresseerden. Houdt u daarom onze digitale nieuwsbrief of de Facebookpagina in de gaten!

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.