FILMHUIS GOUDA

Summer 1993

Frida is nog maar net zes als ze in 1993 wees wordt. Wanneer de zomervakantie aanbreekt verhuist ze naar haar oom en tante. Een andere omgeving, ander huis, ander gezin, andere gewoontes. Ze wil terug!
De 6-jarige Frida slaat haar ooms en tantes stilletjes gade, ze lopen heen en weer met dozen en spullen. Nu ook haar moeder is overleden, moet het huis ontruimd worden en gaat ze bij haar oom en tante op het platteland wonen. Dat was haar moeders wens, maar het liefst was Frida bij haar grootouders in Barcelona gebleven. Het is flink wennen voor zowel Frida als haar nieuwbakken pleegouders, die hun best doen om het meisje liefdevol op te nemen in hun gezin. Dat valt niet altijd mee. Frida kan het verlies van haar moeder uiteraard niet goed duiden, maar ze lijdt er zichtbaar onder. Dat uit zich in eenzaam gescharrel in de tuin, waar ze cadeautjes voor haar moeder neerlegt bij een Mariabeeldje. Of in spaarzame vragen aan haar tante over haar moeders ziekte. Maar ook in recalcitrant gedrag met soms nare gevolgen, zeker als het haar altijd zingende, vrolijke pleegzusje betreft en ze haar pleegouders tegenover zich vindt. Wanneer Frida na de zomervakantie naar haar nieuwe school gaat, komt er meer rust in haar hoofdje. Dat ze zich steeds beter op haar gemak gaat voelen, blijkt ook uit de laatste ontroerende scène. Met het autobiografische en gevoelige SUMMER 1993 schetst de Catalaanse regisseur Carla Simón een indrukwekkend beeld van haar eigen jeugd als wees – ook haar moeder overleed aan aids. Ongelooflijk knap hoe ze Laia Artigas (Frida) met al die wisselende emoties heeft gecast en gefilmd, vanuit háár perspectief en belevingswereld. SUMMER 1993 werd in Berlijn bekroond tot beste debuut.

cast
Laia Artigas, Paula Blanco

duur
97 min.

  • zondag 24 september 2017, om: 11:00
  • woensdag 27 september 2017, om: 20:30
  • vrijdag 29 september 2017, om: 15:30
  • zaterdag 30 september 2017, om: 21:15
CINEMA GOUDA

Cinema Gouda

Ga voor alle te verwachten films, het actuele filmaanbod, uitgebreide filmbeschrijvingen en voor de juiste aanvangstijden naar:WWW.CINEMAGOUDA.NL
E-TICKETS VIA WWW.CINEMAGOUDA.NL 
TELEFONISCH 0182-527773

50+ BIOS

50 Plus Bios!

Cinema Gouda heeft een 50 Plus Bios. Wekelijks wordt er een speciaal geselecteerde film vertoond voor slechts € 7,50 inclusief een kopje koffie/thee met iets lekkers. Voor iedereen die écht kan genieten van bijzondere films, en graag op een wat rustiger moment naar de bioscoop gaat, is de 50 Plus Bios het ideale uitje! Overdag is het dus ook hartstikke gezellig om naar de bioscoop te gaan. De geselecteerde films staan steeds weer garant voor een bijzonder filmuitje en bovendien kunt u voor aanvang van de film genieten van een heerlijk kopje koffie of thee met iets lekkers. 

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien t/m 28 okt.

KUNSTUITLEEN GOUDA GAAT INTERNATIONAAL!

In de loop der jaren hebben bijzondere kunstwerken van internationale kunstenaars hun weg naar Kunstuitleen Gouda gevonden. In september en oktober exposeert de kunstuitleen werken van onder meer Pierre Alechinsky, Joseph Beuys, Louise Bourgeois, Enzo Cucchi, Cole Morgan, Pablo Picasso, Roger Raveel en Roland Topor.

Speciale aandacht vragen we voor de Britse kunstenaar David Hockney (1937), die één van de bekendste kunstenaars van de wereld is. Thema's in zijn werk zijn zwembaden, portretten en landschappen. Hockney is gefascineerd door de manier waarop wij kijken en probeert de ruimtelijkheid van wat we zien, bijvoorbeeld een landschap, te vangen door het in meerdere schilderijen naast elkaar vast te leggen. Hiermee probeert hij de beperking van het lineair perspectief te ontstijgen. De kunstenaar gebruikt altijd heldere lijnen en frisse kleuren. Zijn werk is dan ook een feest om naar te kijken. Overigens is hij niet alleen schilder, maar ook graficus. In het verleden maakte hij etsen en litho’s, maar tegenwoordig maakt hij fotocollages en digitale prenten met de iPad. In de tentoonstelling is ‘A Bigger Book’ te zien, de gesigneerde Limited Collector’s Edition met een boekstandaard van ontwerper Marc Newson.  Bovendien kunt u één van de iPad tekeningen bewonderen die David Hockney voor deze editie liet maken (oplage 250).

Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. U kunt uw auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

Foto: David Hockney, Zonder titel, iPadprint, 100 x 80 cm., 2016. 

MUSEUM GOUDA
t/m 22 oktober

OP SCHERP

‘Op Scherp’ zet deze zomer vier Goudse kunstenaars in de spotlight. Vier fijnschilders, kunstenaars die ernaar streven de werkelijkheid zo scherp, liefst zo nauwkeurig mogelijk weer te geven. Dat geldt zeker voor Natascha van den Berg, Ruud Verkerk en ‘scherpschilder’ John Wassenaar. Fereshteh Salehi schildert ook figuratief, maar haar werk heeft een wat meer mysterieuze uitstraling. Alle vier de kunstenaars kozen één of meerdere objecten uit de collectie van Museum Gouda en ‘verwerkten’ die in enkele schilderijen speciaal voor deze expositie, meestal stillevens maar ook enkele landschappen. Daarnaast exposeren zij elk ook vrij, ongebonden werk.

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur | Entree volwassenen: € 9, kinderen 5 t/m 17: € 3 | Museumkaart gratis.

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.