FILMHUIS GOUDA

Tramontane

De blinde Libanese muzikant Rabih heeft een paspoort nodig en ontdekt dat hij wees is. Hij gaat op zoek naar zijn afkomst en hoort verschillende verhalen. TRAMONTANE volgt de doortastende jongeman in zijn zoektocht.
Rabih (mooie rol van Barakat Jabbour, in het echt ook een blinde muzikant) is 24, werkt op een blindenschool en speelt en zingt in een koor. Dat koor wordt uitgenodigd voor een concertreeks door Europa en hij moet een paspoort aanvragen. Zijn ID-kaart blijkt vals en zijn moeder vertelt hem dat hij door haar broer als baby is gevonden. Met zijn buurman reist hij naar zijn vermeende geboortedorp, maar daar is niets over hem bekend. Hij ondervraagt diverse oude vrienden van zijn oom, een voormalig legerofficier in de burgeroorlog van Libanon. Telkens krijgt hij een ander verhaal te horen en hij heeft het daar moeilijk mee. Gelukkig kan hij ontspanning vinden in de muziek – in verschillende optredens zien we hoezeer hij daarvan geniet. Rabih geeft niet op en uiteindelijk vindt hij wat hij zoekt. De zoektocht en de leugens laten een beeld zien van een land dat getekend is door de burgeroorlog (1975-1990) en ook daarna instabiel bleef. De Libanese jeugd heeft geen goed beeld van het verleden, want na 1975 zijn er geen geschiedenisboeken meer geschreven omdat men het daarover niet eens kon worden. TRAMONTANE is het speelfilmdebuut van regisseur Vatche Boulghourjian, die eerder enkele documentaires en korte films maakte. ‘Mijn film mag dan misschien een bittere feelgood film lijken met veel muziek, maar hij gaat juist over al die dingen die niet benoemd worden. Hij heeft een heel urgente en acute achtergrond’, aldus de regisseur in de Filmkrant.

cast
Barakat Jabbour, Julia Kassar

duur
105 min.

  • zaterdag 23 september 2017, om: 21:15
  • vrijdag 29 september 2017, om: 19:00
  • maandag 2 oktober 2017, om: 20:30

Zaatari Djinn

Zaatari is een vluchtelingenkamp met 80.000 bewoners in Jordanië. In deze poëtische documentaire volgen we vier Syrische kinderen, die ieder op hun eigen manier overleven in deze kleine maatschappij.
Zaatari is in korte tijd uitgegroeid van vluchtelingenkamp tot een kleine stad met prefab woningen, straten, scholen, een ziekenhuis en vele kleine winkels. Zo’n tachtig procent van de inwoners is kind en regisseur Catherine van Campen (GARAGE 2.0) koos er vier uit om te volgen en een vijfde als muze. Fatma (13) draagt graag lippenstift en heeft een haan als beste vriend. Ferras (9) verkoopt op straat snoepjes die zijn vader maakt. Hij heeft het moeilijk met de nieuwe vrouw die zijn vader kiest. Hammoudi (8) komt uit een rijke familie en is veel op zijn fiets aan het crossen. Maryam (15) speelt toneel en voetbalt, maar haar vader keurt dat niet goed. Tenslotte is er Nour, opvallend door haar weelderige haardos en prachtige kleren. Zij is de goede geest of engel, de djinn, die telkens op de achtergrond filmt met haar roze telefoontje. Als muze is ze de gids die de kijkers stilletjes naar de volgende scene leidt.De nadruk in ZAATARI DJINN ligt op de eigen wereld van het kind, er wordt geen informatie gegeven over hun achtergrond. We zien ook weinig van het kamp, cijfers en feiten blijven achterwege. De observerende film met veel close-ups levert niet alleen een authentieke weergave op van de belevingswereld van de hoofdpersonen, maar laat ook zien dat de kinderen positief tegen de werkelijkheid aankijken.

duur
90 min.

  • zaterdag 23 september 2017, om: 18:30
  • dinsdag 26 september 2017, om: 14:00
CINEMA GOUDA

Cinema Gouda

Ga voor alle te verwachten films, het actuele filmaanbod, uitgebreide filmbeschrijvingen en voor de juiste aanvangstijden naar:WWW.CINEMAGOUDA.NL
E-TICKETS VIA WWW.CINEMAGOUDA.NL 
TELEFONISCH 0182-527773

50+ BIOS

50 Plus Bios!

Cinema Gouda heeft een 50 Plus Bios. Wekelijks wordt er een speciaal geselecteerde film vertoond voor slechts € 7,50 inclusief een kopje koffie/thee met iets lekkers. Voor iedereen die écht kan genieten van bijzondere films, en graag op een wat rustiger moment naar de bioscoop gaat, is de 50 Plus Bios het ideale uitje! Overdag is het dus ook hartstikke gezellig om naar de bioscoop te gaan. De geselecteerde films staan steeds weer garant voor een bijzonder filmuitje en bovendien kunt u voor aanvang van de film genieten van een heerlijk kopje koffie of thee met iets lekkers. 

DE HOLLANDSCHE MAAGD
t/m 23 sept.

MOVING ART: TOSCA SCHELTENS EN ANITA GAASBEEK

Een expositie met als thema mensen, dans en beweging. Een thema dat zowel Anita Gaasbeek. (schilderijen) als Tosca Scheltens (bronzen) aanspreekt. Tosca Scheltens is gefascineerd door de schoonheid en expressiemogelijkheden van het menselijk lichaam. Dansers die de grenzen  van hun fysieke mogelijkheden verkennen en de emoties die daarbij opgeroepen worden. Maar ook alledaagse momenten inspireren haar. Anita Gaasbeek laat recente schilderijen zien die zij in Italië gemaakt heeft. Ook nieuw in de galerie zijn de sieraden van Moniek Molenaar. Openingstijden do. en vr. 13-17u00 en za. 11-17u00.

Voor meer info zie www.dehollandschemaagd.nl

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.