FILMHUIS GOUDA

A family quartet

In deze documentaire zien we hoe muziek zich in de haarvaten van een vierkoppig gezin heeft genesteld. Hun familieleven plooit zich vooral om de jongste, het viooltalent Noa Wildschut.
Met een moeder als vioolpedagoog en een vader als altviolist bij het Radio Filharmonisch Orkest groeien de twee zusjes Avigal en Noa op tussen de klanken van strijkers. En is de piano in huize Wildschut eerst nog een soort klimtoestel, wanneer de klep opengaat klinken ook daar de eerste noten onder de kinderhanden. Het wordt ze met de paplepel ingegoten, de liefde voor muziek maken. Een filmpje uit het familie-archief toont een aandoenlijk optreden van de zusjes. Het publiek: hun liefhebbende, trotse, stimulerende maar nooit dwingende ouders. Plezier in musiceren, daar gaat het om. Filmmaker Simonka de Jong kwam in aanraking met het muzikale gezin door haar musicerende zoontje. Gefascineerd door het spel van Noa op een voorspeelavond vroeg ze zich af wat voor impact zo’n aankomend talent heeft op een gezin. Wat betekent het voor het dagelijks leven? Wat moet wijken of wat krijgt juist voorrang? Hoe bewaak je een zo’n normaal mogelijk leven van kinderen? A FAMILY QUARTET is een registratie van drie jaren (Noa is dan 11-14 jaar), doorsneden met oude familiefilmpjes. Ze hebben het getroffen, de twee zusjes. Met de kansen die ze krijgen en met veel inzet omarmen, en waarbij ze als pubers nu hun eigen weg volgen. Van veel tegenspoed bleef het gezin verstoken: het grootste ‘drama’ is een geblesseerde wijsvinger, waardoor Noa belangrijke concerten moest missen. Maar die zullen er nog genoeg komen, wereldwijd en met grote namen.

duur
90 min.

  • zondag 26 november 2017, om: 11:00
  • maandag 27 november 2017, om: 20:30

Cargo

De Vlaamse filmmaker Gilles Coulier roept in CARGO een authentiek beeld op van een vissersgezin dat ten onder dreigt te gaan. Familiebanden, verantwoordelijkheid, traditie en moraal zijn de thema’s in dit zorgvuldig gecomponeerde drama.
Het zijn zwijgzame mannen met baarden, de drie broers van een vissersfamilie in Oostende. Alleen het hoognodige wordt gezegd, áls het al wordt gezegd. Zelfs na het dramatische ongeluk van hun overboord geslagen vader wordt er weinig uitgewisseld, terwijl er toch heel wat te bespreken valt. Wat blijkt? Hun bedrijf zit aan de grond. De vissersboot moet een nieuwe motor hebben, maar de bank wil geen lening verstrekken omdat de schulden al behoorlijk zijn opgelopen. Eigenlijk rest er maar één oplossing: hun boot De Broodwinner moet verkocht worden. Dat betekent geen brood meer op de plank, en nog erger: het is de teloorgang van hun eeuwenoude familiebedrijf. Terwijl de vader in coma thuis ligt, zoekt zijn oudste zoon Jean (Sam Louwyck) naar een uitweg. Intussen moet het dagelijks leven doorgaan, zeker voor zijn 8-jarige zoontje Vico. Broer Francis (Wim Willaert) die bij hen woont, zorgt met liefde voor het jongetje, maar naast de familieperikelen heeft hij nog andere zorgen aan zijn kop: hij worstelt met zijn geaardheid – geen sinecure in dit traditionele mannenbolwerk. Broer William (Sebastien Dewaele) woont elders, in een oude caravan. Hij voelt zich betrokken bij de familie, maar wordt door Jean op afstand gehouden vanwege zijn criminele verleden. Drie verschillende karakters die het toch samen moeten zien te rooien in hun overlevingsstrijd. CARGO is een intens drama, uitstekend vertolkt door door de wol geverfde acteurs. Ook visueel word je erbij gesleurd: je ruikt bijna de zee, de vis en de stookolie.

cast
Sam Louwyck, Wim Willaert, Gilles De Schryver

duur
100 min.

120 BPM

120 BPM is een aangrijpend drama over de ‘Act Up’-beweging in Parijs, die begin jaren negentig actie voert tegen de onverschilligheid rond aids bij de farmaceutische industrie en politici. 
In de hoogtijdagen van de aids-epidemie werd naar Amerikaans voorbeeld de actiegroep Act Up (Aids Coalition to Unleash Power) opgericht in Parijs. In 120 BPM (battements par minute – slagen per minuut) zien we hoe jonge actievoerders de straat op gaan en binnenvallen bij een farmaceutisch bedrijf dat traag is met het op de markt brengen van aidsremmers. Wekelijks zijn er vergaderingen, waar ze druk discussiëren over hun strategie en slogans, ze spreken politici aan en geven voorlichting op scholen. Behalve een verhaallijn over het groepsproces binnen Act Up onder leiding van Sophie (Adèle Haenel uit LA FILLE INCONNUE) en Thibault is er een tweede verhaallijn over nieuwkomer Nathan. Hij sluit zich aan bij de groep en wordt verliefd op de flamboyante Sean. Die blijkt seropositief, maar dat staat hun liefde niet in de weg. De twee doen niet alleen mee aan de protesten, ze feesten er ook flink op los tijdens housefeesten. Daar worden de BPM’s zó hoog opgevoerd dat het stof opdwarrelt – in de film verandert dit prachtig in een animatie van hiv-deeltjes; de dodelijke ziekte valt niet te ontkennen. Regisseur Robin Campillo was zelf lid van Act Up en maakte met 120 BPM een semi-autobiografisch drama. ‘Campillo schetst een hechte familieband tussen vreemden die door een gedeeld lot zijn samengebracht. Hun gemeenschapsgevoel werkt aanstekelijk, maar hoe wrang is het dat deze gemeenschap zo kwetsbaar is. Ziekte en dood bewegen altijd op de achtergrond’, aldus de Filmkrant. 120 BPM won dit voorjaar in Cannes zowel de Grote Jury-prijs als de Queer Palm.

cast
Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel

duur
140 min.

  • donderdag 23 november 2017, om: 20:00
  • dinsdag 28 november 2017, om: 20:00
  • zaterdag 2 december 2017, om: 21:15
DE HOLLANDSCHE MAAGD
t/m 3 december

Kunst & Cadeau expositie bij de Hollandsche Maagd

Met de feestdagen in het vooruitzicht houdt De Hollandsche Maagd een expositie met unieke grote en kleine kunstwerken en sieraden waarmee je iemand kunt verrassen, of om jezelf cadeau te geven! Onder meer sieraden van Petra de Jong en Moniek Molenaar en glasobjecten, porselein en kleine bronzen van divers kunstenaars. Ook zijn er portretjes van Koos ten Kate, dansers van Anita Gaasbeek, landschappen van Rob van Hoek en bloemen van Marloes Wijtsma.

Openingstijden do. en vr. van 13-17u00, za. van 11-17u00. Op (koop)zondag 5 november en 3 december is de galerie open van 13-17u00.

Voor meer info: www.dehollandschemaagd.nl.

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 30 december

Jubileumtentoonstelling 40 jaar Kunstuitleen

Kunstuitleen Gouda Regio bestaat dit jaar 40 jaar!

Op 7 november 1977 werd de stichting opgericht. Het was één van de vele kunstuitlenen die in de jaren ’70 als paddenstoelen uit de grond schoten. De kunstuitlenen werden breed gesteund door de overheid, omdat ze de verspreiding van beeldende kunst onder een groter deel van de bevolking bevorderden en omdat ze deels inkomensvoorzienend waren voor professioneel beeldend kunstenaars.

Sindsdien is er veel veranderd - alle subsidies verdwenen, net zoals vele kunstuitlenen en galeries -, maar Kunstuitleen Gouda Regio floreert nog steeds!

De jubileumtentoonstelling toont werk uit de afgelopen vier decennia. Het laat daarmee, weliswaar in het klein, de ontwikkeling zien van de Nederlandse beeldende kunst in het algemeen en van een aantal kunstenaars in het bijzonder. Op zaterdag 4 november werd het 40-jarig jubileum gevierd met klanten en kunstenaars, de pijlers van ons succes!

Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. U kunt uw auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade.

Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.