FILMHUIS GOUDA

Tulipani

Het Nederlands Film Festival opende afgelopen september met TULIPANI, de nieuwe film van Oscar-winnaar Mike van Diem. Een soms sprookjesachtig drama over een Zeeuwse boer die in de jaren vijftig zijn geluk zoekt in Italië.
De boerderij van de eigenzinnige boer Gauke komt tijdens de watersnoodramp van 1953 onder water te staan. Die nacht besluit hij dat het genoeg is geweest: zijn kinderen zullen nooit meer natte voeten hebben. Wat hij dan nog niet weet is dat zijn vrouw net zwanger is geraakt. Even zo soepel verkoopt hij de volgende ochtend zijn boerderij en stapt hij op de fiets, met een zak tulpenbollen als bagage. Het warme zuiden is zijn doel en zodra Gauke een huis heeft gevonden kan zijn vrouw Ria overkomen. In Zuid-Italië bouwt hij aan de rand van een klein dorp zijn bestaan op als tulpenboer. Al snel krijgt hij er te maken met plaatselijke maffiosi die protectiegeld eisen. Gauke gaat de strijd aan met de maffia, maar verdwijnt uiteindelijk spoorloos. Het verhaal van TULIPANI wordt dertig jaar later verteld door Gauke’s dochter Anna (Ksenia Solo). Zij reist na de dood van haar Italiaanse moeder in 1980 vanuit Canada terug naar Zuid-Italië. Ze wil er de as uitstrooien van haar moeder, maar ook haar familiegeschiedenis uitpluizen. Anna weet namelijk zeker dat haar overleden moeder niet haar biologische moeder was. In haar speurtocht stuit ze op een oude maffiabaas en krijgt ze te maken met een politie-inspecteur (Giancarlo Giannini) die de ware toedracht van Gauke’s verdwijning moet zien te achterhalen. Van Diem schakelt in TULIPANI niet alleen heen en weer tussen heden en verleden, maar ook tussen luchtige Italiaanse komedie en melancholisch drama. Een bijzondere prestatie, zeker als je weet dat Van Diem dit filmproject moest vlottrekken nadat de beoogde regisseur Marleen Gorris afhaakte door een burn-out.

cast
Gijs Naber, Ksenia Solo, Giancarlo Giannini

duur
90 min.

120 BPM

120 BPM is een aangrijpend drama over de ‘Act Up’-beweging in Parijs, die begin jaren negentig actie voert tegen de onverschilligheid rond aids bij de farmaceutische industrie en politici. 
In de hoogtijdagen van de aids-epidemie werd naar Amerikaans voorbeeld de actiegroep Act Up (Aids Coalition to Unleash Power) opgericht in Parijs. In 120 BPM (battements par minute – slagen per minuut) zien we hoe jonge actievoerders de straat op gaan en binnenvallen bij een farmaceutisch bedrijf dat traag is met het op de markt brengen van aidsremmers. Wekelijks zijn er vergaderingen, waar ze druk discussiëren over hun strategie en slogans, ze spreken politici aan en geven voorlichting op scholen. Behalve een verhaallijn over het groepsproces binnen Act Up onder leiding van Sophie (Adèle Haenel uit LA FILLE INCONNUE) en Thibault is er een tweede verhaallijn over nieuwkomer Nathan. Hij sluit zich aan bij de groep en wordt verliefd op de flamboyante Sean. Die blijkt seropositief, maar dat staat hun liefde niet in de weg. De twee doen niet alleen mee aan de protesten, ze feesten er ook flink op los tijdens housefeesten. Daar worden de BPM’s zó hoog opgevoerd dat het stof opdwarrelt – in de film verandert dit prachtig in een animatie van hiv-deeltjes; de dodelijke ziekte valt niet te ontkennen. Regisseur Robin Campillo was zelf lid van Act Up en maakte met 120 BPM een semi-autobiografisch drama. ‘Campillo schetst een hechte familieband tussen vreemden die door een gedeeld lot zijn samengebracht. Hun gemeenschapsgevoel werkt aanstekelijk, maar hoe wrang is het dat deze gemeenschap zo kwetsbaar is. Ziekte en dood bewegen altijd op de achtergrond’, aldus de Filmkrant. 120 BPM won dit voorjaar in Cannes zowel de Grote Jury-prijs als de Queer Palm.

cast
Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel

duur
140 min.

  • donderdag 23 november 2017, om: 20:00
  • dinsdag 28 november 2017, om: 20:00
  • zaterdag 2 december 2017, om: 21:15

Loveless

Voor deze film is er geen treffender titel denkbaar: LIEFDELOOS – ja, met hoofdletters. Dat lot treft Aleksej, het zoontje van Boris en Zhenya die in een heftig ruziënde scheiding liggen. Voor hem is er geen plaats meer in hun leven.
De schooldag zit er op voor de 12-jarige Aleksej. Door het bos loopt hij naar huis en sluit zich op in zijn kamer. Daar kijkt hij naar de vrolijk buiten spelende kinderen. Was hij maar één van hen… Zijn leventje is verre van vrolijk. Zijn moeder ziet hem liever gaan dan komen, kleineert hem en snauwt hem voortdurend af. Ze heeft andere, belangrijker dingen aan haar hoofd en richt zich op haar eigen toekomst nu haar man voor een andere vrouw is gevallen. Wanneer Aleksej ’s avonds de stille getuige is van de zoveelste ruzie tussen zijn ouders en hem duidelijk wordt dat geen beiden zich om hem wil bekommeren, neemt hij een besluit. Het zegt genoeg dat zijn moeder pas twee dagen later van school moet horen dat haar zoontje is verdwenen. Nee, ze was niet thuis, moet ze toegeven, de schoonheidssalon en haar nieuwe vriend eisten haar aandacht. De gealarmeerde politie is nog niet bereid iets te ondernemen en verwijst de ouders naar een vrijwilligersclub die een zoekactie op poten zet. Ook na dagen blijkt Aleksej onvindbaar en lopen hoopvolle sporen dood. De ouders zoeken mee en realiseren zich gaandeweg wat ze hun kind hebben aangedaan. Of toch niet? LOVELESS is na THE RETURN, THE BANISHMENT, ELENA en LEVIATHAN de vijfde lange speelfilm van Andrey Zvyagintsev. De Rus slaagt er opnieuw in ons mee te voeren in een intriest sociaal drama dat in wonderschone beelden is vastgelegd.

cast
Yanina Hope, Maryana Spivak, Aleksey Rozin

duur
127 min.

  • vrijdag 24 november 2017, om: 15:30
  • woensdag 29 november 2017, om: 20:30
  • zaterdag 2 december 2017, om: 15:00
  • zondag 3 december 2017, om: 20:00
DE HOLLANDSCHE MAAGD
t/m 3 december

Kunst & Cadeau expositie bij de Hollandsche Maagd

Met de feestdagen in het vooruitzicht houdt De Hollandsche Maagd een expositie met unieke grote en kleine kunstwerken en sieraden waarmee je iemand kunt verrassen, of om jezelf cadeau te geven! Onder meer sieraden van Petra de Jong en Moniek Molenaar en glasobjecten, porselein en kleine bronzen van divers kunstenaars. Ook zijn er portretjes van Koos ten Kate, dansers van Anita Gaasbeek, landschappen van Rob van Hoek en bloemen van Marloes Wijtsma.

Openingstijden do. en vr. van 13-17u00, za. van 11-17u00. Op (koop)zondag 5 november en 3 december is de galerie open van 13-17u00.

Voor meer info: www.dehollandschemaagd.nl.

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 30 december

Jubileumtentoonstelling 40 jaar Kunstuitleen

Kunstuitleen Gouda Regio bestaat dit jaar 40 jaar!

Op 7 november 1977 werd de stichting opgericht. Het was één van de vele kunstuitlenen die in de jaren ’70 als paddenstoelen uit de grond schoten. De kunstuitlenen werden breed gesteund door de overheid, omdat ze de verspreiding van beeldende kunst onder een groter deel van de bevolking bevorderden en omdat ze deels inkomensvoorzienend waren voor professioneel beeldend kunstenaars.

Sindsdien is er veel veranderd - alle subsidies verdwenen, net zoals vele kunstuitlenen en galeries -, maar Kunstuitleen Gouda Regio floreert nog steeds!

De jubileumtentoonstelling toont werk uit de afgelopen vier decennia. Het laat daarmee, weliswaar in het klein, de ontwikkeling zien van de Nederlandse beeldende kunst in het algemeen en van een aantal kunstenaars in het bijzonder. Op zaterdag 4 november werd het 40-jarig jubileum gevierd met klanten en kunstenaars, de pijlers van ons succes!

Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. U kunt uw auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade.

Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.