SINT JANSKERK
Maand januari 2023

Concerten en diensten

 

De Stichting Goudse Sint-Jan heeft ook voor 2023 weer mooie concertreeksen geprogrammeerd.

PODIA PROGRAMMA SINT JANSKERK 2023
 

Zaterdagmiddagconcert 25 maart, 16:00 uur

Dick Le Mair, Karel Demoet en vocaal ensemble

Dick Le Mair en Karel Demoet voeren met een vocaal ensemble Impressions of a Pelgrimage van Dick Le Mair uit. Een muzikale impressie van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Dit concert is een benefietconcert voor de stichting Connect by Music (bekend van de indrukwekkende film ‘vluchten in muziek‘).

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.

Dick Le Mair is geboren in Den Haag en opgegroeid in een gezin waar muziek een belangrijke rol speelde. Vader Le Mair was kerkorganist en zoonlief zat dan ook vaak hoog bovenin de kerk, naast het klavier van een imposant orgel te kijken en te luisteren hoe vader speelde. De piano in huis werd een geliefd object, naspelen van gehoorde platen en kerkmuziek een aangenaam tijdverdrijf en al gauw kwam werk van klassieken als Bach en Mozart op de lessenaar. Maar toen… ontdekte Dick de rock ’n roll. Geen pianospelen meer, geen klassieken, maar drums spelen in plaatselijke rockbands, lessen van jazzdrummers en orkestslagwerkers en door naar het conservatorium om slagwerk en compositie te studeren. Zo maakte hij concertreizen door Europa, Zuid Amerika, Canada en Australië was gastdocent aan de universiteit van Sydney, Caracas, Odense en Porto. En was voor radio en plaatopnamen in Europese landen en Canada. De laatste jaren is Dick voornamelijk actief als componist/arrangeur, percussionist/slagwerker en dirigent/docent. Hij schreef documentairemuziek voor de Duitse TV, maakte tunes en orkestwerken in opdracht van VPRO en EO en produceerde/arrangeerde orkestopnames voor platenmaatschappijen als EMI, CNR en SONY.

In 1998 werd de eerste eigen CD opgenomen. EMI bracht het album ‘Over the Ages‘ uit, een mengeling van Keltische, klassieke en Gregoriaanse invloeden. Een tweede, eveneens bij EMI uitgebrachte eigen project is het album ‘Impressions of a Pilgrimage’. Een 15-delig symfonisch werk, met groot orkest, koor, vocale en instrumentale solisten, orgel en slagwerk. Deze muziek is het verhaal, de impressie van Dick’s reis langs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Muziek ook waarin alle invloeden en impressies uit het muzikale verleden van Dick samenkomen. Nieuw hoogtepunt was de voltooiing in 2014 van het werk ‘Via Crucis’, een muzikale vertolking van de traditionele kruiswegstaties – partituren zijn te bestellen via Donemus – en uitgave van de muziek op de CD ‘Via Crucis’. Eveneens in 2014 werd uitgegeven ‘See you Soon . . . in Gouda (Quito, Galway, Lucca . . .) voor bigband. In 2015 werd uitgegeven ‘Get Upon Thy Feet and Walk’ for wind orchestra. In het najaar van 2016 werd de première uitgevoerd van ‘Gloria‘ (voor gemengd koor, piano, harp, bas, vibrafoon, slagwerk) door het Goudsch Kamerkoor o.l.v. Mark Lippe. Eind december 2017 klonken de eerste concerten van ‘Benedicat‘ (voor vocalisten en harp/sax/fluit), geschreven ter gelegenheid van het Johan Cele-jaar, in opdracht van muzikaal ensemble Trióles en vocaal ensemble EVA. In de zomer van 2018 is de première van het beiaardwerk ‘Marja – Ode to Love’ door Boudewijn Zwart gespeeld op het carillon van de Sint-Janskerk in Gouda. Boudewijn Zwart speelde in 2013 ook de première van de beiaardversie van Dick’s ‘Requiem for the Refugees’, dat eerder was gecomponeerd voor piano. Najaar 2019 gingen Opo Doro en Roundabout in première, muziekwerken voor percussie-/ slagwerkgroepen. Uitgegeven door ConcertandMarchingMusic i.s.m. Donemus. In de jaren erna volgden meerdere werken voor concertpercussion. Volg deze link. In 2022 zag een nieuw online album Labirinto het licht. Mis het niet en volg de playlist op o.a. Spotify of YouTube.

Karel Demoet (1964) studeerde orgel, clavecimbel en kerkmuziek aan de Conservatoria van Utrecht en Arnhem.
Na een loopbaan in het bedrijfsleven keerde hij in 2010 terug in de muzieksociety. Hij behaalde een Master in Music voor koordirectie aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht.
Karel Demoet is cantor-organist in de Nicolaikerk en organist in de Oranjekapel, beide in Utrecht. In de Nicolaikerk leidt hij de Nicolai Cantorij.
In 2012 richtte hij de Utrecht Company of Music op. De UCM bestaat uit jonge vakspecialisten uit alle hoeken van Europa, die samen werken met goede kamerkoren aan spannende uitvoeringen van muziek uit de 16e t/m de 18e eeuw.
Sinds 2013 is Karel Demoet artistiek leider van Ab Novembris, een mooi, tienkoppig kamerkoor en sinds 2017 ook van Messa di Voce, kamerkoor voor oude muziek in Delft.
Karel Demoet is een actieve continuospeler. Hij werkte mee aan producties van bekende ensembles en orkesten. Ook is hij gastdirigent bij verschillende kamerkoren en projectkoren.
Sinds enkele jaren is Karel Demoet actief als tekstschrijver en componist.

za. 25 maart, 19:30 uur

Samenzang en koorzang

Samenzang- en koorzangavond met het Urker visserskoor Crescendo uit Urk. Ook de kinderen van de Graaf Jan van Nassauschool uit Gouda zullen een bijdrage leveren.

Reserveer de datum vast in uw agenda en bestel via deze link vast uw tickets.

Aanvang: 19:30 uur
Inloop vanaf 19:00 uur

Opening: Ds. J.A. Weststrate
M.m.v.: Urker Visserskoor Crescendo
Bijdrage van de kinderen van de Graaf Jan van Nassauschool

Sluiting: ouderling A.J.C. van Bemmel

 

TOEGANG

Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

Meer informatie & kaartverkoop: www.sintjan.com

SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.

Wil jij een keer op het grote Moreau-orgel?

Wil jij een keer het grote Moreau-orgel bespelen in de Goudse Sint Janskerk? Dat kan!

Amateur-organisten zijn van harte welkom om op afspraak het Moreau-orgel te bespelen. Je wordt ontvangen door een van de leden van de muziekcommissie van de Sint-Jan, die je kort wegwijs maken op het orgel, waarna je zelf achter de speeltafel plaats kunt nemen. Desgewenst kunnen ook de andere orgels van de Sint-Jan worden bespeeld: een overzicht van de orgels en hun dispositie kun je vinden op de site van de Sint Janskerk.

De beheerder, Stichting Goudse Sint-Jan, vraagt wel een kleine vergoeding voor het bespelen van de orgels. Voor het eerste uur spelen vraagt de Stichting een vergoeding van € 38,50 en voor ieder volgend uur € 28,50. De opbrengsten worden aangewend voor het beheer en behoud van de Sint-Jan en de orgels.

Voor meer informatie en om te reserveren kan je contact opnemen met het bureau van de Stichting Goudse Sint-Jan via info@sintjan.com of 0182-512 684.

CULTUURHUIS GARENSPINNERIJ

Agenda Cultuurhuis Garenspinnerij

 

Je hoeft je in Gouda nooit te vervelen want in jouw culturele huiskamer is altijd wel wat te doen. In de maand Maart hebben we bijvoorbeeld het volgende al op de agenda staan:

25-03 Muziek-Ontdekdag met Actie: Workshop Sound & Science, toveren met geluid - Cursussen - Cultuurhuis Garenspinnerij & Muziekvoorstelling Stapel - Cultuurhuis Garenspinnerij

Zie ook Home - Cultuurhuis Garenspinnerij

DE GOUDSE SCHOUWBURG

Agenda De Goudse Schouwburg

 

ZA 25 MRT >>> EDSILIA ROMBLEY - In Balans

DI  28 MRT >>> THE LEGENDS FT. MICHAEL VAREKAMP - Helden van Toen - met Tess Merlot & Wiboud Burkens

DO 30 MRT >>> BLAUDZUN - NY-RIO-BERLIN

 

WO 19 APR >>> STEF BOS - Bitterlief

WO 19 APR >>> SPINVIS & SAARTJE VAN CAMP - Neveldieren

DO 20 APR >>> CHRIS GREM - Chris Grem vs. Neil Diamond

ZA 22 APR >>> FRANCIS VAN BROEKHUIZEN & DOMINIC SELDIS - The Francis and Dominic Show

ZO 23 APR >>> AGNIETEN SESSIONS - LAVALU

DI 25 APR >>> HAEVN

WO 26 APR >>> THE BOOTLEG SIXTIES - Ouvertures

ZA 29 APR >>> RED LIMO QUARTET - An Offbeat Movie Night

Zie voor het programma 2022-2023 op www.goudseschouwburg.nl

DE THEATERBAKKERHEIJ

Agenda De Theaterbakkerheij

Goudse Komedie vierkant.jpg

Spiegels | De Goudse Komedie

Categorie: TheaterToneel

Datum: Zaterdag 25 & Zondag 26 maart

Aanvang: 20:30 uur / 14:00 uur

Entree: €17,50 (+€1,50 servicekosten)


De Goudse Komedie presenteert Spiegels
Theo Klinknagel is een middelmatige schrijver van zogenaamde feelgood stories. Hij verdient er een aardige boterham mee, maar daar is alles mee gezegd. Zijn eigen leven is een sleur en zijn huwelijk staat op springen. Theo is getrouwd met Angela, maar zij heeft na de geboorte van hun derde kind de handdoek in de ring gegooid en doet helemaal niks meer in huis. Theo staat overal alleen voor. Hij kookt, doet het huishouden, zorgt voor de kinderen en voor het inkomen.

Om te ontsnappen aan deze realiteit lijkt hij te vluchten in zijn fantasiewereld. Aan de andere kant is het gras natuurlijk altijd groener. Zo ook bij de buren, Teun en Anja. Althans zo lijkt het. Want ook al wekken deze directe tegenpolen van Theo en Angela de schijn dat hun leven ideaal is, al snel blijkt dat ieder huisje zijn kruisje heeft. Werkelijkheid en fantasie beginnen al snel door elkaar te lopen.

Cast
* Theo Klinknagel : Gerben Pijl
* Angela Klinknagel: Debbie Metaal
* Teun Galesloot: Pieter Jan Kruijssen
* Anja Troost: Denise de Graaf
* Sandér Boulevard: Stephan Eikenaar

Tickets bestellen

Locatie

De Theaterbakkerheij

Gouderaksedijk 24B

2808NG Gouda

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.