SINT JANSKERK

Concerten Stichting Goudse Sint-Jan

De Stichting Goudse Sint-Jan heeft ook voor dit jaar weer mooie concertreeksen geprogrammeerd. 

do. 19 juli TOON IJZERMAN I Bach Vierne en Mozart
13u00  Het concert wordt ingeluid door het energieke orgelconcerto in a mineur van J.S. Bach, wat in feite een orgeltranscriptie is van Antonio Vivaldi’s concerto voor 2 violen. Deze daverende toccata wordt opgevolgd door een schitterend opgebouwde. Hierop volgt het sfeervolle werk Clair de Lune van Louis Vierne, die doet denken aan het gelijknamige werk van Debussy. Tot slot komt de Fantasie in f-moll van Mozart aan bod. Toon IJzerman, geboren in 1998 te Assen, begon al op vijfjarige leeftijd met het volgen van pianolessen. Vanaf 2005 volgt hij orgellessen bij Ad van de Wege in Maldegem en later ook bij Cor Ardesch in Dordrecht. Momenteel is hij tweedejaars student aan het Fontys Conservatorium in Tilburg waar hij les krijgt van Ruud Huijbregts en Jelena Bazova voor literatuurspel en van Wouter van der Wilt voor improvisatie. Hij geeft concerten in binnen- enbuitenland. Toon IJzerman is tevens student werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven.

vr. 20 juli CAPELLA SINE VINCULIS I Bach, Mozart en Fauré
20u00  Capella Sine Vinculis werd opgericht na terugkeer van het gezin van der Kaaij uit het Verenigd Koninkrijk vorig jaar. Het koor voelt zich niet gebonden aan een bepaalde plek of kerkgenootschap, maar brengt overal muziek met een oecumenische insteek. De kern van het koor bestaat uit twee zoons (Geert en Wessel), twee dochters (Fien en Margriet) en vader Martijn en moeder Bea van der Kaaij en het koor wordt aangevuld door bevriende gastzangers. Er worden koorwerken en zangsolo’s uitgevoerd van Fauré, Mozart, J.S. Bach, Mendelssohn, Tallis, Stainer, Rodney Bennett, Victoria en de IJslandse hymn Heyr himna smidur. Organist Bas Koster speelt daarnaast Vaughan Williams en Bach.

za. 21 juli MARCEL VAN WESTEN I Karg-Elert, Böhm, Reger en Bruhns
16u00  Marcel van Westen is afgestudeerd aan het Utrechts Conservatorium als Master of Music. Naast zijn orgel- en kerkmuziekstudie studeerde hij zang en volgde verschillende masterclasses. Hij dirigeert het Zeeuws-Vlaams Kamerkoor en vocaal ensemble Pro Arte in Eupen en is veelgevraagd begeleider van koren en solisten. Als kerkorganist is hij verbonden aan St. Severin in Aken en artistiek leider van de Förderverein für Musik in Aachen-Eilendorf.

do. 26 juli HARM WOLTJER I Bach, Boëllmann en Rheinberger
13u00  Zijn amateur orgellessen kreeg Harm van Johan G. Koers en later van Leonore Lub. Sinds 2014 studeert hij aan het Prins Claus conservatorium te Groningen bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Pianolessen krijgt hij van Nata Tsvereli. Ook heeft Harm improvisatielessen gevolgd bij Hayo Boerema in Rotterdam. Masterclasses volgde Harm bij onder andere Michel Bouvard, Paolo Crivellaro en Wolfgang Zerer. Hij geeft orgel- en pianolessen en is organist van het Vermeulen-orgel in de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Schildwolde.

vr. 27 juli JAMES OESI I Bach, Berio en Johnson
20u00  De van oorsprong Zuid-Afrikaanse contrabassist James Oesi is een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Zijn spel viel al op bij Podium Witteman, NPO Radio 4, NRC Handelsblad en Luister. Oesi speelde in de grote zalen en festivals, als het Concertgebouw, TivoliVredenburg, Festival Classique en November Music. James is initiatiefnemer en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival en naast zijn solowerk is hij veelgevraagd als ensemblespeler bij onder andere Asko/Schönberg en Ensemble Modern. Oesi studeerde in 2012 af aan het Conservatorium Den Haag met een 10 + onderscheiding en hij wint de Fock Medaille voor beste solo examen. Tijdens dit concert speelt hij werken van Bach en moderne muziek.

za. 28 juli TOMMY VAN DOORN I Messiaen, Saint-Martin, Debussy en Vierne
16u00  In dit programma verplaatsen we ons naar de mystieke Parijse kathedralen in de vroege twintigste eeuw. We horen de fascinatie van Franse componisten voor het beeld van de verzonken kathedraal (Messiaen, Debussy) en het verdragende gelui van klokken (Vierne, Saint-Martin). De veelzijdigheid van het Moreau-orgel komt hierbij op kleurrijke wijze naar voren. Tommy van Doorn (1990) studeerde orgel en piano in Tilburg en studeerde in juni 2014 cum laude af. Verdere masterclasses en interpretatielessen werden gevolgd, ook studeert hij musicologie in Utrecht en beiaard aan de Nationale Beiaardschool. Hij is actief als orgeldocent. In december 2012 is Tommy van Doorn benoemd als titulair organist van de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel, waar hij vaste bespeler is van het monumentale Smitsorgel (1842). In Boxtel is hij tevens de vaste beiaardier van de Sint-Petrustoren.

TOEGANG
De aanvangstijden van de uitvoeringen van de vrijdagavondconcerten zijn 20u00, die van de zaterdagmiddagconcerten tussen 16 en 17u00. De toegang tot de concerten is gratis. Wel wordt er na afloop gecollecteerd. Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

SO WHAT
program So What

AGENDA SO-WHAT!

So What! is drie avonden per week geopend. Op vrijdag zijn er optredens van bands, cabaretiers, theatergezelschappen of er staat een speciale DJ avond op het programma. Zaterdag is de clubavond, je kan in de achterbar gezellig aan de bar of een tafeltje bijpraten of dansen in de voorzaal op de muziek van onze huis-DJ's. Op zondag wordt het weekeinde afgesloten met een driegangenmaaltijd die door medewerkers of bezoekers wordt bereid. So What! draait volledig op vrijwilligers.

PROGRAMMA KOMENDE WEKEN

Zie voor nadere info programmering: www.so-what.nl.

STUDIOGONZ

Agenda StudioGonz

StudioGonz is ieder weekeinde open. Donderdag om 20u00, vrijdag en zaterdag om 21u00 en zondag (1 keer in de 2 weken) om 14u00. Met elke vrijdag en zaterdag bands, DJ's, thema-avonden of een gezellig StudioGonz Café! En om de week op zondag Lounge&Gaming. Genoeg te doen dus om je niet te vervelen.

iedere do. DONDERSLAG CAFÉ
het weekend begint op donderdag.

iedere vr.+za. STUDIOGONZ OPEN

vr. 13 juli        JOHNITO + TINO (Indie/alternative/electronic/pop/akoestische gitaarliedjes)

vr. 20 juli        Friday Night Sessions Van Lonesome (singer-songwriter/country/blues/folk)

za. 21 juli        STUDIOGONZ KARAOKE AVOND Zomereditie!

zo. 22 juli        Drug Control (USA)+Bitter Youth (UK)+Animal Club (BE) Gouda Hardcore

vr. 27 juli        Paramount (BE) + Weidetulpjes + Blink-0182, (coverbands)

za. 28 juli        THE YOUNG RIVER (poprock / (New) Country)

wo. 1 aug.       HERRSCHAFT (FR) (Industrial / Electro / Metal)

vr. 31 aug.       STUDIOGONZ KARAOKE AVOND, After Holiday Editie.

Let op: de standaard deurtijden van StudioGonz aangepast: do. van 20u00 tot 23u00. Vrijdag en zaterdag van 21u00 tot 00u00.

Zie voor nadere informatie www.studiogonz.nl.

MUSEUMGOUDA, SINT-JANSKERK, MUSEUMCAFE
iedere ma. t/m 27 aug. van 20u15-21u00

ZOMERAVOND BEIAARDCONCERTEN

Een nieuwe serie zomeravondconcerten op de gerestaureerde beiaard in de St.Janstoren. Traditioneel vinden de concerten plaats op de maandagavond van 20u15-21u00.  De tuin van het Catharina Gasthuis is tijdens de concerten voor publiek geopend en gratis toegankelijk. De stadsbeiaardiers van Gouda hebben een aantrekkelijk programma opgesteld met een keur aan internationale gastbeiaardiers.

AGENDA TORENMUZIEK GOUDA 2018
ma. 16 juli    GIDEON BODDEN (Amsterdam) , gevarieerd programma
ma. 23 juli    ANNA KASPRCZYKA (Polen), gevarieerd programma
ma. 30 juli    DAVID VAN AMSTEL (Duitsland), o.a. Erik Satie
ma. 6 aug.   BASTIAN FUCHS (Duitsland), gevarieerd programma
ma. 13 aug. JAN BEZUIJEN (Goedereede), gevarieerd programma
ma. 20 aug. BOUDEWIJN ZWART (Gouda)
Wereldpremière nieuwe compositie Dick Le Mair
ma. 27 aug.  SLOTCONCERT BEIAARD EN PIANO
Duo Black & Beauty: vader en dochter Boudewijn en Lydia Zwart.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.