GOUDA

GOUDAgenda

zo. 15 mei KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00.
zo. 15 mei KOOPZONDAG  in WC Bloemendaal, van 11-17u00.
zo. 15 mei KOOPZONDAG  in WC Goverwelle, van 11-17u00.

Let op!            KOOPZONDAGEN
Winkels mogen op koopzondagen open zijn van 9-18u00. Aangaande koopzondagen in deze lijst: het staat de Goudse winkeliers vrij al dan niet gebruik te maken van de aangeboden mogelijkheid tot winkelopenstelling. Dit kan tot gevolg hebben dat op de door de gemeente Gouda aangewezen dagen (individuele) winkels niet geopend zijn. Wilt u zeker weten dat een winkel open is, vraag dit dan altijd bij de winkel zelf na.

zo. 15 mei Gouds Stadsdichtersgala
15u00 Het grootste feest voor stadsdichters en taalliefhebbers van het Nederlands taalgebied gaat door! En ze komen. Van Maastricht tot Groningen, van Texel tot Zeeland, van Den Haag tot Utrecht. Het Stadsdichtersgala keert voor alweer de derde keer terug naar Gouda op 15 mei om 15.00 uur. Nu in de Goudse Schouwburg. In de Kleine EN in de Gouden zaal. Een feest om voor te dragen en een feest om bij te wonen. Er treden 32 dichters op uit stad en land, die in hun woonplaats de titel Stadsdichter dragen. Ze strijden om de Grote Prijs van Gouda, DE landelijke prijs voor Nederlandse Stads-, Dorps- en Eilanddichters. Inclusief voorrondes, een halve finale en een zinderende finale. Namens Gouda is Peter Noordhoek de dichter. In de Kleine zaal vindt op hetzelfde moment ook een voorronde plaats met 17 dichters. Een ticket geeft ook toegang tot de finales die 's avonds vanaf 19u00 plaatsvinden in de Kleine zaal. 

ma. 16 mei Westeravond met kunstenaar Jan van Lokhorst over bijbelboek ‘Esther’
20u00 
Maandagavond 16 mei zal de Goudse kunstenaar Jan van Lokhorst spreken over het intrigerende bijbelboek ‘Esther’. Dit bijbelboek fascineert de Goudse kunstenaar al jaren. Van Lokhorst, die naast abstract werk onder meer schilderijen van wilde dieren en muzikanten vervaardigt, maakte acht schilderijen en meer dan honderd tekeningen geïnspireerd door het boek Esther. Een deel daarvan is gepubliceerd in het boek ‘Esther’ dat hij samen met emeritus predikant Bob Kerssen heeft uitgebracht. Van Lokhorst: ’Het is ook zo'n bijzonder verhaal, met thema's die nog steeds actueel zijn.’ Daarin zal hij de aanwezigen op 16 mei meenemen aan de hand van tekst en beelden. Wat zegt dit oude verhaal ons in deze tijd? De avond begint om 20u00 en wordt gehouden in de Westerkerk, Eerste E.J. Potgieterstraat 37, Gouda. Aanmelden is niet nodig. Toegang is gratis.
Van harte welkom! Meer informatie: www.westerkerkgouda.nl

za. 28 mei Orgelvoettocht in Gouda
13-17u00 Op zaterdag 28 mei 2022 zal er een orgelvoettocht gehouden worden door Gouda. Tijdens deze orgeltocht, onder leiding van stadsorganist Gerben Budding en organist Bas Koster, zullen de orgels van de Christelijke Gereformeerde kerk (Van den Brink-orgel 1826), St. Joostkapel (Maarschalkerweerd-orgel 1899), Oud-Katholieke kerk (Stangenberger-orgel 1918) en de Gereformeerde Gemeente (van Vulpen 2007) centraal staan.
Programma:
13.00 uur Christelijke Gereformeerde Kerk, bespeling door Hans Alderliesten
13.45 St. Joostkapel, bezichtiging orgelrestauratie
14.45 Kleine St. Jan (Oud Katholieke Kerk), bespeling door Bas Koster
16.00 Gereformeerde Gemeente, slotconcert door stadsorganist Gerben Budding
Aanmelden: orgeltocht.hollandscheijssel@gmail.com, Kosten: 25,- euro.

Bijzondere dagen in 2022

Mei  
10 mei Nationale Offlinedag (Nederland)
  Europese Dag van de Beroerte
11 mei Begin IJsheiligen
  Eet Wat Je Wiltdag
12 mei Dag van de Verpleging
13 mei Hummusdag
14 mei Herdenking Bombardement Rotterdam
14 mei Begin van de Nationale Molendagen (Nederland)
  World Fair Trade Day
15 mei Internationale Dag van het Gezin
17 mei Werelddag van de Telecommunicatie en de Informatiemaatschappij
  Internationale Dag tegen Homofobie
18 mei Verantwoordingsdag
19 mei Huisartsendag
  Dag van de Constructeur
  Fiets naar je Werkdag
20 mei Annie M.G. Schmidtdag
  Wereldbijendag
  Pizza Party Dag
21 mei Werelddag voor Culturele Ontwikkeling
  Wereldwhiskydag
22 mei Internationale Dag van de Biodiversiteit
  Dag van de Praktijkondersteuner
23 mei Wereldschildpaddendag
24 mei Internationale Tiaradag
  Nationale Dag Aandacht voor Sterven
  Europese Dag van de Nationale Parken
25 mei Afrikadag
  Internationale Dag van de Vermiste Kinderen
  Handdoekdag
  Tapdansdag
  Internationale Dag van de Otter
26 mei Nationale Collegadag (Nederland)
  Hemelvaartsdag
  Onze Lieve Heer Hemelvaart
27 mei Zonnebrandcrèmedag
  Europese Dag van de Buren
28 mei Internationale Hamburgerdag
30 mei Memorial Day (Verenigde Staten)
  Wereld MS-dag
31 mei Wereldanti-Tabaksdag
  Broers en Zussendag

1-ste + 3-de zo.week  OPEN HUIS ONDERNEMERS OP GOUDASFALT
12-17u00  Elke 1e en elke 3e zondag van de maand openen de ondernemers op GOUDasfalt hun deuren om u te laten zien wat ze in huis hebben, dus maak de oversteek met pontje GEIN en laat je verrassen. Bekijk boomstamtafels en -producten van lokaal hout bij Depot24, snuffel tussen de vintage meubels en typemachines in de blauwe loods van wievanZoetHout, kom proeven van vers gebakken desembrood bij Christina van de bakkerij, proef een biertje bij de Goudsche Leeuw, geniet van de mooie houtkunstwerken van Jan Mostert, maak je hoofd leeg met Action Painting, neem een kijkje bij de scouting, speel een deuntje bij het Ukulele paradijs, sluit de dag af bij paviljoen Rederij de Vrijheid. Een Beleef GOUDasfalt-dag is ook prima te combineren met een wandeling en ontdekkingstocht door het Veenweidepark, het gebied direct achter de Gouderaksedijk 32.

iedere do. FIETSTOUR GREEN COW BIKE TOURS
13-16u00 Stap met Green Cow Bike Tours op de fiets en verken de prachtige omgeving van Gouda! Tijdens deze tour met gids fiets je langs de hoogtepunten van de historische binnenstad. Wist je bijvoorbeeld dat  alle scheepvaart van Rotterdam naar Amsterdam vroeger dwars door Gouda ging? Bewonder onze molens en fiets tussen de koeien door het Hollandse landschap! Proef wat kaas bij een kaasboerderij en geniet van het weidse uitzicht over de Reeuwijkse Plassen! Iedere donderdagmiddag – na de Goudse Kaasmarkt – vertrek om 13u00, vanaf Nieuwehaven 147, info@green-cow.nl, tel. 06-38720789. Zie ook www.green-cow-bike-tours.nl

AANGENAAM OVERDEKT WINKELEN EN BOODSCHAPPEN DOEN
Met maar liefst 65 winkels van supermarkt tot dierenwinkel en van kledingwinkel tot kapper vindt je hier alles onder 1 dak! Winkelcentrum Bloemendaal is goed bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto. Je parkeert de auto altijd gratis. Vrijdagavond is de vaste koopavond: de meeste winkels zijn tot 20u00 geopend, sommigen, zoals de supermarkten zijn dan tot 21u00 geopend. Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels in de gelegenheid om open te zijn. Houdt hierbij rekening dat niet alle winkels hier aan mee doen en dus niet alle winkels open zullen zijn. De supermarkten zijn iedere zondag geopend van 10 tot 18u00. Zie ook www.winkelcentrumbloemendaal.nl.

DOORLOPEND:iedere di. WARENMARKT GOUDA-BLOEMENDAAL
Lekkenburg, 8u30-13u00.

iedere wo. WARENMARKT GOUDA-GOVERWELLE
8u30-13u00 Locatie Middenmolenplein.

iedere do. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-16u00.

iedere do. KOOPAVOND
in de binnenstad, tot 21u00.

iedere za. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-17u00. 

Iedere za. STADSLICHT OP DE MARKT
van 20-20u30. Erasmus Spreukenspeurtocht!
Loop de Erasmus Spreukenspeurtocht! Die is voor kinderen én volwassenen, en u kunt er een mooie prijs mee winnen. Er liggen deelnameformulieren klaar bij de VVV, maar u kunt ze ook downloaden. Lever uw antwoorden uiterlijk 28 oktober in bij de VVV (in de Waag op de Markt).

Erasmus Audiotrail 
Pst … Hoor ik daar stemmen? Loop de Erasmus Audiotrail en luister naar Erasmus zélf. De tocht begint bij het informatiebord bij het oude stadhuis. Scan met uw gsm de QR-code op de tien borden, die op verschillende plekken in de stad hangen. U kunt het routekaartje ophalen bij de VVV, of downloaden van www.kindvangouda.nl. Daar kunt u eventueel ook vooraf de audiofragmenten downloaden.

Kinderspeurtocht
De VVV (in de Waag op de Markt) heeft een spannende kinderspeurtocht klaarliggen (€ 1,50). Gouda kan ook spelenderwijs worden ontdekt met Inspecteur Delictus en de museumbende, een spannende Citygame die de VVV aanbiedt (€ 16,95).

Punselie
De bekende Punselie-koekjesfabriek verzorgt op afspraak een rondleiding.

GOUDasfalt
zaterdag 21 mei van 11 tot 18u00

Festival Gouda Maakt Toekomst

GOUDasfalt is op zaterdag 21 mei tussen 11u00 en 18u00 DE plek waar je toekomstmakers ontmoet en er zelf één wilt worden! Je vindt er kramen vol upcycle, zero waste, vintage, handgemaakte, lokale, biologische en eerlijke producten; workshops om je klaar te stomen voor de toekomst; sprekers die hun tijd vooruit zijn; (straat)theater en film met toekomstperspectief; akoestische muziek met een activistisch randje, vega(n) food en nog veel meer.

Dit gloednieuwe en gratis festival voor jong en oud is onderdeel van de viering van het 750 jarige bestaan van de stad Gouda. Een stad die vooral bekend staat om haar vele ambachten uit het verleden. Gouda Maakt Toekomst laat zien dat er juist nu veel (toekomst)makers zijn die voorop lopen richting een duurzame toekomst.

Wat kun je op het festival verwachten:

Makers markt en meer
Origineler krijg je het niet! Shoppen bij meer dan 30 unieke kramen vol met handmade, vintage, fair, upcycle, bio en nog veel meer. Denk aan ringen van oude theelepeltjes, wasbare luiers met leuke prints en riemen van fietsbanden. You name it!

Workshops en andere activiteiten
Maak van resthout je eigen borrelplank, check de circulaire modeshow, werk samen aan een heuse trashure tree of wandel een natuurexpert de polder in! Speciaal voor kids: maak van afval ... kunst. En dit is slechts een kleine greep uit de vele activiteiten!

Muziek, talks, theater en film
uister naar akoestische muziek die je raakt en laat je inspireren door talks over hoe jij op je eigen manier het verschil kan maken. Word geprikkeld door (straat)theater of loop even binnen bij de groene bios.

Food
(H)eerlijker kan bijna niet! Naast vega(n) food kun je op het festival ook je boodschappen doen. Er zijn kramen en foodtrucks met lokale, bio, glutenvrije en verpakkingsvrije etenswaren. Vergeet daarom ook zeker je tasjes en potten niet!

Stekjes en meer
Speciaal voor iedereen met groene vingers is er een stekjes-, zaden- en plantenmarkt bij de Warmoezerij. Zijn je vingers nog niet zo groen? Kom vooral langs voor moestuinadvies.

Bereikbaarheid
Kom op de fiets of steek voor €1,- p.p. met het pontje GEIN de Hollandse IJssel over. Hou er rekening mee dat er geen parkeerplekken zijn voor bezoekers op en bij GOUDasfalt. Parkeren kan o.a. op parkeerterrein Klein Amerika. Vanuit hier loop en vaar je het laatste stukje. Voor mindervaliden zijn er wel enkele parkeerplekken beschikbaar.

Gouda750
Het festival Gouda Maakt Toekomst wordt georganiseerd door een enthousiaste groep vrijwilligers van onder meer de Werkgroep Duurzaamheid Gouda en GOUDasfalt en is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Gouda750 en GoudApot.

Wil je op de hoogte blijven en alvast de toekomstmakers leren kennen? Volg Gouda Maakt Toekomst via Facebook en Instagram.

Voor nadere info Julie Middelkoop (06-42145854), goudamaakttoekomst@gmail.com en www.goudamaakttoekomst.nl

DE THEATERBAKKERHEIJ

Programma De Theaterbakkerheij

De Theaterbakkerheij is weer open en voor de komende weken staat er een afwisselend programma op de agenda. Met eigen producties, tributes en meer! Kijk voor meer informatie op www.theaterbakkerheij.nl/agenda

Tickets zijn te koop via: www.theaterbakkerheij.nl/tickets

CENTRUM GOUDA
aanbod van meer dan 400 winkels

Gouda: stad voor shop-a-holics

Gouda is niet alleen een stad waar historie en cultuurliefhebbers aan hun trekken kunnen komen, maar ook voor shop-a-holics is Gouda een leuke stad. In het historische stadscentrum zijn vele leuke winkels te vinden. Het aanbod is zeer divers en loopt van kleding tot elektronica en van siroopwafels tot huishoudelijke artikelen. In het compacte centrum van Gouda vind je meer dan 400 winkels in vele soorten, maten en smaken. De meeste winkels zijn zes dagen per week open en op donderdagavond is het koopavond.

JEUGDTHEATERHUIS
zaterdag 21 mei van 14 tot 17u00

Loop binnen en kom proeven bij Open Huis Jeugdtheaterhuis

Zaterdag 21 mei is het Open Huis van het Jeugdtheaterhuis in Cultuurhuis Garenspinnerij. Loop binnen tussen 14u00 en 17u00 en laat je verrassen! Loop binnen en kom proeven hoe leuk het is in het Jeugdtheaterhuis.  

theater jeugdtheater open huis.jpg

Ontdek de leukste dingen van het Jeugdtheaterhuis. Of je nou altijd al hebt willen leren acteren, dansen of zingen; een grappig filmpje wil maken op onze filmzolder, of benieuwd bent naar onze te gekke theaterdocenten: wees welkom en ontdek de leukste dingen van het Jeugdtheaterhuis! Je kunt spelen, verkleden, maken, proeven en meer…

In de Theaterwereld vind je bovendien een bioscoopje, een theaterzaal en een inspiratielokaal vol boeken, typemachines en geheime hoekjes. En wat dacht je van de filmstudio op zolder? Kom en ga aan de slag!

Het wordt een toffe dag voor iedereen van 4 t/m 20 jaar. Behalve het JTH zijn er ook nog allerlei andere superleuke kunstactiviteiten in Cultuurhuis Garenspinnerij, dus er is genoeg te doen!

Je kunt binnenlopen tussen 14u00 en 17u00. Je vindt Cultuurhuis Garenspinnerij aan de Turfsingel 34 in Gouda. Toegang is gratis; kom proeven bij de club!

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.