SINT JANSKERK

Concerten Stichting Goudse Sint-Jan

De Stichting Goudse Sint-Jan heeft ook voor dit jaar weer mooie concertreeksen geprogrammeerd. 

do. 14 juni  DE VOS & VAN DEN HOEK: Buxtehude, Schütz en Mendelssohn
13u00  Martien de Vos (1995) kreeg zijn eerste orgellessen van Arie Braber in Ooltgensplaat, op 9 jarige leeftijd. Na een aantal jaar ging hij op les bij Paul Kieviet in Sommelsdijk. Sinds september 2014 studeert Martien hoofdvak orgel en bij Bas de Vroome en improvisatie bij Hayo Boerema aan het conservatorium te Rotterdam. Martien won diverse prijzen op orgelconcoursen. In juni 2017 behaalde hij als finalist in Haarlem de 1e prijs en de publieksprijs bij het 1e Nationaal Ambitus concours.  Later dat jaar won hij de 1e prijs en de publieksprijs op het SGO concours in Appingedam. Martien is als organist verbonden aan de Ger. Gemeente te Ooltgensplaat en sinds  2017 aan de Herv. Kerk in Mijnsheerenland en de Herv. Wijkgemeente in Rotterdam Pendrecht. Mirjam van den Hoek zingt liederen van Buxtehude en Schütz. Vrij toegankelijk in combinatie met entree kerk

vr. 15 juni CARMINIS CONSORT: ‘Bone Jesu’
20u00  Het Carminis Consort, ensemble voor Oude Muziek, legt zich met name toe op vocale soli en duetten uit de vroegbarok en barok, een repertoire dat naar hun indruk meer aandacht verdient. Kenmerkend voor dit ensemble is niet alleen het feit dat in onze kernbezetting gewerkt kan worden met een hoge sopraan en een mezzosopraan – een ideale combinatie voor dit repertoire – maar ook dat het continuo, de begeleidende stemmen, een zeer gevarieerde bezetting hebben. Het ensemble heeft een uitgebreide concertpraktijk in kerken en culturele centra; ook hun aandeel in concertante muziek in een liturgisch kader is groeiende. Zij spelen en zingen ‘Bone Jesu’, een programma rond deze al oude hymne in de christelijke traditie, met toonzettingen van Schütz, Dering, Grandi en Monteverdi, aangevuld met werken van tijdgenoten. Vrij toegankelijk in combinatie met entree kerk.

za. 16 juni ART ZEGELAAR TRIO: Schumann, Debussy en Tsjajkovski
16u00  Het Art Zegelaar trio bestaat naast Art Zegelaar (piano) uit Angela Conejo (viool) en Diego Cifunetes (cello). Zij spelen een programma met stukken van Schumann, Debussy, Tsjajkovski, Gamboa en Moszekowski. Angela Conejo studeert viool in Codarts en is in het laatste studie jaar. Diego Cifuentes behaalde zijn Masters in Cordarts, waar hij studeerde bij Jan Stegenga.  Art Zegelaar studeerde Piano en Compositie in Liverpool, waar in 2001 Cum Laude zijn Bachelor haalde. Vrij toegankelijk in combinatie met entree kerk.

do. 21 juni MARTIJN BORSJE: Bach, Vierne, Mendelssohn en Böhm
13u00  Martijn Borsje (1995) is aan drie kerken verbonden als organist. Op zijn 14e kreeg hij een vaste aanstelling als organist in de hervormde gemeente van Hagestein (2010). Later kwamen daar zijn eigen gemeente in Groot-Ammers  (2012) en de hervormde gemeente van Schoonrewoerd (2013) bij. In 2014 is hij gestart met de vooropleiding ‘klassieke muziek’ aan het Rotterdams Conservatorium. Na dit jaar goed te hebben afgesloten is hij toegelaten tot de bachelor opleiding aan het conservatorium waar hij nu ook studeert. Hij krijgt orgel les van Bas de Vroome en volgt improvisatielessen bij Aart Bergwerff en Hayo Boerema. Ook krijgt hij pianolessen van Eli ‘t Hart. Sinds september 2017 studeert hij hoofdvak orgel bij Ben van Oosten. Vrij toegankelijk in combinatie met entree kerk.

vr. 22 juni  INGUZ VIOLIN DUO: Boccherini en Alard
20u00  De violisten Juliya Belyanevich en Francesca Sim nemen deze avond het publiek mee terug in de tijd van een tweetal wat minder bekende componisten, waarvan zij vinden dat deze het beluisteren meer dan waard zijn. De keuze is gevallen op Luigi Boccherini, een componist uit de klassieke tijd uit Italië die elegante en toegankelijke muziek componeerde in Rococo stijl. Het is optimistische en lichte muziek overgoten met een aantrekkelijke dynamiek en timbre. Van hem is het eerste deel van dit concert. Het tweede deel is van Jean Delphin Alard, een vertegenwoordiger van de moderne Franse school. Zijn composities zitten vol met vuur en dynamiek en waren destijds een groot succes. Vrij toegankelijk in combinatie met entree kerk.

za. 23 juni ENSEMBLE HERMES: ‘Les extremes se touchent’
16u00  Muziek maken verbindt uitersten met elkaar. Liefde en dood. Devotie en vervolging. Polyfonie en hedendaagse klanken. Vanaf het herontdekken van de ‘oude muziek’ heeft de aloude kunst componisten opnieuw geïnspireerd, hun stijl verdiept of ze op een ander spoor gezet. Zoals bij Arvo Pärt. Ook de Amerikaanse componist David Lang wijst naar Josquin als een persoonlijke bron van inspiratie. Hermes zingt vanuit de oude handschriften en bronnen maar kijkt altijd over grenzen heen. Opzoek naar wat bindt. Ensemble Hermes is een projectensemble dat bestaat uit zowel ervaren, geschoolde amateurs als jonge professionals en muziekstudenten van de Nederlandse conservatoria.  Al naar gelang het project. Vrij toegankelijk in combinatie met entree kerk.

za. 23 juni FANFARE ‘BEREDEN WAPENS: Benefietconcert Vrede & Verdraagzaamheid
20u00  In een tijd van maatschappelijke spanningen en vele oorlogshaarden zijn de doelstellingen van het Verzetsmuseum Zuid-Holland (VMZH) misschien wel belangrijker en actueler dan ooit! Het museum wil enerzijds zichtbaar maken en zichtbaar houden wat de gevolgen van onrecht, discriminatie en misdaden begaan door mensen tegen mensen zijn en anderzijds verdraagzaamheid, respect en waardigheid als wapen hiertegen positioneren. Om aandacht te vragen voor onze missie en projecten, organiseren het museum ieder jaar een benefietconcert ‘Vrede en Verdraagzaamheid’. Dit jaar vragen we extra aandacht voor maatschappelijke diversiteit.Het concert is gratis voor de inwoners van Gouda en omstreken. Dit jaar wordt het programma wederom verzorgd door de Fanfare ‘Bereden Wapens’, onder leiding van ritmeester Harold Lenssen. Het blijft nog even een verrassing wie er dit jaar als gastartiest zal optreden! Vrij toegankelijk

do. 28 juni JAAP DE KOK: Mendelssohn, Franck, Bach en Reger
13u00  Jaap de Kok (1998) speelde al een aantal jaar piano toen hij in 2013 orgelles nam bij cantor-organiste Gea Hoven in Zwolle. Zijn interesse voor het orgel nam steeds meer toe en dat deed hem er dan ook toe besluiten om tijdens zijn examenjaar van de middelbare school de vooropleiding aan het Prins Claus Conservatorium (PCC) in Groningen te gaan volgen. Sinds september 2015 studeert Jaap aan het PCC bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Daarnaast krijgt hij pianolessen van Nata Tsvereli. Sinds september 2017 studeert Jaap ook koordirectie aan het PCC. Zijn docent is Louis Buskens. Jaap heeft eind 2017 een jongerenkoor opgericht dat o.a. medewerking verleent tijdens vespers in de Martinikerk te Groningen. Vrij toegankelijk in combinatie met entree kerk.

vr. 29 juni UMA KAMERORKEST & KOPERKWINTET CU4+: Milhaud en Nyman
20u00  Dit concert wordt verzorgd door een dubbelensemble: kamerorkest de Utrechtse Muziek Academie en het CU4+ koperkwintet. De ‘koddige’ compositie Le bœuf sur le toit (1920) werd door de Franse componist Darius Milhaud aanvankelijk als filmmuziek geschreven, maar na voltooiing gebruikt als ballet. De ‘Dance Panels’ (1959) van Aaron Copland bestaat uit zeven dansen met ieder hun eigen karakter. ‘Masque Arias’ (1991) schreef Michael Nyman voor de film Prospero’s Books van Peter Greenaway. De ’maskerade’ was een muziek- en dansspektakel in de aristocratische kringen in de 16de en 17de eeuw.  Het was vaak mythologisch en allegorisch van karakter, en dat vinden we ook terug in Nymans Masque Arias, dat soms dromerig is en dan weer rechtuit swingt. Vrij toegankelijk in combinatie met entree kerk.

za. 30 juni CHRISTIAAN INGELSE: Afscheidsconcert met werken van Bach en Franck
16u00  Christiaan Ingelse is sinds 1988 hoofdorganist van de Sint-Jan. Op 30 juni 2018 neemt hij met een speciaal concert op het Moreau-orgel afscheid als hoofdorganist van de Sint-Jan en als stadsorganist van Gouda. Hij speelt werken van Johann Sebastian Bach, waaronder de imposante en fascinerende driedelige Toccata in C. Ook speelt hij Choral II van César Franck en een speciaal voor deze gelegenheid door hemzelf gecomponeerde Goudse Suite. In dit zesdelige werk wordt het carillon-thema van het Goudse stadhuis op allerlei manieren verwerkt. Christiaan Ingelse heeft deze compositie opgedragen aan de stad Gouda. Het is zijn afscheidscadeau voor de stad. Vrij toegankelijk in combinatie met entree kerk.

TOEGANG
De aanvangstijden van de uitvoeringen van de vrijdagavondconcerten zijn 20u00, die van de zaterdagmiddagconcerten tussen 16 en 17u00. De toegang tot de concerten is gratis. Wel wordt er na afloop gecollecteerd. Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

SO WHAT
program So What

AGENDA SO-WHAT!

So What! is drie avonden per week geopend. Op vrijdag zijn er optredens van bands, cabaretiers, theatergezelschappen of er staat een speciale DJ avond op het programma. Zaterdag is de clubavond, je kan in de achterbar gezellig aan de bar of een tafeltje bijpraten of dansen in de voorzaal op de muziek van onze huis-DJ's. Op zondag wordt het weekeinde afgesloten met een driegangenmaaltijd die door medewerkers of bezoekers wordt bereid. So What! draait volledig op vrijwilligers.

PROGRAMMA KOMENDE WEKEN

vr. 15 juni Brouwerij Frontaal Bierproeverij So What! Craftbeer Invites

za. 30 juni  REÜNIE: 30 JAAR TERUG IN DE TIJD

Zie voor nadere info programmering: www.so-what.nl.

STUDIOGONZ

Agenda StudioGonz

StudioGonz is ieder weekeinde open. Donderdag om 20u00, vrijdag en zaterdag om 21u00 en zondag (1 keer in de 2 weken) om 14u00. Met elke vrijdag en zaterdag bands, DJ's, thema-avonden of een gezellig StudioGonz Café! En om de week op zondag Lounge&Gaming. Genoeg te doen dus om je niet te vervelen.

iedere do. DONDERSLAG CAFÉ
het weekend begint op donderdag.

iedere vr.+za. STUDIOGONZ OPEN

vr. 22 juni FILTHY FELONS + SEARCHING FOR RELIEF + TAKE NO PRISONERS
Genre: hardcore / metalcore.

za. 23 juni  SCARCROW + IN CONTROL + BOSKAT (alternatieve avond)

zo. 24 juni  FIELD DAY + HANGOVER PARADISE (Southern rock)

vr. 29 juni  PLAYYARD + MOUNTAIN EYE + AT FIRST (alternative Rock / Nu Metal)

Let op: de standaard deurtijden van StudioGonz aangepast: do. van 20u00 tot 23u00. Vrijdag en zaterdag van 21u00 tot 00u00.

Zie voor nadere informatie www.studiogonz.nl.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.