SINT JANSKERK

Concerten Stichting Goudse Sint-Jan

De Stichting Goudse Sint-Jan heeft ook voor 2019 weer mooie concertreeksen geprogrammeerd.

do. 25 juli  HARM WOLTJER | ‘Een vrolijk avontuur’
13u00  Als we het over de orgels van de Sint-Jan hebben, hebben we aan één woord nooit genoeg. Als we aan 10 organisten vragen wat ze er het liefste spelen, krijgen we veelal verschillende antwoorden. Vaak is dan ook de moraal van het verhaal: “Er kan zoveel in Gouda gespeeld worden!”. Voor Harm Woltjer is het een uitdaging om een zo interessant mogelijk programma te maken voor dit orgelconcert. Hij neemt u graag mee in dit avontuur. Er passeren meerdere stijlperiodes en landen de revue. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat het veelal vrolijke noten zullen zijn. Het is tenslotte zomer, nietwaar? Ook zal Harm onder andere gaan improviseren over een gegeven thema. Tijdens zijn improvisaties op het fraaie Moreau-orgel zal hij op zoek gaan naar de meest schone klanken van dit statige instrument. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 27 juli CHRISTIAAN INGELSE | ‘Niet bestemd voor orgel, of toch wel ?!’
16u00  Christiaan Ingelse, tot 2018 stadsorganist van Gouda, bespeelt de drie Sint-Jansorgels. Hij heeft een interessant programma samengesteld met werken van Bach die grotendeels niet voor orgel zijn bestemd.  Op het koororgel en het Mittereither kabinetorgel speelt hij twee klavecimbelwerken: een partita en een prelude en fuga uit Bach’s beroemde Wohl Temperierte Klavier. De scheidslijn voor muziek voor orgel of klavecimbel werd in Bach’s tijd niet zo scherp getrokken als we vandaag de dag gewend zijn, maar deze muziek klinkt in ieder geval prachtig op orgel. Op het Moreau-orgel klinkt onder andere een fraaie bewerking van een concert voor twee violen van Antonio Vivaldi, waarna Ingelse zijn concert besluit met een echt orgelwerk: Bach’s magistrale Passacaglia! Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk.Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

Zie www.sintjan.com.

PODIA PROGRAMMA SINT JANSKERK AUGUSTUS 2019

do. 1 aug. LEENDERT VERDUIJN | Variaties
13u00  In dit concert laat de Goudse organist Leendert Verduijn u veel verschillende klankkleuren horen van de orgels in de Sint-Jan. Het programma heeft de titel ‘variaties’ meegekregen: een ultieme gelegenheid om allerlei prachtige registercombinaties voor het voetlicht te brengen. U hoort in dit concert oude variatiereeksen van o.a. de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck. Ook hoort u een romantische variatiereeks die origineel geschreven is voor piano door Felix Mendelssohn: de Variations Serieuses. En er wordt last but not least ook nog een variatiereeks ter plekke geïmproviseerd. Tussen de variatiereeksen door hoort u een tweetal koralen: een koraalprelude van Bach, en het ‘choral 3’ van Cesar Franck. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 3 aug. ESTEHAAGSE ENSEMBLE | ‘From Bach to Paris’
16u00  Het vioolduo onstond in de 18e eeuw, en de altvioolduo’s van W.F. Bach kijken qua stijl terug op de muziek van zijn vader. J.S. Bach werd geïnspireerd door Franse dansen in suites voor onbegeleide viool. Leclair en Cambini waren beide violisten die in Parijs woonden en in het Concert Spirituel optraden, Leclair in het midden van de 18e eeuw, en Cambini tegen het einde van de eeuw. Deze twee duo’s tonen de overgang van barok naar meer melodische en lichtere klassieke stijl. De twee uitvoerende violisten van dit concert, James Hewitt en Xiangji Zeng, noemen zich het ‘Estehaagse Ensemble’. De naam is een afgeleide van ‘Esterhazy’, het paleis waar Haydn werkte, en Den Haag, de stad waar het ensemble is gevestigd. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

do. 8 aug. TOON IJZERMAN | ‘Veni Creator’
13u00  De eeuwenoude gregoriaanse hymnes zijn voor componisten van alle tijden een grote bron van inspiratie geweest. Dit concert staat in het teken van één van de meest beroemde, namelijk ‘Veni Creator Spiritus’. Met werken van Bach, De Grigny, Duruflé en in een improvisatie zal deze prachtige melodie in allerlei vormen te horen zijn. Na het statige koraal ‘Komm, Gott Schöpfer, heiliger Geist’ van J.S. Bach volgt het ‘Veni Creator’ van De Grigny, één van de hoogtepunten uit de Franse klassieke orgelliteratuur. Het concert wordt vervolgd met een  improvisatie en de beroemde en beruchte prelude en fuga in D-dur van Bach. Als afsluiting klinkt het indrukwekkende ‘Choral varié sur le thème de ‘Veni Creator’’ van Maurice Duruflé waar het uiterste van het Moreau orgel gevraagd zal worden. Toon IJzerman (1998) is derdejaars student aan de Fontys Hogeschool, Tilburg. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 10 aug. MATTEO IMBRUNO | Inspiratie uit Italië
16u00  Matteo Imbruno, organist van het beroemde Vater-Müller orgel in de Oude Kerk van Amsterdam, komt naar de Sint-Jan voor een orgelconcert met onder andere Italiaanse componisten. Imbruno is een gevierd concertorganist in binnen- en buitenland. Hij heeft een zeer origineel programma samengesteld. Zo prijken op het programma de namen van Giovanni Gabrieli (1557-1612), Marcello en Provesi. Van Johann Sebastian Bach klinkt het klavecimbelwerk Aria variata alla maniera Italiana. Daarnaast speelt hij de bekende variaties over ‘Vater unser im Himmelreich’ van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

do. 15 aug. DUO CALYPTURA | ‘Warme klanken’
13u00  Duo Calyptura bestaat uit Marlon Valk (saxofoon) en Jos Maters (orgel). Zij brengen een verassende combinatie van orgel en saxofoon. In een uniek programma laten deze jonge musici de veelkleurigheid van hun instrument horen. Verwacht warme klanken, dynamisch samenspel en een frisse blik op zowel oude als hedendaagse muziek, met werken van Bach, Corelli, Franck en Bédard. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 17 aug. ARCADIË TRIO | Franse kamermuziek
16u00  Het Arcadië Trio, opgericht in 2009, wordt gevormd door Steven Geraads (klarinet), Timothée Busch (cello) en Henriëtte Wirth (piano) en bestaat dit jaar 10 jaar. Reden dus voor een extra feestelijk programma. Op de lessenaars staan twee prachtige parels uit het Franse kamermuziek repertoire: trio’s van Louise Farrenc en Gabriël Fauré. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

do. 22 aug. VINCENT DE RIDDER | ‘Baroque revives!’
13u00  Baroque revives: waan u opnieuw in de barokperiode, waarin prachtige muziek gecomponeerde is, gespeeld door Vincent de Ridder. Deze muziek is het Moreauorgel op het lijf geschreven! Het programma is divers: er zal muziek klinken van Böhm, Buxtehude en Bach. Zo staat bijvoorbeeld de bescheiden koraalbewerking van Böhm over het ‘Vater unser im Himmelreich’ op het programma, maar ook de wervelende Toccata in F van Bach. Daarnaast improviseert Vincent de Ridder tweemaal, waaronder een partita over een bekende psalm. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 24 aug. SIETZE DE VRIES | Improvisaties
16u00  De in Gouda geboren organist Sietze de Vries is een graag geziene gast in de Sint-Jan. De Vries is internationaal werkzaam als concertorganist en kerkmusicus. Tijdens en na zijn opleiding won hij een vijftiental prijzen bij orgelconcoursen. Hij concerteert, doceert en jureert in vele Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Zuid-Afrika en Australië. Als docent is hij verbonden aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en hij is organist van de Martinikerk te Groningen. Hij werkt graag met jong talent en begeleidt enkele jongerenkoren in Kampen en Roden. Als redacteur orgelbouw is Sietze de Vries werkzaam voor vakblad ‘Het Orgel’. Op het concertprogramma staan twee improvisaties: één op het Leeflang-koororgel en één op het Moreau-orgel. Daarnaast klinkt op het koororgel een suite van Praetorius en op het hooforgel werk van Johann Sebastian Bach, waaronder een bewerking van een concerto voor clavecimbel, strijkers en basso continuo van Bernard Winsemius. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

do. 29 aug. MARTIJN BORSJE en LAURA VAN VLIET | Orgel en viool
13u00  Borsje en Laura van Vliet geven een concert in de prachtige Sint-Jan. Zij spelen een concert op orgel en viool. Er zullen een aantal stukken samen worden gespeeld maar ook zal Martijn diverse werken solo laten horen op het prachtige Moreau-orgel. Martijn en Laura zijn tegelijk aan hun conservatoriumstudie begonnen en zitten ook beiden in hun afstudeerjaar. Vele muziekvakken hebben zij samen gevolgd en het is daarom ook zeker de moeite waard om dit samenspel te komen bekijken en beluisteren! Voorafgaand aan het concert zullen deze musici hun programma kort toelichten. Het neemt veel voorbereiding in beslag als je samen met iemand een concert moet organiseren. Martijn en Laura zullen u met veel passie en enthousiasme prachtige werken laten horen uit de muziekwereld! Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

za. 31 aug. DUO PASSIONATE | ‘The English Harmony’
16u00  Wat maakt Engelse (barok) muziek bijzonder? Ligt het geheim in de typische harmonie? Bestaat er dan zoiets als ‘Engelse akkoorden’? Duo Passionate neemt u mee op een spannende ontdekkingsreis door Engelse muziek van de vroege barok tot halverwege de 20e eeuw waarbij bekende en onbekende composities worden afgewisseld. Ook al is er geen typisch Engels choir bij, Duo Passionate trakteert u op een ontspannen kamermuziekprogramma. U hoort werken van o.a. Locke, Matteis, Handel, Parry, Milford en uiteraard Purcell. De musici maken u deelgenoot van de zoektocht om de juiste instrumenten bij de composities te vinden. Dat is namelijk minder vanzelfsprekend dan het lijkt… Duo Passionate bestaat uit Magda de Jong (blokfluiten) en Jaap-Jan de Rooij (toetsen). Het duo, dat vorig jaar het vijfjarig jubileum vierde, maakt graag thematische programma’s vol afwisseling en interactie. Vrij toegankelijk met een entreebewijs voor de kerk. Uw entreekaartje blijft de hele dag geldig!

Zie www.sintjan.com.

SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.

TOEGANG
Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

Wil jij een keer op het grote Moreau-orgel?

Wil jij een keer het grote Moreau-orgel bespelen in de Goudse Sint Janskerk? Dat kan!

Amateur-organisten zijn van harte welkom om op afspraak het Moreau-orgel te bespelen. Je wordt ontvangen door een van de leden van de muziekcommissie van de Sint-Jan, die je kort wegwijs maken op het orgel, waarna je zelf achter de speeltafel plaats kunt nemen. Desgewenst kunnen ook de andere orgels van de Sint-Jan worden bespeeld: een overzicht van de orgels en hun dispositie kun je vinden op de site van de Sint Janskerk.

De beheerder, Stichting Goudse Sint-Jan, vraagt wel een kleine vergoeding voor het bespelen van de orgels. Voor het eerste uur spelen vraagt de Stichting een vergoeding van € 38,50 en voor ieder volgend uur € 28,50. De opbrengsten worden aangewend voor het beheer en behoud van de Sint-Jan en de orgels.

Voor meer informatie en om te reserveren kan je contact opnemen met het bureau van de Stichting Goudse Sint-Jan via info@sintjan.com of 0182-512 684.

Zie ook goudsdagblad.nl

SO WHAT
program So What

AGENDA SO-WHAT!

So What! is drie avonden per week geopend. Op vrijdag zijn er optredens van bands, cabaretiers, theatergezelschappen of er staat een speciale DJ avond op het programma. Zaterdag is de clubavond, je kan in de achterbar gezellig aan de bar of een tafeltje bijpraten of dansen in de voorzaal op de muziek van onze huis-DJ's. Op zondag wordt het weekeinde afgesloten met een driegangenmaaltijd die door medewerkers of bezoekers wordt bereid. So What! draait volledig op vrijwilligers.

PROGRAMMA KOMENDE WEKEN

JULI en AUGUSTUS ZOMERSTOP

Zie voor nadere info programmering: www.so-what.nl.

STUDIOGONZ

Agenda StudioGonz

StudioGonz is ieder weekeinde open. Donderdag om 20u00, vrijdag en zaterdag om 21u00 en zondag (1 keer in de 2 weken) om 14u00. Met elke vrijdag en zaterdag bands, DJ's, thema-avonden of een gezellig StudioGonz Café! En om de week op zondag Lounge&Gaming. Genoeg te doen dus om je niet te vervelen.

iedere do. DONDERSLAG CAFÉ
het weekend begint op donderdag.

iedere vr.+za. STUDIOGONZ OPEN met StudioGonz Café.

JULI

vr. 19 juli  VERGINIA PLAIN + BILLY AND THE MAGIC FIVE (rock+ rammelpunk)

za. 20 juli FIVE PAST SEVEN + WEST PACK (rock/pop)

do. 25 juli DONDERSLAG JAM, Jamsessie

vr. 26 juli  80'S, 90'S & 00'S DANCE CAFÉ

za. 27 juli LOUNGE & GAMING CAFÉ

AUGUSTUS

za. 3 aug. JAILTAT (Badass rock&roll RawPower)

do. 8 aug. Donderdag BYOB night, Bring Your Own Bordspel

vr. 9 aug.  STUDIOGONZ KARAOKE, Augustus Editie

za. 10 aug. AKOESTISCHE ZOMERJAM, Neem je instrument mee!

vr. 16 aug. Haagse Avond met CRASHING BATS EN COOCOO
Genre: Alt.-, Indie-, Prog., Punk- Rock

za. 17 aug.  MURIEL EN CHANSONS, Album presentatie: Le Cri de la Nuit

vr. 23 aug. SEASHORE CAPTIONS + BURNING SENSATION (aAlternative Rock)

za. 24 aug. THE GREAT HURRICANE ESCAPE+THE EMPYREAN + BNWSO
Genre: Southern Metal/Punk en Hardrock

vr. 30 aug. PLAATS DELICT || ASHLEY'S BIRTHDAY BASH (Drum & Bass)

za. 31 aug. MR OVERDRIVE + ME LIKE YOU + BETTER NAMES
Genre: alternative / electric rock

Let op: de standaard deurtijden van StudioGonz aangepast: do. van 20u00 tot 23u00. Vrijdag en zaterdag van 21u00 tot 00u00.

Zie voor nadere informatie www.studiogonz.nl.

MUSEUMGOUDA, SINT-JANSKERK, MUSEUMCAFE
iedere ma. t/m 2 sept. van 20u15-21u00

ZOMERAVOND BEIAARDCONCERTEN

Een nieuwe serie zomeravondconcerten op de gerestaureerde beiaard in de St.Janstoren. Traditioneel vinden de concerten plaats op de maandagavond van 20u15-21u00.  De tuin van het Catharina Gasthuis is tijdens de concerten voor publiek geopend en gratis toegankelijk. De stadsbeiaardiers van Gouda hebben een aantrekkelijk programma opgesteld met een keur aan internationale gastbeiaardiers.

AGENDA TORENMUZIEK GOUDA 2019

ma. 22 juli       BOUDEWIJN ZWART (Gouda)

ma. 29 juli       GIDEON BODDEN (Amsterdam)

ma. 5 aug.       KOEN VAN ASSCHE (België)

ma. 12 aug.     DUO BLACK & BEAUTY (beiaard en piano)

ma. 19 aug.     ELIEN VANDEBROECK (België)

ma. 26 aug.     BOUDEWIJN ZWART (Gouda)

ma. 2 sept.      BOUDEWIJN ZWART & EVELINA VORONTSOVA (beiaard en piano)

Aanvang van alle concerten 20u15.

 

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.