FILMHUIS GOUDA

Roma

Een intiem portret van het familieleven van een bourgeois gezin met vier kinderen uit Mexico City. De Mexicaanse meesterfilmer Alfons Cuarón maakte met Roma één van de beste films van het jaar – en een geheide Oscarwinnaar.
Mexico City, 1970. Cleo (Yalitza Aparicio) is een jonge vrouw van Indiaanse afkomst, die inwoont en bij het gezin van Sofía (Marina De Tavira) en Antonio (Fernando Grediaga). Zij heeft de zorg over de vier kinderen en doet samen met collega Adela het huishouden. We krijgen een indruk van het dagelijkse gezinsleven, waar zij ondanks het klassenverschil duidelijk deel van uitmaakt. Zelf heeft Cleo een relatie met Fermin, die echter van haar wegloopt als ze zwanger blijkt. Ze is bang voor haar baan, maar Sofia zegt dat ze gewoon kan blijven. In ROMA zien we het leven van een welvarende familie met klein en groot drama, humor en liefde. Op de achtergrond speelt de Mexicaanse politiek en de studentenopstand van 1971 waarbij veel doden vielen. Regisseur Alfonso Cuarón maakte ROMA als eerbetoon aan zijn eigen kindermeisje. Hij schreef het scenario, deed de productie, het camerawerk en de montage. Eerder maakte hij CHILDREN OF MEN en Oscarwinnaar GRAVITY, maar is nu weer teruggekeerd naar Mexico. Cuarón’s in zwart-wit geschoten familiedrama won de Gouden Leeuw op het festival van Venetië, twee Golden Globes en kreeg wereldwijd lovende recensies. ‘Hij laat je in ROMA niet enkel kijken en luisteren, maar transporteert je voor even naar een zelden zo op beeld vertoonde plek’, aldus de Volkskrant die vijf sterren gaf.

cast
Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey

duur
135 min.

  • dinsdag 19 maart 2019, om: 14:00
  • zaterdag 30 maart 2019, om: 14:30
  • maandag 22 april 2019, om: 15:30

Het wonder van le petit prince

Van de duizenden talen die nog gesproken worden op de wereld dreigen er vele uit te sterven. Toen Marjoleine Boonstra hierover een documentaire wilde maken, ontdekte ze hoe de beroemde novelle Le petit prince verspreid over de wereld een rol speelt in het levend houden van bedreigde talen.
Voor haar documentaire reisde Boonstra de wereld rond: voor het Tamazight bezocht ze de Marokkaanse woestijn, voor het Sami het winterse Lapland, in het dichtbevolkte El Salvador luisterde ze naar het Nawat en op de hoogvlaktes van Tibet naar het Tibetaans. Het gebruik van deze talen wordt of werd jarenlang tegengewerkt of zelfs verboden, vaak met de expliciete bedoeling deze te laten uitsterven. Tegenwoordig zijn de meeste overheden op hun schreden teruggekeerd en proberen taalgemeenschappen actief de teloorgang van hun taal tegen te gaan – vaak met een verloren generatie sprekers – en nieuw leven in te blazen.Boonstra leert dat men daarvoor graag het vertalen van boeken inzet als middel en ontdekt dat vertalers ‘Le petit prince’ koesteren, het beroemde (kinder)boek uit 1943 van de Franse schrijver en oorlogsvlieger Antoine de Saint-Exupéry. De prins uit het verhaal kijkt overal om zich heen en stelt simpele vragen over de wereld, nooit veroordelend, maar alleen verwonderd. Dat biedt hoop en troost, emoties die de vertalers vaak moesten ontberen in tijden van onderdrukking. Maar er zijn ook andere redenen: ‘Ik heb mijn moedertaal herontdekt door te vertalen en te schrijven’ zegt één van de vertalers. Alles tezamen maakt dat ‘Le petit prince’ inmiddels, op de Bijbel na, het meest vertaalde boek ter wereld is, met al meer dan 375 verschillende vertalingen. De ervaren documentairemaakster Boonstra (eerder maakte ze ‘Kurai kurai – verhalenmet de wind’) verhaalt in haar dromerige, indrukwekkende film over vier inspirerende gemeenschappen, ondersteund door prachtige beelden uit de vier windstreken.

duur
89 min.

  • dinsdag 19 maart 2019, om: 20:30
  • zaterdag 23 maart 2019, om: 18:30
DE HOLLANDSCHE MAAGD
7 mrt. t/m vr. 19 april

BEESTENBOEL 2019

Een heerlijke expositie met dieren in de hoofdrol. Met o.m. schilderijen van ezels van Jasper Hulshoff Pol, bronzen beelden van Petra de Jong, Caroline Horchner, Joep Verheijden Lieuwke Lot en Frans Gort, schetsen en schilderijen van Anita Gaasbeek, Koos ten Kate en Dieuwertje Verhagen, werk op paneel en porselein van Pim Mul en kleine vogeltjes en grote glazen dieren van Monika Rubanuik. Ook zijn er schaapjes van keramiek er is meer… Kom genieten van de beestenboel bij de Hollandsche Maagd! OPENINGSTIJDEN do. en vr. 13-17u00, za. 11-17u00, als de deur openstaat èn op afspraak. Voor info zie: www.dehollandschemaagd.nl

GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 06-15386063.

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 30 maart

VLIETMAN EN NIEBERGSERIES

Hoewel Kees Vlietman en Monique Nieberg levenspartners zijn, leidt dat niet tot een samensmelting van hun kunst. Integendeel: waar Vlietman het best is als hij en plein air schildert en zich laat vangen door het moment om de juiste sfeer te 'pakken', zo bereikt Nieberg haar resultaat door bedachtzaam, stap voor stap, te werken. Expressie tegenover impressie. Vlietman schildert tuinen en zeegezichten. Van beide heeft de kunstuitleen een aantal schilderijen in de collectie. In zijn werk gaat het om het sferische en de kleurcontrasten in de natuur. Al naar gelang het landschap, zijn de composities rustig en weids (zeegezichten) of spannend (rotspartijen, water en overweldigende vegetatie). Nieberg pakt het anders aan; zij verzamelt afbeeldingen uit kranten, tijdschriften en folders die tot inspiratie kunnen leiden. Daaruit filtert ze een persoon, een object of een situatie die zij vervolgens in andere kleuren dan het origineel in een realistische stijl weergeeft. Daarnaast schildert ze met een vlotte toets de vogels die wij nog in onze tuinen begroeten: mussen, roodborstjes en pimpelmezen.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.