FILMHUIS GOUDA

Jeune femme

De Gouden Camera – één van de hoofdprijzen van Cannes – ging vorig jaar naar JEUNE FEMME van de Franse scenarist/regisseur Léonor Serraille. Terecht, want haar debuutfilm over een dolende Parijse vrouw met een identiteitscrisis is heel onvoorspelbaar, grappig én energiek.
31 jaar, rood haar en op zoek naar zichzelf. Waar kennen we dat van? Inderdaad: van het Britse drama DAPHNE, dat we vorig jaar vertoonden. Exact dezelfde synopsis gaat echter op voor JEUNE FEMME. Alleen heet de vrouw in kwestie nu Paula, woont ze in Parijs en is ze niet zo cynisch als voornoemde Daphne. Française Paula (geweldige rol van Laetitia Dosch – onthoud die naam) belandt in Parijs na een gefnuikte relatie met een oudere fotograaf in Mexico. Tien jaar lang was ze zijn muze en figureerde ze in zijn foto’s, totdat ze werd ingeruild voor een jonger fotomodel. Het maakt haar boos, emotioneel en tot een vat vol stemmingswisselingen, maar er is een verzachtende omstandigheid: Paula heeft een lichte psychische stoornis. ‘Ik ben niet erg slim’, zo noemt ze het zelf. Desondanks vindt ze al zoekend haar weg, onder andere dankzij een baantje op de lingerie-afdeling van een groot warenhuis, waar ze de aardige bewaker Ousmane leert kennen. Het opvallende van JEUNE FEMME is dat de film vrijwel volledig door vrouwen werd gemaakt – van cameravrouw tot editor, van regisseur tot hoofdrolspeelster. Anders dan in bijvoorbeeld JEUNE ET JOLIE van François Ozon (eveneens over een zoekende vrouw)is er daardoor gelukkig geen sprake van een male gaze, maar van een échte vrouwelijke blik. ‘A refreshingly invigorating and unvarnished character study, thrumming with anxious life. Bravo!’, aldus The Guardian in een vijf-sterren review.

cast
Laetitia Dosch, Souleymane Seye Ndiaye, Grégoire Monsaingeon

duur
97 min.

  • zaterdag 22 september 2018, om: 18:30
  • zondag 23 september 2018, om: 11:00
  • dinsdag 25 september 2018, om: 20:30

Den skyldige (The Guilty)

Politieman Asger Holm is tijdelijk overgeplaatst naar de alarmdienst als hij een gekidnapte vrouw aan de lijn krijgt. Hiermee start een psychologische thriller die met minimale middelen een maximale spanning opbouwt.
Asger Holm (Jakob Cedergren) is politieagent, maar als disciplinaire reprimande krijgt hijeen overplaatsing naar de alarmcentrale. Dat verklaart waarom Holm vrij ongeïnteresseerd reageert op noodoproepen. Dat verandert meteen wanneer hij Iben (de stem van Jessica Dinnage) aan de lijn krijgt, die duidelijk maakt dat ze door haar ex wordt ontvoerd in een busje. Asger probeert zoveel mogelijk details van haar los te krijgen en schakelt collega’s in om haar op te sporen. DEN SKYLDIGE is met minimale middelen gemaakt en speelt op één locatie, het kantoor waar Asger zit en telefonisch contact heeft met de buitenwereld. Het intelligente scenario haalt het onderste uit de kan en zuigt de kijker het verhaal in. Beetje bij beetje wordt duidelijk wat er werkelijk aan de hand is en loopt de spanning op, tot aan het verrassende en aangrijpende einde toe. Regisseur Gustav Möller was 29 en kersvers afgestudeerd aan de filmacademie toen hij met enkele vrienden van die filmschool deze debuutfilm maakte, met een ijzersterk scenario waarbij het geluid een sfeerbepalende rol speelt. In Jakob Cedergren (eerder te zien in SUBMARINO) vond hij een acteur die de film weet te dragen en de kijker te overtuigen. DEN SKYLDIGE won dit jaar op het IFFR zowel de publieksprijs als de jongerenfilmprijs.

cast
Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Omar Shargawi

duur
85 min.

  • dinsdag 25 september 2018, om: 14:00
  • vrijdag 28 september 2018, om: 19:00
  • zaterdag 29 september 2018, om: 21:15
  • dinsdag 2 oktober 2018, om: 20:30
  • zondag 7 oktober 2018, om: 16:00
  • woensdag 10 oktober 2018, om: 20:30
KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 25 augustus

ZOMEREXPOSITIE ‘DE STAD’

‘De stad’ als fenomeen, gezien door de ogen van een kunstenaar, kan nogal verschillen. Want welke fascinatie roept een stad op: is het de drukte, is het  de architectuur? Of is het de ligging, want is er een haven, een grote rivier of ligt de stad op een berg? Allerlei aantrekkelijke facetten spelen een rol waaruit de kunstenaar kan kiezen. Wij hebben op onze beurt een keuze gemaakt uit de eigen collectie en een kleine verzameling ‘steden’ bij elkaar gesprokkeld. Gouda zit er bij, maar ook wereldsteden, onbekende steden en een verboden stad. Zodat u zelf óók kunt kiezen waar uw voorkeur naar uit gaat. De kunstenaars die ‘de stad’ in verschillende technieken en stijlen hebben afgebeeld, zijn o.a. Marian Binnenweg, Arie Boers, Ardi Brouwer, Jelis van Dolderen, Cor Fafiani, Araun Gordijn, Sigurdur Gudmundsson, Jeroen Henneman, Mila Jeleznikova, Anneke Peereboom, Arthur Martin, Liu Ren, Rob Scholte en Hans Wap.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Van 16 tot en met 28 juli is de Kunstuitleen gesloten. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Exposities en activiteiten in Museum Gouda

EXPOSITIES EN ACTIVITEITEN KOMENDE WEKEN

20/7 t/m 6/1/2019 VAN GAUGUIN TOT TOOROP. GRONINGER MUSEUM TE GAST
Het Groninger Museum heeft een fraaie verzameling Franse en Nederlandse schilderkunst uit de negentiende en twintigste eeuw. Het bevat prachtige schilderijen van bijvoorbeeld Paul Gauguin, Odilon Redon, Mathijs Maris, Jan Toorop, Floris Verster, Jan Mankes en Carel Willink. Van 20 juli 2018 tot en met 6 januari 2019 toont Museum Gouda de hoogtepunten uit deze fraaie kunstcollectie van het Groninger Museum. De verzameling uit het Groninger Museum is in een periode van meer dan 50 jaar bijeengebracht door architect en kunstverzamelaar Reurt Jan Veendorp. Hij had oog voor kwaliteit en wist werken te verkrijgen van belangrijke kunstenaars. In zijn verzameling speelt de natuur, en het gevoel dat een kunstenaar daarin legt, een belangrijke rol. De verzameling van het Groninger Museum is vergelijkbaar met die van de School van Barbizon en Haagse School in Museum Gouda. Die werd ook bijeengebracht door een kunstverzamelaar: Paul Arntzenius. Hoogtepunten uit déze collectie zijn voor een half jaar te zien in het Groninger Museum in de tentoonstelling: Van Courbet tot Israëls. Museum Gouda te gast.

t/m 27 jan. 2019 VROUWEN VAN MUSEUM GOUDA, Hedy d’Ancona kiest.
Beeldbepalend directeur van Museum Gouda Josine de Bruyn Kops (1976-1986) was een van de voorvechters van een betere positie van vrouwen in de beeldende kunst. Vanaf 1980 is het verzamelen van vrouwelijke kunstenaars een van haar speerpunten. Moderne en eigentijdse kunst, gemaakt door vrouwen is nog steeds een belangrijke onderdeel van de collectie van Museum Gouda. Feministe en oud-minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur Hedy d’Ancona selecteerde de hoogtepunten uit deze fraaie collectie voor de tentoonstelling Vrouwen van Museum Gouda. Hedy d’Ancona kiest 30 kunstenaressen. Er is werk te zien van onder meer Charley Toorop, Marlene Dumas, Marjolijn van den Assem, Lydia Schouten en Stansfield/Hooykaas. Tot en met 27 januari 2019 te zien op de bovenverdieping (geen lift) van Museum Gouda.

ANDERE TENTOONSTELLINGEN MUSEUM GOUDA
t/m 7 okt. 2018 EINDEXAMENWERK
Eindexamenwerk van de Nederlandse Keramiekopleiding uit Gouda (voorheen SBB).

nieuw OPEN DEPOTS
Bezoekers van Museum Gouda kunnen nu in het nieuwe Open Depot duizenden voorwerpen zien, die tot voor kort verborgen lagen in afgesloten ruimtes. Museum Gouda beheert 40.000 voorwerpen: schilderijen, aardewerk, kleipijpen, zilverwerk, spiegels, kunstnijverheid, klokken, tafels en kisten. Een groot gedeelte daarvan was nooit te zien. Slechts 15% van de collectie was voor het publiek toegankelijk. Met de bouw van twee open depots (‘Plateel’ en ‘Schatkamer’) maakt Museum Gouda 40% van de collectie toegankelijk voor het publiek.

doorlopend
Stadsmaquette Gouda 1562 / Groeikaart Gouda
Jukebox
Apotheek, chirurgijnskamer, dolcel uit de tijd van Het Catharina Gasthuis, waarin het museum is gehuisvest.

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur | Entree volwassenen: € 9, kinderen 5 t/m 17: € 3 | Museumkaart gratis.

Zie voor nadere info www.museumgouda.nl.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.