FILMHUIS GOUDA

Los versos del olvido

LOS VERSOS DEL OLVIDO (de verzen van de vergetelheid) is een ode aan de menselijkheid. Een poëtische film, waarin de beheerder van een begraafplaats ergens in Latijns-Amerika zich laconiek maar vastberaden inzet om de doden een waardig afscheid te geven.
Op de afgelegen begraafplaats weet de bejaarde beheerder moeiteloos zijn weg. Hij verzorgt de planten en leidt familieleden naar hun geliefden ook als die al jaren geleden begraven zijn. In het mortuarium toont hij de lichamen die zijn binnengebracht aan mensen op zoek naar hun dierbaren. Met de grafdelver bespreekt hij de doden. Elk mens heeft zijn verhaal, vindt de grafdelver, en elk verhaal heeft een einde nodig. Je moet de doden eren door ze je te herinneren. De kalme sfeer op het kerkhof is bedrieglijk; in de buitenwereld heerst geweld en op de radio gonst het van hardhandig politieingrijpen bij demonstraties. Wanneer een paramilitaire eenheid de begraafplaats binnenvalt en het mortuarium claimt om burgerslachtoffers van de onlusten te verbergen, wordt de beheerder opgepakt en in de woestijn gedropt. Als hij na een moeizame reis terugkkeert krijgt hij te horen dat hij is ontslagen. In het mortuarium ligt nog het lichaam van één jonge vrouw en in stil verzet zet de beheerder alles op alles om haar een gepaste begrafenis te geven. LOS VERSOS DEL OLVIDO is het sfeervolle debuut van de Iraanse regisseur Alireza Khatami. De film draait voor hem om ‘de morele verplichting om ons het verleden te herinneren en ons te verzetten tegen de gewelddaad van het vergeten’. De opnamen vonden plaats in Chili. Dat levert een geslaagde mix op van verhalende cinema uit Iran en de magisch-realistische sfeer die we kennen uit Zuid-Amerika, afgewisseld met luchtige scènes over het doolhof van de bureaucratie.

cast
Juan Margallo, Tomás del Estal, Manuel Morón 

duur
92 min.

  • dinsdag 22 januari 2019, om: 14:00
  • maandag 28 januari 2019, om: 20:30

Liebe in den Gängen

Een levensmiddelengroothandel in de voormalige DDR is het decor voor een bijzondere film over liefde, vriendschap en eenzaamheid. Regisseur Thomas Stuber lijkt geïnspireerd door Kubrick’s 2001 A SPACE ODYSSEY, maar dan zonder de science fiction.
Na zijn ontslag uit de gevangenis krijgt de kleine crimineel Christian (Franz Rogowski) een kans om terug te keren in de maatschappij met een proefperiode bij een groothandel in Leipzig. Hij draait de nachtdiensten op de drankenafdeling en als hij na twee weken de vorkheftruck kan bedienen krijgt hij een vast contract. Zijn directe leidinggevende is Bruno (Peter Kurth), een wat oudere, rustige man die al snel sympathie opvat voor de stille en ondoorgrondelijke Christian en hem de kneepjes van het vak bijbrengt. Dwalend door de schaars verlichte gangen en de hoge stellingkasten krijgt Christian zijn vrouwelijke collega’s van de zoetwarenafdeling in het oog. Het is met name Marion (Sandra Hüller uit TONI ERDMANN) die hij stiekem bespioneert. Bij hun eerste ontmoeting naast het koffieapparaat is de toon van Marion nog koel en lichtspottend, maar gaandeweg raakt ze geïnteresseerd in Christian die met kleine attenties zijn gevoelens voor haar duidelijk wil maken. Collega’s verzekeren Christian dat hij wel een kans maakt, ook al is ze getrouwd – het schijnt een liefdeloos huwelijk te zijn – en het lijkt inderdaad wederzijds. Maar dan komt Marion plotseling niet meer opdagen... ‘LIEBE IN DEN GÄNGEN is goed gecast en mengt emotionele kaalslag en onmacht met sprankjes hoop’, aldus NRC Handelsblad.

cast
Franz Rogowski, Sandra Hüller, Peter Kurth

duur
125 min.

  • dinsdag 22 januari 2019, om: 20:30
  • zondag 27 januari 2019, om: 16:00
DE HOLLANDSCHE MAAGD
17 jan t/m 22 feb.

FIGUURLIJK 2019

Met werk van CLAARTJE VAN OOSTERUM, MAIN KUNSTENAARS, ANITA GAASBEEK. Mensen blijven boeien. Vier vrouwelijke kunstenaars creëren hun eigen 2D en 3D mensbeelden in oude en nieuwe technieken. Claartje van Oosterum maakt beelden in o.m. brons en keramiek, Marjon Deul en Ien Sluyters lassen samen als Main Kunstenaars grote wandsculpturen in staal en maken kleine wandsculpturen met een 3Dprinter. Anita Gaasbeek maakte met aquarel en inkt nieuwe dansschetsen in het theater bij Conny Janssen Danst. De kunstenaars zijn op zo. 20 januari van 15-17u00 in de galerie om hun werk zelf toe te lichten. Openingstijden do. en vr. 13-17u00, za. 11-17u00 en zo. 20 januari 14-17u00 Voor info zie: www.dehollandschemaagd.nl

GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 06-15386063.

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 26 januari

SERIES

De kunstuitleen heeft een aantal series in huis die laten zien hoe één onderwerp op verschillende manieren kan worden uitgebeeld. Het is aan de kijker om de verschillen te ontdekken. Beroemde series zijn bijvoorbeeld de `Zonnebloemen` van Vincent van Gogh en `De kathedraal van Rouen`, die Claude Monet vele malen schilderde onder verschillende weersomstandigheden waarbij het licht steeds anders was. Je kunt in de kunstuitleen series zien van onder andere Panamarenko, Cees Dolk, Jelis van Dolderen en Rob Scholte.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.