FILMHUIS GOUDA

The aftermath

In dit romantische historische drama voelen twee eenzame zielen zich tot elkaar aangetrokken tegen de achtergrond van een vernietigd Hamburg in de nasleep van de tweede Wereldoorlog. Naar de bestseller van Rhidian Brook.
1946. De Engelse kolonel Lewis Morgan (Jason Clarke) handhaaft de orde onder de morrende bevolking van een totaal platgebombardeerde stad. Hij overziet het de-nazificatie-proces en spoort gewelddadige, berouwloze Hitleraanhangers op. Wanneer zijn mooie, broze vrouw Rachel (Keira Knightley) zich vanuit Engeland bij hem voegt – zij hoopt hun bekoelde relatie nieuw leven in te blazen – wordt voor hen een niet-gebombardeerd huis geconfisqueerd. Het is de enorme klassieke villa van de gevoelige en kunstminnende architect Stefan Lubert (Alexander Skarsgård) – waarschijnlijk geen nazi, want Bauhaus-aanhanger – waar hij samen met zijn adolescente dochter Frieda woont. Hoewel Rachel het smaakvol ingerichte huis bewondert, wantrouwt ze Duitsers, schuldig als ze zijn aan groot verdriet, en ze is zeker niet van plan hen als gelijke te behandelen; iets wat evenzeer geldt voor de gemiddelde Duitser richting de Engelsen. Lewis daarentegen heeft genoeg oorlog van dichtbij meegemaakt om te begrijpen dat iedereen verliezer is. Hij heeft dan ook het fatsoen Stefan en Frieda op de zolder van het huis te laten wonen, in plaats van in een opvangkamp, een keuze die niet zonder consequenties blijft. Overwinnaar en overwonnene onder één dak levert geheid spanningen op; dat geldt ook in de stad waar Duitsers overleven in ruïnes terwijl Engelsen genieten van het sjieke uitgaansleven. Maar voor meerdere betrokkenen verandert afkeer uiteindelijk in wederzijdse interesse en blijken dieptepunten kansen voor een nieuw begin, in dit prachtig geënsceneerde drama rond schuld en hartstocht.

cast
Keira Knightley, Ned Wills, Pandora Colin

duur
109 min.

  • dinsdag 21 mei 2019, om: 14:00

C’est ça l’amour

Regisseur Claire Burger levert met het ontwapenende C’EST ÇA L’AMOUR een intiem familiedrama af over liefde en opvoeding, en over verlies en loslaten.
Eerder maakte Burger PARTY GIRL dat in Cannes een gouden camera won. Net als haar debuut FORBACH speelt haar nieuwste film in haar gelijknamige geboortedorp aan de Frans-Duitse grens en put ze voor het verhaal uit haar eigen ervaring. Vijftiger Mario (Bouli Lanners) is getrouwd met Armelle en samen hebben ze twee puberende tienerdochters. Als Armelle hem na twintig jaar verlaat staat Mario er opeens alleen voor, wat hij niet onder ogen wil zien. Daarom sluit hij zich wat onwennig aan bij een lokaal theaterproject – zijn vrouw werkt er als lichttechnicus – in de hoop haar weer terug te winnen. Hij is nauwelijks opgewassen tegen Niki (17) en Frida (13), die worstelen met het vertrek van hun moeder en experimenteren met drugs, liefde en seksualiteit. Zowel de twee meisjes als hun vader weten niet goed hoe ze methun nieuwe situatie om moeten gaan. Na zijn vrouw dreigt Mario nu ook zijn dochters kwijt te raken. Ondanks alle goede bedoelingen en inzet verliest hij al snel de controle en van de weeromstuit leert hij dat liefde alleen niet genoeg is. De Belgisch-Franse Bouli Lanners – naast acteur ook regisseur – leeft zich zichtbaar helemaal uit op de vertolking van de kwetsbare en machteloze Mario. De dochters (de debuterende Justine Lacroix en Sarah Henochsberg) spelen naturel en gedrieën vormen ze een levensechte familie. De krachtige opera- en balletmuziek in de film mag niet onvermeld blijven.

cast
Bouli Lanners, Justine Lacroix, Sarah Henochsberg

duur
98 min.

  • dinsdag 21 mei 2019, om: 20:30
  • maandag 27 mei 2019, om: 20:30
  • vrijdag 31 mei 2019, om: 15:30
  • zaterdag 8 juni 2019, om: 18:30
  • zondag 16 juni 2019, om: 11:00
Gouwekerk
te zien tot en met 30 juni

Unieke expositie – ‘Bible Art: Van Dalí tot Chagall’

Kom naar de Gouwekerk voor deze bijzondere en eenmalige expositie van ruim 250 litho’s, gravures en tekeningen van o.a. Salvador Dalí en Marc Chagall. De werken zijn zorgvuldig samengesteld uit de gevarieerde privécollectie van de Duitse arts Heinz Ess, een verwoed kunstliefhebber uit Daleiden.

Naast de werken van Dalí en Chagall bevat de expositie creaties van de Franse kunstenaars Gustave Doré en Gottfried Engelmann én de Duitse schilder en graficus Otto Dix. ‘De expositie is zelden internationaal tentoongesteld en komt slechts eenmalig naar Nederland,’ aldus eventcoördinator Paul Koster.

Bijbels thema
De tentoongestelde stukken hebben alle een bijbels thema. Van Dalí worden 40 tekeningen uit Biblia Sacra geëxposeerd. Van de hand van Chagall zijn 41 originele lithografieën uit de serie La Bible Verve I en Verve II te bewonderen.

Jan van Lokhorst
Ook werken uit het project Esther van de Goudse kunstschilder Jan van Lokhorst worden tentoongesteld. Van Lokhorst maakte de afgelopen jaren acht schilderijen en ruim 100 tekeningen over dit bijzondere bijbelverhaal.

Openingstijden
De expositie Bible Art: Van Dalí tot Chagall loopt tot en met zondag 30 juni. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 uur t/m 18:00 uur. Op zondag is de expositie geopend van 12:00 tot 18:00 uur. Op maandagen is de expositie gesloten, met uitzondering van Tweede Pinksterdag.

Entreeprijs
De entreeprijs voor volwassenen bedraagt € 10,-. Kinderen van 12 t/m 17 jaar betalen € 5,-. Tot 12 jaar is de toegang gratis. Tickets zijn te koop op Gouwekerk.com of aan de deur.

Website: https://gouwekerk.com/

Facebook: https://www.facebook.com/Gouwekerk/

Instagram: @Gouwekerk

 

DE HOLLANDSCHE MAAGD
t/m za. 2 juni

BEESTENBOEL EN ZOMERS GENIETEN

Beestenboel, Kunst met dieren in de hoofdrol: ezel-schilderijen van Jasper Hulshoff Pol, bronzen beelden van Petra de Jong, Caroline Horchner, Joep Verheijden en Lieuwke Loth. Schilderijen van Anita Gaasbeek, Koos ten Kate en Dieuwertje Verhagen, borden van Pim Leefsma, glaskunst van Monika Rubanuik en keramiek van Dieuwertje Verhagen.

Na de BEESTENBOEL wordt het ZOMERS GENIETEN bij De Hollandsche Maagd!  Vanaf 23 mei komen daar onder meer de zomerse zeegezichten van Pauline Bakker, koeien van Anita Gaasbeek en schilderijen van Pim Leefsma bij. Voor de GOUDSE KERAMIEKDAGEN: borden van Pim Leefsma en porselein van Petrus Griepink en Judith Bloedjes.

OPENINGSTIJDEN do. en vr. 13-17u00, za. 11-17u00, KERAMIEKDAGEN 30 en 31 mei 11-17u00. Zie ook: www.dehollandschemaagd.nl.

Meer info op: www.dehollandschemaagd.nl.

GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 06-15386063.

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 25 mei

BARBARA STOK: ILLUSTRATIES

Als vervolg op onze reeks eerdere illustratietentoonstellingen, volgt nu een expositie van stripmaker Barbara Stok (1970). Al op jonge leeftijd schreef ze verhaaltjes en tekende ze veel. In feite deed ze toen al wat ze nog steeds heel leuk vindt: het maken van strips. Met humor tekent, schrijft en mijmert ze over alledaagse dingen en existentiële zaken in het leven. Alledaags is bij Stok ook dat ze drumt in een band. Haar eerste boek 'Barbaraal tot op het bot' kwam uit in 1998. De grote (internationale) doorbraak kwam in 2012 met het stripboek 'Vincent' dat over de laatste jaren uit het leven van Vincent van Gogh vertelt. Ze maakte strips voor o.a. NRC Handelsblad en de Leeuwarder Courant en werkt in opdracht voor allerlei organisaties. Op dit moment is ze bezig met een nieuw boek over een Griekse filosoof uit de oudheid, dat naar verwachting in 2019 wordt gepresenteerd! In de tentoonstelling kunt u een groot aantal gesigneerde prenten uit verschillende boeken van Barbara Stok zien.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.