FILMHUIS GOUDA

Dolor y gloria

In dit semi-autobiografische drama van Pedro Almodóvar vecht een regisseur die al jarenlang geen films meer heeft gemaakt met lichamelijke problemen en de onverwerkte dood van zijn moeder.
Salvador Mallo (Antonio Banderas) heeft overal pijn en slikt een berg medicijnen. Zijn gloriejaren als regisseur liggen ver achter hem. Desalniettemin teert Salvador nog steeds op zijn successen uit het verleden. Door een hervertoning van zijn gerestaureerde debuutfilm komt hij voor het eerst sinds 32 jaar in contact met de inmiddels aan lager wal geraakte hoofdrolspeler Alberto Crespo – tijdens de productie decennia geleden kregen de twee ruzie. Alberto is junkie en laat Salvador kennismaken met het roken van heroïne. De drug verlicht zijn pijn en helpt tegen zijn writer’s block. Zijn ontmoeting met Alberto, maar ook die met ex-geliefde Federico, brengt vele herinneringen naar boven. Onder invloed van de heroïne glijden Salvador’s gedachten vol weemoed naar zijn jeugdjaren en de hechte band met zijn moeder (Penélope Cruz) – een tijd van ontluikende seksualiteit maar ook van zijn kennismaking met de cinema. DOLOR Y GLORIA doet hiermee denken aan 8½ van Fellini. Het is boeiend om als kijker mee te gaan in de melancholie van de hoofdpersoon en inzicht te krijgen in zijn leven en persoonlijkheid. Pedro Almodóvar zelf is nu 69 en heeft al 21 films gemaakt, waaronder HABLE CON ELLA, VOLVER en LA MALA EDUCACIÓN. Opnieuw overtuigt de topregisseur als vernuftig verhalen-verteller met humor en kleuren die van het scherm afspatten. Antonio Banderas kreeg voor zijn geweldige vertolking van Almodovar’s alter ego de prijs voor beste acteur in Cannes.

cast
Antonio Banderas, Penélope Cruz, Julieta Serrano

duur
113 min.

  • dinsdag 19 november 2019, om: 14:00

Itzhak

Itzhak Perlman (1945) wordt door velen beschouwd als de grootste violist van deze tijd. Deze muzikale documentaire volgt zijn leven en carrière van jongs af.
Itzhak wordt geboren in Tel Aviv, waar zijn Poolse ouders sinds de jaren dertig woonden. Nadat hij op vierjarige leeftijd polio krijgt en zijn benen verlamd raken, verplaatst hij zich de rest van zijn leven met protheses, op krukken of in een rolstoel. Zijn handicap weerhoudt hem er niet van uit te groeien tot een groot violist én dirigent. Te jong voor het conservatorium leert hij zichzelf vanaf zijn derde (!) vioolspelen, totdat hij alsnog word toegelaten – als tienjarige geeft hij er zijn eerste recital. In 1958 verhuist het gezin Perlman naar New York waar Itzhak op dertienjarige leeftijd aangenomen wordt op de bekende Juilliard School of Music. Landelijke bekendheid volgt nog datzelfde jaar dankzij een (eerste) optreden in de beroemde Ed Sullivan Show. Zijn carrière neemt een grote vlucht. Solo en altijd zittend, bespeelt hij zijn beroemde Stradivarius uit 1714, die eerder eigendom was van Yehudi Menuhin. Over de hele wereld werkt hij met bekende orkesten, maar ook met artiesten als Billy Joel. Hij speelt daarnaast klezmer en jazz, en diverse soundtracks (zoals die van SCHINDLER’S LIST). Incidenteel zingt hij ook kleinere operarollen, o.a. met Pavarotti en Domingo. ITZHAK toont zijn tomeloze inzet als artiest, maar ook zijn hechte band met echtgenote Toby en het dagelijkse, triviale leven van een gewone man, die toevallig ook een wereldberoemd musicus is. Een liefdevol portret van een veelzijdige en virtuoze artiest, en een leven vol humor, passie en doorzettingsvermogen.

cast
Itzhak Perlman, Toby Perlman

duur
82 min.

  • dinsdag 19 november 2019, om: 20:30
  • zondag 24 november 2019, om: 16:00
  • zaterdag 30 november 2019, om: 18:30
DE HOLLANDSCHE MAAGD
t/m zondag 24 november

WOUTER STIPS

Wouter Stips komt dit jaar weer naar de Hollandsche Maagd met zijn vrolijke, ontroerende, soms melancholiek stemmende schilderijen, glas sculpturen en boeken. Zijn werk heeft het onbevangene van CoBrA en het kinderlijke genoegen dat deze schilders schepten in het maken van kunst. Na zijn overzichtstentoonstelling dit jaar in Slot Zeist kunt u nu bij de Hollandsche Maagd genieten van zijn kleurrijke kunstwerken en boeken. Zijn kunstboeken met gedichten zijn geliefde (december)cadeaus.

Openingstijden do. en vr. 13-17u00 en za. 11-17u00. Extra open zo. 24 november 14-17u00. Of op afspraak tel. 0615386063.

Meer info op: www.dehollandschemaagd.nl

GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 06-15386063.

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 28 december

KINDT EN VAN DEN BOS

Jaren geleden verhuisde het kunstenaarsechtpaar Manja Kindt en Jan Pieter van den Bos vanuit Gouda naar het Groningse platteland, naar Bierum. Daar huizen ze in een oud schoolgebouw, omgedoopt tot museum 'De Bierumer School' waar zij en andere kunstenaars kunst maken en exposeren.

In de kunstuitleen toont Kindt onder meer haar serie 'The Convent'. Deze kunstwerken verwijzen naar de bewoonsters van een klooster, een besloten vrouwengemeenschap. Voor elke vrouw maakte Kindt als het ware een persoonlijk kledingstuk, een hemd dat het karakter van de draagster weerspiegelt.

Van den Bos exposeert schilderijen uit zijn serie 'La passion de Styx'. Gefascineerd als hij is door de Griekse Klassieke Oudheid, reflecteert hij met deze kunstwerken op de mythes rond de Styx, de rivier van de onderwereld en scheidslijn tussen het leven en de dood. De bewerkte schilderijen lijken delen van robuuste muren vol sporen van een verdwenen beschaving. Maar voor de romanticus die hij ook is, kunnen deze overblijfselen worden geïnterpreteerd als berichten waaruit nieuwe inzichten kunnen ontstaan.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.