FILMHUIS GOUDA

Marriage story

Iedere periode heeft zo zijn eigen scheidingsfilm, denk aan KRAMER VS. KRAMER (1979) en BLUE VALENTINE (2010). Volgens de internationale filmpers is MARRIAGE STORY dé scheidingsfilm van nu. Met topacteurs Scarlett Johansson en Adam Driver in een intrigerend, bitterzoet verhaal.
De film opent met een opsomming van de positieve kanten van het getrouwde stel Nicole (Johansson) en Charlie (Driver). Het klinkt als een sprookje: ze zijn het perfecte koppel. Maar de ontnuchtering volgt snel als de opsomming een opdracht van de mediator blijkt te zijn. De bemiddeling mislukt. Toch zijn de twee ervan overtuigd dat ze zonder ruzie en drama uit elkaar kunnen gaan, al was het maar voor hun zoontje Henry. Het blijkt een illusie: als er eenmaal toch advocaten bij betrokken raken en een grote afstand (New York-Los Angeles) hen door werk scheidt, gaat het van kwaad tot erger – met Henry als speelbal ertussenin. Maar het is niet alleen een drama, vertelt regisseur en scenarioschrijver Noah Baumbach (GREENBERG, FRANCES HA) in een interview: ‘Dat een huwelijk is afgelopen, wil nog niet zeggen dat het is mislukt. Mensen die uit elkaar gaan, hebben vaak het gevoel dat ze gefaald hebben. Maar ik noem mijn film niet voor niets marriage story. Het is een liefdesverhaal, gezien door de lens van een scheiding. Juist als iets een einde heeft, kun je zien wat er goed aan was.’ MARRIAGE STORY, een verhaal over liefde en een wrang rechtbankdrama ineen, is tegelijkertijd bijzonder scherp en geestig. En wat mooi is: de film spreekt geen voorkeur uit, beide partijen blijven even sympathiek. Inmiddels hebben de film én de acteurs al aardig wat nominaties en onderscheidingen gekregen, en ook de vaderlandse pers was uiterst lovend.

cast
Adam Driver, Scarlett Johansson, Laura Dern

duur
136 min.

  • dinsdag 28 januari 2020, om: 14:00

Hors normes

De makers van INTOUCHABLES zijn terug: dit keer met een tragikomedie over de twee goede vrienden Bruno en Malik, die zich ontfermen over kinderen die buiten de boot vallen.
In Parijs buigen de joodse hulpverlener Bruno (Vincent Cassel) en de islamitische zorgwerker Malik (Reda Kateb) zich over jongeren die door de Franse staat aan hun lot zijn overgelaten. Wanneer niemand meer de zorg over deze autistische of uitgerangeerde kinderen wil dragen, is daar altijd nog het opvangcentrum van de twee als vangnet. Ze belichamen daarmee het hartroerende karakter van dit fantastische verhaal over medemenselijkheid en menslievendheid. Zo biedt Malik tieners uit gebroken gezinnen een toekomst aan door ze op te leiden om in de jeugdzorg te komen werken, terwijl Bruno tracht om kinderen ‘met een gebruiksaanwijzing’ terug in de maatschappij te krijgen. Makkelijk is deze queeste uiteraard niet. De twee vrienden worstelen met de onverbiddelijke bureaucratie van het Franse zorgsysteem. En als één van hun cliënten, Joseph, door zijn stoornis elke reis weer aan de noodrem moet trekken in de trein, rijst de vraag hoe ver hun liefdadigheid en geduld werkelijk reikt. De nieuwe film van regisseursduo Eric Toledano en Olivier Nakache kent een fraaie cast. De twee topacteurs Cassel (BLACK SWAN, LA HAINE) en Kateb (hij maakte furore met zijn hoofdrol in het verpletterende UN PROPHÈTE) geven een onvergetelijk sociaal gezicht aan de twee onverzettelijke doordouwers. HORS NORMES is een uitzonderlijk charmante tragikomedie en was niet voor niets de afsluiter van Cannes 2019. Het hoofdpersonage Bruno is gebaseerd op de joodse hulpverlener Stéphane Benhamou, die in het echt ook verwaarloosde kinderen met een verstandelijke beperking onderdak bood.

cast
Vincent Cassel, Reda Kateb, Hélène Vincent

duur
114 min.

  • dinsdag 28 januari 2020, om: 20:00
  • woensdag 5 februari 2020, om: 16:00
DE HOLLANDSCHE MAAGD
t/m zondag 24 december

KUNSTCADEAU-EXPOSITIE BIJ DE HOLLANDSCHE MAAGD

Feestelijke expositie met kunst en kunstcadeaus voor december: schilderijen, mozaïeken, beelden, glaskunst en sieraden. Nieuw zijn mozaïeken van Marlinda Weijers en Blind windows van Truus Groen. Ook zijn er landschappen van Rob van Hoek, Sjaak Kaashoek en Ellen van Toor, portretjes van Koos ten Kate, schaatsertjes van Dieuwertje Verhagen, kunstboeken van Wouter Stips, sieraden van Kees Hendriks en glasobjecten. 

Open t/m 24 december op donderdag en vrijdag 13-17u00, zaterdag 11-17u00, zondag 22 december 13-17u00 en 23 en 24 december 13-16u00. Zie www.dehollandschemaagd.nl

Meer info op: www.dehollandschemaagd.nl

GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 06-15386063.

KUNSTUITLEEN GOUDA
8 januari tot en met 29 februari

UIT HOUT GESNEDEN: houtsnedes van verschillende kunstenaars

De gemeenschappelijke deler van de tentoongestelde kunstwerken is dat ze allemaal uit een houten plaat zijn gesneden, maar verder verschillen ze in stijl, onderwerp en kleur.

De houtsnede is de oudst bekende prenttechniek en werd in de negende eeuw in China uitgevonden, maar het duurde nog tot in de vijftiende eeuw voordat ze in Europa werd toegepast. Het is een zogenaamde 'hoogdruktechniek': daarbij wordt het hout rondom de afbeelding weggestoken en blijven de hoge delen over. Nadat deze zijn ingeïnkt, wordt een vel papier op het hout gelegd en door de drukpers gehaald. De afdruk is de houtsnede. Omdat hout redelijk stug is, zijn de lijnen vaak grof en recht. De nerf van het hout wordt overigens ook mee afgedrukt en is daarom vaak zichtbaar in de prent.

De tentoonstelling toont uiteenlopende houtsnedes van Pierre Alechinsky, Henriëtte Boerendans, Aimé Crince le Roy, Conny Denis, Arjenne Fakkel, Bea Farenhorst, Olivier Julia, Marianne de Moor, Vincent van Ojen, Tom Thijsse, Herrero Xavier en Hans Wap.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.