FILMHUIS GOUDA

Marriage story

Iedere periode heeft zo zijn eigen scheidingsfilm, denk aan KRAMER VS. KRAMER (1979) en BLUE VALENTINE (2010). Volgens de internationale filmpers is MARRIAGE STORY dé scheidingsfilm van nu. Met topacteurs Scarlett Johansson en Adam Driver in een intrigerend, bitterzoet verhaal.
De film opent met een opsomming van de positieve kanten van het getrouwde stel Nicole (Johansson) en Charlie (Driver). Het klinkt als een sprookje: ze zijn het perfecte koppel. Maar de ontnuchtering volgt snel als de opsomming een opdracht van de mediator blijkt te zijn. De bemiddeling mislukt. Toch zijn de twee ervan overtuigd dat ze zonder ruzie en drama uit elkaar kunnen gaan, al was het maar voor hun zoontje Henry. Het blijkt een illusie: als er eenmaal toch advocaten bij betrokken raken en een grote afstand (New York-Los Angeles) hen door werk scheidt, gaat het van kwaad tot erger – met Henry als speelbal ertussenin. Maar het is niet alleen een drama, vertelt regisseur en scenarioschrijver Noah Baumbach (GREENBERG, FRANCES HA) in een interview: ‘Dat een huwelijk is afgelopen, wil nog niet zeggen dat het is mislukt. Mensen die uit elkaar gaan, hebben vaak het gevoel dat ze gefaald hebben. Maar ik noem mijn film niet voor niets marriage story. Het is een liefdesverhaal, gezien door de lens van een scheiding. Juist als iets een einde heeft, kun je zien wat er goed aan was.’ MARRIAGE STORY, een verhaal over liefde en een wrang rechtbankdrama ineen, is tegelijkertijd bijzonder scherp en geestig. En wat mooi is: de film spreekt geen voorkeur uit, beide partijen blijven even sympathiek. Inmiddels hebben de film én de acteurs al aardig wat nominaties en onderscheidingen gekregen, en ook de vaderlandse pers was uiterst lovend.

cast
Adam Driver, Scarlett Johansson, Laura Dern

duur
136 min.

  • dinsdag 28 januari 2020, om: 14:00

Hors normes

De makers van INTOUCHABLES zijn terug: dit keer met een tragikomedie over de twee goede vrienden Bruno en Malik, die zich ontfermen over kinderen die buiten de boot vallen.
In Parijs buigen de joodse hulpverlener Bruno (Vincent Cassel) en de islamitische zorgwerker Malik (Reda Kateb) zich over jongeren die door de Franse staat aan hun lot zijn overgelaten. Wanneer niemand meer de zorg over deze autistische of uitgerangeerde kinderen wil dragen, is daar altijd nog het opvangcentrum van de twee als vangnet. Ze belichamen daarmee het hartroerende karakter van dit fantastische verhaal over medemenselijkheid en menslievendheid. Zo biedt Malik tieners uit gebroken gezinnen een toekomst aan door ze op te leiden om in de jeugdzorg te komen werken, terwijl Bruno tracht om kinderen ‘met een gebruiksaanwijzing’ terug in de maatschappij te krijgen. Makkelijk is deze queeste uiteraard niet. De twee vrienden worstelen met de onverbiddelijke bureaucratie van het Franse zorgsysteem. En als één van hun cliënten, Joseph, door zijn stoornis elke reis weer aan de noodrem moet trekken in de trein, rijst de vraag hoe ver hun liefdadigheid en geduld werkelijk reikt. De nieuwe film van regisseursduo Eric Toledano en Olivier Nakache kent een fraaie cast. De twee topacteurs Cassel (BLACK SWAN, LA HAINE) en Kateb (hij maakte furore met zijn hoofdrol in het verpletterende UN PROPHÈTE) geven een onvergetelijk sociaal gezicht aan de twee onverzettelijke doordouwers. HORS NORMES is een uitzonderlijk charmante tragikomedie en was niet voor niets de afsluiter van Cannes 2019. Het hoofdpersonage Bruno is gebaseerd op de joodse hulpverlener Stéphane Benhamou, die in het echt ook verwaarloosde kinderen met een verstandelijke beperking onderdak bood.

cast
Vincent Cassel, Reda Kateb, Hélène Vincent

duur
114 min.

  • dinsdag 28 januari 2020, om: 20:00
  • woensdag 5 februari 2020, om: 16:00

Beats

Soms is een muziekfilm meer dan een film over muziek. Zelfs als de beats al in de titel zitten, zoals in het verfrissende BEATS, met twee briljant gecaste jonge hoofdrolspelers. Ook als Rave niet uw favoriete muziekgenre is wordt u beloond -- gewoon gaan kijken.
In dit universele verhaal over vriendschap, verzet en de kracht van samen sterk zijn,  raken we betrokken bij de levens van Johnno en Spanner, twee jonge knullen uit heel verschillende milieu’s in het conservatieve Schotland. Ze worden gegrepen door de spirit van de eerste house-muziek in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De muziek is voor hen een manier om hun benauwde jeugd van zich af te schudden – een subcultuur die de vrijheid omarmt. De Tory-regering gooit olie op het vuur met een samenscholingsverbod op plekken waar ‘repeterende beats te horen zijn’, niet echt een effectief antwoord op de verbindende kracht van de opzwepende muziek die onverwachte vriendschappen smeedde. Zo ook voor buurtgenoten Johnno en Spanner. De een moet het zien te rooien met een gewelddadige broer die leeft van drugshandel, de ander gaat gebukt onder een leven in een net gezin met een politieagent als stiefvader. Reden te meer voor de twee jongens om met de randfiguren uit hun ‘vriendenclub’ rond te hangen in verlaten zwembaden en fabrieksgebouwen. Hun kat en muisspel met het gezag eindigt op een grootse, geheime rave party, waar ze vol verwachting al die tijd naar toe hebben geleefd en die ze via een hilarische roadtrip bereiken. Daar switcht Welsh van zwart-wit naar kleur en krijgen we alsnog een portie rave pur sang voorgeschoteld, maar zo betoverend in beeld gebracht dat zelfs de meest verstokte house-haters moeiteloos overstag gaan – het pulserende licht is niet alleen om je heen, wat op zich al een knappe prestatie zou zij, je voelt het samen met de twee jongens door je heen knallen. Probeer dat maar eens te vangen in een film. Welsh lukt het. Zo zie je het niet vaak.

cast
Cristian Ortega, Lorn Macdonald, Laura Fraser

duur
96 min.

  • maandag 27 januari 2020, om: 20:00

Marianne & Leonard: words of love

Een intieme documentaire over muzieklegende Leonard Cohen en zijn Noorse muze Marianne Ihlen. Hun liefdesrelatie liep stuk, maar de diepere band hield stand tot aan de dood. Met voice-overs van Leonard en Marianne, en niet eerder vertoond archiefmateriaal.
De film begint met een mysterieuze zwart-witfoto van de nog jonge Marianne en een audiofragment van BBC News. Op 28 juli 2016 sterft Marianne aan de gevolgen van leukemie. Vlak voor haar dood zoekt ze contact met Leonard en hij reageert met woorden van liefde: ‘Know that I am so close behind you that if you stretch out your hand, I think you can reach mine…Goodbye old friend. Endless love, see you down the road.’ Leonard sterft nog geen vier maanden later. Marianne en Leonard ontmoeten elkaar in 1960 op het idyllische Griekse eiland Hydra – een groep buitenlandse schrijvers, kunstenaars en muzikanten vestigt zich hier in de tijd van onbegrensde mogelijkheden, open huwelijken en vrije liefde. We volgen hun romance vanaf de eerste jaren op het eiland tot aan Leonards noodgedwongen overstap van schrijver naar muzikant. De relatie hield geen stand, maar hun bijzondere band bleef. Door middel van privéfilmmateriaal, voice-overs en interviews met vrienden en artiesten als Judy Collins ontstaat een tijdloos beeld van hun tragische romance. Regisseur Nick Broomfield maakte al vele documentaires over zangers, zoals Whitney Houston en Kurt Cobain. MARIANNE & LEONARD: WORDS OF LOVE is voor hem echter een zeer persoonlijke film – hij was immers een ex-geliefde van Marianne. Bovendien gaf ze hem de inspiratie om zijn eerste film te maken. Het resultaat is een liefdevol eerbetoon aan twee mensen die zoveel betekenen voor elkaar en, uiteindelijk, voor velen.

cast
Marianne Ihlen, Leonard Cohen

duur
102 min.

  • zondag 26 januari 2020, om: 11:00

The two popes

Paus Benedictus XVI is van plan af te treden en heeft een ontmoeting met zijn opvolger kardinaal Jorge Mario Bergoglio, de latere paus Franciscus. Met Anthony Hopkins en Jonathan Pryce heeft deze tragikomedie goud in handen.
Het is 2012 als de Duitser Joseph Ratzinger (Hopkins), dan Paus Benedictus XVI, genoeg heeft van zijn zware functie als hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij wil aftreden – wat hoogst ongebruikelijk is: paus ben je tot je dood. Benedictus nodigt de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio (Pryce) uit, die bij zijn verkiezing in 2005 als tweede eindigde. In het pauselijk zomerpaleis buiten Rome voeren de twee dagenlang gesprekken over het geloof, filosofie en de rol van de Katholieke Kerk in de huidige tijd. Paus Benedictus is een orthodoxe gelovige, terwijl Bergoglio veel liberalere standpunten heeft. Ze staan ook duidelijk anders in het leven: de één is een echte intellectueel, terwijl de ander meer een man van het ‘gewone volk’ is. Dat blijkt wel uit hun soms vermakelijke, maar altijd stevige gesprekken. Ze gaan geen onderwerp uit de weg. Ook privékwesties en voetbal komen aan de orde, net als de schandalen binnen de Rooms-Katholieke Kerk. En ondanks hun totaal verschillende karakters geven ze elkaar de ruimte en laten ze elkaar in hun waarde. Regisseur Fernando Meirelles (CIDADE DE DEUS, THE CONSTANT GARDENER) verfilmde het scenario van Anthony McCarten, die eerder biopics schreef als THE THEORY OF EVERYTHING, DARKEST HOUR en BOHEMIAN RHAPSODY. THE TWO POPES is geïnspireerd op ware gebeurtenissen, maar het is twijfelachtig of deze ontmoeting werkelijk heeft plaatsgevonden. Dat is niet belangrijk voor de film, waarin Hopkins en Pryce – ze lijken opvallend goed op de twee pausen – schitteren als sterren aan de hemel.

cast
Jonathan Pryce, Anthony Hopkins, Juan Minují­n

duur
125 min.

  • zondag 26 januari 2020, om: 15:00
  • zondag 2 februari 2020, om: 11:00
  • donderdag 6 februari 2020, om: 20:00
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.