SINT JANSKERK
vrijdag 13 mei, aanvang 20u00

Benefietconcert voor gevluchte Oekraïense muziekstudenten

De beroemde pianiste Fedorova Anna geeft samen met andere musici op vrijdagavond 13 mei (aanvang 20u00) een benefietconcert in de Sint Janskerk?. Met dit benefietconcert willen zij geld ophalen voor De Davidsbündler Stichting, die zich inzet voor kansarme jonge talenten. De studenten die zullen optreden zijn gevlucht voor de oorlog in Oekraïne en verblijven op dit moment in Gouda. 

Sinds het begin van de oorlog zetten Anna Fedorova en haar man Nicholas Schwartz, contrabassist bij het Concertgebouw Orkest, zich in om voor Oekraïense pianisten onderdak te vinden waar ze ook op een vleugel kunnen studeren.

Ze organiseerden al verschillende grote benefietconcerten en zullen nu in de Sint-Janskerk in Gouda optreden met zes jonge pianotalenten van de National Conservatory en het Lysenko Lyceum for gifted young musicians in Kiev, die gevlucht zijn voor de oorlog. De Davidsbündler Foundation heeft het initiatief genomen om hun muzikale scholing te ondersteunen met docenten van de Davidsbündler Music Academy in Den Haag.

De jonge talenten die zullen optreden zijn:

  • Pavlo Slipko, 11
  • Sophia Dorosch, 13
  • Anna Nebaba, 17
  • Maria Parfonova, 17
  • Anastasia Bohodysta, 19
  • Dana Baltrushaititie, 19 

Daarnaast treden ook op:
• Borys Fedorov and Tatiana Abayeva, pianodocenten en bekende pianisten
• Anna Fedorova, een bekend pianiste en YouTube sensatie met meer dan 45 miljoen views. Ze zal soleren tijdens de Ukrainian Freedom Orchestra international summer tour in Europa en Amerika, bestaande uit Oekraïense vluchtelingen.
• Nicholas Schwartz, contrabassist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest, docent bij het Koninklijk Conservatorium en prijswinnaar bij verschillende internationale competities
• Mikhail Zemtsov, Viooldocent bij het Koninklijk Conservatorium, dirigent, kamermuzikant en internationaal solist

Het programma bestaat uit klassieke meesterstukken die de kracht van de menselijke geest benadrukken, waaronder stukken geschreven door de Oekraïense componisten Valentyn Silvestrov, Myroslav Skoryk, Levko Revutsky, en Borys Fedorov.

Boek tickets

volwassenen €25
t/m 17 jaar €15

Toegang voor vluchtelingen uit Oekraïne is gratis.

Bij de tickets kan een donatie worden gedaan. Op de avond zelf is ook de mogelijkheid om te doneren. Opbrengsten komen ten goede aan De Davidsbündler Stichting voor jonge Oekraïense musici.

Over Anna Fedorova

Anna Fedorova is een van ‘s werelds meest vooraanstaande jonge pianisten. Al op jonge leeftijd gaf zij blijk van een bijzonder muzikaal talent en uitstekende technische vaardigheden. Haar internationale concertcarrière nam al vroeg een vlucht en het publiek over de hele wereld werd “volledig overrompeld” door de diepte en kracht van haar muzikale expressie.

Met meer dan 29 miljoen views is Anna’s live-opname van het 2e Pianoconcert van Rachmaninoff in het Koninklijk Concertgebouw het meest bekeken klassieke concert op YouTube geworden en wordt ze geprezen door vele gerenommeerde musici.

Als reactie op de gruwelijke gebeurtenissen in Oekraïne in februari 2022, werd Anna de initiatiefneemster van een van de eerste grootschalige benefietconcerten die voor haar land werden gehouden. Het werd gehouden in de grote zaal van het Concertgebouw, werd nationaal uitgezonden op televisie en radio, en kreeg erkenning in diverse internationale publicaties, en bracht meer dan 111.000 euro op voor humanitaire hulp. Samen met de Russische celliste Maya Fridman en een groep gelijkgestemde musici heeft Anna de missie voortgezet in andere grote concertzalen in Nederland.

zaterdag 14 mei, 16u30

Zaterdagmiddagconcert | Henk van Zonneveld

De Stichting Goudse Sint-Jan heeft ook voor 2022 weer mooie concertreeksen geprogrammeerd.

PODIA PROGRAMMA SINT JANSKERK 2022

Op zaterdagmiddag 14 mei speelt Henk van Zonneveld muziek uit de zestiende en zeventiende eeuw op kistorgel en clavecimbel.

I Nederland 
 
-Wt de diepte o Heere, 130 sallem (S. van Soldt manuscript, 1599) 
 
-Ick heb den Heer lief, Psalm 116 (Henderick Speuy, 1575-1625) 
 
-Verhoort O Godt mijn woorden clachtich, Psalm 5 (idem) 
 
-Psalm 5 (J.P. Sweelinc, 1562-1621) 
 
 
II Engeland 
 
-In Nomine (John Bull, 1562-1628) 
 
-Ut mi re (William Byrd, 1539-1623) 
 
-Pavana (Orlando Gibbons, 1583-1625) 
 
-Upon La Mi Re (anonym, 16e eeuw) 
 
 
III Italië 
 
-Canzon Ariosa (Andrea Gabrieli, 1520-1586) 
 
-Toccata Sesta per l’organo sopra i pedali (Girolamo Frescobaldi, 1583-1643) 
 
-Fuga del nono tono (Giovanni Gabrieli, 1532-1585) 
 
-Toccata Settima (Michelangelo Rossi, 1600-1660)

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.

TOEGANG
Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

Wil jij een keer op het grote Moreau-orgel?

Wil jij een keer het grote Moreau-orgel bespelen in de Goudse Sint Janskerk? Dat kan!

Amateur-organisten zijn van harte welkom om op afspraak het Moreau-orgel te bespelen. Je wordt ontvangen door een van de leden van de muziekcommissie van de Sint-Jan, die je kort wegwijs maken op het orgel, waarna je zelf achter de speeltafel plaats kunt nemen. Desgewenst kunnen ook de andere orgels van de Sint-Jan worden bespeeld: een overzicht van de orgels en hun dispositie kun je vinden op de site van de Sint Janskerk.

De beheerder, Stichting Goudse Sint-Jan, vraagt wel een kleine vergoeding voor het bespelen van de orgels. Voor het eerste uur spelen vraagt de Stichting een vergoeding van € 38,50 en voor ieder volgend uur € 28,50. De opbrengsten worden aangewend voor het beheer en behoud van de Sint-Jan en de orgels.

Voor meer informatie en om te reserveren kan je contact opnemen met het bureau van de Stichting Goudse Sint-Jan via info@sintjan.com of 0182-512 684.

Zie ook goudsdagblad.nl

GOUDA
zaterdag 4 juni

Riverdale Festival staat weer op de Uitgaansagenda

Na lang wachten en veel geduld is het eindelijk zo ver; we mogen weer. Riverdale Festival kan eindelijk doorgaan! Riverdale Festival Back to the Roots staat gepland op 4 juni 2022 op een nog geheime locatie.

'Geen zorgen, nog steeds in Gouda, nog steeds lekker op de fiets en nog steeds met de beste house, techno en urban DJ’s! Tickets zijn vanaf nu in de verkoop. De line-up wordt binnenkort bekend gemaakt", zo vertelt Gerben Roskam van organisatiebureau MASS Events

Ticket(s)
De trotse eigenaren van één of meerdere tickets voor Riverdale Festival 2022 hebben geluk. Dit betekent dat degenen die al een kaartje hadden voor de editie in 2020 er sowieso bij kunnen zijn op 4 juni! Hiervoor hoeven de bezoekers niks te doen, want de tickets zijn automatisch overgezet naar Riverdale Festival 2022 op 4 juni. Duizenden bezoekers hebben hun ticket bewaard voor de editie in 2022. ‘We zijn de bezoekers die in grote getalen tickets hebben bewaard enorm dankbaar, mede hierdoor zijn we overeind gebleven’ zegt organisator Gerben Roskam.

GOUDAgenda

zo. 15 mei KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00.
zo. 15 mei KOOPZONDAG  in WC Bloemendaal, van 11-17u00.
zo. 15 mei KOOPZONDAG  in WC Goverwelle, van 11-17u00.

Let op!            KOOPZONDAGEN
Winkels mogen op koopzondagen open zijn van 9-18u00. Aangaande koopzondagen in deze lijst: het staat de Goudse winkeliers vrij al dan niet gebruik te maken van de aangeboden mogelijkheid tot winkelopenstelling. Dit kan tot gevolg hebben dat op de door de gemeente Gouda aangewezen dagen (individuele) winkels niet geopend zijn. Wilt u zeker weten dat een winkel open is, vraag dit dan altijd bij de winkel zelf na.

zo. 15 mei Gouds Stadsdichtersgala
15u00 Het grootste feest voor stadsdichters en taalliefhebbers van het Nederlands taalgebied gaat door! En ze komen. Van Maastricht tot Groningen, van Texel tot Zeeland, van Den Haag tot Utrecht. Het Stadsdichtersgala keert voor alweer de derde keer terug naar Gouda op 15 mei om 15.00 uur. Nu in de Goudse Schouwburg. In de Kleine EN in de Gouden zaal. Een feest om voor te dragen en een feest om bij te wonen. Er treden 32 dichters op uit stad en land, die in hun woonplaats de titel Stadsdichter dragen. Ze strijden om de Grote Prijs van Gouda, DE landelijke prijs voor Nederlandse Stads-, Dorps- en Eilanddichters. Inclusief voorrondes, een halve finale en een zinderende finale. Namens Gouda is Peter Noordhoek de dichter. In de Kleine zaal vindt op hetzelfde moment ook een voorronde plaats met 17 dichters. Een ticket geeft ook toegang tot de finales die 's avonds vanaf 19u00 plaatsvinden in de Kleine zaal. 

ma. 16 mei Westeravond met kunstenaar Jan van Lokhorst over bijbelboek ‘Esther’
20u00 
Maandagavond 16 mei zal de Goudse kunstenaar Jan van Lokhorst spreken over het intrigerende bijbelboek ‘Esther’. Dit bijbelboek fascineert de Goudse kunstenaar al jaren. Van Lokhorst, die naast abstract werk onder meer schilderijen van wilde dieren en muzikanten vervaardigt, maakte acht schilderijen en meer dan honderd tekeningen geïnspireerd door het boek Esther. Een deel daarvan is gepubliceerd in het boek ‘Esther’ dat hij samen met emeritus predikant Bob Kerssen heeft uitgebracht. Van Lokhorst: ’Het is ook zo'n bijzonder verhaal, met thema's die nog steeds actueel zijn.’ Daarin zal hij de aanwezigen op 16 mei meenemen aan de hand van tekst en beelden. Wat zegt dit oude verhaal ons in deze tijd? De avond begint om 20u00 en wordt gehouden in de Westerkerk, Eerste E.J. Potgieterstraat 37, Gouda. Aanmelden is niet nodig. Toegang is gratis.
Van harte welkom! Meer informatie: www.westerkerkgouda.nl

za. 28 mei Orgelvoettocht in Gouda
13-17u00 Op zaterdag 28 mei 2022 zal er een orgelvoettocht gehouden worden door Gouda. Tijdens deze orgeltocht, onder leiding van stadsorganist Gerben Budding en organist Bas Koster, zullen de orgels van de Christelijke Gereformeerde kerk (Van den Brink-orgel 1826), St. Joostkapel (Maarschalkerweerd-orgel 1899), Oud-Katholieke kerk (Stangenberger-orgel 1918) en de Gereformeerde Gemeente (van Vulpen 2007) centraal staan.
Programma:
13.00 uur Christelijke Gereformeerde Kerk, bespeling door Hans Alderliesten
13.45 St. Joostkapel, bezichtiging orgelrestauratie
14.45 Kleine St. Jan (Oud Katholieke Kerk), bespeling door Bas Koster
16.00 Gereformeerde Gemeente, slotconcert door stadsorganist Gerben Budding
Aanmelden: orgeltocht.hollandscheijssel@gmail.com, Kosten: 25,- euro.

Bijzondere dagen in 2022

Mei  
10 mei Nationale Offlinedag (Nederland)
  Europese Dag van de Beroerte
11 mei Begin IJsheiligen
  Eet Wat Je Wiltdag
12 mei Dag van de Verpleging
13 mei Hummusdag
14 mei Herdenking Bombardement Rotterdam
14 mei Begin van de Nationale Molendagen (Nederland)
  World Fair Trade Day
15 mei Internationale Dag van het Gezin
17 mei Werelddag van de Telecommunicatie en de Informatiemaatschappij
  Internationale Dag tegen Homofobie
18 mei Verantwoordingsdag
19 mei Huisartsendag
  Dag van de Constructeur
  Fiets naar je Werkdag
20 mei Annie M.G. Schmidtdag
  Wereldbijendag
  Pizza Party Dag
21 mei Werelddag voor Culturele Ontwikkeling
  Wereldwhiskydag
22 mei Internationale Dag van de Biodiversiteit
  Dag van de Praktijkondersteuner
23 mei Wereldschildpaddendag
24 mei Internationale Tiaradag
  Nationale Dag Aandacht voor Sterven
  Europese Dag van de Nationale Parken
25 mei Afrikadag
  Internationale Dag van de Vermiste Kinderen
  Handdoekdag
  Tapdansdag
  Internationale Dag van de Otter
26 mei Nationale Collegadag (Nederland)
  Hemelvaartsdag
  Onze Lieve Heer Hemelvaart
27 mei Zonnebrandcrèmedag
  Europese Dag van de Buren
28 mei Internationale Hamburgerdag
30 mei Memorial Day (Verenigde Staten)
  Wereld MS-dag
31 mei Wereldanti-Tabaksdag
  Broers en Zussendag

1-ste + 3-de zo.week  OPEN HUIS ONDERNEMERS OP GOUDASFALT
12-17u00  Elke 1e en elke 3e zondag van de maand openen de ondernemers op GOUDasfalt hun deuren om u te laten zien wat ze in huis hebben, dus maak de oversteek met pontje GEIN en laat je verrassen. Bekijk boomstamtafels en -producten van lokaal hout bij Depot24, snuffel tussen de vintage meubels en typemachines in de blauwe loods van wievanZoetHout, kom proeven van vers gebakken desembrood bij Christina van de bakkerij, proef een biertje bij de Goudsche Leeuw, geniet van de mooie houtkunstwerken van Jan Mostert, maak je hoofd leeg met Action Painting, neem een kijkje bij de scouting, speel een deuntje bij het Ukulele paradijs, sluit de dag af bij paviljoen Rederij de Vrijheid. Een Beleef GOUDasfalt-dag is ook prima te combineren met een wandeling en ontdekkingstocht door het Veenweidepark, het gebied direct achter de Gouderaksedijk 32.

iedere do. FIETSTOUR GREEN COW BIKE TOURS
13-16u00 Stap met Green Cow Bike Tours op de fiets en verken de prachtige omgeving van Gouda! Tijdens deze tour met gids fiets je langs de hoogtepunten van de historische binnenstad. Wist je bijvoorbeeld dat  alle scheepvaart van Rotterdam naar Amsterdam vroeger dwars door Gouda ging? Bewonder onze molens en fiets tussen de koeien door het Hollandse landschap! Proef wat kaas bij een kaasboerderij en geniet van het weidse uitzicht over de Reeuwijkse Plassen! Iedere donderdagmiddag – na de Goudse Kaasmarkt – vertrek om 13u00, vanaf Nieuwehaven 147, info@green-cow.nl, tel. 06-38720789. Zie ook www.green-cow-bike-tours.nl

AANGENAAM OVERDEKT WINKELEN EN BOODSCHAPPEN DOEN
Met maar liefst 65 winkels van supermarkt tot dierenwinkel en van kledingwinkel tot kapper vindt je hier alles onder 1 dak! Winkelcentrum Bloemendaal is goed bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto. Je parkeert de auto altijd gratis. Vrijdagavond is de vaste koopavond: de meeste winkels zijn tot 20u00 geopend, sommigen, zoals de supermarkten zijn dan tot 21u00 geopend. Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels in de gelegenheid om open te zijn. Houdt hierbij rekening dat niet alle winkels hier aan mee doen en dus niet alle winkels open zullen zijn. De supermarkten zijn iedere zondag geopend van 10 tot 18u00. Zie ook www.winkelcentrumbloemendaal.nl.

DOORLOPEND:iedere di. WARENMARKT GOUDA-BLOEMENDAAL
Lekkenburg, 8u30-13u00.

iedere wo. WARENMARKT GOUDA-GOVERWELLE
8u30-13u00 Locatie Middenmolenplein.

iedere do. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-16u00.

iedere do. KOOPAVOND
in de binnenstad, tot 21u00.

iedere za. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-17u00. 

Iedere za. STADSLICHT OP DE MARKT
van 20-20u30. Erasmus Spreukenspeurtocht!
Loop de Erasmus Spreukenspeurtocht! Die is voor kinderen én volwassenen, en u kunt er een mooie prijs mee winnen. Er liggen deelnameformulieren klaar bij de VVV, maar u kunt ze ook downloaden. Lever uw antwoorden uiterlijk 28 oktober in bij de VVV (in de Waag op de Markt).

Erasmus Audiotrail 
Pst … Hoor ik daar stemmen? Loop de Erasmus Audiotrail en luister naar Erasmus zélf. De tocht begint bij het informatiebord bij het oude stadhuis. Scan met uw gsm de QR-code op de tien borden, die op verschillende plekken in de stad hangen. U kunt het routekaartje ophalen bij de VVV, of downloaden van www.kindvangouda.nl. Daar kunt u eventueel ook vooraf de audiofragmenten downloaden.

Kinderspeurtocht
De VVV (in de Waag op de Markt) heeft een spannende kinderspeurtocht klaarliggen (€ 1,50). Gouda kan ook spelenderwijs worden ontdekt met Inspecteur Delictus en de museumbende, een spannende Citygame die de VVV aanbiedt (€ 16,95).

Punselie
De bekende Punselie-koekjesfabriek verzorgt op afspraak een rondleiding.

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.