FILMHUIS GOUDA

So help me God

De ene keer heeft ze compassie met haar ‘klant’, de andere keer is ze genadeloos. Documentairemakers Yves Hinant en Jean Libon volgden drie jaar lang de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez tijdens haar werk. Een niet te missen, buitengewone ervaring.
Laconiek, uitgesproken, humoristisch, uitdagend, nieuwsgierig, intimiderend, belerend, eigenzinnig, ontzagwekkend. Het zijn alle- maal typeringen die van toepassing zijn op het intrigerende hoofdpersonage van SO HELP ME GOD, onderzoeksrechter Anne Gruwez. Een vlotte dame van rond de vijftig die in haar blauwe deux cheveaux door Brussel tuft en op haar stuur meetrommelt met de Radetzkymars. Die past naadloos bij haar: net zo pittig en gedreven. In de ruim anderhalf uur die het filmmakersduo voor hun documentaire uittrok krijgen we een aardig beeld van Gruwez' dagelijkse praktijk. Naast de (draaideur)criminelen die ze ontvangt op haar kantoor in het Paleis van Justitie, houdt ze zich met een team van drie rechercheurs indringend bezig met een onopgeloste zaak uit begin jaren negentig waarbij twee prostituees zijn vermoord. Gruwez zet de lijnen uit, komt met nieuwe suggesties en laat zich niet gauw frustreren – bewonderenswaardig gezien alle tegenvallers tijdens het onderzoek. Dat Gruwez vaak een lange adem nodig heeft in haar werk, weet ze als geen ander. Wanneer een oude ‘klant’ van Albanese herkomst haar kantoor verlaat, grinnikt ze voor zich uit: “Leuk dat tevreden klanten terugkomen. Dat ze zich thuisvoelen”. Aan humor geen gebrek bij haar: “Ik ben de heilige Rita niet, de patroonheilige van de hopeloze zaken!” Ze voelt haarfijn aan hoe ze de kleine criminelen – zonder uitzondering met etnische wortels – moet behandelen. De één krijgt een lesje over inteelt, de ander over culturele waarden van het vrije westen. Streng doch rechtvaardig, met oog voor maatschappelijke implicaties. Een genot om haar zo bezig te zien!

cast
Anne Gruwez

duur
93 min.

  • woensdag 25 juli 2018, om: 20:30

The bookshop

Florence Green besluit haar leven een nieuwe impuls te geven door te verhuizen naar een dorp op het Engelse platteland. Zij opent er een boekwinkel, maar daar blijken haar buurtgenoten helemaal niet op te zitten wachten.
Vol goede bedoelingen wil Florence Green (Emily Mortimer) in 1959 een boekwinkel beginnen in een afgezonderd Engels kustplaatsje. Zij hoopt dat de bewoners kennisma- ken met de wondere wereld van de literatuur. Haar dorpsgenoten zijn echter totaal niet toe aan deze ‘revolutie’. Literatuur stelt hen niet op hun gemak – integendeel zelfs. Daarom worden de plannen van Florence al gauw gedwarsboomd door de onverschillige maar invloedrijke Mrs. Gamart (Patricia Clarkson), die er alles aan doet om de opening van de boekenwinkel tegen te houden – zij heeft namelijk ook een oogje laten vallen op het beschikbare pand. Gelukkig kent Florence niet alleen vijanden; in de persoon van Edmund Brundish (Bill Nighy) vindt zij de nodige steun, want ook Edmund gelooft in de kracht van literatuur. Samen hebben ze uiteindelijk maar één doel voor ogen: de boekwinkel zál geopend worden, of de mensen het nou willen of niet.â?¨ THE BOOKSHOP is een verfilming van Penelope Fitzgeralds gelijknamige roman uit 1978. De film – geregisseerd door de Catalaanse Isabel Coixet – won reeds drie Goya's (de Spaanse Oscars) voor beste film, beste regie en beste scenario. Dit lijkt geen toeval: in een tijdperk waarin technologie onze geliefde paperbacks dreigt te vervangen, komt THE BOOKSHOP als meer dan geroepen.

cast
Emily Mortimer, Bill Nighy, Patricia Clarkson

duur
113 min.

  • dinsdag 24 juli 2018, om: 20:30

Mozart in love

In dit prachtige kostuumdrama volgen we Mozart tijdens zijn verblijf in Praag. Hij is op zoek naar rust en inspiratie, maar dat ligt niet in het verschiet: we krijgen een spannend verhaal met Mozart, Muziek en Moord.
Het is 1787. De gevierde componist Wolfgang Amadeus Mozart (Aneurin Barnard) is de intriges en complicatie in zijn leven in Wenen even goed beu. Hij verlaat daarom de Oostenrijkse hoofdstad om in Praag de benodigde rust en inspiratie te vinden voor zijn volgende compositie. Al snel staat Mozart in het centrum van veel vrouwelijke belangstelling en wanneer hij de mooie sopraan Zuzanna Lubtak (Morfydd Clark) leert kennen dreigt er zelfs iets romantisch te ontstaan. Als blijkt dat ook de rijke baron Saloka (James Purefoy) zijn zinnen op Zuzanna heeft gezet, leidt dit tot intriges, ruzies, duistere complotten en zelfs een moord. Nee, de rust die Mozart zocht vindt hij bepaald niet in Praag. Wel doet hij er gaandeweg de film veel inspiratie op voor één van zijn beroemdste meesterwerken: de opera Don Giovanni, gebaseerd op het verhaal van Don Juan. Aanvankelijk bedoeld als komedie groeit de opera, na alle gebeurtenissen in Praag, uit tot een heus drama. MOZART IN LOVE (in Britse bioscopen uitgebracht als INTERLUDE IN PRAGUE) werd door regisseur John Stephenson volledig op locatie opgenomen in Praag. Nice to know: de buitenscènes bij het theater zijn gefilmd bij het theater waar Don Giovanni in première ging in oktober 1787 – het enige overgebleven muziekgebouw ter wereld waar Mozart zelf heeft gedirigeerd. De regisseur besteedde veel aandacht aan de kostuums, de pruiken en de vormgeving, het ziet er prachtig uit, en het kan natuurlijk niet missen: MOZART IN LOVE zit vol muziek!

cast
Aneurin Barnard, James Purefoy, Samantha Barks

duur
103 min.

  • maandag 23 juli 2018, om: 20:30
  • vrijdag 27 juli 2018, om: 20:30
  • zondag 29 juli 2018, om: 20:00
  • vrijdag 3 augustus 2018, om: 15:30
  • woensdag 8 augustus 2018, om: 20:30

Gabriel e a montanha

Regisseur Felipe Barbosa neemt ons mee op een indrukwekkende reis door Afrika. In de voetsporen van zijn schoolvriend Gabriel Buchmann reizen we door Kenia, Tanzania, Zambia en Malawi en hoopt Barbosa het antwoord te vinden op de vraag waarom Gabriel hier de dood vond.
In 2009 wordt na een vermissing van 19 dagen in het Mulanje-massief in Malawi het lijk gevonden van de jonge Braziliaanse student Gabriel Buchmann. In Brazilië staan de kranten er bol van en als Felipe Barbosa zijn oude schoolvriend herkent besluit hij een biografische film te maken over diens trektocht door Afrika. Acteur João Pedro Zappa speelt de charismatische en uiterst energieke Gabriel. Wij volgen hem op zijn reis, die begint in Kenia waar hij de Massai leert kennen waarvan hij veel gebruiken overneemt. Hij probeert goed te doen, maar is vaak ongeduldig en verliest regelmatig zijn bevoorrechte positie uit het oog. Toch praten zijn Keniaanse vrienden zeven jaar later nog vol passie over de innige band met die white one. Gabriel reist verder naar Tanzania, waar zijn vriendin Cristina (Caroline Abras) zich bij hem voegt. Ze hebben er beiden erg naar uitgekeken, beleven mooie momenten maar botsen ook regelmatig. Haar vertrek voelt voor Cristina dan ook als een definitief afscheid. Via Zambia reist Gabriel vervolgens door naar Malawi – naar later zal blijken zijn laatste bestemming. Barbosa toont zich net als in zijn debuut CASA GRANDE een knap observator van menselijke relaties en klasseverschillen. Daarnaast is GABRIEL E A MONTANHA vooral een liefdevol eerbetoon aan zijn overleden vriend. Barbosa won er in 2017 de juryprijs mee in het bijprogramma La semaine de la critique op het festival van Cannes.

cast
 João Pedro Zappa, Caroline Abras, Alex Alembe

duur
127 min.

  • zaterdag 28 juli 2018, om: 21:15
  • maandag 30 juli 2018, om: 20:30
DE HOLLANDSCHE MAAGD
t/m 20 juli en van 9 aug. t/m 1 sept.

LUSTRUMEXPOSITIE: 10 JAAR DE HOLLANDSCHE MAAGD

10 jaar geleden opende De Hollandsche Maagd voor het eerst haar deuren. Nu 100 exposities verder viert de galerie haar tweede lustrum. 10 kunstenaars hebben speciaal voor de 10e verjaardag van Galerie de Hollandsche Maagd bijzondere kunstwerken gebracht. Schilderijen, grafiek, glaskunst, sieraden, papierkunst, brons, porselein en gemengde technieken van Judith Bloedjes, Imre van Buuren, Jeanette Jansen, Rob van Hoek, Sjaak Kaashoek, Koos ten Kate, Lothar, Sabine Lintzen, Richard Price en Marloes Wijtsma. Zo lang de voorraad strekt ligt er voor bezoekers een Lustrumboekje klaar.

Vaste openingstijden do. en vr. 13-17u00 en za. 11-17u00. En op afspraak. Meer info op: www.dehollandschemaagd.nl

GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 06-15386063.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.