FILMHUIS GOUDA

The interpreter

In deze louterende, droogkomische road-movie gaat de 80-jarige vertaler Ali Ungar op zoek naar de SS’er die zijn Joodse ouders heeft vermoord, en eindigt met diens 70-jarige zoon samen op reis naar Slovakije.
In de openingscène van THE INTERPRETER zien we Ali (Jirí Menzel) ietwat zenuwachtig de lift betreden van een Weens apartementencomplex. Ali heeft zich eerder in het dossier van SS Obersturmbannführer Graubner – niet toevallig ingeschreven in dit apartementencomplex – verdiept, en weet het zeker: deze Nazi-officier heeft in de Tweede Wereldoorlog in Slowakije zijn ouders vermoord. Het vuurwapen dat hij bij zich draagt stopt hij last minute alvast in zijn zak. Ali komt met een doel: wraak. Zijn teleurstelling is dan ook groot als hij een­maal boven niet Graubner, maar diens zoon Georg (Peter Simonischek) treft. Die vertelt Ali schaamteloos dat zijn vader, die hij zijn hele leven gemeden heeft, in de oorlog wel honderden mensen heeft vermoord. En dat hij al een tijdje geleden is overleden. Na een stevige (en komische) woordenwisseling keert Ali huiswaarts, zijn kans op wraak verkeken. Onverwachts klopt echter de volgende dag Georg bij Ali aan en hij vraagt Ali hem als vertaler te begeleiden op een ‘onderzoeksreis’ – netjes betaald overigens – om meer te weten te komen over zijn vader. Ali ziet een zakcentje wel zitten, maar belangrijker is dat hij hoopt via Georg eindelijk te kunnen achterhalen waar zijn ouders zijn begraven. Wat zich vervolgens ontvouwt is een fascinerende, tragikomische road-movie over twee totaal verschillende personen, die met elkaar gemeen hebben dat ze beiden het verleden niet kunnen loslaten, in een land dat liever niet aan de oorlog wordt herinnerd.

cast
Peter Simonischek, Jirí Menzel, Zuzana Mauréry

duur
113 min.

 • woensdag 20 november 2019, om: 20:30
 • zondag 24 november 2019, om: 20:00
 • maandag 2 december 2019, om: 20:30
 • dinsdag 10 december 2019, om: 14:00

Dolor y gloria

In dit semi-autobiografische drama van Pedro Almodóvar vecht een regisseur die al jarenlang geen films meer heeft gemaakt met lichamelijke problemen en de onverwerkte dood van zijn moeder.
Salvador Mallo (Antonio Banderas) heeft overal pijn en slikt een berg medicijnen. Zijn gloriejaren als regisseur liggen ver achter hem. Desalniettemin teert Salvador nog steeds op zijn successen uit het verleden. Door een hervertoning van zijn gerestaureerde debuutfilm komt hij voor het eerst sinds 32 jaar in contact met de inmiddels aan lager wal geraakte hoofdrolspeler Alberto Crespo – tijdens de productie decennia geleden kregen de twee ruzie. Alberto is junkie en laat Salvador kennismaken met het roken van heroïne. De drug verlicht zijn pijn en helpt tegen zijn writer’s block. Zijn ontmoeting met Alberto, maar ook die met ex-geliefde Federico, brengt vele herinneringen naar boven. Onder invloed van de heroïne glijden Salvador’s gedachten vol weemoed naar zijn jeugdjaren en de hechte band met zijn moeder (Penélope Cruz) – een tijd van ontluikende seksualiteit maar ook van zijn kennismaking met de cinema. DOLOR Y GLORIA doet hiermee denken aan 8½ van Fellini. Het is boeiend om als kijker mee te gaan in de melancholie van de hoofdpersoon en inzicht te krijgen in zijn leven en persoonlijkheid. Pedro Almodóvar zelf is nu 69 en heeft al 21 films gemaakt, waaronder HABLE CON ELLA, VOLVER en LA MALA EDUCACIÓN. Opnieuw overtuigt de topregisseur als vernuftig verhalen-verteller met humor en kleuren die van het scherm afspatten. Antonio Banderas kreeg voor zijn geweldige vertolking van Almodovar’s alter ego de prijs voor beste acteur in Cannes.

cast
Antonio Banderas, Penélope Cruz, Julieta Serrano

duur
113 min.

 • dinsdag 19 november 2019, om: 14:00

Itzhak

Itzhak Perlman (1945) wordt door velen beschouwd als de grootste violist van deze tijd. Deze muzikale documentaire volgt zijn leven en carrière van jongs af.
Itzhak wordt geboren in Tel Aviv, waar zijn Poolse ouders sinds de jaren dertig woonden. Nadat hij op vierjarige leeftijd polio krijgt en zijn benen verlamd raken, verplaatst hij zich de rest van zijn leven met protheses, op krukken of in een rolstoel. Zijn handicap weerhoudt hem er niet van uit te groeien tot een groot violist én dirigent. Te jong voor het conservatorium leert hij zichzelf vanaf zijn derde (!) vioolspelen, totdat hij alsnog word toegelaten – als tienjarige geeft hij er zijn eerste recital. In 1958 verhuist het gezin Perlman naar New York waar Itzhak op dertienjarige leeftijd aangenomen wordt op de bekende Juilliard School of Music. Landelijke bekendheid volgt nog datzelfde jaar dankzij een (eerste) optreden in de beroemde Ed Sullivan Show. Zijn carrière neemt een grote vlucht. Solo en altijd zittend, bespeelt hij zijn beroemde Stradivarius uit 1714, die eerder eigendom was van Yehudi Menuhin. Over de hele wereld werkt hij met bekende orkesten, maar ook met artiesten als Billy Joel. Hij speelt daarnaast klezmer en jazz, en diverse soundtracks (zoals die van SCHINDLER’S LIST). Incidenteel zingt hij ook kleinere operarollen, o.a. met Pavarotti en Domingo. ITZHAK toont zijn tomeloze inzet als artiest, maar ook zijn hechte band met echtgenote Toby en het dagelijkse, triviale leven van een gewone man, die toevallig ook een wereldberoemd musicus is. Een liefdevol portret van een veelzijdige en virtuoze artiest, en een leven vol humor, passie en doorzettingsvermogen.

cast
Itzhak Perlman, Toby Perlman

duur
82 min.

 • dinsdag 19 november 2019, om: 20:30
 • zondag 24 november 2019, om: 16:00
 • zaterdag 30 november 2019, om: 18:30

Sonja: the white swan

In deze ‘ijskoude’ biopic volgen we de fascinerende Noorse Sonja Henie, de wereldberoemde kunstschaatsster die na de Eerste Wereldoorlog van zichzelf een Hollywoodlegende wist te maken.
Sonja wordt in 1912 geboren in Oslo. Gestimuleerd door haar vader Wilhelm leert zij op jonge leeftijd al kunstschaatsen en het belang van winnen. Voor beide heeft ze een geboren talent. Sonja is pas 16 jaar oud als zij in 1928 voor het eerst Olympisch Goud wint. In totaal wint zij drie maal een gouden plak – de enige vrouw die dit Olympische resultaat ooit solo boekte – en tien keer het wereldkampioen­schap van een sport waarvan zij zowat zelf de ‘uitvinder’ was. Als direct gevolg van dit succes staat Arthur Wirtz voor haar deur, een Amerikaanse sportmanager die met een lucratief voorstel komt: hij biedt grof geld voor grote stadionoptredens in het verre Amerika, en een studio contract. Sonja – opportunistisch als ze is en dromend van Hollywood – ziet haar kans schoon en pakt zonder aarzelen haar koffers. In de VS treedt ze op in ijspaleizen en acteert er in succesvolle schaatsfilms, romantische komedies on ice, één van die wegdroom-genres van voor de oorlog waartoe ook het schoonzwemmen hoorde. Met haar vader en broer als managers wordt ze een van de best betaalde Hollywood-actrices en zelfs één van de rijkste vrouwen ter wereld. Langzaamaan lijkt echter het kleine meisje, dat ooit zo sierlijk over het ijs dartelde, roem en rijkdom te verliezen. Kan zij weerstand bieden aan de druk van Hollywood en het verraad door haar meest dierbaren?

cast
Ine Marie Wilmann, Valene Kane, Eldar Skar

duur
113 min.

 • maandag 18 november 2019, om: 20:30
 • zaterdag 23 november 2019, om: 15:00
 • vrijdag 29 november 2019, om: 21:15

Snelweg NL

De snelwegen in Nederland hebben een totale lengte van bijna 2500 kilometer. Er zijn weinig andere landen met zo’n enorme snelwegdichtheid.
In deze nieuwe documentaire wordt de monumentaliteit, maar ook de ogenschijnlijke alledaagsheid van onze snelweg in beeld gebracht. Feitelijk is de snelweg een slecht gekende arena met een breed scala aan activiteiten. Wat is dat voor samenleving anno nu, met zijn bijna perfecte infrastructuur? Wat zegt dit monumentale netwerk over ons?

duur
91 min.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.