FILMHUIS GOUDA

La Holandesa

Maud en Frank zijn op vakantie in Chili om hun problemen met het krijgen van een kind te vergeten. Op een gegeven moment vlucht Maud weg van Frank en trekt met een achtjarig jongetje door het land.
Maud (Rifka Lodeizen) en Frank (Guido Pollemans) zijn bezig met een wandelvakantie in de adembenemende bergen van Chili. Na jarenlang proberen, hebben ze te horen gekregen dat ze nooit kinderen kunnen krijgen. Hun reis is bedoeld als een nieuwe start, maar Maud gaat er na een knallende ruzie in haar eentje vandoor. In haar reis dwars door Chili ontmoet zet toevallig het jongentje Messi. Samen trekken ze door het prachtige landschap. Maud worstelt met haar rol en de wetenschap dat ze geen moeder kan zijn. Regisseur Marleen Jonkman maakt met LA HOLANDESA een sterk speelfilmdebuut na enkele korte films en een TV-film. Ze legt in haar drama niet al te veel uit, en dat werkt goed. Met dank aan het indrukwekkende spel van Rifka Lodeizen. Zij is soms stoer, dan weer gevoelig. En het ene moment impulsief en speels, vervolgens weer irritant.“LA HOLANDESA is een zeer geslaagde roadmovie, die het thema van ongewenste kinderloosheid zonder sentiment aan de orde stelt. De film laat de rauwheid zien van die moeilijk te beredeneren, primaire drang naar een eigen kind. Ook Maud kan niet precies uitleggen waarom ze zo graag een kind wil”, aldus de NRC die de film vier sterren gaf.

cast
Rifka Lodeizen, Guido Pollemans

duur
92 min.

 • woensdag 27 juni 2018, om: 20:30
 • zaterdag 30 juni 2018, om: 21:15
 • dinsdag 3 juli 2018, om: 20:30

Homecoming (1945)

Een klein dorpje in een oostelijke provincie van Hongarije, 12 augustus 1945. De oorlog is voorbij, de Duitse bezetters zijn vertrokken en hebben plaatsgemaakt voor nieuwe bezetters, de Russen. Niet alle bewoners hebben de oorlog overleefd; er zijn geen Joden. Maar het dorp pakt de draad van het leven weer op: vandaag is er zelfs een trouwerij.
Alles komt op zijn kop te staan als er deze dag om 11:00 een trein arriveert op het station van het dorp en twee orthodoxe Joden uitstappen. Ze laden twee houten kratten uit en huren een paardenkar om deze te vervoeren. Hun komst heeft een groot effect op de bevolking. Wie zijn zij? Misschien familie van weggevoerde bewoners? Wat zit er in de kratten? Komen ze spullen terugeisen? Willen ze genoegdoening? De bevolking reageert met angst, schuldbesef, achterdocht, en er komen allerlei spanningen die onder de mat waren geveegd naar boven, want alle bewoners weten maar al te goed wat er zich in het dorp tijdens de oorlog heeft afgespeeld… “Sommige geheimen kunnen niet verborgen blijven” is één van de thema’s van deze film; de spanning bouwt zich steeds verder op en komt uiteindelijk tot een (onverwachte) climax. Het Hongaarse HOMECOMING (1945) is gebaseerd op een kort verhaal van 14 pagina’s van Gábor T. Szántó, waarin een relatief nieuw aspect aan de verhalen van de oorlog wordt toegevoegd: de terugkeer van de overlevers. In prachtige, stemmige, mooi bij het jaar 1945 horende zwart-wit beelden schetst regisseur Ferenc Török een wereld van naderend onheil. De film beschrijft slechts 4 uur van één dag in het dorp, maar wel 4 uur die de bewoners van het dorp voor altijd zullen veranderen. De film won al meerdere prijzen op verschillende filmfestivals, en kreeg mooie recensies. Een film die u bij zal blijven!

cast
 Péter Rudolf, Bence Tasnádi, Tamás Szabó Kimmel 

duur
94 min.

 • maandag 25 juni 2018, om: 20:30

The Guernsey literary society

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog reist schrijfster Juliet Ashton af naar Guernsey. Aanvankelijk om de leden van een literaire kring te leren kennen, maar vervolgens om de oorlogsgeschiedenis van het eiland te doorgronden.
THE GUERNSEY LITERARY SOCIETY begint in 1941, als een klein groepje dorpsbewoners ‘s nachts huiswaarts keert op het door de Duitsers bezette Guernsey, vlak voor de Franse kust. Ze hebben hun laatste illegale varkens geroosterd en zijn dronken van de zelfgestookte alcohol. Ver na de avondklok worden ze aangehouden en om hun hachje te redden verzinnen ze ter plekke dat ze lid zijn van een leeskring, de Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society. Onbedoeld start zo een leesclub die hen door de oorlogsjaren zal helpen met voordrachten, boekbesprekingen, de aardappeltaart van Eben en de gin van Isola. Als na de oorlog één van de leden, de stugge maar knappe varkensboer Dawsey Adams (Michiel Huisman), een briefwisseling begint met Juliet Ashton, schrijfster van één van de boeken die ze hebben besproken, raakt zij geïntrigeerd in hun boekenclub. De jonge Juliet (Lily James) woont in Londen, waar flink gefeest wordt. Op die manier heeft ze de rijke Amerikaan Mark leren kennen, die haar overlaadt met attenties en bloemen. Maar wanneer haar uitgever Sidney (Matthew Goode) haar op een lange toer met boekpresentaties wil sturen kiest ze ervoor om Londen even achter zich te laten en een bezoek te brengen aan Guernsey, met de gedachte een krantenartikel te schrijven over de leesclub. Daar raakt Juliet bevriend met de leden en betoverd door het leven op het eiland. Ze stelt haar terugreis uit wanneer ze begint te vermoeden dat op het eiland een groot geheim verzwegen wordt, waar de leesclub een rol in lijkt te spelen.

cast
Lily James, Matthew Goode, Jessica Brown Findlay, Michiel Huisman

duur
123 min.

 • zondag 24 juni 2018, om: 20:00
 • dinsdag 26 juni 2018, om: 20:30

Isle of dogs

Acht jaar na FANTASTIC MR. FOX verwent Wes Anderson ons opnieuw met een stop-motion film. In ISLE OF DOGS volgen we het komische verhaal van een vijftal honden die door burgemeester Kobayashi zijn verbannen naar vuilniseiland The Isle of Dogs.
ISLE OF DOGS speelt in Japan, zo’n twintig jaar in de toekomst. Hondengriep heerst in de stad Megasaki. Burgemeester Kobayashi besluit daarom alle honden de stad uit te zetten en ze te dumpen op The Isle of Dogs, ook wel bekend als Trash Island. Door deze drastische maatregel raakt Atari Kobayashi, een familielid van de burgemeester, zijn trouwe waakhond Spots kwijt. Atari kaapt een vliegtuig en vertrekt naar het eiland om het beest te vinden, maar eenmaal aangekomen lijkt Spots van de aardbodem te zijn verdwenen. Gelukkig ontmoet Atari een vijftal honden, waaronder de zwerfhond ‘Chief’, die hem helpen om Spots terug te vinden.Wat volgt is een hilarisch avontuur, dat bovendien visueel prachtig is vormgegeven. ‘Met veel gevoel voor detail creëert Anderson een eigen universum, dat zo mooi in elkaar steekt dat de film uitnodigt tot meerdere keren bekijken’, schrijft VPRO Cinema in een vier sterrenrecensie. Met dank aan de stemmencast: ISLE OF DOGS wordt vertolkt door een sterrenensemble met onder andere Scarlett Johansson, Edward Norton, Bill Murray, Bryan Cranston en Harvey Keitel.ISLE OF DOGS  is een ode aan de menselijke liefde voor honden – niet voor niets klinkt de titel als ‘I love dogs’. Maar het is méér dan een schattige animatiefilm over honden: wie door het oppervlak heen kijkt, zal zien dat Anderson er heel slim thema’s als sociale onrechtvaardigheid en xenofobie in heeft weten te verwerken.

cast
Scarlett Johansson, Liev Schreiber, Tilda Swinton, Edward Norton, Greta Gerwig, Bill Murray, Frances McDormand

duur
102 min.

 • zaterdag 23 juni 2018, om: 18:30
 • zondag 24 juni 2018, om: 11:00
 • vrijdag 29 juni 2018, om: 15:30
 • woensdag 4 juli 2018, om: 20:30

La villa

LA VILLA is alweer de twintigste speelfilm van de Franse regisseur Robert Guédiguian. Net als zijn Britse tegenhanger Ken Loach heeft hij patent op sociaal-realistische drama’s, maar dan met een wat lichtvoetigere mediterrane flair.
Een prachtige baai aan de Middellandse Zee, met azuurblauw water, witte dobberende bootjes en een bergwand en de bogen van een oud spoorviaduct als achtergrond. Ziedaar de idyllische setting van Robert Guédiguian’s THE HOUSE BY THE SEA, de titel waarmee  LA VILLA internationaal wordt uitgebracht. Helemaal idyllisch blijkt het er echter niet te zijn: het huis uit de titel is het zieltogende restaurantje Le Mange-Tout, dat eind-vijftiger Armand ooit overnam van zijn vader. Armand staat er helaas alleen voor, nu zijn vader een hersenbloeding heeft gehad en niet meer kan spreken of lopen. Reden voor zijn broer Joseph en zus Angèle om tijdelijk terug te keren naar hun geboortehuis aan de Zuid-Franse kust. Voor beiden is het een grote stap. Angèle is er al twintig jaar niet meer geweest nadat ze er een groot trauma meemaakte dat we in flashbacks te zien krijgen en Joseph heeft het te druk met zijn werk als vakbondsman en met zijn half zo jonge nieuwe vriendin Bérangère (Anaïs Demoustier uit UNE NOUVELLE AMIE). Maar hoe verschillend ook, met het uitzicht op zee groeien ze allemaal naar elkaar toe. Door terug te blikken op het verleden, maar ook door een confrontatie met het heden wanneer ze zich ontfermen over drie jonge bootvluchtelingen die aanspoelen in hun baai. Guédiguian (LES NEIGES DU KILIMANDJARO) bouwt sinds zijn debuut in 1985 aan een bijzonder oeuvre. Zo werkt hij steevast samen met dezelfde acteurs: zijn echtgenote Ariana Ascaride (Angèle) speelde in vrijwel al zijn films, en ook Jean-Pierre Darroussin (Joseph) is een habitué van Guédiguian. Bovendien speelt het gros van zijn films zich af vlakbij zijn geboortegrond, de streek rond Marseille. Vernieuwend? Eh, nee. Hartverwarmend? Jazeker!

cast
Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan

duur
107 min.

 • zaterdag 23 juni 2018, om: 21:15
 • dinsdag 26 juni 2018, om: 14:00
 • vrijdag 29 juni 2018, om: 19:00
 • maandag 2 juli 2018, om: 20:30
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.