FILMHUIS GOUDA

The children act

In dit intelligente Britse drama naar een boek van Ian McEwan speelt Emma Thompson een sterke rol als rechter Fiona Maye, die moet beslissen of een jongen tegen zijn zin behandeld mag worden voor leukemie.
Fiona Maye (Emma Thompson) heeft alles voor elkaar. Ze is opgeklommen tot rechter bij het statige Hooggerechtshof in Londen, heeft een mooi huis en een fijne man (Stanley Tucci). Toch wringt er iets: terwijl Maye’s werk al haar aandacht en tijd opslokt, zoekt haar echtgenoot juist meer aandacht en toenadering. Op dat moment krijgt ze een bijzondere zaak toegewezen rond een 17-jarige jongen die aan leukemie lijdt. Zonder bloedtransfusie zal hij overlijden, maar als Jehova’s Getuige wil hij die levensreddende behandeling niet ondergaan. Maye moet in deze zaak de juridische knoop doorhakken. Mag de jongen zélf beslissen over leven en dood, of is hij daar te jong voor? En is het wel zijn eigen besluit, of wordt hij teveel beïnvloed door zijn ouders? De heftige belangen die er spelen doen Maye wankelen terwijl ze zich dieper in de materie verdiept, en dat wordt verergerd doordat haar huwelijk steeds meer op springen komt te staan. De rationele rechter komt zo voor zeer emotionele en verstrekkende beslissingen te staan. Regisseur Richard Eyre (IRIS, NOTES ON A SCANDAL) baseerde zijn drama op het gelijknamige boek van Ian McEwan. Net als bij het onlangs door ons vertoonde ON CHESIL BEACH bewerkte McEwan zelf zijn verhaal tot een intelligent én intrigerend script, dat stof tot nadenken geeft.

cast
Emma Thompson, Stanley Tucci, Fionn Whitehead

duur
105 min.

  • woensdag 24 juli 2019, om: 20:30

Le grand bain

Succesvolle en sympathieke komedie over een groepje onfortuinlijke mannen in midlifecrisis. Dankzij waterballet komen ze er weer fris bovenop.
Synchroonzwemmen is toch een typische vrouwensport? Niet helemaal: ergens in Noord-Frankrijk beoefent een gezelschap mannen van middelbare leeftijd deze sport in het lokale zwembad, weliswaar zonder veel aspiraties. Bertrand (Mathieu Amalric), al twee jaar depressief, meldt zich spontaan aan en wordt opgenomen in de zwem- annex praatclub. Hij blijkt niet de enige te zijn die worstelt met zijn levensfase – het voelt als thuiskomen. Ze worden begeleid door de zachtaardige Delphine (Virginie Elfira uit UN AMOUR IMPOSSIBLE), een voormalig schoonzwemkampioene met een gebroken carrière. Zij leest de mannen vanaf de duikplank poëzie voor. Zo niet haar vroegere sport-partner, die later het stokje – meer de zweep eigenlijk – van haar overneemt. Al snel heeft zij er bij de mannen flink de wind onder. Ondanks de laatdunkende reacties van familie en omgeving krijgen de heren dankzij de wekelijkse trainingen langzaam maar zeker hun zelfvertrouwen terug. En dan krijgen ze wind van een heus wereldkampioenschap synchroonzwemmen voor mannen in Noorwegen. Ze moeten er tegenaan! Regisseur Gilles Lellouche (te zien in NOUS FINIRONS ENSEMBLE) heeft dé jet set aan Franse acteurs zo gek gekregen om mee te werken aan zijn film. Ze vervullen hun rol met verve en wekken met hun aanstekelijke gestuntel en minder fraaie uiterlijk begrip, sympathie én een hartelijke lach – wat zullen die een plezier hebben gehad tijdens de opnames! LE GRAND BAIN, op ware gebeurtenissen gebaseerd, was met bijna 4,5 miljoen bezoekers een enorm kassasucces in Frankrijk.

cast
Mathieu Amalric, Guillaume Canet, Benoît Poelvoorde

duur
122 min.

  • dinsdag 23 juli 2019, om: 20:30

Nous finirons ensemble

De aanstekelijke Franse ensemblefilm over het belang van werkelijke vriendschap is een vervolg op de Franse filmhit LES PETITS MOUCHOIRS uit 2010, mét dezelfde sterrencast.
Max heeft problemen, zijn hoofd staat niet bepaald naar leuke dingen. Maar wat doe je als je oude vrienden nogal onverwacht voor de deur staan om zijn jouw zestigste verjaardag te vieren? Max begrijpt niet waarom zijn vrouw dat heeft geregeld, de vriendengroep heeft al acht jaar nauwelijks contact! Niet zo gek dus dat de begroeting wat stroef verloopt en Max even nodig heeft om te schakelen. Toch komt het gevoel van echte vriendschap weer snel naar boven. Er wordt gehuild, gescholden, gelachen, gedronken, geflirt, geschreeuwd, gevloekt, gegeten en gevreeën in het mooie zomerhuis aan de Franse westkust. En er komen zaken boven tafel die je alleen met vrienden deelt, over ouderschap, financiële sores of andere ongemakken in het leven. Die vrienden hoeven er niet altijd te zijn, blijkt maar weer. Maar als je ze nodig hebt, staan ze voor je klaar. Om NOUS FINIRONS ENSEMBLE goed te kunnen volgen is het niet per se nodig – maar zeker zo leuk – om zijn voorganger LES PETITS MOUCHOIRS te zien. Vooral omdat het regisseur Guillaume Canet gelukt is dezelfde acteurs te strikken, zoals François Cluzet als Max, Marion Cotillard als dwarse Marie en Gilles Lellouche als Max’ tegenpool Éric. Zie hoe ze gegroeid zijn in hun vak.

cast
François Cluzet, Marion Cotillard, Gilles Lellouche

duur
135 min.

  • maandag 29 juli 2019, om: 20:30

The broken circle breakdown

Ontroerend mooi drama met een intensespanningsboog. Cruciale scènes ontvouwenzich niet via dialogen maar via de muziek.
‘Het knappe van de film is dat je niet alleen tranen krijgt van het huilen, maar ook van het lachen’, zo eindigden we onze tekst over DE HELAASHEID DER DINGEN van de jonge Vlaamse regisseur Felix van Groeningen. Precies hetzelfde geldt voor zijn nieuwste film THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN, al zullen de droeve tranen nu waarschijnlijk de overhand hebben. Want heus: élke kijker wordt geraakt door dit ontroerend mooie drama. THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN gaat over de tegenpolen Elise (Veerle Baetens) en Didier (Johan Heldenbergh). Zij is een dertiger met een eigen tattoo-shop, waarvan ze zelf het uithangbord is. Hij is een veertiger die overdag teruggetrokken woont op een vervallen boerderij en ’s avonds opleeft als frontman van een bluegrass-band. Die muziek brengt hen samen. Elise en Didier krijgen niet alleen een relatie, maar zij wordt ook de zangeres van zijn band. Het geluk kan voor Elise niet op als zij zwanger raakt. Helaas blijkt dat geluk eindig, want hun dochter Maybelle krijgt op haar zesde leukemie. Wanneer het meisje overlijdt, raakt Elise in een diepe depressie – wat nog eens wordt verergerd doordat Didier totaal anders omgaat met dit verlies. Van Groeningen maakte voor THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN twee bijzondere keuzes, die allebei meesterlijk uitpakken. In de eerste plaats vertelt hij het verhaal niet lineair, maar husselde hij de tijdlijnen door elkaar waardoor de spanningsboog heel intens wordt. In de tweede plaats vertelt hij enkele cruciale scènes niet via dialogen, maar via de muziek. Prachtige live uitvoeringen van nummers als Wayfaring stranger en If I needed you worden gezongen door de acteurs zélf en zeggen meer dan duizend woorden. De film in één woord? Kippenvel!

cast
Veerle Baetens, Johan Heldenbergh

duur
100 min.

  • vrijdag 26 juli 2019, om: 15:30
  • woensdag 31 juli 2019, om: 20:30

Le semeur

Na de deportatie van alle mannen door het leger van Napoleon III moeten de vrouwen het land op voor het zware werk. En zullen ze nu kinderloos blijven?
Het is 1852 . Het leger van Napoleon III slaat de opstand van de Provençaalse boeren neer. Niet veel later worden alle mannen uit Violette’s dorpje in de Alpen gedeporteerd. De vrouwen moeten nu zichzelf onderhouden en het zware werk van de mannen op het land overnemen. Ze zetten eendrachtig hun schouders eronder. Maar als die situatie voortduurt bekruipt hen een zekere wanhoop. Moeten ze het dan voortaan zonder kinderen stellen? Violette spreekt met haar vriendinnen af dat ze de eerste man die komt samen delen. Violette Ailhout beschreef de gebeurtenissen in een novelle met de opdracht om die pas in 1952 aan haar oudste vrouwelijke nakomeling door te geven. Het boek werd in 2006 gepubliceerd en is nu door regisseur Marie Francen als bron gebruikt voor haar debuutfilm – opvallend geschoten in het klassieke 4:3 beeldformaat. De film heeft precies het goede tempo om de periode te treffen en de onderhuidse verwikkelingen worden mooi verbeeld door de acteurs, met name door Pauline Burlet als Violette. Francen ontving voor LE SEMEUR (de zaaier) de prestigieuze New Director-award in San Sebastian.

cast
Pauline Burlet, Géraldine Pailhas, Alban Lenoir

duur
98 min.

  • zondag 28 juli 2019, om: 20:00
  • maandag 5 augustus 2019, om: 20:30
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.