FILMHUIS GOUDA

Vortex

De Argentijnse, in Frankrijk wonende Gaspar Noé maakt indringende, soms schokkerende, ‘lijfelijke’ films. Nu gooit hij het volledig over een andere boeg. Deze tedere en krachtige verkenning van eenzaamheid en liefde is meeslepend en ontroerend, een van Noé's mooiste werken. Een hecht ouder stel (subtiel vertolkt door Françoise Lebrun en Dario Argento) slijt de dagen in een Parijs appartement. Hij schrijft een boek over dromen en films. In split screen observeren we 'parallel' hun routines en groeiende worsteling met haar beginnende dementie.
------NRC “Vortex is in ieder geval een film zonder enige menselijke ijdelheid. Het goede van ouder worden is dat je nederigheid leert.” -- “Speelt zich af op de aslijn die dwars tussen hoofd en hart loopt.”------De Morgen “Veruit de meest ontroerende film uit Noé's carrière.”------The Guardian “Een werk van bijtende volwassenheid en echte compassie.”

cast
Dario Argento, Francoise Lebrun, Alex Lutz, Kylian Dheret

duur
142 min.

  • donderdag 1 december 2022, om: 14:30
  • zondag 4 december 2022, om: 20:00
  • vrijdag 9 december 2022, om: 15:30
  • woensdag 14 december 2022, om: 20:00

Fisherman’s Friends: One and All

:: Jubileum-passie: €4,50 korting (alleen do. 1 dec.)Op donderdag 1 december wordt de film FISHERMAN'S FRIENDS: ONE AND ALL -- het vrolijke vervolg op de belevenissen van de vissers uit 2019 -- luister bijgezet door het Goudse Shantykoor West Zuidwest. De voorstelling begint met een kort optreden van de Shanties, die vervolgens in de pauze van de film nog meer orginele 'seasongs' ten gehore zullen brengen.
In het vermakelijke eerste deel (FISHERMAN'S FRIENDS, 2019) scoorde het lokale ‘shanty-koor’ uit het pittoreske Cornwall een nummer-1-hit en een groot optreden in Londen. In dit vervolgavontuur (ONE AND ALL) is behoorlijk de klad gekomen in de groep en hun platenbaas is het ongeregelde zooitje liever kwijt dan rijk. Maar in deze innemende muzikale komedie blijken de makkers uit Port Isaac, die vooral voor hun eigen lol in de kroeg met elkaar zingen, niet voor één gat te vangen, en hun familie ook niet.

cast
James Purefoy, David Hayman, Maggie Steed, Dave Johns

duur
112 min.

  • donderdag 1 december 2022, om: 20:00
  • maandag 5 december 2022, om: 14:30
  • vrijdag 9 december 2022, om: 20:30
  • dinsdag 13 december 2022, om: 14:30
CINEMA GOUDA
Vanaf 12 mei in Cinema Gouda

Van Gogh’s Zonnebloemen in Cinema Gouda

Cinema Gouda vertoont al een aantal seizoenen Arts in Cinema: prachtige kunstdocumentaires over internationale top-exposities en hun passievolle kunstenaars. Vanaf 12 mei is de bijzondere documentaire Sunflowers te zien. Een unieke mogelijkheid om Van Gogh’s reeks spectaculaire schilderijen, als nooit tevoren, te zien.

De Zonnebloemen van Vincent Van Gogh behoren tot zijn beroemdste werken en behoren tot de meest iconische schilderijen ter wereld. In een bijzondere tentoonstelling heeft het Van Gogh Museum een nieuwe en onthullende blik geworpen op de vijf openbare versies van Zonnebloemen in een vaas.

cinema sunflowers lang.jpg

Ze zijn onmiddellijk herkenbaar, maar deze film gaat verder dan de oppervlakte en onderzoekt de vele vragen en mysteries waarmee deze werken zijn omringt. Waarom, bijvoorbeeld, koos Van Gogh de exotische Zonnebloemen met hun lange steel en gouden kroon? Wat probeerde Van Gogh met zijn werken te zeggen en hoe verschilt dat van versie tot versie? En welke geheimen vonden onderzoekers toen zij de werken analyseerden? Alles wordt onthuld in deze fascinerende film, die van Amsterdam naar Tokio, Philadelphia, Londen en München reisde om alle vijf de werken in ongelooflijk high-definition detail te filmen.

Eigen unieke verhaal

Elk schilderij is anders en heeft zijn eigen unieke verhaal, over een van de beroemdste en turbulentste periodes in de kunstgeschiedenis. Alle vijf de schilderijen worden nu ook geacht in zo’n delicate staat te verkeren dat er nooit meer een tentoonstelling zal zijn met alle vijf naast elkaar. Deze documentaire biedt de unieke kans om dat nog eenmaal te zien in een virtuele tentoonstelling.

Fenomenale beeldkwaliteit

De kunstdocumentaires van Arts in Cinema worden vertoond in een fenomenale beeldkwaliteit en bieden een filmische reis langs ’s werelds meest geliefde kunst en hun makers. En kom je naar een film van Arts in Cinema, krijg je een kop koffie of thee met cake bij ontvangst.

Dit seizoen kun je naast Sunflowers ook nog genieten van Raphael Revealed (vanaf 14 juli), Danish Collector: DeLacroix To Gauguin (vanaf 15 september) en Pissarro: Father Of Impressionism (vanaf 13 oktober).

Tickets zijn te krijgen aan de kassa op de Burgemeester Jamessingel of via www.cinemagouda.nl

VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.