FILMHUIS GOUDA

Lara

Op haar zestigste verjaardag koopt Lara alle resterende kaarten voor het pianorecital die avond, van haar getalenteerde zoon Viktor. Het wordt een bijzonder bewogen dag, want moeder en zoon hebben elkaar al jaren niet meer ontmoet, en niet voor niets. Een zorgvuldig opgebouwd portret van de maker van OH BOY (2012) over hoe gefrustreerde artistieke ambities hun schaduw kunnen werpen op een volgende generatie. Maar ook over jezelf ontdekken en het lef om risico's te nemen.
Vandaag wordt Lara (Corinna Harfouch, DER UNTERGANG) zestig, hoewel duidelijk is dat ze dat niet gaat vieren. Het is ook de dag waarop haar zoon Viktor (Tom Schilling (WERK OHNE AUTOR, OH BOY) in de stad een pianorecital zal geven en daarbij een eigen compositie zal spelen. Het zou een verjaardagscadeau kunnen zijn, ware het niet dat Viktor al jaren geleden zijn veeleisende moeder ontvlucht is. Verrassend genoeg koopt Lara de laatste concertkaarten op en deelt deze uit aan mensen uit haar omgeving en uit haar verleden.Net als in zijn eerdere succesfilm OH BOY (2012), heeft regisseur Jan Ole Gerster genoeg aan slechts één dag met ontmoetingen om vol nuances een complex personage en haar geschiedenis te schetsen. Laagje voor laagje onthult hij telkens iets meer van Lara, die de wonden verbergt die het leven haar – of misschien vooral zij zichzelf – heeft aangedaan. Die wonden hebben haar echter duidelijk getekend. En in het verlengde daarvan is vooral haar zoon niet ongeschonden gebleven. Geen kijker die de gevoelige en getalenteerde Viktor enige rancune zal ontzeggen, wanneer langzaam duidelijk wordt onder wat voor regime van artistieke ambities en menselijk onvermogen hij heeft moeten opgroeien. Zo rechtlijnig liggen de zaken echter niet in LARA en gelukkig maar. De zoektocht naar wie je eigenlijk bent, wie je kan worden, of wie je had kunnen zijn – dat speelt bij zowel moeder als zoon een centrale rol. Ook als je al zestig bent. Ook als je (nog) geketend bent aan je verleden. Corinna Harfouch weet met haar subtiele gezichtsuitdrukkingen een keur aan emoties over te brengen. LARA schetst een levensecht, geschakeerd beeld van relaties en mensen, verscheurd tussen de angst te mislukken en het lef om dat risico te nemen. Het maakt deze intelligente en zorgvuldig opgebouwde film boeiend van begin tot einde.

cast
Corinna Harfouch, Tom Schilling, Volkmar Kleinert

duur
98 min.

 • woensdag 2 december 2020, om: 11:00
 • maandag 7 december 2020, om: 14:30
 • woensdag 9 december 2020, om: 20:00

Deux

Buurvrouwen Madeleine (Martine Chevallier) en Nina (Barbara Sukowa, HANNAH ARENDT, ROMANCE & CIGARETTES) zijn al tientallen jaren elkaars grote liefde. Maar niemand weet dat deze vrouwen meer delen dan hun trappenhuis. Hun grootste wens is hun appartementen te verkopen om samen naar Rome te verhuizen.
De gepensioneerde Madeleine (Martine Chevallier) en Nina (Barbara Sukowa, HANNAH ARENDT, ROMANCE & CIGARETTES) zijn al tientallen jaren elkaars grote liefde, maar niemand die dat weet. Voor hun naasten, waaronder Madeleines bemoeizuchtige dochter (Léa Drucker), zijn ze simpelweg buurvrouwen die dezelfde gang delen. In werkelijkheid biedt deze gang een portaal tussen twee compleet verschillende werelden: die van een zorgzame moeder en oma die haar kinderen maar niet durft te vertellen dat ze een geheim liefdesleven heeft, en die van een vrijzinnige onafhankelijke vrouw die ernaar smacht haar leven met haar geliefde door te brengen, in het openbaar. Madeleine en Nina leiden een liefdevol leven samen en genieten van de dingen van alledag. Hun deuren staan altijd open en ze bewegen zich vrijelijk tussen de appartementen. Tot hun portaal door een onverwacht voorval plotseling gesloten wordt, en ze elkaar niet meer kunnen bereiken. Het gevoelige DEUX werd geregisseerd door Filippo Meneghetti en beleefde de wereldpremière op het Toronto Filmfestival. Voor zijn debuut wist hij acteerkanonnen Martine Chevallier (grande dame van de Franse theaterwereld) en Barbara Sukowa (muze van Rainer Werner Fassbinder en Margarethe von Trotta) te strikken.

cast
Barbara Sukowa, Martine Chevallier, Lea Drucker

duur
95 min.

 • dinsdag 1 december 2020, om: 20:00

Hope

HOPE is een intiem Noors relatie-drama, waarin een vrouw in crisis moet zien te navigeren door de indringende emotionele complexiteit van het leven, samen met haar partner en gezin. Het blijkt niet makkelijk maar wel nodig liefde een nieuwe kans te geven.
Vlak voor de Kerstdagen keert Anja (Andrea Bræin Hovig) terug naar Oslo, na een succesvolle internationale tour met haar dansgezelschap. Thuis is haar grote, bonte gezin al druk in de weer voor de feestdagen die Anja zal vieren met haar oudere partner Tomas (Stellan Skarsgård), die theaterregisseur is, en met hun drie biologische kinderen èn de drie uit Tomas' eerdere huwelijk. Nauwelijks uitgepakt krijgt Anja een bericht dat inslaat als een bom: uit een routine-onderzoek in het ziekenhuis blijkt dat ze een hersentumor heeft in een vergevorderd stadium. Nog totaal van slag, doet zich meteen al de onvermijdelijke vraag voor of Anja en Tomas dit dramatische nieuws – juist deze dagen – wel moet delen met de kinderen. Dat ze het voorlopig voor zich wil houden maakt het er voor Anja niet makkelijker op. De harde realiteit, het besef dat het leven eindig is, stelt Anja danig op de proef. Dat zet ook haar relatie met Tomas onder druk, terwijl die probeert om er voor haar te zijn, zo goed en zo kwaad als dat gaat. Anja's leven, de dagelijkse beslommeringen, onuitgesproken verwachtingen en vanzelfsprekende verhoudingen komen in een nieuw daglicht te staan. En dat is voor alle betrokkenen complex en verwarrend.Hoewel ziekte de basis vormt voor de ontregeling van Anja's leven, en dat van haar familie, is HOPE is zeker geen ziekenhuisdrama. We volgen Anja – en evengoed Tomas en hun kinderen – in hun (uiteindelijk) hoopvolle verkenning van elkaars afhankelijkheid, de durf om steun te ontvangen en van de veerkracht van de liefde. Regisseur Maria Sødahl baseerde haar hartverwarmende film op eigen ervaringen. Dat is ook terug te zien in de gevoelige vertolking door Bræin Hovig van Anja, een moderne en zelfstandige vrouw, die haar succesvolle leven ontrafeld ziet worden.

cast
Stellan Skarsgard, Andrea Braein Hovig

duur
126 min.

 • dinsdag 1 december 2020, om: 14:30
 • zondag 6 december 2020, om: 11:00
 • dinsdag 8 december 2020, om: 20:00

Corpus Christi

Warm Pools drama met humor en een scherp randje, rond een jonge ex-delinquent en een dorpsgemeenschap. Zowel de een als de ander bieden elkaar onbedoeld een tweede kans.
De twintigjarige ex-delinquent Daniel droomt ervan om priester te worden. Vanwege zijn strafblad maakt hij alleen geen schijn van kans. Zijn leven krijgt echter een onverwachte draai als hij tijdens werkverlof in een dorpskapel wordt aangezien voor een jonge priester. De lokale gemeenschap kan hem goed gebruiken en Daniel besluit in zijn rol te blijven. Al gauw wordt hij zelfverzekerder als charismatische, onorthodoxe herder van de gemeente. Ontmaskering ligt echter op de loer. Terwijl de kans toeneemt dat zijn criminele verleden hem inhaalt, speelt in de gemeenschap een onverwerkt trauma op, dat al jaren een stempel drukt op de dorpelingen.Corpus Christi portretteert met een knipoog de cultuur van het Poolse platteland, en toont hoe waardevol en bijzonder het is om een tweede kans te krijgen - een beetje vergeving doet wonderen. Regisseur Jan Komasa, die het verhaal baseerde op ware gebeurtenissen, gooide met zijn warme speelfilm internationaal hoge ogen. CORPUS CHRISTI werd genomineerd voor een Oscar en heeft wereldwijd zo’n 50 prijzen gewonnen. De film was één van de publieksfavorieten op IFFR.

cast
Eliza Rycembel, Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna

duur
116 min.

 • maandag 30 november 2020, om: 20:00
 • donderdag 3 december 2020, om: 14:30

Antoinette dans les Cévennes

Zonnige Franse komedie waarin, eenmaal in de prachtige bergen, schooljuf Antoinette dankzij ezel Patrick eerder zichzelf tegenkomt dan de geheime liefde waarop ze zo had gehoopt. Herkenbaar, lekker gênant en hilarisch tegelijk.
De vrolijke schooljuf Antoinette (Laure Calamy) kijkt uit naar de geplande romantische week met haar geheime minnaar Vladimir, de vader van een van haar leerlingen. Op de laatste dag voor de grote vakantie gooit hij onverwachts roet in het eten, door te melden dat zijn vrouw een wandelvakantie-met-ezel heeft geboekt in het nationaal park van de Cevennen in Zuid-Frankrijk. Totaal verliefd en impulsief als ze is, zit Antoinette niet bij de pakken neer, maar boekt meteen en ondoordacht ook zo'n ezel-tocht in dezelfde regio. Niet alleen weet ze nog helemaal niet hoe ze Vladimir daar dan gaat ontmoeten, ze heeft ook geen enkel idee van wat wandelen, bergen of ezels eigenlijk inhouden – genoeg geschikte ingrediënten voor een fijne komedie. Volledig onvoorbereid reist ze op hoge hakken met haar grote roze koffer af naar de gîte, waar een bonte groep ervaren trekkers, die dezelfde route volgen, haar vol ongeloof en wat meewarig ontvangen. Naïef hoort Antoinette hun verhalen aan, zonder nog goed te beseffen dat 'de natuur' toch echt iets anders is dan een terrasje pakken. Ze moet echter het avontuur wel aangaan, zeker wanneer blijkt dat haar Vladimir niet in haar gîte, maar eentje iets verderop zijn trektocht begint. Natuurlijk wordt het nog een hele uitdaging om met de haar toegewezen ezel Patrick op pad te geraken, en om überhaupt met hem ergens aan te komen. Terwijl zij moeizaam de essentie van het trekken leert kennen – en daarbij de vele rariteiten die horen bij de moderne wandelaar – snelt haar roem haar vooruit. Het vormt een van de vele 'running gags' van dit grappige vakantiedrama. ANTOINETTE is een vrolijke en herkenbare film vol mooie ontmoetingen, lekker eten en (afzien in) schitterende natuur. Ook als satire blijft het goede reclame voor een wandelvakantie. De mooiste hoofdrol in de film is eigenlijk weggelegd voor Patrick, de koppige ezel die Antoinette vergezelt op haar bijzondere avontuur en die haar – het kan als ezel ook niet anders – vooral confronteert met zichzelf.

cast
Laure Calamy, Olivia Cote, Benjamin Lavernhe

duur
97 min.

 • maandag 30 november 2020, om: 14:30
 • zaterdag 5 december 2020, om: 15:00
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.