FILMHUIS GOUDA

De acht bergen

Deze verfilming van de internationale, prijswinnende bestseller ‘Le Otto Montagne’ van Paolo Cognetto is een indrukwekkend verhaal over leven, oorsprong en vriendschap tussen twee jeugdvrienden. Voor de regie tekenden het Belgische regieduo Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen, bekend van THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN en DE HELAASHEID DER DINGEN.
Wanneer Bruno en Pietro elkaar leren kennen in dorpje in de Italiaanse Alpen zijn ze twaalf jaar oud. Pietro is een piekerende, onrustige stadsjongen die elk jaar in de bergen op vakantie gaat. Bruno is een nuchtere boerenjongen met de bergen in zijn bloed en het enige kind in het hele dal. De twee sluiten een vriendschap die een leven lang zal duren en waarin naast de bergen ook Pietro's meestal afwezige vader een sleutelrol speelt, ook voor de vaderloze Bruno. DE ACHT BERGEN was genomineerd voor een Gouden Palm en won in Cannes de prijs van de jury. ------NRC “Voelt als meditatieve bergwandeling” -- “Een dwarse boekverfilming, en dat spreekt voor de film van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch.” ------VPRO Cinema “Melancholiek, bedachtzaam en ingetogen”------de Volkskrant “Intiem en meeslepend winterepos” -- “In meeslepende verfilming ‘De acht bergen’ kunnen de bergen zowel helen als verwoesten.”------The Guardian “Rich, beautiful and inexpressibly sad”

cast
Luca Marinelli, Allessandro Borghi, Filippo Timi

duur
147 min.

 • woensdag 29 maart 2023, om: 20:00

Lazzaro felice (Filmcollege Italiaanse Cinema)

:: korting met Jubileum-passie:: uitgebreide lezing + filmAfgelopen december verzorgde filmdocent Jan Salden een succesvolle zondagmiddag filmanalyse onder de noemer 'Filmkijken met plezier'. Jan keert nu met plezier terug in het Filmhuis voor vier dinsdagavonden met filmcolleges over Italiaanse cinema, telkens over een andere stroming of onderwerp. Deze week ‘vrouwen in de Italiaanse film’ en LAZZARO FELICE van Alice Rohrwacher. Haar sprookjesachtig-metafysische allegorie over klasse en kapitaal won in Cannes de prijs voor beste scenario.
Via de homepage is een passe-partout verkrijgbaar voor deze reeks. De voorstellingen zijn overigens ook los te bezoeken.

cast
Adriano Tardiolo, Agnese Graziani, Luca Chikovani

duur
173 min.

 • dinsdag 28 maart 2023, om: 19:45

Women Talking

Een Oscar voor Beste bewerking van de gelijknamige roman over misbruik in een mennonieten-enclave. Sarah Polley (AWAY FROM HER) kaart in haar drama grote thema's aan als schuld, boete en vergiffenis vanuit een vrouwelijk perspectief. Wanneer een groep vrouwen in een zeer gesloten gemeenschap, op een dag dat alle mannen weg zijn, tot het inzicht komt dat ze generaties lang misbruikt zijn, bespreken ze wat ze moeten doen. Nu de stilte is doorbroken is er geen weg terug. Maar welke weg te volgen is een open vraag… Ze vinden steun aan elkaar en richting in de mooie woorden van hun geloof.
Sarah Polley's film is een bewerking van de gelijknamige roman van Miriam Toews uit 2018, en gebaseerd op waargebeurd grootschalig misbruik in een gesloten religieuze gemeenschap in Bolivia. Met o.a. Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley en Frances McDormand.------VPRO Cinema “Een episch opgezette verfilming waarin grote filosofische vragen aan bod komen”------de Volkskrant “Polley heeft een boel ingrediënten die haar film tot een succes maken, met name de ijzersterke cast.”------NRC “Fenomenaal feminisme” -- “‘Women Talking’ heeft de helende kracht van een herdenkingsbijeenkomst. Maar de film verzacht niets: zwijgen is niet langer een optie.”------The Guardian “A stellar ensemble”

cast
Rooney Mara, Frances McDormand, Claire Foy, Jessie Buckley

duur
105 min.

 • dinsdag 28 maart 2023, om: 14:30
 • zondag 2 april 2023, om: 20:00
 • woensdag 5 april 2023, om: 14:30

Dicht bij Vermeer

Fraaie docu schetst, tegen de achtergrond van de tentoonstelling in het Rijks, een nieuw, completer beeld van de Delftse schilder, die een klein oeuvre van wereldfaam naliet maar geen zelfportretten, brieven of aantekeningen. We zien hoe anders Vermeer de werkelijkheid in beeld wist te brengen dan zijn tijdsgenoten. Een verslag met emoties en minutieuze analyses dat zindert van de aanstekelijke liefde en de fascinatie voor de Hollandse meester.
------Filmkrant“De mythe onder de microscoop”------NRC “Dichter bij Vermeer dan je tijdens een tentoonstelling kunt komen”

duur
79 min.

 • maandag 27 maart 2023, om: 14:30
 • donderdag 30 maart 2023, om: 14:30
 • zondag 2 april 2023, om: 11:00

Aftersun

Engelse Oscar-inzending, winnaar Best British Independent Film en festival-favoriet alom, mede door het uitstekende spel. Deze mooie debuutfilm voelt als een prentenboek vol tedere herinneringen aan een jeugdvakantie. De elfjarige Sophie (Frankie Corio) en haar dertigjarige, gescheiden vader Calum (Paul Mescal) lummelen in een Turkse badplaats de tijd vol met zwemmen, zonnen en het entertainmentprogramma. Terwijl de beginnende puber tussendoor haar eerste stapjes richting volwassenheid zet, balanceert Calum tussen liefdevol ouderschap en zijn worsteling met de zwaarte van het leven.
------VPRO Cinema “Ogenschijnlijk alledaags familiedrama werkt langzaam toe naar aangrijpend slot.”------NRC “In alle opzichten een meesterlijke film”------De Filmkrant “Alles klopt aan deze film.” ------The Guardian “Charlotte Wells' debuutfilm is een stilistisch gedurfd, emotioneel doordringend en prachtig ingetogen vertelling over liefde en verlies”. ------TimeOut “Paul Mescal powers a father-and-daughter drama that will stop you in your tracks.”

cast
Paul Mescal, Frankie Corio

duur
98 min.

 • zondag 26 maart 2023, om: 15:00
 • woensdag 29 maart 2023, om: 14:30
 • vrijdag 31 maart 2023, om: 15:00
 • maandag 3 april 2023, om: 20:00
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.