FILMHUIS GOUDA

Drie vrouwen

Een seizoen lang bijzondere voorstellingen rondom ons slavernijverleden. Films, gasten, debat (en meer)belichten het onderwerp vanuit vele kanten.Vrouwen staan centraal in de drie films van deze eerste filmbundel dit najaar van 2023.De derde en tevens laatste film in deze reeks is DRIE VROUWEN. ::Te gast: Winti-priesteres Marian Markelo.
Regisseur Ida Does vervlecht kunstig verhalen en ervaringen van drie vrouwen tot een relaas over de gedeelde geschiedenis van slavernij en kolonialisme. Ze verpakt wat onzegbaar gruwelijk is in schoonheid. Does blijft mild, pleit voor erkenning, verzoening en een gezamenlijke toekomst.   Vanaf de late 16 de eeuw voerden Nederlanders naar schatting ruim 600.000 slaafgemaakte mensen uit Afrika. Ze werden te werk gesteld in de koloniën of verkocht, niet als mens maar als handelswaar.    Onderzoeker Ellen-Rose Kambel ontdekt dat haar overgrootmoeder is geboren als privé-slaaf van ene ‘Charbon’. Op een foto zit hij in Sassenheim, waar nog familie blijkt te wonen. Erfgoeddeskundige Valika Smeulders organiseert historische wandelingen in Den Haag waar de economische elite en het bestuur van de koloniën zetelden. Winti-priesteres Marian Markelo vertelt over de winti-cultuur en bekijkt schilderijen waarop de elite zich graag met hun zwarte bedienden lieten vastleggen.

cast
Valika Smeulders, Marian Markelo, Ellen-Rose Kambel

duur
60 min.

 • woensdag 6 december 2023, om: 20:00

Drie vrouwen

Een seizoen lang bijzondere voorstellingen rondom ons slavernijverleden. Films, gasten, debat (en meer) belichten het onderwerp vanuit vele kanten. Vrouwen staan centraal in de drie films dit najaar van 2023 met als laatste de docu DRIE VROUWEN. :: Te gast: Winti-priesteres Marian Markelo. :: Voorjaar 2024 volgen drie films rond Vrijheidsstrijd
Regisseur Ida Does vervlecht kunstig verhalen en ervaringen van drie vrouwen tot een relaas over de gedeelde geschiedenis van slavernij en kolonialisme. Ze verpakt wat onzegbaar gruwelijk is in schoonheid. Does blijft mild, pleit voor erkenning, verzoening en een gezamenlijke toekomst. Vanaf de late 16 de eeuw voerden Nederlanders naar schatting ruim 600.000 slaafgemaakte mensen uit Afrika. Ze werden te werk gesteld in de koloniën of verkocht, niet als mens maar als handelswaar. Onderzoeker Ellen-Rose Kambel ontdekt dat haar overgrootmoeder is geboren als privé-slaaf van ene ‘Charbon’. Op een foto zit hij in Sassenheim, waar nog familie blijkt te wonen. Erfgoeddeskundige Valika Smeulders organiseert historische wandelingen in Den Haag waar de economische elite en het bestuur van de koloniën zetelden. Winti-priesteres Marian Markelo vertelt over de winti-cultuur en bekijkt schilderijen waarop de elite zich graag met hun zwarte bedienden lieten vastleggen.

cast
Valika Smeulders, Marian Markelo, Ellen-Rose Kambel

duur
60 min.

 • woensdag 6 december 2023, om: 20:00

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry

Pensionado Harold (Jim Broadbent) besluit impulsief een brief aan stervende jeugdvriendin Queenie persoonlijk te bezorgen, te voet! Dat is echter een tocht van 500 mijl helemaal van Zuid- naar Noord-Engeland. Een warme film over een inspirerende reis en een ode aan het (mooie èn lelijke) land, met voor Harold vele bijzondere ontmoetingen en op den duur zelfs een schare volgelingen.
------NRC “Op het lijf geschreven van hoofdrolspeler Jim Broadbent, die weinig hoeft te doen met zijn mimiek om hele verhalen te vertellen.” -- “Een welhaast mystieke ode aan het Britse landschap, dat op fraaie wijze is vastgelegd.” ------Trouw “The Unlikely Pelgrimage of Harold Fry’ is een roadmovie op bootschoenen.”

cast
Jim Broadbent, Penelope Wilton, Nina Singh

duur
108 min.

 • dinsdag 5 december 2023, om: 14:30
 • zaterdag 9 december 2023, om: 16:00
 • maandag 11 december 2023, om: 20:00

Das Lehrerzimmer

IJzersterke Duitse Oscar-inzending is meeslepend middelbare schooldrama over omgaan met rechtvaardigheid, met thrillerachtige proporties. Frisse nieuwe lerares Carla (Leonie Benesch) zet morele vraagtekens bij de ‘zero tolerance’ methodes van de directie, die een serie-dief zoekt. Als Carla het op haar manier probeert, raakt ze verstrikt in een vermorzelende dynamiek van cynische collega’s, wantrouwende ouders en rebellerende pubers.
------NRC “Ilker Çataks moraalvertelling ‘Das Lehrerzimmer’ zou als een uitleggerige uitvergroting voelen, als de film niet zo enorm goed gefilmd en gespeeld was.” -- “Een meeslepende thriller. De camera verlaat het schoolgebouw nooit en plakt meestal op de huid van Benesch.” ------ VPRO Cinema “Intelligente film waarin de school een microkosmos is van de maatschappij, en nepnieuws, cancelen en het zoeken van zondebokken aan de orde van de dag zijn.” ------ de Volkskrant “Een meeslepende, claustrofobische thriller’ ------Parool“Intens psychologisch drama”

cast
Leonie Benesch, Leonard Stettnisch, Michael Klammer

duur
98 min.

 • dinsdag 5 december 2023, om: 20:00
 • vrijdag 8 december 2023, om: 20:30
 • maandag 11 december 2023, om: 14:30

Het smelt

Veerle Baetens (THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN) debuteert met deze hartverscheurende verfilming van de Vlaamse bestseller van Lize Spit, spannend geknipt in twee tijdlijnen. De broze, geïsoleerde Eva is getekend door haar jeugd en een warme zomer lang geleden, als prille, naar genegenheid zoekende tiener. Ze besluit vanuit Brussel af te reizen naar haar geboortedorp en de confrontatie met het verleden aan te gaan. De jonge Rosa Marchant won met haar intense spel op Sundance de prijs voor beste actrice.
------de Volkskrant “Imponerende rol van de tiener Rosa Marchant” -- “Omineuze verfilming van HET SMELT, de bestseller van Lize Spit” ------ VPRO Cinema “Fraaie verfilming van Lize Spits gelijknamige bestseller” -- “In Rosa Marchant vond regisseur Veerle Baetens de ideale vertolker van de jonge Eva.” ------  Filmkrant“Net als de gelijknamige roman van Lise Spit komt dit drama aan als een mokerslag.” -- “Een daverend regiedebuut” ------  NRC “Een beeldende navertelling van de roman” -- “Rosa Marchant draagt de film op haar gezicht: van hoopvol naar hunkerend, van verbluft naar verwoest”

cast
Charlotte de Bruyne, Rosa Marchant

duur
111 min.

 • maandag 4 december 2023, om: 14:30
 • donderdag 7 december 2023, om: 14:30
 • zondag 10 december 2023, om: 20:00
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.