FILMHUIS GOUDA

The sisters brothers

Twee huurmoordenaars trekken door het wilde westen en laten een spoor van geweld achter. Het is echter niet alleen bloedvergieten in deze western. Integendeel: kameraadschap en broederliefde zorgen voor een gevoelige sfeer.
Het is rond 1850, in Amerika woedt de goudkoorts en veel mensen lijken bevangen door hebzucht. Zo ook de machtige oligarch the Commodore (Rutger Hauer), opdrachtgever van de huurmoordenaars Eli Sisters (John C. Reilly) en Charlie Sisters (Joaquin Phoenix). De twee broers trekken van Oregon naar Californië, op zoek naar wetenschapper Hermann Kermit Warm (Riz Ahmed) die een methode heeft bedacht om goud te detecteren in water. Hoewel de gebroeders Sisters de reputatie hebben van genadeloze killers, zijn ze bepaald niet koelbloedig. De gevoelige Eli maakt zich druk om kleine dingen, zoals het gebruik van een tandenborstel en een toilet – zaken die hij voor het eerst onder ogen krijgt. De jongere Charlie daarentegen verdrinkt zijn onrust en twijfel in de alcohol, wat weer tot vele ruzies leidt. In een parallel verhaal zien we dat zij niet de enigen zijn die jacht maken op de wetenschapper: ook privé-detective Morris (Jake Gyllenhaal) is ingehuurd om in het bezit te komen van Warm’s vondst. Hij kiest voor een andere aanpak, maar als de wegen van Morris en de twee broers elkaar kruisen wordt het bloedstollend spannend. De gelauwerde Franse regisseur Jacques Audiard (UN PROPHÈTE, DE ROuiLLE ET D’OS) maakte van THE SISTERS BROTHERS een soort anti-western. Met succes, want op het filmfestival van Venetië won hij de prijs voor beste regie.

cast
John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal

duur
121 min.

 • dinsdag 18 december 2018, om: 20:30

A star is born

Lady Gaga is dé grote vondst in deze derde remake van de klassieker A STAR IS BORN.
Zij speelt de jonge opkomende countryster Ally, terwijl haar ontdekker Jack Maine (acteur en regisseur Bradley Cooper) juist ten onder gaat.Na de afterparty van een optreden vraagt countryzanger Jack Maine aan de taxichauffeur hem af te zetten bij een onbekende, wat obscure nachtclub. Het blijkt een travestietenclub te zijn waar op dat moment de jonge Ally, in het dagelijks leven serveerster, haar vertolking geeft van Edith Piaf's La vie en rose. Maine is meteen onder de indruk van haar stem en wil nader kennismaken.Als blijkt dat onder de make-up een mooie jonge vrouw schuilgaat die ook haar eigen liedjes schrijft wordt Maine niet alleen stapelverliefd maar nodigt haar uit voor een optreden van zijn band. Halverwege het concert stelt hij haar voor aan het publiek en de overrompelde Ally beleeft haar debuut buiten de nachtclub. Een ster is geboren! Voor Ally breken gelukkige tijden aan. Het succes lacht haar toe en Maine vraagt haar ten huwelijk. Jack, aan de alcohol en de drugs, voert echter een innerlijke strijd en heeft moeite met het feit dat hij steeds meer in haar schaduw komt te staan. Zijn roem is tanende en hij lijkt het tij niet te kunnen keren.Bradley Cooper’s keuze voor popdiva Lady Gaga (Stefani Germanotta) is briljant. Volgens filmrecensenten is haar vertolking van Ally Oscarwaardig.

cast
Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott

duur
136 min.

 • dinsdag 18 december 2018, om: 14:00
 • maandag 24 december 2018, om: 20:00

The extraordinary journey of the fakir

In deze komische avonturenfilm volgen we de straatgoochelaar Aja Patel. Na de vroegtijdige dood van zijn moeder, gaat hij op reis van Mumbai naar Europa.
Ajatashatru Lavash Patel (een schitterende rol van de Indiase acteur Dhanush) groeit op in een kleine buurt in Mumbai, India. Zijn leven speelt zich voornamelijk af op straat, waar hij door middel van goocheltrucjes mensen te grazen neemt. Nadat zijn moeder overlijdt, besluit Ajatashatru zijn vader te zoeken in Parijs. Om zijn avontuur te bekostigen gebruikt hij een nepbriefje van 100 euro. Al snel blijkt zijn reis anders uit te pakken dan gepland. Nadat hij in Parijs verliefd wordt op Marie Rivière (een dame die hij ironisch genoeg heeft opgelicht), ontstaat er een onverwachte kettingreactie: Aja wordt gedwongen om zowat de hele wereld rond te gaan, respectievelijk in een IKEA-kast, in een Louis Vuitton-koffer en in een luchtballon. Daarbij wordt hij achtervolgd door een Parijse taxichauffeur die wraak wil nemen op Aja omdat die hem bedrogen heeft met vals geld. THE EXTRAORDINARY JOURNEY is gebaseerd op de bestseller The Extraordinary Voyage of the Fakir who Got Trapped in an IKEA Wardrobe van Romain Puertolas. Het is een zeer vermakelijke bewerking, die volgens Screen Daily niet te kalm is en niet te gewelddadig maar in een fijn tempo een zeer vermakelijk verhaal vertelt.

cast
Dhanush, Bérénice Bejo, Erin Moriarty

duur
92 min.

 • maandag 17 december 2018, om: 20:30
 • zaterdag 22 december 2018, om: 18:30
 • woensdag 26 december 2018, om: 16:00
 • donderdag 27 december 2018, om: 20:30
 • zondag 30 december 2018, om: 11:00
 • vrijdag 4 januari 2019, om: 21:15
 • dinsdag 8 januari 2019, om: 20:30

Burning

Psychologische thriller waarin een jonge boerenzoon uit een grensdorp in Zuid-Korea in de ban raakt van een mysterieuze jonge vrouw. De film is losjes gebaseerd op een kort verhaal van Haruki Murakami.
Niet alleen u, de kijker, siddert af en toe van onzekerheid in het meesterlijke BURNING van regisseur Lee Chang-dong (POETRY). Ook Jong-su (Yoo Ah-in), zoon van een driftige boer die door zijn agressie in de gevangenis belandde, raakt meer en meer verward nadat hij de knappe Haemi (Jeon Jong-seo) heeft ontmoet. Ze werken allebei in de hoofdstad en een toevallige ontmoeting mondt uit in een vrijpartij in het kleine appartement van Haemi. Jong-su raakt volledig in de ban van haar en net als hij denkt dat de liefde beantwoord wordt kondigt zij een reis naar Afrika aan. Of hij maar even voor haar kat wil zorgen. Jong-su heeft echter noch voor, noch na die dag een kat in het appartement gezien. Als Haemi terugkomt stelt ze een nieuwe liefde voor: Ben. Hoewel Jong-su een duidelijke afkeer voelt voor deze Ben – want jong, knap, rijk en met een Porsche – wil hij Haemi niet opgeven. Er ontstaat een een ongemakkelijke driehoeksrelatie. Rond Ben hangt een vreemde sfeer; Jong-su kan er de vinger niet op leggen. Als Ben onder invloed van alcohol een bekentenis doet, toont Jong-su eindelijk daadkracht. De Volkskrant karakteriseerde BURNING als virtuoos en spannend, en gaf het drama de volle vijf sterren. Een prachtige scène uit de film die nu al een klassieker genoemd wordt, is de dans die Haemi uitvoert terwijl ze zich op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea bevindt.

cast
Ah-In Yoo, Steven Yeun, Jong-seo Jeon

duur
148 min.

 • zondag 16 december 2018, om: 20:00

Light as feathers

In haar debuutfilm kiest Rosanne Pel ervoor om het misbruik van een meisje te laten zien vanuit het perspectief van de dader. De vijftienjarige Eryk maakt zijn dertienjarig buurmeisje Klaudia tegen haar zin zwanger.
Eryk (Eryk Walny) is een onbeholpen tiener in een groot lijf. Hij woont met zijn moeder, oma en overgrootmoeder in een troosteloos plattelandsdorp in Polen; een vader is niet in beeld. Hij werkt op een ganzenboerderij in het dorp en heeft twee vrienden, waarmee hij typische pubergrappen uithaalt. Daarnaast is hij verliefd op zijn buurmeisje Klaudia (Klaudia Przybylska). Moeder Ewa (Ewa Makula) is nog jong en is vooral bezig met haar eigen leven. Naar Eryk toe is ze graag intiem, manipulatief en dominant. Dit gedrag zorgt ervoor dat Eryk naar Klaudia toe moeite heeft om het verschil tussen liefde en misbruik te bepalen, met verstrekkende gevolgen. LIGHT AS FEATHERS ging in Toronto in première en won in Utrecht op het Nederlands Filmfestival de prijs van de Filmkritiek en een prijs van het Forum van de Regisseurs. De film is opgenomen met onervaren acteurs en doet vaak documentair aan. Zelf ziet regisseur Rosanne Pel het als sociaal-realistisch drama, geïnspireerd door de theorie van Hannah Arendt over de alledaagsheid van het kwaad. ‘Je ziet mensen handelen en ze doen uiteindelijk hele tragische dingen, die ze waarschijnlijk liever niet hadden gewild. Je ziet echte mensen worstelen en je voelt als kijker een soort mededogen’, aldus de regisseur in Plot Magazine.

cast
Erik Walny, Ewa Makula, Klaudia Przybylska

duur
86 min.

 • zondag 16 december 2018, om: 11:00
 • vrijdag 21 december 2018, om: 19:00
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.