FILMHUIS GOUDA

Isle of dogs

Acht jaar na FANTASTIC MR. FOX verwent Wes Anderson ons opnieuw met een stop-motion film. In ISLE OF DOGS volgen we het komische verhaal van een vijftal honden die door burgemeester Kobayashi zijn verbannen naar vuilniseiland The Isle of Dogs.
ISLE OF DOGS speelt in Japan, zo’n twintig jaar in de toekomst. Hondengriep heerst in de stad Megasaki. Burgemeester Kobayashi besluit daarom alle honden de stad uit te zetten en ze te dumpen op The Isle of Dogs, ook wel bekend als Trash Island. Door deze drastische maatregel raakt Atari Kobayashi, een familielid van de burgemeester, zijn trouwe waakhond Spots kwijt. Atari kaapt een vliegtuig en vertrekt naar het eiland om het beest te vinden, maar eenmaal aangekomen lijkt Spots van de aardbodem te zijn verdwenen. Gelukkig ontmoet Atari een vijftal honden, waaronder de zwerfhond ‘Chief’, die hem helpen om Spots terug te vinden.Wat volgt is een hilarisch avontuur, dat bovendien visueel prachtig is vormgegeven. ‘Met veel gevoel voor detail creëert Anderson een eigen universum, dat zo mooi in elkaar steekt dat de film uitnodigt tot meerdere keren bekijken’, schrijft VPRO Cinema in een vier sterrenrecensie. Met dank aan de stemmencast: ISLE OF DOGS wordt vertolkt door een sterrenensemble met onder andere Scarlett Johansson, Edward Norton, Bill Murray, Bryan Cranston en Harvey Keitel.ISLE OF DOGS  is een ode aan de menselijke liefde voor honden – niet voor niets klinkt de titel als ‘I love dogs’. Maar het is méér dan een schattige animatiefilm over honden: wie door het oppervlak heen kijkt, zal zien dat Anderson er heel slim thema’s als sociale onrechtvaardigheid en xenofobie in heeft weten te verwerken.

cast
Scarlett Johansson, Liev Schreiber, Tilda Swinton, Edward Norton, Greta Gerwig, Bill Murray, Frances McDormand

duur
102 min.

  • zaterdag 23 juni 2018, om: 18:30
  • zondag 24 juni 2018, om: 11:00
  • vrijdag 29 juni 2018, om: 15:30
  • woensdag 4 juli 2018, om: 20:30

La villa

LA VILLA is alweer de twintigste speelfilm van de Franse regisseur Robert Guédiguian. Net als zijn Britse tegenhanger Ken Loach heeft hij patent op sociaal-realistische drama’s, maar dan met een wat lichtvoetigere mediterrane flair.
Een prachtige baai aan de Middellandse Zee, met azuurblauw water, witte dobberende bootjes en een bergwand en de bogen van een oud spoorviaduct als achtergrond. Ziedaar de idyllische setting van Robert Guédiguian’s THE HOUSE BY THE SEA, de titel waarmee  LA VILLA internationaal wordt uitgebracht. Helemaal idyllisch blijkt het er echter niet te zijn: het huis uit de titel is het zieltogende restaurantje Le Mange-Tout, dat eind-vijftiger Armand ooit overnam van zijn vader. Armand staat er helaas alleen voor, nu zijn vader een hersenbloeding heeft gehad en niet meer kan spreken of lopen. Reden voor zijn broer Joseph en zus Angèle om tijdelijk terug te keren naar hun geboortehuis aan de Zuid-Franse kust. Voor beiden is het een grote stap. Angèle is er al twintig jaar niet meer geweest nadat ze er een groot trauma meemaakte dat we in flashbacks te zien krijgen en Joseph heeft het te druk met zijn werk als vakbondsman en met zijn half zo jonge nieuwe vriendin Bérangère (Anaïs Demoustier uit UNE NOUVELLE AMIE). Maar hoe verschillend ook, met het uitzicht op zee groeien ze allemaal naar elkaar toe. Door terug te blikken op het verleden, maar ook door een confrontatie met het heden wanneer ze zich ontfermen over drie jonge bootvluchtelingen die aanspoelen in hun baai. Guédiguian (LES NEIGES DU KILIMANDJARO) bouwt sinds zijn debuut in 1985 aan een bijzonder oeuvre. Zo werkt hij steevast samen met dezelfde acteurs: zijn echtgenote Ariana Ascaride (Angèle) speelde in vrijwel al zijn films, en ook Jean-Pierre Darroussin (Joseph) is een habitué van Guédiguian. Bovendien speelt het gros van zijn films zich af vlakbij zijn geboortegrond, de streek rond Marseille. Vernieuwend? Eh, nee. Hartverwarmend? Jazeker!

cast
Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan

duur
107 min.

  • zaterdag 23 juni 2018, om: 21:15
  • dinsdag 26 juni 2018, om: 14:00
  • vrijdag 29 juni 2018, om: 19:00
  • maandag 2 juli 2018, om: 20:30
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.