FILMHUIS GOUDA

Cold war

De pianist en de zangeres van een Poolse muziekgroep vallen voor elkaar in een romance die decennia overspant – gedreven door emoties, politiek én het lot. Een indrukwekkend drama met prachtige muziek.
Aan het eind van de jaren veertig zoekt Wiktor (Tomasz Kot) in heel Polen naar begaafde zangers en dansers om de folkloregroep Mazurek, gebaseerd op het werkelijk bestaande folklore-ensemble Mazowsze, op te richten. Zo ontmoet hij zangeres Zula (Joanna Kulig). De twee voelen zich direct enorm tot elkaar aangetrokken. De groep zingt aanvankelijk volksliedjes, maar onder druk van de Communistische Partij verschuift hun repertoire steeds meer naar strijdliederen. Wiktor kan dit niet verkroppen en wil het liefst naar het Westen vluchten. Voor Zula ligt het verbreken van de band met haar geboorteland niet zo voor de hand. Jaren volgen waarin de twee elkaar telkens weer treffen en verliezen, in Oost-Berlijn, Joegoslavië of Parijs. De band onderling en die er is tussen hen en hun geboortegrond, is even onlosmakelijk als onmogelijk. We maken met de twee een gepassioneerde reis door de tijd en de muziek. Regisseur Pawel Pawlikowski (IDA, MY SUMMER OF LOVE) won met COLD WAR de Gouden Palm voor beste regie. Zijn drama is geïnspireerd op de woelige relatie van zijn eigen ouders. Dat levert een sfeervol – en in prachtig zwart-wit geschoten – drama op tussen twee mensen die niet met en niet zonder elkaar kunnen. ‘De oogstrelende beelden, authentieke muziek en sublieme hoofdrolspelers raken het hart’, aldus VPRO Cinema.

cast
Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc

duur
88 min.

  • zaterdag 23 februari 2019, om: 18:30
  • donderdag 28 februari 2019, om: 20:30

No date, no signature

De Iraanse arts Kaveh Nariman werkt in het ziekenhuis als forensisch patholoog. In het mortuarium treft hij een lichaam aan waarmee hij liever niet geconfronteerd had willen worden.
Wanneer de altruïstische Kaveh Nariman (Amir Aghaee) na zijn werk per ongeluk een gezin aanrijdt, springt hij meteen uit zijn auto om te controleren of er gewonden zijn. Hij is zelf dokter en dus controleert hij de slachtoffers meteen op fysieke klachten. Eén van hen is het achtjarige jongentje Amir. Op het oog lijkt er niets met hem aan de hand maar voor alle zekerheid adviseert Kaveh het gezin om langs het ziekenhuis te gaan, zodat ze alsnog grondig onderzocht kunnen worden. De vader van het gezin, Moosa (indrukwekkende rol van Navid Mohammadzadeh), zit hier echter niet op te wachten en rijdt in één keer door naar huis. Enkele dagen later blijkt dat Amir is overleden. Kaveh’s leven staat op zijn kop: is hij schuldig aan de dood van het jongetje? Of is de vader verantwoordelijk? Amir lijkt te zijn overleden door het eten van bedorven vlees, dat Moosa had gekocht. Kaveh wil dat laatste echter niet zo snel geloven. Terwijl Moosa en zijn gezin lijden, voert Kaveh zelf een autopsie uit… NO DATE, NO SIGNATURE is de tweede film van Iraanse regisseur Vahid Jalilvand (WEDNESDAY, MAY 9). Het is een absorberende karakter studie over schuldgevoel en een illustratie van hoe minuscule acties en foute beslissingen elkaar kunnen versterken, aldus de New York Times.

cast
 Amir Aghaee, Zakieh Behbahani, Saeed Dakh

duur
104 min.

  • zaterdag 23 februari 2019, om: 21:15
  • dinsdag 26 februari 2019, om: 20:30
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.