GOUDA

Volksuniversiteit Gouda mag weer cursisten ontvangen

Bij de Volksuniversiteit Gouda zijn ze content. Zowel de cursisten, de docenten als het bestuur van de Goudse onderwijsinstelling. Er mag weer fysiek les worden geven. Dat betekent dat het aanbod van cursussen, workshops en lezingen weer op locatie kan worden bezocht. Wel moet bij aankomst een coronatoegangsbewijs worden getoond. En eenmaal binnen gelden de lopende coronaregels.

“De Goudse wethouder van Onderwijs heeft met zijn ‘Programmateam Corona’ besloten ons toestemming te verlenen om onze cursussen weer op de leslocaties te verzorgen. Dit betekent dat wij met ingang van woensdag 26 januari. onze cursussen weer fysiek aanbieden”, zo vertelt André Gillieron, voorzitter van de Volksuniversiteit Gouda.

Wel gelden de volgende regels:

Coronatoegangsbewijs (CTB)
Bij al de cursussen van Volksuniversiteit Gouda dienen de cursisten bij binnenkomst een coronatoegangsbewijs (QR code of papieren versie) te tonen. Zo’n toegangsbewijs is een bewijs van volledige vaccinatie óf een bewijs van herstel van corona (maximaal zes maanden oud) óf een negatieve testuitslag (maximaal 24 uur oud). Zonder dit CTB kunnen de cursisten niet aan een cursus deelnemen.

Basisregels blijven van kracht
- 1,5m afstand houden, tenzij de cursisten samen op één adres wonen.
- Het dragen van een mondkapje is verplicht op de leslocatie, als ook tijdens de les. Alleen als het dragen van een mondkapje de les belemmert, hoeft het niet op.
- Handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elle boog.
- Thuis blijven bij klachten.  

De Volksuniversiteit Gouda onderwijst in thema’s als Talen, Hobby & Vrije tijd, Lifestyle, Mens & Maatschappij, Kunst en Cultuur, Computer & Fotografie en Culinair. Kijk hier voor het volledige aanbod.

GOUDasfalt
zaterdag 21 mei van 11 tot 18u00

Festival Gouda Maakt Toekomst

GOUDasfalt is op zaterdag 21 mei tussen 11u00 en 18u00 DE plek waar je toekomstmakers ontmoet en er zelf één wilt worden! Je vindt er kramen vol upcycle, zero waste, vintage, handgemaakte, lokale, biologische en eerlijke producten; workshops om je klaar te stomen voor de toekomst; sprekers die hun tijd vooruit zijn; (straat)theater en film met toekomstperspectief; akoestische muziek met een activistisch randje, vega(n) food en nog veel meer.

Dit gloednieuwe en gratis festival voor jong en oud is onderdeel van de viering van het 750 jarige bestaan van de stad Gouda. Een stad die vooral bekend staat om haar vele ambachten uit het verleden. Gouda Maakt Toekomst laat zien dat er juist nu veel (toekomst)makers zijn die voorop lopen richting een duurzame toekomst.

Wat kun je op het festival verwachten:

Makers markt en meer
Origineler krijg je het niet! Shoppen bij meer dan 30 unieke kramen vol met handmade, vintage, fair, upcycle, bio en nog veel meer. Denk aan ringen van oude theelepeltjes, wasbare luiers met leuke prints en riemen van fietsbanden. You name it!

Workshops en andere activiteiten
Maak van resthout je eigen borrelplank, check de circulaire modeshow, werk samen aan een heuse trashure tree of wandel een natuurexpert de polder in! Speciaal voor kids: maak van afval ... kunst. En dit is slechts een kleine greep uit de vele activiteiten!

Muziek, talks, theater en film
uister naar akoestische muziek die je raakt en laat je inspireren door talks over hoe jij op je eigen manier het verschil kan maken. Word geprikkeld door (straat)theater of loop even binnen bij de groene bios.

Food
(H)eerlijker kan bijna niet! Naast vega(n) food kun je op het festival ook je boodschappen doen. Er zijn kramen en foodtrucks met lokale, bio, glutenvrije en verpakkingsvrije etenswaren. Vergeet daarom ook zeker je tasjes en potten niet!

Stekjes en meer
Speciaal voor iedereen met groene vingers is er een stekjes-, zaden- en plantenmarkt bij de Warmoezerij. Zijn je vingers nog niet zo groen? Kom vooral langs voor moestuinadvies.

Bereikbaarheid
Kom op de fiets of steek voor €1,- p.p. met het pontje GEIN de Hollandse IJssel over. Hou er rekening mee dat er geen parkeerplekken zijn voor bezoekers op en bij GOUDasfalt. Parkeren kan o.a. op parkeerterrein Klein Amerika. Vanuit hier loop en vaar je het laatste stukje. Voor mindervaliden zijn er wel enkele parkeerplekken beschikbaar.

Gouda750
Het festival Gouda Maakt Toekomst wordt georganiseerd door een enthousiaste groep vrijwilligers van onder meer de Werkgroep Duurzaamheid Gouda en GOUDasfalt en is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Gouda750 en GoudApot.

Wil je op de hoogte blijven en alvast de toekomstmakers leren kennen? Volg Gouda Maakt Toekomst via Facebook en Instagram.

Voor nadere info Julie Middelkoop (06-42145854), goudamaakttoekomst@gmail.com en www.goudamaakttoekomst.nl

MUSEUM GOUDA
za. 4 juni, van 11-15u00

Beleef het Wonder van Gouda met 16e-eeuwse Gouwenaars

In 'Beleef het Wonder van Gouda' maak je aan de hand van een audiotour een tijdreis naar 1570. Zaterdag 4 juni maak je echter live kennis met een 16e-eeuwse Gouwenaar in een van de speciale rondleidingen 'Beleef het Wonder met ....’

gouda750jaar beleef het wonder tour man in het zwart.jpg

Tijdens een rondleiding van een uur neemt timmerman Claes, grafdelver Meyns of glaskunstenaarszoon Pieter je mee in en om de Sint-Jan en ervaar je het Gouda van weleer. De verhalen van de personages zijn ontwikkeld door de Goudse theatermaker Peter Meijer.

gouda750jaar beleef het wonder tour vrouw als non.jpg

De rondleidingen starten zaterdag om 11u00, 11u30, 13u30, 14u00 en 15u00. De kosten bedragen 4 euro + entreeticket voor de tentoonstelling.

Je kunt kiezen uit de volgende rondleidingen:

  • 11.00 uur Beleef het Wonder met Aaltje, moeder
  • 11.30 uur Beleef het Wonder met Claes de timmerman
  • 13.30 uur Beleef het Wonder met Dirck Gerritz, priester
  • 14.00 uur Beleef het Wonder met Meyns, de grafdelver
  • 15.00 uur Beleef het Wonder met Pieter Crabeth, de kunstenaarszoon

Koop hier je tickets: https://tickets.sintjan.com/nl/rondleidingen/tickets

VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA

Breed programma Volksuniversiteit Gouda

De Volksuniversiteit Gouda staat erom bekend om tegen zo laag mogelijke kosten een afwisselend en breed programma aan cursussen, workshops en lezingen aan te bieden.

Het aanbod vind u terug in 6 categorieën, te weten: Talen, Hobby & Vrije tijd, Lifestyle, Mens & Maatschappij, Kunst en Cultuur, Computer & Fotografie en Culinair. Vanaf eind september starten we met een groot aantal nieuwe cursussen, workshops en lezingen.

Het nieuwe cursusjaar start zoals u dat van ons gewend bent, met klassikale bijeenkomsten. Uiteraard gelden hiervoor de richtlijnen van de overheid en het RIVM. 

Vanaf september worden de lessen gegeven bij de CGS De Goudse Waarden aan de Kanaalstraat 31 en bij Ontmoetingscentrum Van Noord, Lekkenburg 1.

Wat is er leuker dan nu al te kijken naar een cursus die binnenkort bij de Volksuniversiteit Gouda van start gaat?

Net als vorig jaar bieden wij naast avondcursussen en cursussen overdag ook een aantal cursussen op de zaterdagochtend aan. Het aanbod blijft ook dit jaar weer scherp geprijsd omdat we het belangrijk vinden dat zoveel mogelijk belangstellenden toegang hebben tot ons aanbod.

Kijkt u eens in de nieuwe brochure, er is vast iets voor u bij. U kunt zich natuurlijk nu al inschrijven!

Voor alle cursussen, workshops en lezingen, kijk op www.vugouda.nl waar u zich ook kunt aanmelden voor de nieuwsbrief.

NIEUWE LOCATIE: KANAALSTRAAT 31  - NIEUWE LOCATIE: KANAALSTRAAT 31

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.