GOUDA

GOUDAgenda

 

zo. 26 mrt. KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00.
zo. 26 mrt. KOOPZONDAG  in WC Bloemendaal, van 11-17u00.
zo. 26 mrt. KOOPZONDAG  in WC Goverwelle, van 11-17u00.

Let op!            KOOPZONDAGEN
Winkels mogen op koopzondagen open zijn van 9-18u00. Aangaande koopzondagen in deze lijst: het staat de Goudse winkeliers vrij al dan niet gebruik te maken van de aangeboden mogelijkheid tot winkelopenstelling. Dit kan tot gevolg hebben dat op de door de gemeente Gouda aangewezen dagen (individuele) winkels niet geopend zijn. Wilt u zeker weten dat een winkel open is, vraag dit dan altijd bij de winkel zelf na.

zo. 16 april Goudse biertjes proeven tijdens bierfestival
Op zondag 16 april vindt het eerste bierfestival in Gouda plaats in het Stadhuis op de Markt. Het event is een initiatief van Gouda Bierstad, opgericht door liefhebbers Hermen Buurman, Ton Vergeer en Jeroen Carol-Visser. Men werkt nog aan het volledige programma. Wel zijn er al verschillende brouwerijen die de aanwezigheid hebben toegezegd. Dat zijn Brouwerij 1923, Brouwerij De Molen, Brouwerij Reeuwijk, Stadsbrouwerij Argentum, Brouwerij 12 Stuyvers, Brouwerij Hopman en Bunniks Bier Brouwerij.

zo. 7 mei Strips op de Markt
Kom zondag 7 mei naar het marktplein voor een nieuwe editie van het leukste stripevenement voor liefhebbers en verzamelaars: Strips op de Markt. Dit jaar is EVERT KWOK de hoofdgast! Met de makers van de strip, Tjarko Evenboer en Eelke de Blouw, vieren we 20 jaar flauwe humor, woordgrappen en bananen. Op deze dag kun je ook een gesigneerd exemplaar bemachtigen van hun nieuwe jubileumbundel! Zoals altijd zijn er heel veel kramen op de stripmarkt, er zijn vele tekenaars te gast, we hebben speciale beursedities (maken we later bekend) en er is nieuw Gouds Stripbier.

Uiteraard zullen er nog meer tekenaars aanwezig zijn. Tot nu toe bekend: Evert Kwok (Tjarko Evenboer en Eelke de Blouw), Marc Verhaegen, Hennie Vaessen, Dirk van de Wiel (Bekend van de strip 'Van 9 tot 5'), Richard Raaphorst, Sytse Algera, Willem Vleeschouwer, Irene Berbee, Arjan Vriezekolk, Erik Kriek, Rutger Gret (The Dutch Lucky Luke) en Peter Nuyten.

 

Gouda’s magische winteragenda   

Winterwandelingen, dampende kaasfondues en duurzaam shoppen. Prachtige vergezichten en intieme stadsgezichten van grote meesters in Museum Gouda. Een verzameling hoogtepunten uit winters Gouda:

Kunst kijken met schatten uit het Rijks
Voor een dosis kunst en cultuur is er Museum Gouda dat vanaf 10 december ‘Hoge Luchten – Schatten uit het Rijks’ presenteert. Prachtige vergezichten en intieme stadsgezichten van grote meesters geselecteerd uit de depots van het Rijksmuseum en het museum zelf. De expositie geeft onder meer een blik op de Haagse School met schilders als Jacob Maris, George Breitner en Jan Weissenbruch, afgewisseld met bijzondere videoportretten van het kunstenaarsduo Martin & Inge Riebeek. 

Sfeervol shoppen in de Goudse Straatjes
De Zeugstraat, de Naaierstraat en de Stoofsteeg. Kleine middeleeuwse straten rondom de Markt in Gouda die groot zijn in boetieks, concept-stores en lokale winkels met originele Sinterklaas- en kerstcadeaus. Voor een vintage of brocante-boomcadeau slaag je bij onder meer Antiek & Curiosa Altijd en Déja Vu, onderdeel van Antiek en Brocante Struinen Gouda. Iemand verrassen met een fairtrade presentje? Dan is het Groenendaalkwartier een schot in de roos, de eerste Fairtradestraat van Nederland heeft elf winkels en horeca die eerlijke producten verkopen of ermee werken.

Warme Goudse slaapadressen
Een winters weekend Gouda vraagt om een bijzonder slaapadres. De stad heeft een goed aanbod Erfgoedlogies, hippe B&B’s, appartementen en comfortabele hotels. Het altijd-goed-hotel is Best Western Plus Cityhotel Gouda, met een kaas- en stroopwafelsuite. B&B Betty Blue koppelt luxe aan kleinschaligheid en bij stadshuisje Baartje Sanders Erf heb je een eigen huis & (stads)tuin. Bij Relais & Châteaux Weeshuis Gouda (foto) word je super-de-luxe in de watten gelegd. 

Relais & Chateaux Weeshuis Gouda

Kaasfonduen met donker bier
Kaas en bier. Precies wat je nodig hebt in de koude wintermaanden en Gouda in huis heeft. Ooit was de stad aan de Gouwe de belangrijkste bierstad van Nederland. Middeleeuwse historie die je proeft in de bieren van De Nieuwe Brouwerij, Brouwerij 1923 en Bunnik’s Bierbrouwerij die worden geschonken in biercafés als de Goudse Eend, de Tapperij en BarBier op de Markt. Kaasfonduefans schuiven aan bij de restaurants Keck., Belvedère of Koeien en Kaas waar ze de beste kazen smelten.

 

Bijzondere dagen in 2023

Datum Dag Naam
20 maart Maandag Begin van de Lente
Nowruzdag
Wereldverteldag
Internationale Dag van het Geluk
Internationale Dag van de Mus
Internationale Dag van de Francofonie
21 maart Dinsdag Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie
Internationale Dag van het Bos
Dag van de Alleenstaande Ouder
Werelddownsyndroomdag
Wereldpoëziedag
Begin van de Week van de Psychiatrie (t/m 26 maart, NL)
Dag van de Medicatieveiligheid (NL)
22 maart Woensdag Wereldwaterdag
Begin Ramadan (t/m 19 april)
23 maart Donderdag Puppydag
Melba Toastdag (NL)
Internationale Dag van de Meteorologie
Opening Keukenhof (NL)
24 maart Vrijdag Wereldtuberculosedag
Nationale Dag van de Muziek (NL)
25 maart Zaterdag Internationale Wafeldag
Earth Hour
Landelijke Compostdag (NL)
26 maart Zondag Begin van de Zomertijd
27 maart Maandag Wereldtheaterdag
Begin van de Week van het Geld (t/m 31 maart, NL)
29 maart Woensdag Grote Rekendag (NL)
30 maart Donderdag Internationale Dag van het Potlood
Wereldbipolairendag
31 maart Vrijdag Wereldback-updag
Begin nationale museumweek (t/m 7 april, NL)

 

1-ste + 3-de zo.week  OPEN HUIS ONDERNEMERS OP GOUDASFALT
12-17u00  Elke 1e en elke 3e zondag van de maand openen de ondernemers op GOUDasfalt hun deuren om u te laten zien wat ze in huis hebben, dus maak de oversteek met pontje GEIN en laat je verrassen. Bekijk boomstamtafels en -producten van lokaal hout bij Depot24, snuffel tussen de vintage meubels en typemachines in de blauwe loods van wievanZoetHout, kom proeven van vers gebakken desembrood bij Christina van de bakkerij, proef een biertje bij de Goudsche Leeuw, geniet van de mooie houtkunstwerken van Jan Mostert, maak je hoofd leeg met Action Painting, neem een kijkje bij de scouting, speel een deuntje bij het Ukulele paradijs, sluit de dag af bij paviljoen Rederij de Vrijheid. Een Beleef GOUDasfalt-dag is ook prima te combineren met een wandeling en ontdekkingstocht door het Veenweidepark, het gebied direct achter de Gouderaksedijk 32.

iedere do. FIETSTOUR GREEN COW BIKE TOURS
13-16u00 Stap met Green Cow Bike Tours op de fiets en verken de prachtige omgeving van Gouda! Tijdens deze tour met gids fiets je langs de hoogtepunten van de historische binnenstad. Wist je bijvoorbeeld dat  alle scheepvaart van Rotterdam naar Amsterdam vroeger dwars door Gouda ging? Bewonder onze molens en fiets tussen de koeien door het Hollandse landschap! Proef wat kaas bij een kaasboerderij en geniet van het weidse uitzicht over de Reeuwijkse Plassen! Iedere donderdagmiddag – na de Goudse Kaasmarkt – vertrek om 13u00, vanaf Nieuwehaven 147, info@green-cow.nl, tel. 06-38720789. Zie ook www.green-cow-bike-tours.nl

AANGENAAM OVERDEKT WINKELEN EN BOODSCHAPPEN DOEN
Met maar liefst 65 winkels van supermarkt tot dierenwinkel en van kledingwinkel tot kapper vindt je hier alles onder 1 dak! Winkelcentrum Bloemendaal is goed bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto. Je parkeert de auto altijd gratis. Vrijdagavond is de vaste koopavond: de meeste winkels zijn tot 20u00 geopend, sommigen, zoals de supermarkten zijn dan tot 21u00 geopend. Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels in de gelegenheid om open te zijn. Houdt hierbij rekening dat niet alle winkels hier aan mee doen en dus niet alle winkels open zullen zijn. De supermarkten zijn iedere zondag geopend van 10 tot 18u00. Zie ook www.winkelcentrumbloemendaal.nl.

DOORLOPEND:iedere di. WARENMARKT GOUDA-BLOEMENDAAL
Lekkenburg, 8u30-13u00.

iedere wo. WARENMARKT GOUDA-GOVERWELLE
8u30-13u00 Locatie Middenmolenplein.

iedere do. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-16u00.

iedere do. KOOPAVOND
in de binnenstad, tot 21u00.

iedere za. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-17u00. 

Iedere za. STADSLICHT OP DE MARKT
van 20-20u30. Erasmus Spreukenspeurtocht!
Loop de Erasmus Spreukenspeurtocht! Die is voor kinderen én volwassenen, en u kunt er een mooie prijs mee winnen. Er liggen deelnameformulieren klaar bij de VVV, maar u kunt ze ook downloaden. Lever uw antwoorden uiterlijk 28 oktober in bij de VVV (in de Waag op de Markt).

Erasmus Audiotrail 
Pst … Hoor ik daar stemmen? Loop de Erasmus Audiotrail en luister naar Erasmus zélf. De tocht begint bij het informatiebord bij het oude stadhuis. Scan met uw gsm de QR-code op de tien borden, die op verschillende plekken in de stad hangen. U kunt het routekaartje ophalen bij de VVV, of downloaden van www.kindvangouda.nl. Daar kunt u eventueel ook vooraf de audiofragmenten downloaden.

Kinderspeurtocht
De VVV (in de Waag op de Markt) heeft een spannende kinderspeurtocht klaarliggen (€ 1,50). Gouda kan ook spelenderwijs worden ontdekt met Inspecteur Delictus en de museumbende, een spannende Citygame die de VVV aanbiedt (€ 16,95).

Punselie
De bekende Punselie-koekjesfabriek verzorgt op afspraak een rondleiding.

Leuke dingen doen met de Rotterdampas

De Rotterdampas is een pas waarmee je gratis of met korting leuke uitjes kunt doen en maken. Maar ook korting krijgt op workshops of etentjes in Gouda én de regio.

Jaarlijks zijn er 750 acties! Wat dacht je van een bezoek aan Monkey Town Gouda of Museum Gouda? In de regio is ook veel te beleven. Zo kun je bijvoorbeeld naar de Euromast Rotterdam, Plaswijckpark en Duinrell. Neem voor alle leuke acties een kijkje op de website van de Rotterdampas (www.rotterdampas.nl) of in de gratis Rotterdampas app.

Iedereen kan een Rotterdampas kopen
De pas kost standaard € 60,- voor volwassenen. In combinatie met de volwassenenpas kun je voor € 17,50 ook een pas voor je kinderen kopen. Woon je in Gouda maar studeer je in Rotterdam? Dan kun je de pas met korting kopen in Rotterdam. Heb je een laag inkomen? Dan kun je via de gemeente Gouda (http://www.gouda.nl/.../geld-en-werk/extras-bij-laag-inkomen) een Rotterdampas met korting aanschaffen.

Je kunt de pas voor volwassenen online aanvragen. Kijk voor meer informatie over de Rotterdampas met korting op de website van de gemeente Gouda of bel telefoonnummer 14 0182. Na controle ga je voor de Rotterdampas met korting naar de balie van het Huis van de Stad. Maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 14 0182. Na een paar dagen krijg je de Rotterdampas thuisgestuurd.

1 jaar geldig
De Rotterdampas is tot en met 28 februari 2023 geldig, in welke maand je de pas ook maar aanschaft. Heb je al een pas? Dan kun je deze verlengen. Heb je een Rotterdampas met korting? Dan kun je de pas verlengen via de website van de gemeente Gouda.

CULTUURHUIS GARENSPINNERIJ

Agenda Cultuurhuis Garenspinnerij

 

Je hoeft je in Gouda nooit te vervelen want in jouw culturele huiskamer is altijd wel wat te doen. In de maand Maart hebben we bijvoorbeeld het volgende al op de agenda staan:

25-03 Muziek-Ontdekdag met Actie: Workshop Sound & Science, toveren met geluid - Cursussen - Cultuurhuis Garenspinnerij & Muziekvoorstelling Stapel - Cultuurhuis Garenspinnerij

Zie ook Home - Cultuurhuis Garenspinnerij

CENTRUM GOUDA
aanbod van meer dan 400 winkels

Gouda: stad voor shop-a-holics

Gouda is niet alleen een stad waar historie en cultuurliefhebbers aan hun trekken kunnen komen, maar ook voor shop-a-holics is Gouda een leuke stad. In het historische stadscentrum zijn vele leuke winkels te vinden. Het aanbod is zeer divers en loopt van kleding tot elektronica en van siroopwafels tot huishoudelijke artikelen. In het compacte centrum van Gouda vind je meer dan 400 winkels in vele soorten, maten en smaken. De meeste winkels zijn zes dagen per week open en op donderdagavond is het koopavond.

CHOCOLADEFABRIEK

Agenda Chocoladefabriek

'Oorlog dichterbij'-koffers brengt oorlogsverhalen dichterbij scholen

Het project 'Oorlog dichterbij' in de Chocoladefabriek brengt persoonlijke en lokale oorlogsverhalen letterlijk dichterbij basisscholen. Dat gebeurt in de vorm van koffers die basisscholen kunnen lenen.  

Het project 'Oorlog dichterbij in Midden-Holland' brengt persoonlijke en lokale oorlogsverhalen letterlijk dichterbij. Dat gebeurt in de vorm van koffers die basisscholen kunnen lenen. De koffer staat symbool voor weggaan, thuiskomen en herinneringen en is gevuld met boeken, documenten, foto's én voorwerpen die te maken hebben met oorlog en bevrijding.

De koffer kan aangevraagd worden door basisscholen en is geschikt voor groep 6, 7 en 8. De koffer wordt een aantal weken in de klas tentoongesteld, zodat leerlingen klassikaal maar ook individueel kunnen bladeren, lezen en kijken. De inhoud biedt voldoende stof om over te praten. Zo komt niet alleen de oorlog dichterbij, maar ook het gevoel van vrijheid.

De koffer kan dienen als presentatie en verdieping bij de bestaande lessen. Een boekje met lestips helpt de docent hierbij. Daarnaast wordt met behulp van een digitale kaart de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog ontsloten.

Het aanbod is door de Bibliotheek Gouda ontwikkeld in samenwerking met Streekarchief Midden-Holland en Libertum. Het project is mede mogelijk gemaakt door subsidiegelden van de provincie Zuid-Holland in het kader van 75 jaar Vrijheid in Zuid-Holland.

 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.