FILMHUIS GOUDA

Het smelt

Veerle Baetens (THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN) debuteert met deze hartverscheurende verfilming van de Vlaamse bestseller van Lize Spit, spannend geknipt in twee tijdlijnen. De broze, geïsoleerde Eva is getekend door haar jeugd en een warme zomer lang geleden, als prille, naar genegenheid zoekende tiener. Ze besluit vanuit Brussel af te reizen naar haar geboortedorp en de confrontatie met het verleden aan te gaan. De jonge Rosa Marchant won met haar intense spel op Sundance de prijs voor beste actrice.
------de Volkskrant “Imponerende rol van de tiener Rosa Marchant” -- “Omineuze verfilming van HET SMELT, de bestseller van Lize Spit” ------ VPRO Cinema “Fraaie verfilming van Lize Spits gelijknamige bestseller” -- “In Rosa Marchant vond regisseur Veerle Baetens de ideale vertolker van de jonge Eva.” ------  Filmkrant“Net als de gelijknamige roman van Lise Spit komt dit drama aan als een mokerslag.” -- “Een daverend regiedebuut” ------  NRC “Een beeldende navertelling van de roman” -- “Rosa Marchant draagt de film op haar gezicht: van hoopvol naar hunkerend, van verbluft naar verwoest”

cast
Charlotte de Bruyne, Rosa Marchant

duur
111 min.

  • maandag 4 december 2023, om: 14:30
  • donderdag 7 december 2023, om: 14:30
  • zondag 10 december 2023, om: 20:00

Anselm (2D)

Wim Wenders’ (Der Himmel über Berlin, Paris Texas, Pina) fascinerende collage maakt het vaak gigantische werk van Anselm Kiefer tastbaar. De ondoorgrondelijke Duitse kunstenaar schildert in zijn atelier van enkele fabriekshallen groot op hoogwerkers. Zijn beeldenpark beslaat 80 voetbalvelden. Geboren in 1945 speelde hij tussen het puin van de oorlog, en als jonge controversiële kunstenaar worstelde hij met het Duitse zwijgen over de nazi-tijd. Wenders maakt creatief gebruik van archiefbeelden, nagespeelde scenes en nieuwe opnames en dompelt je zo onder in een indrukwekkend universum.
------NRC “Brengt je nader tot Anselm Kiefer” -- “Wenders helpt je de door kunst, wetenschap, mystiek, mythes en literatuur geobsedeerde kunstenaar een stukje te volgen in zijn diepe emoties en duizelingwekkende associaties.” ------VPRO Cinema “In Wenders’ fraaie, impressionistische documentaire komt de kunstenaar zelf nauwelijks aan het woord, maar zien we hem vooral aan het werk.” ------Filmkrant“Een verbluffend mooi gemaakte kunstdocumentaire” ------Volkskrant “…een bijna spirituele belevenis.” ------Parool “Met zijn betoverende documentaire Anselm geeft Wim Wenders een kijkje in het hoofd van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer.”

duur
93 min.

  • maandag 4 december 2023, om: 20:00
  • zondag 10 december 2023, om: 11:00
  • woensdag 13 december 2023, om: 14:30
VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.