FILMHUIS GOUDA

Triangle of Sadness

De nieuwe, bonte satire van Ruben Östlund won na een Gouden Palm nu ook alle grote Europese Filmprijzen: Beste film, regisseur, acteur èn scenario. Net als THE SQUARE is het allemaal prikkelend ongemakkelijk en lachwekkend tegelijk. Östlund richt zijn pijlen op de schrijnende ongelijkheid in onze (westerse) wereld en neemt de kijker mee naar hypocriete, decadente kringen waar schoonheid (modellen) en rijkdom (miljonairs) de macht delen, met als levendig middelpunt een gedoemd luxe-jacht in exotische wateren.
------AD ‘De meester van de ongemakkelijke cinema. Geniaal.’------NRC “Tweeënhalf uur vliegen voorbij. Een heel grappige komedie.”------de Volkskrant “Woody Harrelson steelt de show.”------het Parool“Ongeëvenaarde achtbaanrit”------VPRO cinema “Hilarische aanval op de wereld van de superrijken”-------de Telegraaf “De nu al veelbekroonde satire neemt het kapitalisme meedogenloos op de hak.”------Trouw “Östlund toont zich opnieuw een meester van de pijnlijke, ongemakkelijke situatie.”

cast
Woody Harrelson, Charlbi Dean, Harris Dickinson

duur
147 min.

  • maandag 30 januari 2023, om: 20:00
  • donderdag 2 februari 2023, om: 14:30
  • zondag 5 februari 2023, om: 20:00

Broker

De Japanse regisseur Kore-eda Hirokazu (SHOPLIFTERS), gespecialiseerd in films over ‘alternatieve’ families, plaatst zijn nieuwe film in Korea. „Dankjewel dat je bent geboren”, zegt tienermoeder So-Yeung in een hotel in Seoul tegen de baby die ze niet lang daarvoor heeft achtergelaten bij een vondelingenluikje. In Kore-eda's films heeft iedereen een verhaal. Achter iedere beslissing zit een complexe realiteit verborgen. Zo nodigt hij ons uit terughoudend te zijn met snelle oordelen en vooringenomenheden. Verwonder je over de slagkracht van het bij elkaar gerommelde ‘gezin’ dat zich liefdevol ontfermt over een kind dat voortdurend op het punt staat te verdwijnen in de illegale babyhandel.
„Het idee dat de bloedband boven alles gaat, is achterhaald”, zegt de Japanse cineast Kore-eda over zijn laatste film. Tijdens het maken van SHOPLIFTERS (2018) groeide zijn fascinatie voor mensen die zelf hun eigen familie willen ‘maken’, hun eigen mini-gemeenschap in een samenleving die mensen marginaliseert. En waar de opvatting heerst dat moeders die hun baby afstaan dat doen uit gebrek aan liefde voor hun kind. Ontaarde moeders, noemen wij ze. In BROKER zien we hoe een bij elkaar gerommeld gezelschap zich liefdevol ontfermt over een kind dat voortdurend op het punt staat te verdwijnen in de illegale babyhandel. Twee vrouwelijke rechercheurs houden de boel heimelijk in de gaten. „Nu zitten wij te hopen dat ze de baby verkopen om ze op heterdaad te kunnen betrappen”, zegt een van hen, als een geplande verkoop opnieuw in het honderd dreigt te lopen. Als het verhaal zich ontvouwt, groeit er begrip tussen de bewust kinderloze rechercheur en de tienermoeder die haar kind heeft achtergelaten bij een vondelingenluikje. „Iedereen heeft een verhaal. Achter iedere beslissing zit een complexe realiteit verborgen” aldus Kore-eda. Zo nodigt hij ons uit terughoudend te zijn met snelle oordelen en platte vooringenomenheden. Tijdens zijn research luisterde hij naar kinderen die zelf zijn achtergelaten. Hun haast terloopse vraag of ze eigenlijk wel geboren hadden moeten worden, bleef nazinderen in zijn hoofd. Van die zindering maakt hij ons deelgenoot als de jonge moeder in een hotelkamer in Seoul tegen haar nog niet verkochte baby zegt: „Dankjewel dat je bent geboren”. ------VPRO Cinema “Bitterzoet familiedrama van Japanse grootmeester” ------de Volkskrant ”Melancholisch en komisch” ------NRC “Met veel compassie voor zijn personages verteld”

cast
Song Kang-ho, Dong-won Gang

duur
129 min.

  • maandag 30 januari 2023, om: 14:30
  • zaterdag 4 februari 2023, om: 20:30
  • dinsdag 7 februari 2023, om: 14:30
CINEMA GOUDA
Vanaf 12 mei in Cinema Gouda

Van Gogh’s Zonnebloemen in Cinema Gouda

Cinema Gouda vertoont al een aantal seizoenen Arts in Cinema: prachtige kunstdocumentaires over internationale top-exposities en hun passievolle kunstenaars. Vanaf 12 mei is de bijzondere documentaire Sunflowers te zien. Een unieke mogelijkheid om Van Gogh’s reeks spectaculaire schilderijen, als nooit tevoren, te zien.

De Zonnebloemen van Vincent Van Gogh behoren tot zijn beroemdste werken en behoren tot de meest iconische schilderijen ter wereld. In een bijzondere tentoonstelling heeft het Van Gogh Museum een nieuwe en onthullende blik geworpen op de vijf openbare versies van Zonnebloemen in een vaas.

cinema sunflowers lang.jpg

Ze zijn onmiddellijk herkenbaar, maar deze film gaat verder dan de oppervlakte en onderzoekt de vele vragen en mysteries waarmee deze werken zijn omringt. Waarom, bijvoorbeeld, koos Van Gogh de exotische Zonnebloemen met hun lange steel en gouden kroon? Wat probeerde Van Gogh met zijn werken te zeggen en hoe verschilt dat van versie tot versie? En welke geheimen vonden onderzoekers toen zij de werken analyseerden? Alles wordt onthuld in deze fascinerende film, die van Amsterdam naar Tokio, Philadelphia, Londen en München reisde om alle vijf de werken in ongelooflijk high-definition detail te filmen.

Eigen unieke verhaal

Elk schilderij is anders en heeft zijn eigen unieke verhaal, over een van de beroemdste en turbulentste periodes in de kunstgeschiedenis. Alle vijf de schilderijen worden nu ook geacht in zo’n delicate staat te verkeren dat er nooit meer een tentoonstelling zal zijn met alle vijf naast elkaar. Deze documentaire biedt de unieke kans om dat nog eenmaal te zien in een virtuele tentoonstelling.

Fenomenale beeldkwaliteit

De kunstdocumentaires van Arts in Cinema worden vertoond in een fenomenale beeldkwaliteit en bieden een filmische reis langs ’s werelds meest geliefde kunst en hun makers. En kom je naar een film van Arts in Cinema, krijg je een kop koffie of thee met cake bij ontvangst.

Dit seizoen kun je naast Sunflowers ook nog genieten van Raphael Revealed (vanaf 14 juli), Danish Collector: DeLacroix To Gauguin (vanaf 15 september) en Pissarro: Father Of Impressionism (vanaf 13 oktober).

Tickets zijn te krijgen aan de kassa op de Burgemeester Jamessingel of via www.cinemagouda.nl

VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.