SINT JANSKERK

Concerten Stichting Goudse Sint-Jan

De Stichting Goudse Sint-Jan heeft ook voor dit jaar weer mooie concertreeksen geprogrammeerd. 

do. 9 aug. JOS MATERS I Bach, Valente, Reger en Mozart
13u00 Jos Maters (1997) studeert sinds 2015 orgel en klavecimbel aan het Prins Claus conservatorium, Groningen. Hij heeft masterclasses gevolgd bij Michel Bouvard, Wolfgang Zerer en Paolo Crivellaro. Ook deed hij mee aan verscheidene concoursen, en niet zonder succes, hij won in juni 2017 de tweede prijs bij het Ambitus Concours. Jos is als organist verbonden aan de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (Maranathakerk) en de Gereformeerde Kerk (Zuiderkerk) te Bunschoten, en is verder als hulporganist verbonden aan een aantal andere kerken in (de omgeving van) Bunschoten. Ook is hij actief op Youtube, waar hij met enige regelmaat een nieuwe video van zijn spel plaatst.

vr. 10 aug. UROŠ PETRA? & ART ZEGELAAR I Schubert, Vaughan Williams en Porter
20u00  Tenor Uroš Petra? heeft een repetoire dat reikt van opera, oratoria en liederen tot oude muziek. Hij behaalde zijn Bachelor en Masters bij het conservatorium in Den Haag, waar hij studeerde bij Rita Dams en Barbara Pearson. Art Zegelaar studeerde Piano en Compositie in Liverpool, waar hij in 2001 Cum Laude zijn Bachelor haalde. Zij spelen en zingen ‘Songs of Travel’ van Vaughan Williams, ‘Selection of Songs’ van Cole Porter en Impromptu van Schubert.

za. 11 aug. COR ARDESCH I Bach
16u00  Een programma met hoogtepunten uit het repertoire van de grootste componist aller tijden, J.S. Bach. Het concert wordt geopend met de feestelijke klanken van het Praeludium in C. Verdieping en ongeëvenaarde koraalkunst horen we in de partita Seigerüsset, Jesugütig. Het concert wordt besloten met de magistrale Passacaglia. Cor Ardesch(*1959) studeerde orgel bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Daarnaast volgde hij een opleiding Improvisatie bij Bert Matter aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds 1998 is Ardesch organist van de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk in Dordrecht. Op 26 september 2007 werd Cor hij tijdens de ingebruikname van het Bach-orgel benoemd tot stadsorganist van Dordrecht. Cor Ardesch doceert orgel, improvisatie en kerkelijk orgelspel.

do. 16 aug. IDDO VAN DER GIESSEN I Bach en Elder
13u00  Iddo van der Giessen (1995) studeert orgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jos van der Kooy en kerkmuziek aan Codarts conservatorium in Rotterdam. Daarnaast studeert hij geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In 2016 studeerde hij cum laude af in Liberal Arts & Sciences: Global Challenges aan het Leiden University College The Hague, met als hoofdrichting World Politics. Iddo was organist in Zoetermeer en Bergschenhoek en vervangend organist in de Westerkerk in Amsterdam. In 2017 voerde hij alle orgelsonates van Mendelssohn en triosonates van Bach uit in de Westerkerk. Hij volgde masterclasses bij onder andere Ludger Lohmann en Leo van Doeselaar. Sinds 2017 is hij cantor-organist van de Goede Herderkerk in Rotterdam Schiebroek.

vr. 17 aug. ANA VALERO & SERGEY SMIRNOV I ‘1919: Looking to Paris’
20u00  Ana Valero en Sergey Smirnov werken samen sinds 2013. Het paar heeft onder andere opgetreden in het Concertgebouw en De Doelen. Zij spelen een programma met de titel ‘1919: Looking to Paris’ met werken van onder andere Debussy en Hindemith. Ana Valero is Spaans altvioliste, is geboren in het Spaanse Huesca in 1986. Zij begon haar muzikale educatie toen ze zes jaar was. Het diepe geluid van de altviool, waar ze verliefd op werd, ontdekte ze op haar achtste. Toen ze tweeëntwintig was studeerde ze af aan het Conservatorio Superior de Música de Aragón in Zaragoza. Sergey Smirnov, pianist, is geboren in het Wit-Russische Minsk in 1980. In 1998 is hij afgestudeerd aan de Music College of the Belarusian Academy of Music en studeerde verder aan de Muziek Academie in Minsk onder Yuri Gildiuk.

za. 18 aug. ANDREAS MEISNER I Bach, Rheinberger, Vivaldi en Handel
16u00  Andreas Meissnerr (1959) studeerde kerkmuziek aan de Keulse Musikhochschule. Sinds 1985 is hij organist in de Altenberger dom en artistiek leider van de internationale Altenbergse muziekacademie. Hij geeft regelmatig concerten, zowel  op historische barok-orgels als op antieke en moderne grote instrumenten. Zijn orgelrepertoire omvat werken van alle stijltijdperken, er is een zekere neiging tot Duitse en Franse romantiek, het postromantisme en Impressionisme.

do. 23 aug. MATTHIJS VAN DER WILT I Bach, Mendelssohn, Franck en Wammes
13u00  Matthijs van der Wilt (1993) ontving zijn eerste orgellessen van Leo Voorthuijzen, Simon Stelling en Wouter van der Wilt. Sinds 2014 studeert hij orgel bij Bas de Vroome en Aart Bergwerff aan het Codarts Conservatorium van Rotterdam. Verder volgt hij improvisatielessen bij Aart Bergwerff en Hayo Boerema en elektronische compositie bij René Uijlenhoet. Matthijs is sinds 2008 organist in de Opstandingskerk van Alphen aan den Rijn.

vr. 24 aug. VIVEZZA TRIO I ‘Dansen uit Oost-Europa’
20u00  Het Vivezza Trio brengt u het programma ‘Dansen uit Oost-Europa’. Dit opgewekte trio bestaat uit violiste Inger van Vliet, klarinettiste Nicole van Jaarsveld en pianiste Angélique Heemsbergen. Zij nemen u mee op reis door Oost-Europa en Rusland met volksmuziek, romantiek en spannende muzikale verhalen met o.a. de prachtige ‘Five Pieces’ van Dmitri Shostakovich, de romantische ‘Drei Russische Lieder’ van Michael Glinka en twee Slavische dansen van Antonin Dvo?ák. Als feestelijk einde van het programma speelt het Vivezza Trio een eigen versie van de beroemde ‘Csardas’ van VittorioMonti. Sprankelend, afwisselend en niet al te traditioneel, dat is het handelsmerk van het Vivezza Trio. Het trio verbindt muziek en publiek door gesproken toelichtingen. Deze toelichtingen worden door het publiek als zeer verfrissend ervaren.

za. 25 aug. DE NIEUWE HOOFDORGANIST VAN DE SINT-JAN
16u00  Het laatste orgelconcert van dit seizoen zal worden ingevuld door de nieuwe hoofdorganist van de Sint-Jan.

do. 30 aug. NIELS DE KLERK I Buxtehude, Bach en Bridge
13u00  Niels de Klerk (1997) begon op 8-jarige leeftijd met orgelspelen. Hij had les bij Jaco van de Werken, organist van de Grote Kerk in Heusden, en Gerben Budding in de Grote Kerk in Gorinchem. Vanaf 2016 studeert hij hoofdvak Orgel bij Ruud Huijbregts aan het conservatorium in Tilburg. Verder krijgt hij improvisatieles, eerst van Henco de Berg, later van Wouter van der Wilt en pianolessen bij Simon van ’t Hoff en orgellessen bij Jelena Bazova. Niels volgde masterclasses van onder meer Jean-Baptiste Robin, Rubin Abdullin en Arjen Leistra. In het dagelijks leven studeert Niels Economie en Bedrijfseconomie aan de Tilburg University. Hij is organist in vijf kerken rondom zijn woonplaats Werkendam, waaronder het Strümphler-orgel in de Hervormde Kerk in Lexmond.

vr. 31 aug. ENSEMBLE ANIMÉ I Scarlatti, Carissimi en Vivaldi
20u00  Een prachtig klavecimbel, een tafelpositief, viool, alt-viool en zang maar vooral ook heel veel blokfluiten. Ensemble Animé geeft u het gevoel weer even terug te zijn in de tijd van de Barok. Instrumentaal Ensemble Animé is een jong en ambitieus ensemble, opgericht in 2010. De musici leggen zich hoofdzakelijk toe op het spelen van barokmuziek, hoewel uitstapjes naar andere muziekperioden niet uit de weg worden gegaan. De veelzijdigheid onder de musici is erg groot, waardoor de concerten zeer afwisselend zijn. Op projectbasis wordt samengewerkt met andere musici. Er wordt bij de programmering geprobeerd zowel de volwassen luisteraar als de jeugdige bezoeker te enthousiasmeren voor (barok)muziek. Ensemble Animé bestaat uit de volgende leden: Nelline van Liere (subbasblokfluit), Annelore Neele (viool, altviool en zang), Gerlinde Neele (blokfluiten) en Leendert Verduijn (klavecimbel en tafelpositief). Het programma dat zij brengen bevat werken van Italiaanse componisten, waaronder Scarlatti, Carissimi en Vivaldi.

za. 1 sept. ANNEMARIE VAN PROOIJEN & ILIL DANIN I Sonates Bach, Brahms en Biber. 
16u00  Prachtige vioolsonates, gespeeld door violiste Annemarie van Prooijen en toetseniste Ilil Danin. Zij spelen werken van 2 van de 3 “grote B’s” en hebben daar zelf een derde aan toegevoegd in de vorm van barokvirtuoos Biber. Annemarie en Ilil leerden elkaar kennen in het Gouwe Hart Orkest in Gouda. Beide musici hebben met het GHO in meerdere concerten gesoleerd. In hun programma brengen ze componisten samen die op de muzikale tijdlijn erg ver uit elkaar liggen. Bach en Biber werkten in de tweede helft van de 17de eeuw en Brahms schreef romantische muziek in de tweede helft van de 19de eeuw. Annemarie en Ilil nemen het publiek mee in deze tijdreis en weten virtuoos de verschillende stijlen te vertolken.

TOEGANG
De aanvangstijden van de uitvoeringen van de vrijdagavondconcerten zijn 20u00, die van de zaterdagmiddagconcerten tussen 16 en 17u00. De toegang tot de concerten is gratis. Wel wordt er na afloop gecollecteerd. Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

SO WHAT
program So What

AGENDA SO-WHAT!

So What! is drie avonden per week geopend. Op vrijdag zijn er optredens van bands, cabaretiers, theatergezelschappen of er staat een speciale DJ avond op het programma. Zaterdag is de clubavond, je kan in de achterbar gezellig aan de bar of een tafeltje bijpraten of dansen in de voorzaal op de muziek van onze huis-DJ's. Op zondag wordt het weekeinde afgesloten met een driegangenmaaltijd die door medewerkers of bezoekers wordt bereid. So What! draait volledig op vrijwilligers.

PROGRAMMA KOMENDE WEKEN

Zie voor nadere info programmering: www.so-what.nl.

STUDIOGONZ

Agenda StudioGonz

StudioGonz is ieder weekeinde open. Donderdag om 20u00, vrijdag en zaterdag om 21u00 en zondag (1 keer in de 2 weken) om 14u00. Met elke vrijdag en zaterdag bands, DJ's, thema-avonden of een gezellig StudioGonz Café! En om de week op zondag Lounge&Gaming. Genoeg te doen dus om je niet te vervelen.

iedere do. DONDERSLAG CAFÉ
het weekend begint op donderdag.

iedere vr.+za. STUDIOGONZ OPEN

vr. 10 aug. R-YO READY + Devon's Loch

za. 11 aug. THE LEGENDARY ORCHESTRA OF LOVE

za. 18 aug. AKOESTISCHE ZOMERJAM, Neem je instrument mee!

vr. 24 aug. STUDIOGONZ KARAOKE, After Holiday Editie

vr. 31 aug. THE HOUSE FABRIQUE (Groovy / Tech-House)

Let op: de standaard deurtijden van StudioGonz aangepast: do. van 20u00 tot 23u00. Vrijdag en zaterdag van 21u00 tot 00u00.

Let op: de standaard deurtijden van StudioGonz aangepast: do. van 20u00 tot 23u00. Vrijdag en zaterdag van 21u00 tot 00u00.

Zie voor nadere informatie www.studiogonz.nl.

MUSEUMGOUDA, SINT-JANSKERK, MUSEUMCAFE
iedere ma. t/m 27 aug. van 20u15-21u00

ZOMERAVOND BEIAARDCONCERTEN

Een nieuwe serie zomeravondconcerten op de gerestaureerde beiaard in de St.Janstoren. Traditioneel vinden de concerten plaats op de maandagavond van 20u15-21u00.  De tuin van het Catharina Gasthuis is tijdens de concerten voor publiek geopend en gratis toegankelijk. De stadsbeiaardiers van Gouda hebben een aantrekkelijk programma opgesteld met een keur aan internationale gastbeiaardiers.

AGENDA TORENMUZIEK GOUDA 2018
ma. 13 aug. JAN BEZUIJEN (Goedereede), gevarieerd programma
ma. 20 aug. BOUDEWIJN ZWART (Gouda)
Wereldpremière nieuwe compositie Dick Le Mair
ma. 27 aug.  SLOTCONCERT BEIAARD EN PIANO
Duo Black & Beauty: vader en dochter Boudewijn en Lydia Zwart.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.