SINT JANSKERK
vrijdag 13 mei, aanvang 20u00

Benefietconcert voor gevluchte Oekraïense muziekstudenten

De beroemde pianiste Fedorova Anna geeft samen met andere musici op vrijdagavond 13 mei (aanvang 20u00) een benefietconcert in de Sint Janskerk?. Met dit benefietconcert willen zij geld ophalen voor De Davidsbündler Stichting, die zich inzet voor kansarme jonge talenten. De studenten die zullen optreden zijn gevlucht voor de oorlog in Oekraïne en verblijven op dit moment in Gouda. 

Sinds het begin van de oorlog zetten Anna Fedorova en haar man Nicholas Schwartz, contrabassist bij het Concertgebouw Orkest, zich in om voor Oekraïense pianisten onderdak te vinden waar ze ook op een vleugel kunnen studeren.

Ze organiseerden al verschillende grote benefietconcerten en zullen nu in de Sint-Janskerk in Gouda optreden met zes jonge pianotalenten van de National Conservatory en het Lysenko Lyceum for gifted young musicians in Kiev, die gevlucht zijn voor de oorlog. De Davidsbündler Foundation heeft het initiatief genomen om hun muzikale scholing te ondersteunen met docenten van de Davidsbündler Music Academy in Den Haag.

De jonge talenten die zullen optreden zijn:

  • Pavlo Slipko, 11
  • Sophia Dorosch, 13
  • Anna Nebaba, 17
  • Maria Parfonova, 17
  • Anastasia Bohodysta, 19
  • Dana Baltrushaititie, 19 

Daarnaast treden ook op:
• Borys Fedorov and Tatiana Abayeva, pianodocenten en bekende pianisten
• Anna Fedorova, een bekend pianiste en YouTube sensatie met meer dan 45 miljoen views. Ze zal soleren tijdens de Ukrainian Freedom Orchestra international summer tour in Europa en Amerika, bestaande uit Oekraïense vluchtelingen.
• Nicholas Schwartz, contrabassist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest, docent bij het Koninklijk Conservatorium en prijswinnaar bij verschillende internationale competities
• Mikhail Zemtsov, Viooldocent bij het Koninklijk Conservatorium, dirigent, kamermuzikant en internationaal solist

Het programma bestaat uit klassieke meesterstukken die de kracht van de menselijke geest benadrukken, waaronder stukken geschreven door de Oekraïense componisten Valentyn Silvestrov, Myroslav Skoryk, Levko Revutsky, en Borys Fedorov.

Boek tickets

volwassenen €25
t/m 17 jaar €15

Toegang voor vluchtelingen uit Oekraïne is gratis.

Bij de tickets kan een donatie worden gedaan. Op de avond zelf is ook de mogelijkheid om te doneren. Opbrengsten komen ten goede aan De Davidsbündler Stichting voor jonge Oekraïense musici.

Over Anna Fedorova

Anna Fedorova is een van ‘s werelds meest vooraanstaande jonge pianisten. Al op jonge leeftijd gaf zij blijk van een bijzonder muzikaal talent en uitstekende technische vaardigheden. Haar internationale concertcarrière nam al vroeg een vlucht en het publiek over de hele wereld werd “volledig overrompeld” door de diepte en kracht van haar muzikale expressie.

Met meer dan 29 miljoen views is Anna’s live-opname van het 2e Pianoconcert van Rachmaninoff in het Koninklijk Concertgebouw het meest bekeken klassieke concert op YouTube geworden en wordt ze geprezen door vele gerenommeerde musici.

Als reactie op de gruwelijke gebeurtenissen in Oekraïne in februari 2022, werd Anna de initiatiefneemster van een van de eerste grootschalige benefietconcerten die voor haar land werden gehouden. Het werd gehouden in de grote zaal van het Concertgebouw, werd nationaal uitgezonden op televisie en radio, en kreeg erkenning in diverse internationale publicaties, en bracht meer dan 111.000 euro op voor humanitaire hulp. Samen met de Russische celliste Maya Fridman en een groep gelijkgestemde musici heeft Anna de missie voortgezet in andere grote concertzalen in Nederland.

zaterdag 14 mei, 16u30

Zaterdagmiddagconcert | Henk van Zonneveld

De Stichting Goudse Sint-Jan heeft ook voor 2022 weer mooie concertreeksen geprogrammeerd.

PODIA PROGRAMMA SINT JANSKERK 2022

Op zaterdagmiddag 14 mei speelt Henk van Zonneveld muziek uit de zestiende en zeventiende eeuw op kistorgel en clavecimbel.

I Nederland 
 
-Wt de diepte o Heere, 130 sallem (S. van Soldt manuscript, 1599) 
 
-Ick heb den Heer lief, Psalm 116 (Henderick Speuy, 1575-1625) 
 
-Verhoort O Godt mijn woorden clachtich, Psalm 5 (idem) 
 
-Psalm 5 (J.P. Sweelinc, 1562-1621) 
 
 
II Engeland 
 
-In Nomine (John Bull, 1562-1628) 
 
-Ut mi re (William Byrd, 1539-1623) 
 
-Pavana (Orlando Gibbons, 1583-1625) 
 
-Upon La Mi Re (anonym, 16e eeuw) 
 
 
III Italië 
 
-Canzon Ariosa (Andrea Gabrieli, 1520-1586) 
 
-Toccata Sesta per l’organo sopra i pedali (Girolamo Frescobaldi, 1583-1643) 
 
-Fuga del nono tono (Giovanni Gabrieli, 1532-1585) 
 
-Toccata Settima (Michelangelo Rossi, 1600-1660)

Vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.com.

TOEGANG
Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

Wil jij een keer op het grote Moreau-orgel?

Wil jij een keer het grote Moreau-orgel bespelen in de Goudse Sint Janskerk? Dat kan!

Amateur-organisten zijn van harte welkom om op afspraak het Moreau-orgel te bespelen. Je wordt ontvangen door een van de leden van de muziekcommissie van de Sint-Jan, die je kort wegwijs maken op het orgel, waarna je zelf achter de speeltafel plaats kunt nemen. Desgewenst kunnen ook de andere orgels van de Sint-Jan worden bespeeld: een overzicht van de orgels en hun dispositie kun je vinden op de site van de Sint Janskerk.

De beheerder, Stichting Goudse Sint-Jan, vraagt wel een kleine vergoeding voor het bespelen van de orgels. Voor het eerste uur spelen vraagt de Stichting een vergoeding van € 38,50 en voor ieder volgend uur € 28,50. De opbrengsten worden aangewend voor het beheer en behoud van de Sint-Jan en de orgels.

Voor meer informatie en om te reserveren kan je contact opnemen met het bureau van de Stichting Goudse Sint-Jan via info@sintjan.com of 0182-512 684.

Zie ook goudsdagblad.nl

GOUDA
zaterdag 4 juni

Riverdale Festival staat weer op de Uitgaansagenda

Na lang wachten en veel geduld is het eindelijk zo ver; we mogen weer. Riverdale Festival kan eindelijk doorgaan! Riverdale Festival Back to the Roots staat gepland op 4 juni 2022 op een nog geheime locatie.

'Geen zorgen, nog steeds in Gouda, nog steeds lekker op de fiets en nog steeds met de beste house, techno en urban DJ’s! Tickets zijn vanaf nu in de verkoop. De line-up wordt binnenkort bekend gemaakt", zo vertelt Gerben Roskam van organisatiebureau MASS Events

Ticket(s)
De trotse eigenaren van één of meerdere tickets voor Riverdale Festival 2022 hebben geluk. Dit betekent dat degenen die al een kaartje hadden voor de editie in 2020 er sowieso bij kunnen zijn op 4 juni! Hiervoor hoeven de bezoekers niks te doen, want de tickets zijn automatisch overgezet naar Riverdale Festival 2022 op 4 juni. Duizenden bezoekers hebben hun ticket bewaard voor de editie in 2022. ‘We zijn de bezoekers die in grote getalen tickets hebben bewaard enorm dankbaar, mede hierdoor zijn we overeind gebleven’ zegt organisator Gerben Roskam.

DE THEATERBAKKERHEIJ

Programma De Theaterbakkerheij

De Theaterbakkerheij is weer open en voor de komende weken staat er een afwisselend programma op de agenda. Met eigen producties, tributes en meer! Kijk voor meer informatie op www.theaterbakkerheij.nl/agenda

Tickets zijn te koop via: www.theaterbakkerheij.nl/tickets

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.