KUNSTUITLEEN GOUDA
tot en met 22 april

Olieverfschilderijen Herman van Tongeren

Door • ZoGouds.nl • zaterdag 4 maart 2023 om 13:34

In de Kunstuitleen Gouda is tot en met 22 april een tentoonstelling van Herman van Tongeren te zien. Van de Heemsteedse kunstschilder Hermannus van Tongeren hangen olieverfschilderijen in het pand van de Kunstuitleen aan de Blekerssingel.

Indrukwekkend oeuvre

Onvermoeibaar werkt Herman van Tongeren al decennia lang aan een indrukwekkend oeuvre. Aanvankelijk speelde hij met abstracte composities die hij combineerde met geometrische figuren en primaire kleuren. Daarmee gaf hij zijn eigen visie op de abstracte kunst van moderne kunstenaars als Piet Mondriaan. Na uitstapjes in zwart-wit, typografie, fotografie en ruimtelijk werk, richt Van Tongeren zich de laatste tijd vooral op expressieve landschappen.  Zelf noemt de kunstenaar ze ‘innerlijke landschappen’. 

Boven een kleurrijke aarde – van roze tot bruin, van wit tot zwart – torent een ijle lucht. In die lucht laat de schilder iets gebeuren: een paar woeste verfstreken doorbreken het rustige beeld. Op die manier schept Van Tongeren ruimte voor zijn grootste fascinatie:  de onvoorstelbare krachten van de natuur. Hij trekt er vaak op uit, naar gebieden waar de oerkrachten van de natuur regeren of hun sporen hebben achtergelaten. De energie en kracht van neerstortende watervallen, stormvlagen, gletsjers en vulkaanuitbarstingen probeert Van Tongeren telkens weer te vangen in één beeld. Het levert vitale en dynamische schilderijen op, beelden die in één explosief moment lijken te zijn ontstaan.

Kunstuitleen Gouda ligt aan de Blekerssingel 40 in Gouda en is open op woensdag van 13-16u00, donderdag op afspraak, vrijdag van 13-16u00 en zaterdag van 11-16u00. Voor meer of andere informatie: kijk op www.kunstuitleengouda.nl

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. op afspraak, vr. 13-16u00 en za. van 11-16u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

CULTUURHUIS GARENSPINNERIJ

Agenda Cultuurhuis Garenspinnerij

 

Je hoeft je in Gouda nooit te vervelen want in jouw culturele huiskamer is altijd wel wat te doen. In de maand Maart hebben we bijvoorbeeld het volgende al op de agenda staan:

25-03 Muziek-Ontdekdag met Actie: Workshop Sound & Science, toveren met geluid - Cursussen - Cultuurhuis Garenspinnerij & Muziekvoorstelling Stapel - Cultuurhuis Garenspinnerij

Zie ook Home - Cultuurhuis Garenspinnerij

MUSEUM GOUDA
tot en met 2 april 2023

Stille Pracht in Museum Gouda

Harmonieuze landschappen, verstilde figuren en eenvoudige stillevens, dat is waar schilder en kunstverzamelaar Paul Arntzenius (1883-1965) zich tot aangetrokken voelt. In 1963 schenkt hij zijn verzameling aan Museum Gouda, waar een deel van deze ‘stille pracht’ tot en met 2 april 2023 te zien is.

Museum Gouda Stille Pracht.jpg

Met de schenking aan het Goudse museum vinden meer dan 100 schilderijen en tekeningen uit de negentiende- en vroeg twintigste eeuw een nieuw onderkomen. Voor Arntzenius gaat hiermee een grote wens in vervulling. De kunst waar hij zo van houdt, is nu voor iedereen te bewonderen.

Barbizon en Haagse School

De verzameling van Paul Arntzenius bestaat voornamelijk uit het werk van de Franse School van Barbizon en de Nederlandse Haagse School. Het zijn de harmonieuze landschappen, verstilde figuren en eenvoudige stillevens die hij erg waardeert. Voor hem is deze stille pracht wat kunst moet zijn.

De liefde voor kunst is bij Paul Arntzenius met de paplepel ingegoten. Hij groeit op in een welgesteld gezin in de Haagse Kanaalvilla. Op de bovenste etage woont kunstenaar en goede vriend van de familie Willem Bastiaan Tholen. Paul komt regelmatig in zijn atelier en krijgt hier al op jonge leeftijd schilderles. Tholen leert hem de schoonheid te zien in de kleine dingen om hem heen. Deze invloed is terug te vinden in de latere verzameling van Arntzenius.

10 december 2022 tot en met 17 september 2023

Hoge Luchten in Museum Gouda

De tentoonstelling Hoge Luchten toont 40 bekende en minder bekende parels (prachtige stads- en vergezichten) uit de collectie van het Rijksmuseum, verrijkt met pronkstukken uit de eigen collectie van Museum Gouda. Hoge Luchten is de derde in de vierdelige reizende tentoonstellingenreeks ‘Schatten uit het Rijks’ en is in Gouda te zien vanaf 10 december 2022.

Vrijheden en vergezichten

Door de eeuwen heen hebben kunstenaars de stad en het leven in de stad op vele manieren vastgelegd. Aan de hand van een oogstrelende selectie van 40 schilderijen uit het Rijksmuseum en bijzondere videoportretten van het kunstenaarsduo Martin en Inge Riebeek, maak je in de tentoonstelling Hoge Luchten kennis met drie eeuwen stadse vrijheden en vergezichten.

Met trots presenteert Museum Gouda prachtige vergezichten en intieme stadsgezichten van grote meesters uit de depots van het Rijksmuseum. Maar ook werken uit Museum Gouda zelf, die samen een periode van drie eeuwen bestrijken. Bewonder de prachtige werken van de 17e-eeuwse schilders Albert Cuyp en Jan van Goyen, maar ook van Cornelis Springer, een meester uit de Romantiek. Uit de Haagse School zijn verschillende werken van Jacob Maris vertegenwoordigd. Bekende en minder bekende schilders, zoals George Breitner, Johan Barthold Jongkind, Isaac Ouwater, Frans de Hulst en Jan Weissenbruch vormen samen een zeer bezienswaardig en indrukwekkend geheel.

Gevaar of kwaad

Op veel schilderijen zien we gebouwen die bijdroegen aan het gevoel van vrijheid in het dagelijks leven van de stedeling. Stadspoorten en stadswallen boden niet alleen bescherming tegen gevaar of kwaad van buitenaf, maar markeerden ook de grens van een stedelijk gebied met eigen regels, rechten en rechtspraak voor wie er mocht wonen. Binnen de stadsmuren stonden de stadhuizen, waar men streed en waakte voor politieke en bestuurlijke vrijheid. De vele religieuze gebouwen getuigden van een tolerante houding ten aanzien van het geloof. Maar die vrijheid gold zeker niet voor iedereen. Wie met deze ogen naar de schilderijen in de tentoonstelling kijkt, ontdekt een extra laag die een beeld geeft van de Nederlandse identiteit.

Laat je meenemen door de straten van Amsterdam, Leerdam, Gorinchem, Den Haag, Dordrecht en Leeuwarden. Kunstenaars schilderden graag die kenmerkende Nederlandse wolkenluchten boven hun landschappen en stadsgezichten. Naadloos gaat het land of de stad over in de lucht. Soms zegt de kleur van de lucht iets over het moment van de dag of het jaargetijde. Maak een reis in de tijd en voel bijvoorbeeld de winter in een wintergezicht van de schilder Barend Avercamp. Maar zie ook hoe het aangezicht van steden in de loop van de eeuwen is veranderd.

Hedendaags

Evenals voor de tentoonstellingen Lage Landen en Koele Wateren, de voorgaande edities van Schatten uit het Rijks is voor Hoge Luchten een artistieke bijdrage gevraagd aan hedendaagse kunstenaars. Dit keer is gekozen voor het duo Martin & Inge Riebeek, bekend van een reeks videoportretten met de naam The Essential. Zij brengen in korte videoportretten inwoners van Gouda in beeld onder de noemer Stadslucht Maakt Vrij. Daarin stellen zij de Goudse bewoners de vraag: ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’. Het heeft spontane en indringende portretten opgeleverd, die samen een beeld van de stad Gouda en haar bewoners geven.

Samenwerking

Het Rijksmuseum en vijf stadsmusea in Nederland zijn in 2017 een samenwerking voor acht jaar aangegaan voor een ambitieuze reeks reizende tentoonstellingen. Thema zijn de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Die krijgen een vertaling in de tentoonstellingsreeks Lage Landen, Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren. 

Exposities en activiteiten in Museum Gouda

EXPOSITIES EN ACTIVITEITEN KOMENDE WEKEN

Laat je verwonderen in Museum Gouda en bezoek

Meer informatie: www.museumgouda.nl.

ACTIVITEITEN IN MUSEUM GOUDA
Rondje stadsmaquette: op elke eerste zondag van de maand is er tussen 14u00 en 15u00 in Museum Gouda ‘een rondje stadsmaquette’. Deze reusachtige maquette geeft een prachtig beeld van hoe de stad Gouda er in 1562 uitzag. Een rondleider van het museum vertelt er alles over. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.museumgouda.nl.

ANDERE TENTOONSTELLINGEN MUSEUM GOUDA

nieuw OPEN DEPOTS
Bezoekers van Museum Gouda kunnen nu in het nieuwe Open Depot duizenden voorwerpen zien, die tot voor kort verborgen lagen in afgesloten ruimtes. Museum Gouda beheert 40.000 voorwerpen: schilderijen, aardewerk, kleipijpen, zilverwerk, spiegels, kunstnijverheid, klokken, tafels en kisten. Een groot gedeelte daarvan was nooit te zien. Slechts 15% van de collectie was voor het publiek toegankelijk. Met de bouw van twee open depots (‘Plateel’ en ‘Schatkamer’) maakt Museum Gouda 40% van de collectie toegankelijk voor het publiek.

doorlopend
Stadsmaquette Gouda 1562 / Groeikaart Gouda
Jukebox
Apotheek, chirurgijnskamer, dolcel uit de tijd van Het Catharina Gasthuis, waarin het museum is gehuisvest.

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11u00 – 17u00 | Entree volwassenen: € 12, kinderen 5 t/m 17: gratis | Pashouders (zie site museum): gratis. Combiticket Sint-Jan: € 17,-.

Zie voor nadere info www.museumgouda.nl.

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.