FILMHUIS GOUDA

Miles Davis: birth of the cool

Deze betoverende muziekdocumentaire biedt een intieme kijk op de carrière en het turbulente leven van de legendarische jazz-trompettist Miles Davis: dé belichaming van het woord ‘cool’.
We volgen hoe Miles in 1926 opgroeide in het racistische East St. Louis en hoe hij later in New York terechtkwam, waar hij op 52nd Street samenspeelde met bebop-iconen als John Coltrane en Charlie ‘Bird’ Parker. Door zijn ongehoorde talent en onstilbare honger naar kennis voor muziek, wist Miles constant te vernieuwen en te innoveren: het leidde o.a. tot legendarische albums als Birth of the Cool en Kind of Blue, waarmee Miles hét gezicht van de jazz werd. Het is dan ook niet vreemd dat op veel van de vaak nooit eerder getoonde foto’s in de documentaire optredens zijn te zien met bezoekers die vol ontzag Miles aanschouwen en – belangrijker dan dat – beleven. Naast zijn carrière komt ook zijn bewogen privéleven aan bod. Miles stond bekend als een kille man die zijn emoties enkel blootstelde via zijn muziek. Met stuk voor stuk  bewonderenswaardige vrouwen beleefde hij desondanks romances, die door zijn diepliggende jaloezie en drugsgebruik echter vaak geen lang leven waren beschoren. Documentairemaker Stanley Nelson, bekend van bekroonde films over de lotgevallen van zwarte Amerikanen, wist grote namen te strikken: zo passeren o.a. wereldberoemde muzikanten als Jimmy Cobb, Lee Konitz, Carlos Santana en Herbie Hancock de revue. Het maakt MILES DAVIS: BIRTH OF THE COOL een must-see voor elke muziekliefhebber. Variety kan zijn lof dan ook niet op over de documentaire en noemt het een ‘betoverend portret: rijk, doordringend, romantisch, triomfantelijk, tragisch, opwindend en uitermate eerlijk.’

cast
Miles Davis, Ron Carter, Jimmy Cobb

duur
115 min.

  • dinsdag 22 oktober 2019, om: 20:30
  • zondag 27 oktober 2019, om: 20:00
  • vrijdag 1 november 2019, om: 21:15

Cat stories

Een Spaanse filmmaker die er zelf niets mee heeft, onderzoekt in deze aimabele documentaire waarom miljoenen Nederlanders wél zo hartstochtelijk van katten houden.
Carmen Cobos werkte als documentaire-producent samen met John Appel en Heddy Honigmann, o.a. bekend van BUDDY, het verrassende portret van hulphonden en hun baasjes. In CAT STORIES verbaast ze zich over wat zij ziet als een typisch Nederlands fenomeen: de kat als huisdier én vriend. Op zoek naar protagonisten verhuurt ze zich als kattenoppas aan diverse mensen. Met Spaanse nuchterheid en droge humor verkent ze in de verschillende huizen luchtig en onbevangen de omgang van mens met kat. Over de vraag of kattenliefde wederzijds is – poeslief is immers zo vaak van huis als haar zelf belieft – blijken de meningen te verschillen. En waarom kennen we eigenlijk menselijke gevoelens toe aan onze katten, ook al laten ze hun haarballen achter op ons dure parket en moeten we een vieze kattenbak op de koop toenemen? Waarom geven we soms meer om deze vierpotige huisgenoten dan om onze eigen familieleden? Een onverwacht emotioneel moment overtuigt Cobos er in ieder geval wel van dat de warme gevoelens die mensen voor hun huisdier koesteren echt zijn. Maar ze ondekt ook hoe snel pragmatisme om de hoek komt kijken bij ziekte of de (dreigende) dood van de beminde kat, ondanks oprechte trouw en vriendschap. Cobos vermijdt de ‘schattigheid’ van de ontelbare populaire kattenfilmpjes die op internet zijn te vinden. En anders dan bij BUDDY en de enorm succesvolle Turkse kattenfilm KEDI, levert dat uiteindelijk een film op die meer over de baasjes gaat dan alleen over hun huisdieren. De omgang met onze geliefde katten zegt waarschijnlijk meer over onszelf dan we denken.

duur
73 min.

  • dinsdag 22 oktober 2019, om: 14:00
  • vrijdag 25 oktober 2019, om: 15:30
  • zaterdag 2 november 2019, om: 18:30
  • zondag 10 november 2019, om: 11:00
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.