FILMHUIS GOUDA

The aftermath

In dit romantische historische drama voelen twee eenzame zielen zich tot elkaar aangetrokken tegen de achtergrond van een vernietigd Hamburg in de nasleep van de tweede Wereldoorlog. Naar de bestseller van Rhidian Brook.
1946. De Engelse kolonel Lewis Morgan (Jason Clarke) handhaaft de orde onder de morrende bevolking van een totaal platgebombardeerde stad. Hij overziet het de-nazificatie-proces en spoort gewelddadige, berouwloze Hitleraanhangers op. Wanneer zijn mooie, broze vrouw Rachel (Keira Knightley) zich vanuit Engeland bij hem voegt – zij hoopt hun bekoelde relatie nieuw leven in te blazen – wordt voor hen een niet-gebombardeerd huis geconfisqueerd. Het is de enorme klassieke villa van de gevoelige en kunstminnende architect Stefan Lubert (Alexander Skarsgård) – waarschijnlijk geen nazi, want Bauhaus-aanhanger – waar hij samen met zijn adolescente dochter Frieda woont. Hoewel Rachel het smaakvol ingerichte huis bewondert, wantrouwt ze Duitsers, schuldig als ze zijn aan groot verdriet, en ze is zeker niet van plan hen als gelijke te behandelen; iets wat evenzeer geldt voor de gemiddelde Duitser richting de Engelsen. Lewis daarentegen heeft genoeg oorlog van dichtbij meegemaakt om te begrijpen dat iedereen verliezer is. Hij heeft dan ook het fatsoen Stefan en Frieda op de zolder van het huis te laten wonen, in plaats van in een opvangkamp, een keuze die niet zonder consequenties blijft. Overwinnaar en overwonnene onder één dak levert geheid spanningen op; dat geldt ook in de stad waar Duitsers overleven in ruïnes terwijl Engelsen genieten van het sjieke uitgaansleven. Maar voor meerdere betrokkenen verandert afkeer uiteindelijk in wederzijdse interesse en blijken dieptepunten kansen voor een nieuw begin, in dit prachtig geënsceneerde drama rond schuld en hartstocht.

cast
Keira Knightley, Ned Wills, Pandora Colin

duur
109 min.

  • dinsdag 21 mei 2019, om: 14:00

C’est ça l’amour

Regisseur Claire Burger levert met het ontwapenende C’EST ÇA L’AMOUR een intiem familiedrama af over liefde en opvoeding, en over verlies en loslaten.
Eerder maakte Burger PARTY GIRL dat in Cannes een gouden camera won. Net als haar debuut FORBACH speelt haar nieuwste film in haar gelijknamige geboortedorp aan de Frans-Duitse grens en put ze voor het verhaal uit haar eigen ervaring. Vijftiger Mario (Bouli Lanners) is getrouwd met Armelle en samen hebben ze twee puberende tienerdochters. Als Armelle hem na twintig jaar verlaat staat Mario er opeens alleen voor, wat hij niet onder ogen wil zien. Daarom sluit hij zich wat onwennig aan bij een lokaal theaterproject – zijn vrouw werkt er als lichttechnicus – in de hoop haar weer terug te winnen. Hij is nauwelijks opgewassen tegen Niki (17) en Frida (13), die worstelen met het vertrek van hun moeder en experimenteren met drugs, liefde en seksualiteit. Zowel de twee meisjes als hun vader weten niet goed hoe ze methun nieuwe situatie om moeten gaan. Na zijn vrouw dreigt Mario nu ook zijn dochters kwijt te raken. Ondanks alle goede bedoelingen en inzet verliest hij al snel de controle en van de weeromstuit leert hij dat liefde alleen niet genoeg is. De Belgisch-Franse Bouli Lanners – naast acteur ook regisseur – leeft zich zichtbaar helemaal uit op de vertolking van de kwetsbare en machteloze Mario. De dochters (de debuterende Justine Lacroix en Sarah Henochsberg) spelen naturel en gedrieën vormen ze een levensechte familie. De krachtige opera- en balletmuziek in de film mag niet onvermeld blijven.

cast
Bouli Lanners, Justine Lacroix, Sarah Henochsberg

duur
98 min.

  • dinsdag 21 mei 2019, om: 20:30
  • maandag 27 mei 2019, om: 20:30
  • vrijdag 31 mei 2019, om: 15:30
  • zaterdag 8 juni 2019, om: 18:30
  • zondag 16 juni 2019, om: 11:00
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.