Het Kantoor van Nu
16 tot 19 en 23 tot 26 januari

Expositie Cornelis de Koning in Kantoor van nU

Beeldend kunstenaar Cornelis de Koning toont in de laatste twee lange weekeinden van januari zijn solo tentoonstelling in het Kantoor van nU aan de Peperstaat 20Het werk van Cornelis de Koning is dat van een hedendaagse realist en fijnschilder. De werken zijn elk voor zich natuurgetrouwe weergaven van de werkelijkheid. Eenvoudige taferelen. Kerkinterieurs. Oude voorwerpen, getekend door de tijd.

Expo Cornelis de Koning poster aankondiging.jpeg

Het werk van Cornelis de Koning

Het werk van Cornelis de Koning is dat van een hedendaagse realist en fijnschilder. De werken zijn elk voor zich natuurgetrouwe weergaven van de werkelijkheid. Eenvoudige taferelen. Kerkinterieurs. Oude voorwerpen, getekend door de tijd.

De schilderijen zijn eenvoudige composities en een rijkdom van soberheid. Harmonieuze opstellingen met voor ieder detail een eigen plek in een groter verband. Opvallend zijn de complexiteit van eenvoud, contrasten, schaduwen en ingehouden kleuren. Bijna doorschijnend, helder en krachtig, verfijnd en minutieus.

Een choreografie van licht, schoonheid en harmonie. Weerkaatsing van licht. Op glad en glanzend materiaal. Reflectie, ritme en verstilde bewegingen. Verstilde bewegingen. Adembenemende stillevens, mooi en stil. De rijkdom van soberheid. Eenvoudige composities. Harmonieuze opstellingen. Alles een eigen plek in een groter verband. Een gedetailleerd geheel.

Af en toe maakt De Koning uitstapjes naar het surrealisme. Een stroming waarin hij zijn technische schildervaardigheden en levendige fantasie kan combineren. 

expo cornelis de koning brood.JPG

Over Cornelis de Koning (1957)

Na een carrière in het bedrijfsleven besloot Cornelis de Koning, al enige tijd wonend en werkend in Gouda, in 2001 zijn ware passie te volgen: schilderen.

Of beter gezegd fijnschilderen. Geheel in de traditie van de oude meesters, zoals Caravaggio en Vermeer. En geïnspireerd door hedendaagse realisten als Henk Helmantel en Bernard Verkaaik.

Cornelis is autodidact. Hij heeft het allemaal zelf moeten uitvinden en ontdekken. Zijn gereedschap: olieverf, penseel en zijn observatievermogen. Zijn fascinatie is toch vooral: licht! In alle verschijningsvormen. Licht als natuurkundig verschijnsel en licht als esthetisch fenomeen.

Cornelis schildert eenvoudige composities op zo'n indringende manier, dat gewone, alledaagse voorwerpen een eigen leven gaan leiden. Zijn stillevens op paneel zijn een ode aan de schoonheid van het licht.

expo cornelis de koning kom fruit.JPG

Expostie met 125 werken

Tijdens de verkooptentoonstelling zijn 125 werken van Cornelis de Koning te zien in een brede variëteit aan onderwerpen en maten. Alle werken zijn prachtig ingelijst en te koop tegen aantrekkelijke prijzen. Tijdens alle openingsdagen zal de kunstenaar persoonlijk aanwezig zijn.

Er zullen 125 - veelal nieuwe - stillevens en overige werken worden tentoongesteld. Waaronder ook een door mij vervaardigde kopie van het werk van Leonardo Da Vinci: Salvator Mundi (Verlosser van de wereld).

Van 25 schilderijen gaat 60% van de opbrengst naar het KWF.

De formaten van de schilderijen variëren van 20 x 30 cm tot 122 x 244 cm en alles daar tussen!

Parkeren kan in Q-park Bolwerk of Centrum en vanaf beide parkeergarages ca. 7 minuten lopen. Goed bereikbaar met de fiets.

De begane grond is goed bereikbaar voor iedereen. Er is geen lift aanwezig naar de 1e, 2e en 3e verdieping.

Toegang: gratis

"Leuk om je te ontmoeten tijdens mijn expositie. Ik zal zelf alle expositiedagen aanwezig zijn en ontvang je graag onder het genot van een koffie of thee!", zo nodigt Cornelis de Koning een ieder uit.

Zie ook https://cornelisdekoning.nl/

DE FIRMA | KUNSTCENTRUM GOUDA
van 5 januari tot en met 2 februari

Hoopvol van Els Hofstede

 

Door • ZoGouds.nl • vrijdag 3 januari 2025 om 15:09

Bij De Firma | Kunstcentrum Gouda is van 5 januari tot en met 2 februari de expositie Hoopvol van Else Hofstede te zien. 

Zeilen

Hoe installeer je zeilen in een ruimte die eigenlijk te klein is? Voor deze uitdaging staan Else Hofstede en De Firma. Het wordt een kwestie van passen, meten, duwen, trekken en sjorren om de ruimte optimaal te benutten.

De zeilen, een belangrijk onderdeel van het kunstproject “Aphrodite en de vogels”, zijn versierd met honderden vogels. Deze kleine vogels zijn gemaakt door leerlingen van Goudse scholen en door Else samengebracht tot grote vogels.

De vogels staan symbool voor hoop, een thema dat centraal staat in het kunstproject. “Aphrodite en de vogels” is niet alleen een visueel werk, maar ook een verbindend werk. 

Al deze samenwerkingen brengt collectieve actie tot leven; door de bijdragen van velen ontstaat een groter geheel. Dat is de kracht van haar projecten. Door de jaren heen heeft Else verschillende kunstprojecten opgezet en begeleid voor de middelbare scholieren in Gouda. Een voorbeeld hiervan zijn collages van leerlingen, die zijn samengebracht in grote wandkleden en tentoongesteld werden. 

Aphrodite en de vogels

In haar meest recente project “Aphrodite en de vogels” werd de symboolkracht van de vogels vertaald in een indrukwekkende verzameling werk, dat zichtbaar maakt hoe kunst mensen samenbrengt. De vogels die in dit project zijn gemaakt vertegenwoordigen niet alleen hoop, maar ook de kracht van samenwerking en creativiteit. Het resultaat is een prachtige verzameling die de ruimte bij De Firma op unieke wijze zal vullen.

De opening vindt plaats op zondag 5 januari om 15u00 bij De Firma. De expositie is te zien van 5 januari tot en met 2 februari  (wo-zo, 12-17 u).

Exposities

 

In het pand Roodbol van De Firma | Kunstcentrum Gouda zijn lopende het hele jaar regelmatig exposities te zien.

Openingstijden: woensdag t/m zondag, van 12 tot 17u00.

Toegang gratis. Zie ook www.defirmagouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Exposities en activiteiten in Museum Gouda

EXPOSITIES EN ACTIVITEITEN KOMENDE WEKEN

Laat je verwonderen in Museum Gouda en bezoek

Meer informatie: www.museumgouda.nl.

ACTIVITEITEN IN MUSEUM GOUDA
Rondje stadsmaquette: op elke eerste zondag van de maand is er tussen 14u00 en 15u00 in Museum Gouda ‘een rondje stadsmaquette’. Deze reusachtige maquette geeft een prachtig beeld van hoe de stad Gouda er in 1562 uitzag. Een rondleider van het museum vertelt er alles over. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.museumgouda.nl.

ANDERE TENTOONSTELLINGEN MUSEUM GOUDA

nieuw OPEN DEPOTS
Bezoekers van Museum Gouda kunnen nu in het nieuwe Open Depot duizenden voorwerpen zien, die tot voor kort verborgen lagen in afgesloten ruimtes. Museum Gouda beheert 40.000 voorwerpen: schilderijen, aardewerk, kleipijpen, zilverwerk, spiegels, kunstnijverheid, klokken, tafels en kisten. Een groot gedeelte daarvan was nooit te zien. Slechts 15% van de collectie was voor het publiek toegankelijk. Met de bouw van twee open depots (‘Plateel’ en ‘Schatkamer’) maakt Museum Gouda 40% van de collectie toegankelijk voor het publiek.

doorlopend
Stadsmaquette Gouda 1562 / Groeikaart Gouda
Jukebox
Apotheek, chirurgijnskamer, dolcel uit de tijd van Het Catharina Gasthuis, waarin het museum is gehuisvest.

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11u00 – 17u00 | Entree volwassenen: € 12, kinderen 5 t/m 17: gratis | Pashouders (zie site museum): gratis. Combiticket Sint-Jan: € 17,-.

Zie voor nadere info www.museumgouda.nl.

Kinderen voortaan gratis naar Museum Gouda

2019 was een succesvol jaar voor Museum Gouda, want ook het afgelopen jaar ontving het stadsmuseum meer bezoekers dan de ten doel gestelde 40.000. Maar liefst 49.000 mensen kwamen naar het museum of bezochten het Nelson Mandela Centrum (voor De woonkamers van Gouda Oost). Absolute publiekslieveling was de tentoonstelling Lage Landen, een samenwerking met het Rijksmuseum en vier andere stadsmusea.

Ook steeds meer kinderen weten de weg naar het Goudse museum te vinden. Om de jeugd nog meer in contact te brengen met de eigen geschiedenis gaat het museum dit jaar een stap verder: kinderen t/m 17 jaar mogen gratis naar binnen. Marc de Beyer, directeur Museum Gouda: “Hiermee zeggen we: het museum is van en voor iedereen, maar vooral voor jullie!”

Jonge bezoekers
Ook het doel qua aantal jonge bezoekers werd wederom behaald (3.100). Dat was mede te danken aan het Huis van Sinterklaas. De Beyer: “We zijn blij dat de goedheiligman wederom bij ons kwam logeren en we zien al uit naar zijn komst dit jaar”. Ook de reguliere schoolprogramma’s waren populair. “We vertalen de geschiedenis naar het leven van de kinderen in het hier & nu en laten zien dat een museum bezoeken leuk en verrassend is en niet alleen voor deftige dames en heren”.

Interactieve stadsmaquette
Trots van Museum Gouda is de stadsmaquette. Marc de Beyer: “De verwachting is dat we in maart een interactieve presentatie bij deze maquette openen. Je kunt dan echt het Gouda van 1562 beleven, struinen door onze laatmiddeleeuwse stad en meer leren over de geschiedenis van Gouda.”

Van visueel vuurwerk tot kaarslicht
Ook 2020 belooft een mooi jaar te worden. Vanaf 22 januari is Cold Case Gouda te zien. Deze interactieve familietentoonstelling laat de bezoeker kennismaken met nieuwe technieken in archeologisch en forensisch onderzoek, waaronder dat rond de Sint-Janskerk in 2017.

Tot 11 mei is het visuele vuurwerk van Stilleven te zien: wat betekent het stilleven voor kunstenaars als Jan Sluijters, James Ensor, Pyke Koch, Charley Toorop en Erwin Olaf?

Daarna duikt Museum Gouda in het hoofd van de verzamelaar: waar komt zijn of haar passie vandaan? De Beyer: “We zijn er bijzonder trots op dat we een Gouwenaar thuisbrengen; de achttiende-eeuwse geneesheer Jan Bleuland  (naamgever van het ziekenhuis). Zijn wetenschappelijke verzameling – met allerlei preparaten op sterk water – komt speciaal voor deze tentoonstelling naar Gouda.”

Museum Gouda eindigt het tentoonstellingsjaar met Kaarslicht, over het gebruik van kaarslicht in de kunst. “Dit wordt een spectaculaire kunst- en belevingstentoonstelling vol zeventiende- en negentiende-eeuwse schilderijen waarin kaarslicht centraal staat. We geven hiermee een inhoudelijke draai aan Gouda kaarsenstad.”

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.