GOUDA

Agenda Gouda

iedere do. GOUDA KAASMARKT (do. 4/4-do. 29/8)
10-13u00 Een traditionele verhandeling van kaas van en door boeren uit de omgeving. Bij de vermaarde Gouda Kaasmarkt, al vele jaren een traditie, komen de boeren in klederdracht naar de markt om daar op eeuwenoude wijze hun kaas te laten wegen en met handjeklap te verkopen. Het wegen van de kaas vindt plaats in de Kaaswaag waar toeristen ook zichzelf kunnen laten wegen op de authen­tieke kaasbascule compleet met certificaat. Toeristen kunnen ook zelf kaas boren en keuren waarna dit wordt vastgelegd op een origineel certificaat, ondertekend door de keurmeester. Tijdens de Gouda Kaasmarkt wordt het ambachtelijk kaasmaken gedemonstreerd alsook het ambachtelijk klompenmaken, pijpenmaken en het maken van draaiorgel boe­ken. Kaasmeisjes delen blokjes kaas uit en men kan boeren­karnemelk en -kaas proeven. Ook is er de mogelijkheid om een rit per Jan Ple­zier (paard en wagen) te maken, die start bij de Agnietenkapel achter de Kaaswaag. Wie nog meer wil weten over Gouda kaas, kan de Goudse Waag | Kaas- en Ambachtenmuseum binnenstappen. Info: www.vvvgouda.nl.

21-24 mei  60-ste JEUGDAVONDVIERDAAGSE
Vier avonden lang wanden ruim 3200 wandelaartjes 5 km door de straten van Gouda met de bedoeling hun medaille te behalen. De laatste avond loopt traditiegetrouw door het centrum van de stad waar de intocht plaats vindt van dit grootse wandelevenement. Zie www.jeugdavondvierdaagse.nl.

vr. 24 mei  INTOCHT JEUGDAVONDVIERDAAGSE op de Markt
18-21u00   De stoet zal tijdens de intocht van de 60ste JAVD op 24 mei door een groot aantal verschillende muziekverenigingen begeleid worden! Jong Euroband (Rotterdam), Junioren Trompetterkorps (Alkmaar), Muziekvereniging Kunst en Genoegen (K & G) (Leiden), Showkorps Harpe Davids (Zoetermeer), Pretkapel ZWUP (Montfoort), Showkorps Jong-Excelsior (Delft), Gouda’s Harmonie De Pionier, Muziekvereniging Door Samenwerking Sterk (DSS) (Aarlanderveen), Drumfanfare Door Kunst Verkregen (DKV) (Nieuwerkerk aan den IJssel), Drum- en Showband Adest Musica (Sassenheim), Muziekvereniging Crescendo (Alphen) en Jong Flora Band Rijnsburg. Zie www.jeugdavondvierdaagse.nl.

za. 25 + zo. 26 mei  GOUDSE HOFSTEDENDAGEN
11-17u00  Muziek, eten & drinken, oude ambachten, bezichtigingen en demonstraties, kinderactiviteiten en vooral heel veel gezelligheid: de Goudse Hofstedendagen komen er weer aan! Het hele weekend van 25 en 26 mei is het feest op een van de mooiste plekjes van Gouda: de Bloemendaalseweg. De Goudse Hofsteden worden zaterdag 25 mei om 10u30 geopend door burgemeester Mirjam Salet en kinderwethouder Rasmus Kerkmeester, dit keer bij de Ruiterclub. Want de Ruiterclub wordt 50 jaar! Tegelijk viert de Stichting Goudse Hofstedendagen zelf haar 40-jarig (!) jubileum. En dat betekent een extra uitgebreid programma...

Begrip
De Goudse Hofstedendagen zijn inmiddels een begrip in Gouda en ver daarbuiten. Penningmeester Gwen Jobels: “Al van kinds af aan ging ik met mijn moeder naar de Goudse Hofsteden. Eerst met de auto, later op de fiets. Het gevoel dat het mij gaf ? een bepaald gevoel van blijheid en vrijheid ? vergeet ik nooit meer. Overal blije mensen die de boerderijen afstruinden. Blije kinderen met vrolijk geschminkte gezichtjes, die dansten op de muziek en ijsjes aten. En nu, 27 jaar later, kan ik mijn drie kinderen datzelfde gevoel geven, op de Goudse Hofstedendagen 2019. Het gevoel dat niks moet en alles mag. Hoe leuk is dat?”

Kom ook!
Overal langs de weg en bij nagenoeg elke boerderij is er wel iets te zien, te horen en te doen. Van abseilen en je eigen broodje bakken boven een kampvuur tot cultuur-historische wandelingen. Er zijn terrasjes en concerten, springkussens en exposities. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis. Bekijk het complete programma op www.goudsehofstedendagen.nl.

zo. 26 mei       KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00.

zo. 26 mei       KOOPZONDAG  in WC Bloemendaal, van 11-17u00.

zo. 26 mei       KOOPZONDAG  in WC Goverwelle, van 11-17u00.

do. 30 mei       HEMELVAARTDAG

30 en 31 mei GOUDSE KERAMIEKDAGEN
10 -17uur   Keramiek en plateel op de Goudse Markt van topkeramisten uit binnen- en buitenland. Onder hen Valarie van Oostwaard, winnaar van de Belofteprijs 2018 van de Nederlandse Keramiekopleiding (voorheen de SBB). Thema dit jaar is ‘EROP OF ERONDER’. In de burgerhal onder het Stadhuys is beide dagen een themaexpositie,  met speciaal hiervoor gemaakt werk van de keramisten. Er zijn wedstrijden draaien (hoogste vaas, breedste schaal) en muziekoptredens. Kinderen kunnen kleien, zich laten schminken en werken met de draaischijf. Het geheel wordt omlijst door  muzikale optredens .Op Hemelvaart is er in de Sint Jan Plateelkeuring door deskundigen van 11 tot 16u00. Op beide dagen is er een route langs 14 locaties in de historische binnenstad met kunst en keramiek. Die route is op beide dagen af te halen bij de infobalie op de Markt en te zien op de website, waar u ook ander nieuws en  de deelnemende keramisten kan vinden.: www.goudsekeramiekdagen.nl. of volg ons op Face Book- Goudse Keramiekdagen.

Let op! KOOPZONDAGEN
Winkels mogen op koopzondagen open zijn van 9-18u00. Aangaande koopzondagen in deze lijst: het staat de Goudse winkeliers vrij al dan niet gebruik te maken van de aangeboden mogelijkheid tot winkelopenstelling. Dit kan tot gevolg hebben dat op de door de gemeente Gouda aangewezen dagen (individuele) winkels niet geopend zijn. Wilt u zeker weten dat een winkel open is, vraag dit dan altijd bij de winkel zelf na.

WINKELCENTRUM BLOEMENDAAL
AANGENAAM OVERDEKT WINKELEN EN BOODSCHAPPEN DOEN

Met maar liefst 65 winkels van supermarkt tot dierenwinkel en van kledingwinkel tot kapper vindt je hier alles onder 1 dak! Winkelcentrum Bloemendaal is goed bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto. Je parkeert de auto altijd gratis. Vrijdagavond is de vaste koopavond: de meeste winkels zijn tot 20u00 geopend, sommigen, zoals de supermarkten zijn dan tot 21u00 geopend. Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels in de gelegenheid om open te zijn. Houdt hierbij rekening dat niet alle winkels hier aan mee doen en dus niet alle winkels open zullen zijn. De supermarkten zijn iedere zondag geopend van 10 tot 18u00. Zie ook www.winkelcentrumbloemendaal.nl.

 

DOORLOPEND:

iedere di. WARENMARKT GOUDA-BLOEMENDAAL
Lekkenburg, 8u30-13u00.

iedere wo. WARENMARKT GOUDA-GOVERWELLE
8u30-13u00 Locatie Middenmolenplein.

iedere do. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-16u00.

iedere do. KOOPAVOND
in de binnenstad, tot 21u00.

iedere za. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-17u00. 

Iedere za. STADSLICHT OP DE MARKT
van 20-20u30. Erasmus Spreukenspeurtocht!
Loop de Erasmus Spreukenspeurtocht! Die is voor kinderen én volwassenen, en u kunt er een mooie prijs mee winnen. Er liggen deelnameformulieren klaar bij de VVV, maar u kunt ze ook downloaden. Lever uw antwoorden uiterlijk 28 oktober in bij de VVV (in de Waag op de Markt).

Erasmus Audiotrail 
Pst … Hoor ik daar stemmen? Loop de Erasmus Audiotrail en luister naar Erasmus zélf. De tocht begint bij het informatiebord bij het oude stadhuis. Scan met uw gsm de QR-code op de tien borden, die op verschillende plekken in de stad hangen. U kunt het routekaartje ophalen bij de VVV, of downloaden van www.kindvangouda.nl. Daar kunt u eventueel ook vooraf de audiofragmenten downloaden.

Kinderspeurtocht
De VVV (in de Waag op de Markt) heeft een spannende kinderspeurtocht klaarliggen (€ 1,50). Gouda kan ook spelenderwijs worden ontdekt met Inspecteur Delictus en de museumbende, een spannende Citygame die de VVV aanbiedt (€ 16,95).

Punselie
De bekende Punselie-koekjesfabriek verzorgt op afspraak een rondleiding.

Vergader- of congreslocatie

Op zoek naar een vergader- of congreslocatie midden in Nederland? Gouda biedt diverse locaties, centraal gelegen én vlakbij de Randstad.

Gouda, midden in Nederland, uitstekend bereikbaar én ook nog een gratis en gemakkelijk parkeren bij alle congres- en vergaderlocaties! Een vergadering, congres, personeelsfeest, receptie, presentatie of andere meeting. Er is voor ieder wat in elke stijl te vinden.

Gouda is centraal gelegen in het land en uitstekend bereikbaar vanaf elke plek. Binnen twintig minuten naar de Randstad, midden in het Groene Hart, 30 minuten vanaf Utrecht en goed aan te rijden vanuit het noorden of zuiden van het land. Ideaal voor een bijeenkomst waarbij ieder vanuit een andere plaats komt.

In Gouda vind je een uniek en divers aanbod van industriële, rustieke en hippe locaties, divers voor elke doelgroep. Gouda bied je een echte belevenis! Wil je er meer uithalen dan alleen een bijeenkomst? De locaties denken graag met je mee voor een leuk aanvullend programma in de historische vestingstad midden in het Groene Hart van Holland. Kwaliteit staat bij alle locaties hoog in het vaandel. Zij verwelkomen en ontzorgen je graag voorafgaand en tijdens de bijeenkomst voor een onvergetelijke meeting.

Persoonlijke aandacht en service staan voorop. De locaties zorgen voor een persoonlijke sfeer en geven de aandacht die je nodig hebt voor een succesvolle bijeenkomst. In Gouda vind je een gastvrije omgeving met een prachtige historische binnenstad. Gouda heeft haar eigen charme en hierdoor meer te bieden. Zakelijke groepen kunnen hier terecht voor het ‘totaalpakket’.

In Gouda vind je kwalitatief hoge gastronomie met vele locaties die werken met producten uit de streek. Van BIB-Gourmands tot duurzame Green Key locaties, alles om het jou en je gasten naar de zin te maken! Ook overnachtingsadressen van landelijke B&B’s tot luxe hotels in diverse prijsstellingen in een puur Hollands landelijke omgeving.

Diverse arrangementen in combinatie met horeca en recreatieve locaties zijn mogelijk. Arrangementen worden op maat gemaakt afhankelijk van je wensen.

Meer informatie over deze locaties is te vinden op www.vindingouda.nl/Horeca

CENTRUM GOUDA
aanbod van meer dan 400 winkels

Gouda: stad voor shop-a-holics

Gouda is niet alleen een stad waar historie en cultuurliefhebbers aan hun trekken kunnen komen, maar ook voor shop-a-holics is Gouda een leuke stad. In het historische stadscentrum zijn vele leuke winkels te vinden. Het aanbod is zeer divers en loopt van kleding tot elektronica en van siroopwafels tot huishoudelijke artikelen. In het compacte centrum van Gouda vind je meer dan 400 winkels in vele soorten, maten en smaken. De meeste winkels zijn zes dagen per week open en op donderdagavond is het koopavond.

OUDEWATER

AGENDA OUDEWATER

Elke woensdag is de St. Franciskuskerk aan de Kapellestraat open van 11u30-16u00.

ALPHEN EN REGIO
15 t/m 22 mei in Woubrugge

Asperges (& Meer) in de Polder

Vierde editie Asperges (& Meer) in de Polder

Kom bourgondisch genieten van 15 tot en met 22 mei in Woubrugge!

Gouwenaars kunnen weer asperges komen eten in de polder. Van 15 tot en met 22 mei vindt bij restaurant De Dyck in Woubrugge de vierde editie van Asperges (&meer) in de Polder plaats. Het initiatief en de organisatie van dit bourgondische event ligt in handen van Miranda Kruithof en Hans Peter van den Bosch van Eigenwijze Evenementen.

Asperges (&meer) in de Polder is inmiddels uitgegroeid tot een witgouden traditie, waarin de Koningin der Groente een hoofdrol speelt, maar het event biedt zoveel meer! En dit alles speelt zich af onder de stoere bedoeïenentent in de polder van Woubrugge.

’t Witte Goud
Na drie geslaagde edities Asperges in de Polder met meer dan 1.500 liefhebbers in 2018, doet de organisatie er dit jaar nog een schepje bovenop, door het evenement uit te breiden naar minimaal 10 avonden bourgondisch genieten van het buitenleven en ’t Witte Goud.

Crème de la crème
Trots is de organisatie op de bourgondische invulling van het event. De keukenbrigade van De Dyck staat steevast aan het fornuis. Op sommige dagen bijgestaan door enkele Gast Chefs waaronder Alain Caron en een Arabische Chef voor het thema 1001 Nacht. Naast de (top)chefs in het programma is er ruimte voor meer! Creativiteit in de gerechten, iedere avond een ander thema met Live-entertainment.

Entertainment
Nieuwe thema’s tijdens Asperges (&meer) in de Polder met entertainment. Op woensdag staat Inspiration Night op het programma met enkele interessante sprekers, daarnaast Joie de Vivre, de Jazz Night met Steffen Morisson. Verder de Groovy Night(s), female DJ Kit-T op vrijdag 17 mei.

Voor het complete programma met bijbehorende informatie, kijk op: www.aspergesindepolder.nl

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.