FILMHUIS GOUDA

Drie vrouwen

Een seizoen lang bijzondere voorstellingen rondom ons slavernijverleden. Films, gasten, debat (en meer)belichten het onderwerp vanuit vele kanten.Vrouwen staan centraal in de drie films van deze eerste filmbundel dit najaar van 2023.De derde en tevens laatste film in deze reeks is DRIE VROUWEN. ::Te gast: Winti-priesteres Marian Markelo.
Regisseur Ida Does vervlecht kunstig verhalen en ervaringen van drie vrouwen tot een relaas over de gedeelde geschiedenis van slavernij en kolonialisme. Ze verpakt wat onzegbaar gruwelijk is in schoonheid. Does blijft mild, pleit voor erkenning, verzoening en een gezamenlijke toekomst.   Vanaf de late 16 de eeuw voerden Nederlanders naar schatting ruim 600.000 slaafgemaakte mensen uit Afrika. Ze werden te werk gesteld in de koloniën of verkocht, niet als mens maar als handelswaar.    Onderzoeker Ellen-Rose Kambel ontdekt dat haar overgrootmoeder is geboren als privé-slaaf van ene ‘Charbon’. Op een foto zit hij in Sassenheim, waar nog familie blijkt te wonen. Erfgoeddeskundige Valika Smeulders organiseert historische wandelingen in Den Haag waar de economische elite en het bestuur van de koloniën zetelden. Winti-priesteres Marian Markelo vertelt over de winti-cultuur en bekijkt schilderijen waarop de elite zich graag met hun zwarte bedienden lieten vastleggen.

cast
Valika Smeulders, Marian Markelo, Ellen-Rose Kambel

duur
60 min.

  • woensdag 6 december 2023, om: 20:00

Drie vrouwen

Een seizoen lang bijzondere voorstellingen rondom ons slavernijverleden. Films, gasten, debat (en meer) belichten het onderwerp vanuit vele kanten. Vrouwen staan centraal in de drie films dit najaar van 2023 met als laatste de docu DRIE VROUWEN. :: Te gast: Winti-priesteres Marian Markelo. :: Voorjaar 2024 volgen drie films rond Vrijheidsstrijd
Regisseur Ida Does vervlecht kunstig verhalen en ervaringen van drie vrouwen tot een relaas over de gedeelde geschiedenis van slavernij en kolonialisme. Ze verpakt wat onzegbaar gruwelijk is in schoonheid. Does blijft mild, pleit voor erkenning, verzoening en een gezamenlijke toekomst. Vanaf de late 16 de eeuw voerden Nederlanders naar schatting ruim 600.000 slaafgemaakte mensen uit Afrika. Ze werden te werk gesteld in de koloniën of verkocht, niet als mens maar als handelswaar. Onderzoeker Ellen-Rose Kambel ontdekt dat haar overgrootmoeder is geboren als privé-slaaf van ene ‘Charbon’. Op een foto zit hij in Sassenheim, waar nog familie blijkt te wonen. Erfgoeddeskundige Valika Smeulders organiseert historische wandelingen in Den Haag waar de economische elite en het bestuur van de koloniën zetelden. Winti-priesteres Marian Markelo vertelt over de winti-cultuur en bekijkt schilderijen waarop de elite zich graag met hun zwarte bedienden lieten vastleggen.

cast
Valika Smeulders, Marian Markelo, Ellen-Rose Kambel

duur
60 min.

  • woensdag 6 december 2023, om: 20:00

The Albanian Virgin

Eind jaren vijftig is Albanië een hermetisch gesloten land onder de communistische dictatuur van Enver Hoxha. In de afgelegen bergen gaat echter alles nog zoals in oude tijden. Dorpsmeisje Luana valt voor grotestads-zoon Achim en zijn vrijheid van geest. Hun verboden liefde wacht het noodlot en dwingt Luana tot een opmerkelijke keuze om het leven naar haar hand te kunnen zetten. De erecode (‘Kanun’) die de onderlinge vrede bewaart is tegelijkertijd een wrede vloek op iedereen. Een prachtig gefilmde, melancholieke vertelling in een patriarchale gemeenschap met zijn gebruiken, geloof en tradities.
------NRC “Een conventioneel, sterk uitgevoerd feministisch dorpsdrama over oeroude patriarchale zeden en hoe die naar je hand te zetten.” -- “Met fraaie natuurlyriek en een spannende, bekwaam gedoseerde plot wordt het een exotische excursie door een patriarchale wereld van onbuigzame regels waarin familie-eer alles is.” ------ Filmkrant “Al snel groeit The Albanian Virgin met realistische toonzetting en open blik uit tot een overtuigend en bij vlagen aangrijpend drama over onmogelijke keuzes.” ------ Variety “This film wants to inspire [the audience] to talk and to empathize. It touches and moves, shakes and shocks and is equally a plea for reconciliation, love.”

cast
Rina Krasniqi, Shkurte Sylejmani

duur
123 min.

  • zondag 3 december 2023, om: 11:00
  • woensdag 6 december 2023, om: 14:30
  • zondag 10 december 2023, om: 15:00
  • dinsdag 12 december 2023, om: 14:30
VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.