FILMHUIS GOUDA

Un fils

Aangrijpend debuut is een intens familiedrama rond een Tunesisch stel en hun elfjarige zoontje. Hun leven wordt per ongeluk op zijn kop gezet door een religieuze geweldsdaad. Daarmee begint een race tegen de klok, die de relatie van de ouders zwaar onder druk zet.
Het is 2011. Vader Fares (Sami Bouajila) heeft fortuin gemaakt in Frankrijk. Hij is nu terug in Tunesië om met vrouw Meriem (Najla Ben Abdallah) en elfjarige zoontje Aziz wat vrije tijd door te brengen. De zogenaamde Jasmijnrevolutie heeft enige hoop gebracht naar het land. Dat niet alles pais en vree is, blijkt wanneer voor het gezin het noodlot toeslaat: ze komen op hun vakantie-tocht puur toevallig terecht in een uitbarsting van islamitisch geweld. Meer verklappen over het precieze plot zou dit intrigerende debuut geen eer aan doen. Fares en Meriem moeten alle zeilen bijzetten om een nijpend probleem op te lossen. En daarbij kunnen ze eigenlijk geen tijd verliezen aan het zware morele dilemma dat zich volledig onverwachts aan hen openbaart. Het maakt de spanning om te snijden en zet de relatie tussen de twee hoofdfiguren onder grote druk. Ondertussen krijg je als kijker een beeld van de 'nieuwe' sociale en politieke situatie in Tunesië, dat je versteld doet staan. Mehdi M. Barsaoui's eerste film is een gebalanceerd en tegelijkertijd zenuwslopend familiedrama. Net na de Jasmijnrevolutie is er hoop en Tunesië is al aan het veranderen, maar daarmee zijn lang niet alle oude en patriarchale tradities van het land verdwenen. Via een aangrijpende familievertelling geeft UN FILS daar op verfijnde wijze commentaar op.

cast
Sami Bouajila, Najla Ben Abdallah, Youssef Khemiri

duur
95 min.

  • woensdag 23 september 2020, om: 20:00
  • vrijdag 25 september 2020, om: 15:00
  • maandag 28 september 2020, om: 20:00

Filles de joie

Een respectvol, humaan portret – met een spannend krimi-randje – van drie kwetsbare, ogenschijnlijk sterke vrouwen in een Noord-Frans stadje. Dankzij hun werk ontstaat een sterke band en die blijkt van levensbelang, wanneer een van hen ernstig in de problemen komt.
FILLES DE JOIE begint met een scene die uit een maffiafilm zou kunnen komen, maar wat daar precies gebeurt blijft de kijker nog lange tijd onduidelijk. De lange flashback die volgt is daarentegen eerder een sociaal-realistisch drama. We zien de jonge moeder Axelle (Sara Forestier) in een armoedige flatwijk in Noord-Frankrijk dagelijks in haar auto wachten op haar collega-sekswerkers Dominique (Noémie Lvovsky) en Conso (Annabelle Lengronne). Na steevast door de lokale hangjeugd te zijn geschoffeerd – wat ze zonder problemen van zich af laten glijden – gaan ze op pad richting Frans-Belgische grens. De opgeschoten jongens kunnen niet bevroeden dat deze dames overdag door het leven gaan onder pseudoniemen als Sjeherazade en Athena en andere sterke vrouwen uit de oudheid, in zo'n typisch Belgisch bordeel in een villa langs een doorgaande weg.Topbanen hebben de drie zeker niet en elk heeft dan ook zo haar eigen dromen en illusies. Toch valt er thuis en in het trieste bordeel ook passie te ontwaren en zelfs lol te beleven. Dat de drie elke dag met elkaar optrekken wil echter niet zeggen dat ze onderling een open boek zijn. In de lange zinderende zomer sneuvelt van de weeromstuit menig geheim dat ze voor elkaar hadden en krijgen zij een hechte band. Er voor elkaar zijn blijkt misschien wel het hoogste goed in hun leven.In FILLES DE JOIE draait het om drie vrouwelijke personages met diepte en nuance. Het zal niet verwonderen dat 'de man' – enkele fijne uitzonderingen daargelaten – niet in een goed daglicht staat. We krijgen dan ook enkele nare exemplaren voorgeschoteld. Filmmakers Frédéric Fonteyne en Anne Paulicevich benadrukken dat sekswerkers meer waardering verdienen. En bovendien dat zij, ondanks een weerbarstige dagelijkse praktijk en een maatschappij die op hen neerkijkt, hun werk blijven doen met een uitgesproken passie.

cast
Sara Forestier, Annabelle Lengronne, Noamie Lvovksy

duur
90 min.

  • woensdag 23 september 2020, om: 11:15
  • zaterdag 26 september 2020, om: 21:00
  • maandag 28 september 2020, om: 14:30

Hope gap

Drie ijzersterke acteurs (Annette Bening, Bill Nighy en Josh o’Connor) dragen dit smaakvol ingetogen Britse familiedrama waarin een onverwachte keuze van de pater familias zijn gezin emotioneel tot de rand van de afgrond drijft.
Grace (Annette Bening) en Edward (Bill Nighy) zijn bijna 30 jaar getrouwd en leiden een rustig leventje in het Engels kustplaatsje Seaford, bij de witte kliffen van Hope Gap. De hartelijke, wat dominante Grace houdt zich thuis bezig met serieuze poëzie, terwijl de ingetogen Edward als belezen docent na thuiskomst vaak nog even in de boeken duikt. En dan is daar nog hun zachtaardige zoon Jamie (Josh o’Connor), met een drukke baan in de grote stad, waar hij met beperkt resultaat zijn best doet op het relatievlak. Er vallen geen onvertogen woorden in het gezin, maar het is dan ook een gezin van weinig woorden.Daaraan lijkt niks opmerkelijks, totdat op een goede dag Jamie, op aandringen van zijn vader, akkoord gaat met een zeldzaam bezoek aan zijn ouderlijk huis. Edward blijkt Jamie's komst – even cynisch als goedbedoeld – bewust zo gepland te hebben: Grace zal de steun van haar zoon meer dan nodig hebben na dit weekend.Vooral moeder en zoon komen na Edward's schokkende 'interventie' in een maandenlange maalstroom van emoties en levensvragen terecht. HOPE GAP gaat aan het gebruikelijke scheidingsdrama voorbij, door zich helemaal op de emoties van de gezinsleden te richten. Zij worden gegeseld door twijfels en vragen. Kan wat altijd van waarde leek echt een illusie zijn geweest? En wie is daar eigenlijk niet schuldig aan? Op welk moment verloor de een de grip op de ander? Of het recht op de ander? Interessant aan HOPE GAP is dat dergelijke vragen zich niet beperken tot de echtgenoten. En fijn is dat ook luchtige momenten een plek krijgen. Wat de drie hoofdrolspelers met hun intieme spel prachtig weten te vertolken, is dat de grootste uitdaging van het leven misschien wel is, weten de ander èn jezelf geluk te gunnen.Regisseur William Nicholson werkte eerder aan zulke diverse scripts als GLADIATOR, EVEREST en UNBROKEN. Voor dit drama baseerde hij zich op zijn eigen jeugdherinneringen. Annette Bening en Bill Nighy weten hun overbekende acteertalenten volop voor het voetlicht te brengen – een genot om te aanschouwen – terwijl het spel van Josh o’Connor (GOD'S OWN COUNTRY, EMMA) duidelijk maakt dat hij niet voor niks een rijzende ster is in het arthousecircuit.

cast
Josh O’Connor, Bill Nighy, Annette Bening

duur
101 min.

  • woensdag 23 september 2020, om: 14:30
  • woensdag 30 september 2020, om: 11:00
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.