FILMHUIS GOUDA

Monstri.

Dit Roemeense drieluik is een krachtige en minutieuze, 24 uur omvattende studie naar de liefde tussen een man en een vrouw, onder druk van sociale taboes en pijnlijke waarheden.
In deze oprechte debuutfilm volgen we eerst Dana, dan haar man Arthur en tenslotte het welgestelde koppel samen. ‘De kunst is om te blijven ademen’ laat Dana zich ontvallen in de taxi die haar door donker Boekarest rijdt en waarin ze tot de ochtend blijft wachten voor het huizenblok met de leegstaande woning, die zij en Arthur binnenkort zullen verkopen. In het tweede deel is het Arthurs beurt om door de nachtelijke metropool te rijden. De internetdate, die hij eerder had afgezegd, bezoekt hij alsnog – een ontmoeting met bijna hilarische liefdeloosheid. Arthur en Dana liegen tegen elkaar over waar ze zijn en wat ze doen. Dankzij een liedje op de radio – ‘Why do I do this to myself?’ – begrijpt de kijker dat het om een en dezelfde nacht gaat. De pasfoto-achtige beeldverhouding symboliseert hun eenzaamheid. Vervolgens brengen Dana en Arthur samen de dag door, vol wederzijdse zorg, maar verdacht moeizaam en zonder lichamelijke affectie. Afwisselend redden ze elkaar van afkeurende blikken en opmerkingen van familie en kennissen. ‘Ik zou willen zijn, wie ik voor jou zou moeten zijn’ zegt Arthur terloops tegen Dana – het zouden ook haar woorden kunnen zijn. MONSTRI. (monsters) gaat over wederzijdse liefde wanneer verliefdheid onmogelijk is geworden. Het is een scherpzinnig portret van de schuld en hulpeloosheid die je voelt als de persoon waarop je het meest kan bouwen, ook de persoon is die je daarmee het meest kwetst. Een ‘sobere momentopname van een huwelijkscrisis’, aldus de Filmkrant, vol weemoed en compassie.

cast
Alexandru Potocean, Cristian Popa, Judith State

duur
116 min.

  • zaterdag 22 februari 2020, om: 18:30
  • woensdag 26 februari 2020, om: 20:00
  • zondag 1 maart 2020, om: 16:30
  • maandag 9 maart 2020, om: 20:00

Shaun het Schaap: het ruimteschaap

Shaun, het grappigste schaap op aarde, krijgt buitenaards bezoek van Lu-La. Samen met zijn vrienden helpt hij haar om uit de handen van een sinistere organisatie te blijven.
Er gebeuren vreemde dingen in deze tweede film over het schaap Shaun en zijn maatjes. In de buurt van boerderij Mossy Bottom landt met veel bombarie een enorm ruimteschip. Shaun is er als één van de eersten bij en ziet een buitenaards wezentje uitstappen. Het is Lu-La. Met haar twee heldere ogen, paarse neusje en flaporen die alle kanten opschieten lijkt ze wel licht te geven! Lu-La is verdwaald, en dat is niet het ergste. Ze wordt achtervolgd door mannetjes in gele pakken die in opdracht van het Ministerie Opsporing Buitenaardse Wezens op Lu-La jagen. Voor hun baas is de vangst van Lu-La topprioriteit nummer één, want alleen dan kan deze dame een nare gebeurtenis uit haar jeugd verwerken. Shaun en Lu-La kunnen het samen goed vinden. Ze blijkt een kleine deugniet te zijn die heel goed kan imiteren, én ze is ziekelijk nieuwsgierig, wat tot allerlei hilarische situaties leidt. Bovendien beschikt Lu-La over onvoorstelbare buitenaardse krachten. Zo kan ze met haar lange oren dingen laten vliegen, de wc-bril bijvoorbeeld waar net iemand op zit… Toch komt er een moment dat Lu-La terug wil naar haar eigen planeet, ze heeft heimwee en is beducht voor haar vijanden. Shaun bedenkt een plan om haar naar huis te begeleiden, maar dat is beslist geen makkie. Dat er in SHAUN HET RUIMTESCHAAP geen woord wordt gesproken, mis je geen moment. Karakteristieke geluidjes en visuele expressie voldoen ruimschoots in deze geestige film vol chaotische en verrassende momenten. Alweer een topper uit de Aardman-studio van stop-motion-animatiekunstenaar Nick Park!

duur
87 min.

  • zondag 23 februari 2020, om: 14:00
  • woensdag 26 februari 2020, om: 15:00
  • zaterdag 29 februari 2020, om: 15:00
  • zondag 1 maart 2020, om: 14:00
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.