FILMHUIS GOUDA

Buddy

“Zonder Mister zouden we waarschijnlijk niet meer samen op de bank zitten.” zegt Patricia over de hond die haar man ‘s nachts wakker maakt als hij nachtmerries heeft over zijn uitzending naar Afghanistan.
Documentairemaakster Heddy Honigmann bezit één van de slechts tweemaal toegekende Living Legend Awards van het IDFA. Zij heeft een imposant oeuvre opgebouwd, met als rode draad overleven. Haar nieuwste film is het ontroerende en emotionele BUDDY, waarin zes hulphonden en hun eigenaren worden gevolgd. Honigmann heeft zelf MS en is in toenemende mate hulpbehoevend. Dat inspireerde haar om een film te maken over wat hulphonden voor mensen kunnen betekenen. ‘Honden zijn de beste troosters van verborgen pijn’, aldus Honigmann. Zo kan een blinde 86-jarige vrouw dankzij hulphond Makker nog steeds hardlopen. De jonge heavymetal-fan Annebel kan in haar rolstoel met Kay wel naar een concert. Kaiko geeft de aan een spierziekte lijdende Erna veel vrijheid terug door haar drie keer per nacht in bed om te draaien, en samen boodschappen te doen. De slechtziende Hans vertelt ontroerd over de zwarte labrador Missy die hem zelfstandig houdt: ‘Het blijft een hond. En ik ben maar een mens. Maar het woord liefde kan je wel gebruiken’. En tenslotte voelt Mister feilloos de getraumatiseerde militair Trevor aan, die daardoor beter met zijn flashbacks om kan gaan waar hij met zijn vrouw moeilijk over kan praten. Volgens DWDD zien we in Honigmann’s schitterende documentaire de hulphond als buddy, als ogen en oren, als assistent en als beste vriend. En de Volkskrant schreef lovend: ‘BUDDY is een ode aan de vechtlust van de hoofdpersonen en een liefdesportret van de diepe band tussen mens en hond’.

duur
86 min.

  • zondag 24 februari 2019, om: 11:00
  • woensdag 27 februari 2019, om: 20:30

Ernest & Celestine: winterpret

Altijd is er wel íets te beleven bij Ernest en Célestine, ook in de winter. In vier korte films krijgt het tweetal te maken met het naderende muizenfeest, een kapotte accordeon, het wilde gansje Bibi en een daverende sneeuwstorm.
HET MUIZENFEEST. Célestine kan niet wachten tot het grote muizenfeest losbarst. Alle muizen zijn welkom: de veldmuizen, stadsmuizen en zelfs de groene muizen. Ernest mag ook mee als hij eerst de muizendans leert – wat niet meevalt voor zo’n grote beer. Voor het open raam hangt Célestine’s feestjurk. Maar o jee, de harde wind neemt hem mee. Wat nu? Buurvrouw Tulp weet raad. DE KNOP VAN DE ACCORDEON. Ernest pakt zijn accordeon, zet een vrolijke polka in, maar kan niet verder spelen. Er ontbreekt een knopje en dat is ook nergens te vinden. Célestine denkt dat de groene muis het heeft meegenomen en gaat op onderzoek. BIBI. In het voorjaar vonden Ernest en Célestine een verlaten ganzenei dat net uitkwam. Het gansje waggelde achter hen aan naar huis in de veronderstelling dat de twee wel voor haar zouden zorgen. Dat deden ze, met veel liefde. De kleine Bibi werd groter en leerde van alles, ook vliegen. En dat moest wel om tegen de winter met de wilde ganzen naar het zuiden af te reizen. DE SNEEUWSTORM. Houden alle beren een winterslaap? Eh… Ernest niet. Pas als het 10 graden onder nul is krijgt hij wat aandrang en moet hij net als alle andere beren eerst zijn maag goed vullen. Célestine heeft nu al trek en wil koekjes bakken, maar het meel is op. Met haar vriendjes loopt ze door de sneeuw naar de molen. Het wordt een barre tocht, zeker als de storm losbreekt.

cast
Vanaf 3 jaar, nederlands gesproken

duur
48 min.

  • zondag 24 februari 2019, om: 13:30
  • woensdag 27 februari 2019, om: 13:30
  • zondag 3 maart 2019, om: 13:30
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.