Restaurant Jean Marie

Adieu Jean Marie! À bientôt Marie Jean!

“‘Adieu Jean Marie! À bientôt Marie Jean!’: dat moet de kop worden boven het verhaal”, zo besluiten Marieke en Jan Hartman het interview over hun komend afscheid. Na 29 jaar doen chef-patron Jan (60) en gastvrouw-sommelier Marieke (52) Hartman afstand van hun restaurant Jean Marie vlak buiten de Goudse binnenstad.

Je leest het goed. Restaurant Jean Marie stopt en is verkocht. Een begrip in het Goudse en verre omgeving. Zeven maal en zeven jaar achtereen haalde Jean Marie de felbegeerde ‘Bib Gourmand Benelux’ binnen. Dat is een aanduiding voor restaurants die volgens de keurmeesters, inspecteurs van de Michelingids, een kwalitatief prima driegangenmenu aanbieden voor een bedrag onder de 37 euro. Ook had de horecazaak een notering in de Lekker500. En dan sta je wel ergens voor.

Marieke en Jan gaan hun verdere dromen achterna en verwezenlijken. En wel in Frankrijk waar ze een Chambres d'Hôtes gaan beginnen onder de naam Marie Jean. “De naam van onze Chambres d'Hôtes is inderdaad bekend: dat wordt Marie Jean. Met de zekerheid dat we naar Frankrijk vertrekken is dat ook het enige andere wat vast staat. Waar we een Chambres d'Hôtes gaan beginnen, weten we niet. Ja, in de omgeving van Béziers, langs de route soleil, de A75-Parijs. De weg waar veel toeristen langskomen en als (tussen)stop ons wellicht gaan aandoen”, vertelt Jan.

Avontuur
Verder blijft het voor Marieke en Jan een groot avontuur. “We weten wat we willen. Maar hebben nog niets gekocht. Eerst transporteren en cashen. Vervolgens stappen we in onze Franse auto en gaan we echt de boer op. Jawel, natuurlijk struinen we al enige tijd het internet af om te kijken of er iets tussenstaat en ook makelaars weten ons te vinden. Maar eigenlijk kunnen en willen we er nog niets mee. We zijn al een paar keer verliefd geworden op zo’n huisje. De plannen zijn niet van gisteren, maar spelen al enige tijd. Maar ja, als je geen zekerheid hebt, kun je niets beginnen. En wordt zo’n huisje dan verkocht, dan ben je teleurgesteld. Daar beginnen we dus nog niet aan…”, laat Marieke weten.

“Als we het restaurant hier verkocht hebben en de handtekeningen zijn gezet, stappen we meteen in de auto, huren we een huisje en gaan we de omgeving afstruinen. Zoeken, de markt op, de kroeg in. En vragen. We zijn in voorbereiding. We hebben al veel gezien en weten donders goed wat we willen. We hebben het een en ander voorgekookt. Nu komt het echte werk. Het pad is uitgestippeld. Nu nog uitrollen…”

Gemoedelijk
Een Chambres d'Hôtes met een Table d'Hôtes. Daar dromen de twee al vele jaren van. Marieke en Jan zijn ook twee Francofielen. Jan heeft er 1,5 jaar gewerkt (“Ik kan met ze meepraten en meedoen”). Beiden gaan al jaren op vakantie in Frankrijk en hebben zodoende al vele voorbeelden gezien. “Een huisje of boerderij. Waar we zelf gaan wonen en voor onze gasten om te slapen en te eten. En met onze gasten de keuken in om een maaltijd te bereiden. Ontbijtje, zwembad. Wellicht nog een Jeu de boules-baan. Zelf gaan we genieten van het weer, de omgeving, de dorpjes, de dorpspleinen, de wijnen, jeu de boules… Lekker, gemoedelijk, relaxed. En tussendoor koken en onze gasten in de watten leggen. Nee, geen zeven dagen in de week.”

Maar voor ze hun stekkie hebben gevonden en zijn gesetteld, gaat er nog wel even wat tijd overheen. Jan noemt het wel een “dingetje en een tricky-onderneming en een emotioneel afscheid. We zijn bezig met de laatste zes weken in ons restaurant: 3 weken in juli en 3 weken in augustus. Tussendoor nog een paar weken op vakantie naar Frankrijk. En dan is het over. Per 1 september is het echt over…”, schiet de van oorsprong Hagenees vol.

Genieten
Het naderende afscheid doet hem wat. Zeg maar gerust veel. “Het runnen van een restaurant is altijd leuk. Het verveelt nooit. Het blijft genieten om mensen te laten genieten. Daar krijgen we echt een kik van. Met je adviezen en je gerechten je gasten in de watten leggen. Dat is het mooiste wat er is. En dat lukt ons ook aardig en gaat ons goed af. Al bijna 30 jaar hier.”

“We hebben heel veel vaste gasten. Zelfs veel van het allereerste uur. En daar zijn er alleen maar bij gekomen de afgelopen jaren. Wat wil je na 29 jaar. We zijn zo langzamerhand één van de oudste restaurants in Gouda. En dat kan alleen als de gasten weten dat ze een fijne culinaire avond bij je hebben en regelmatig bij je terugkomen. En dat ook aan anderen doorvertellen. Zo bouw je een naam op”, weet Marieke.

Hart
Van de naam, het restaurant, het personeel en de gasten nemen ze straks afstand. En dat gaat beiden aan hun hart. En dat beide het hart op de goede plaats hebben, blijkt ook uit een gebeurtenis die Jan maar niet kan loslaten. “We hebben ooit een receptie gehad. Daarbij was ik één van onze vaste gasten vergeten uit te nodigen. Hoe dat kan? Ik weet het niet. We werken vanuit een vast gastenbestand, van wel duizend namen. Maar goed. Hij was er niet en was niet uitgenodigd. Die man is daarna nooit meer bij ons geweest. Dat foutje doet me nog altijd pijn…”

Het liefst zouden Marieke en Jan ook van iedereen persoonlijk afscheid willen nemen. Maar dat gaat ze zeker niet lukken. “We willen na 29 jaar Gouda op een gepaste manier afscheid nemen van onze gasten. Zonder hen was het nooit gelukt. Daarvoor willen we ze bedanken. We gaan iedereen enorm missen…”

Traantjes
Afscheid nemen. Het zullen emotionele weken en dagen worden. Zo beseffen beiden. Marieke: “Er zullen traantjes vloeien. Ik ben 52 en loop hier bijna 30 jaar rond. Dat is bijna mijn hele leven. Het is mijn derde kindje. We zijn geen dag met tegenzin naar ons werk gegaan. Daar kan ik mij overigens ook niets bij voorstellen…”

Jan: “Enfin, het is onze eigen keuze. En daar staan we voor de volle honderd procent achter. En het is de hoogste tijd. We zijn nu nog goed en gezond. Ik ben 60 jaar. Als we het willen doen, moeten we het nu doen en niet langer wachten. We zijn klaar voor de volgende stap. Om onszelf nuttig te maken, genieten en anderen laten genieten. Plezier in je leven en in je werk. Daar blijft het om draaien. Ook in Frankrijk. In Frankrijk gaan we samen oud worden…”

Bram Ladage Gouda

Bij Bram Ladage kun je gewoon je patatje blijven halen

In het nieuws gaat het bijna nergens anders meer over: het coronavirus en de harde maatregelen om het virus tegen te gaan. De impact brengt ons allemaal in de war en in de problemen. Zo ook de (horeca)ondernemers. Maar die gaan zeker niet bij de pakken neerzitten. Neem Bram Ladage op de Markt. Eigenaars Lindsay en Raymond van der Zalm zijn in en met al hun creativiteit een afhaalservice met stringente regels gestart. Je kunt dus gewoon blijven genieten van de heerlijke verse patat van Bram Ladage.

Op zondag 15 maart werd bekend dat onder meer de horeca moet sluiten. En wel tot 6 april. Voor Bram Ladage op de Markt is een uitzondering gemaakt. De bekendste patatzaak van Gouda mag open blijven, maar alleen voor het afhalen. Verder mag er maar één klant tegelijk naar binnen en moeten andere klanten buiten wachten. Er mag alleen met pin betaald worden.

Alle zeilen
Door de harde maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, krijgen veel ondernemers het de komende tijd moeilijk. Raymond verwacht ook de nodige inkomsten mis te lopen. “We moeten alle zeilen bijzetten. Met de afhaalservice verwachten we de schade zo beperkt mogelijk te houden…”

Raymond heeft daarvoor in zijn zaak en voor zijn zaak de nodige maatregelen getroffen. “Uiteraard nemen we de 1,5 meter afstand in acht. We attenderen onze klanten erop zich daaraan te houden. We hebben daartoe met tape strepen gezet in de zaak en voor de zaak. Verder wijzen we onze klanten met een bord voor de zaak op de regels die in verband met het coronavirus gelden…”

Goed te doen
Het werkt volgens Raymond omslachtig, maar het is goed te doen. ‘’Er mag maar één klant in de winkel binnen zijn om zijn of haar bestelling te doen. Die moet weer naar buiten en dan pas kan de volgende naar binnen. In de tussentijd maken wij de bestelling klaar en brengen we die desgewenst naar buiten. De markt is groot genoeg om even te wachten. Dit alles voeren we uit met zo min mogelijk contactmomenten…”

Betalingen gebeuren alleen met de PIN en de pinpas. “Contant geld is even taboe. Dat accepteren we even niet. We houden het pinapparaat schoon met alcoholdoekjes. En we werken met handschoentjes. We werken per slot van rekening met mensen en etenswaren. Daar is bij ons sowieso de grootste zorg voor…”

De (afhaal)service van Bram Ladage blijft overigens niet beperkt tot de eigen zaak. “We hebben bankjes voor de zaak staan. Die zijn niet van ons, maar van de gemeente. De afgelopen dagen zien we dat mensen daar toch regelmatig bij elkaar gaan zitten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling…”

Bram Ladage Gouda
Wijdstraat 24 (0,11 km)
2801 KC Gouda

Routebeschrijving

Highlights info row image 0182 523 198

Highlights info row image Bericht sturen

Highlights info row image www.bramladage.nl

Highlights info row image Fastfoodrestaurant

FILMHUIS GOUDA

Filmhuis Gouda gaat na metamorfose weer open

Na twee maanden hard werken, presenteert Filmhuis Gouda een ieder zaterdag 18 en zondag 19 juli graag en met trots een fris en vernieuwd Filmhuis. De week daarna start Filmhuis Gouda weer met filmvoorstellingen – in een geheel nieuw jasje!

De metamorfose van de filmzaal is afgerond, het nieuwe filmdoek is gemonteerd en de rest van het pand is ook flink op de schop genomen. Hoogste tijd om weer open te gaan. "Je bezoek aan het Filmhuis wordt hierdoor anders dan voorheen, ook als gevolg van enkele ‘anderhalvemeter-regels’. Het zal even wennen zijn, maar het wordt zeker ook genieten van de dingen die leuker worden, waaronder het filmkijken zelf", zo vertelt Marjoleine van Duin, directeur van het Filmhuis Gouda.

Komend weekend (18 en 19 juli) kun je het bij een van de preview-voorstellingen alvast in het klein komen ontdekken. "Zo'n mini-filmhuisbezoek duurt een half uurtje, inclusief een gratis kop koffie of thee met een brownie van Brownies & Downies, een introductiepraatje en een blokje met filmtrailers om alvast warm te lopen."

Let op: je hebt er een ‘kaartje’ voor nodig (à €0) en daarbij moet je je het volgende realiseren:

Kaartje 'thuis' al regelen
Je kunt het Filmhuis voortaan alleen bezoeken met een vooraf gekocht kaartje. In het Filmhuis is geen kassa meer! Ook reserveren is niet meer mogelijk. Kopen kan of online op de website, of (binnenkort) aan de balie van het nieuwe cadeau-winkeltje Jantje zag eens pruimen hangen aan de Dubbele Buurt in Gouda.

Openingstijd en ontvangst
Je wordt voortaan beneden ontvangen bij de entree, waar ook je kaartje wordt gecontroleerd. Nieuw is ook dat de deur van het Filmhuis niet eerder open gaat dan 15 minuten voor aanvang van de film. Bovendien is voortaan na de filmstart echt geen toegang meer mogelijk. Allebei hebben te maken met de regels voor de bioscoopbranche. Meer dan vroeger is hierdoor je bezoek goed plannen van belang.

Geen losse stoelen, maar setjes van twee
In de filmzaal tref je nu vijftien ruim uit elkaar geplaatste plekken aan, met telkens twee stoelen en een klein tafeltje ernaast. Je koopt voortaan altijd zo'n ‘stoel-duo’ in plaats van losse stoelen, zoals voorheen. Dit kan zowel voor één als voor twee personen. Je zit dus nooit naast een vreemde, hoogstens naast een lege stoel.

Wanneer je op onze site een kaartje koopt, zie je nu een wat leeg aanvoelende zaal-plattegrond afgebeeld, waarbij je uit vijftien plekken kunt kiezen. Elk blokje betreft echter een set van twee stoelen, dertig in totaal.

Voor de goede orde: als je met z'n tweeën naar de film wil komen, koop je samen in één transactie een stoel-duo (en verrekent dat evt. met elkaar). Je kunt niet apart van elkaar, in twee losse transacties, elk een stoel van zo'n stoel-duo kopen. Kom je met meer dan twee personen, dan kom je niet allemaal naast elkaar te zitten, maar verspreid over meer stoel-duo's. Het hoeft niet, maar je maakt het Filmhuis natuurlijk vooral blij door met een even aantal personen een film te bezoeken.

Vanaf volgende week kun je weer volop genieten van nieuwe films. Als je je niet hebt afgemeld voor de nieuwsbrief, dan ontvang je maandagavond van het Filmhuis het nieuwe filmprogramma, dat ze voorlopig per week opstellen. Je vindt dit altijd ook op de website van het Filmhuis en op de agenda van www.uitlopergouda.nl

Online een kaartje kopen? Klik op de site bovenaan in het scherm op "KAARTJES" en dan op "Koop e-ticket".

CORONA-VIRUS: FILMHUIS GOUDA VOORLOPIG GESLOTEN

Vooruitlopend op nadere maatregelen van de overheid tegen de verdere verspreiding van het Corona-virus, heeft Filmhuis Gouda besloten om alle voorstellingen voorlopig te annuleren.
  
Vrijwillige sluiting
Er is op dit moment geen wettelijke verplichting om het Filmhuis (met minder dan 100 stoelen) te sluiten. De nog onvolledige kennis van dit nieuwe virus en de wijze van verspreiding baart ons, met een deel van publiek en medewerkers, echter zorgen.

Na zorgvuldige afweging heeft bestuur en directie van het Filmhuis besloten tot sluiting, in het belang van de veiligheid en gezondheid van onze bezoekers, medewerkers en de mensen waarmee zij in aanraking komen.

Duur van de sluiting
Het betreft voorlopig alle voorstellingen t/m woensdag 28 april. Bij hervatting van de voorstellingen kun je deze website raadplegen.

Retourbeleid
Bezoekers met reeds gekochte kaarten krijgen hun geld terug. Als u online  of aan de kassa kaarten heeft gekocht voor deze periode, stuur dan een bericht via het webformulier [www.filmhuisgouda.nl/formulieren/contact.php] o.v.v. bestelnummer of kaartnummer(s) en IBAN.
  
Dank voor uw begrip. Wij hopen u op korte termijn weer te mogen verwelkomen in ons Filmhuis.

DE HOLLANDSCHE MAAGD
tot en met 30 augustus

Nieuwe kunst bij Zomer Expositie

Er is weer verrassende nieuwe kunst binnengekomen in de galerie om van te genieten. Nieuw zijn de zeefdrukken van Marc de Gier en er zijn nieuwe schilderijen van koeien en Goudse stadsgezichten van Leo van der Vlist. Ook zijn er grote en kleinere schilderijen van ezels en ezeltjes van Jasper Hulshoff Pol te zien en landschappen van Suus Kooijman en Rob van Hoek. De Goudse hondjes van Dieuwertje Verhagen genieten van onze stroopwafels, er zijn Goudse lammetjes in pastel en dansers in aquarel van Anita Gaasbeek en Hollandsche sieraden met Delfs blauw, zilver en parels van Sieders en van Door. Glazen vogeltjes, hondjes en meer van Monika Rubanuik. Van Richard Price zijn er glasobjecten (masks) in de cire perdue methode en geblazen vazen die hij het afgelopen jaar maakte in Limburg.

OPENINGSTIJDEN do. en vr. 13-17u00, za. 11-17u00.

Meer info op: www.dehollandschemaagd.nl

GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 06-15386063.

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.