FILMHUIS GOUDA

Tiempo compartido

Het paradijs binnen handbereik!’ Met deze slogan lokt het mega-resort Everfields het echtpaar Pedro en Eva samen met hun zoontje voor een droomvakantie naar Vistamar. Die droom krijgt daar echter een onheilspellende wending.
De toon wordt bij het begin al meteen gezet: bij hun aankomst blijkt dat het vakantieappartement van Pedro en Eva dubbel geboekt is. Het zijn de eerste scheurtjes in de vakantie-idylle en zo wordt TIEMPO COMPARTIDO (‘gedeelde tijd’) ook meteen heel letterlijk genomen: ondanks protesten van vooral Pedro trekt het gezin van ene Abel bij hen in. Eva en zoontje Raton passen zich snel aan en zien wel de voordelen van wat extra gezelschap, waar Pedro juist het gevoel krijgt de greep op zijn gezin te verliezen. Nadat hij gewond raakt tijdens een tennisles, krijgt hij medicijnen voorgeschreven met als mogelijk bijverschijnsel hallucinaties.Precies wanneer zijn ergernis en achterdocht een hoogtepunt bereiken, ontmoet hij Andrés. Na het overlijden van hun enige zoon zijn Andrés en zijn vrouw Gloria een nieuwe weg ingeslagen: werken op het resort Everfields. Zij stort zich vol overgave op haar werk als hostess, ambieert een carrière op de salesafdeling en volgt slaafs de opdrachten van haar Amerikaanse baas Tom (R.J. Mitte). Andrés is evenementenbegeleider en is na een zenuwinzinking afgedaald naar ‘het riool’ van het hotel, de onderaardse gangen waartoe het huishoudelijk personeel veroordeeld is. Hij voelt de nederigheid van zijn positie en is bang alles kwijt te raken.Pedro en Andrès raken ervan overtuigd dat er sinistere krachten aan het werk zijn in Everfields, dat argeloze vakantievierders manipuleert en indoctrineert en dat allemaal voor de lucratieve verkoop wordt tijd om Everfields te ontmaskeren!

cast
Luis Gerardo Mendez, R.J. Mitte, Cassandra Ciangherotti

duur
96 min.

  • maandag 24 september 2018, om: 20:30

The reports on Sarah and Saleem

In THE REPORTS ON SARAH AND SALEEM volgen we de Palestijnse broodleverancier Saleem en de Israëlische café-eigenaar Sarah. Het stel begint een riskante affaire in een periode waarin het conflict tussen Palestina en Israël verre van voorbij is.
Voor zijn werk levert Saleem brood af bij cliënten in Jerusalem. Een van hen is Sarah, de eigenaresse van een café, met wie al gauw een buitenechtelijke affaire ontstaat. Hun relatie valt echter niet diepgaand te noemen: ze lijken elkaar louter te ontmoeten zien voor seks. Buiten het bed – lees: Saleem’s ruime kofferbak – hebben ze vaker ruzie dan vrede. Dan pakt de Palestijnse overheid Saleem op vanwege hun relatie. Hij wordt ervan verdacht dat hij in plaats van brood Israëlische prostituees aflevert in Palestina. Met behulp van een Palestijnse ambtenaar komt Saleem wel snel vrij, maar zijn geheim is nu wel bekend bij Mahmood, de broer van zijn vrouw. Daarnaast beginnen de Israelieers Saleem ervan te verdenken dat hij terroristen rekruteert in Israel, waaronder Sarah. En laat haar echtgenote nou net een hoge positie bekleden binnen de Israëlische veiligheidsdiensten… ‘Buitenechtelijke relaties zijn waarschijnlijk al voor teveel films de basis geweest’, aldus The Hollywood Reporter. ‘Maar in THE REPORTS ON SARAH AND SALEEMgeeft de Palestijnse regisseurMuayad Alayan een bijzondere nieuwe draai aan het genre tussen-de-lakens.’

cast
Maisa Abd Elhadi, Mohammad Eid, Kamel El Basha

duur
127 min.

  • zondag 23 september 2018, om: 20:00

Den skyldige (The Guilty)

Politieman Asger Holm is tijdelijk overgeplaatst naar de alarmdienst als hij een gekidnapte vrouw aan de lijn krijgt. Hiermee start een psychologische thriller die met minimale middelen een maximale spanning opbouwt.
Asger Holm (Jakob Cedergren) is politieagent, maar als disciplinaire reprimande krijgt hijeen overplaatsing naar de alarmcentrale. Dat verklaart waarom Holm vrij ongeïnteresseerd reageert op noodoproepen. Dat verandert meteen wanneer hij Iben (de stem van Jessica Dinnage) aan de lijn krijgt, die duidelijk maakt dat ze door haar ex wordt ontvoerd in een busje. Asger probeert zoveel mogelijk details van haar los te krijgen en schakelt collega’s in om haar op te sporen. DEN SKYLDIGE is met minimale middelen gemaakt en speelt op één locatie, het kantoor waar Asger zit en telefonisch contact heeft met de buitenwereld. Het intelligente scenario haalt het onderste uit de kan en zuigt de kijker het verhaal in. Beetje bij beetje wordt duidelijk wat er werkelijk aan de hand is en loopt de spanning op, tot aan het verrassende en aangrijpende einde toe. Regisseur Gustav Möller was 29 en kersvers afgestudeerd aan de filmacademie toen hij met enkele vrienden van die filmschool deze debuutfilm maakte, met een ijzersterk scenario waarbij het geluid een sfeerbepalende rol speelt. In Jakob Cedergren (eerder te zien in SUBMARINO) vond hij een acteur die de film weet te dragen en de kijker te overtuigen. DEN SKYLDIGE won dit jaar op het IFFR zowel de publieksprijs als de jongerenfilmprijs.

cast
Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Omar Shargawi

duur
85 min.

  • dinsdag 25 september 2018, om: 14:00
  • vrijdag 28 september 2018, om: 19:00
  • zaterdag 29 september 2018, om: 21:15
  • dinsdag 2 oktober 2018, om: 20:30
  • zondag 7 oktober 2018, om: 16:00
  • woensdag 10 oktober 2018, om: 20:30
KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 25 augustus

ZOMEREXPOSITIE ‘DE STAD’

‘De stad’ als fenomeen, gezien door de ogen van een kunstenaar, kan nogal verschillen. Want welke fascinatie roept een stad op: is het de drukte, is het  de architectuur? Of is het de ligging, want is er een haven, een grote rivier of ligt de stad op een berg? Allerlei aantrekkelijke facetten spelen een rol waaruit de kunstenaar kan kiezen. Wij hebben op onze beurt een keuze gemaakt uit de eigen collectie en een kleine verzameling ‘steden’ bij elkaar gesprokkeld. Gouda zit er bij, maar ook wereldsteden, onbekende steden en een verboden stad. Zodat u zelf óók kunt kiezen waar uw voorkeur naar uit gaat. De kunstenaars die ‘de stad’ in verschillende technieken en stijlen hebben afgebeeld, zijn o.a. Marian Binnenweg, Arie Boers, Ardi Brouwer, Jelis van Dolderen, Cor Fafiani, Araun Gordijn, Sigurdur Gudmundsson, Jeroen Henneman, Mila Jeleznikova, Anneke Peereboom, Arthur Martin, Liu Ren, Rob Scholte en Hans Wap.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Van 16 tot en met 28 juli is de Kunstuitleen gesloten. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.