DE HOLLANDSCHE MAAGD
7 mrt. t/m vr. 19 april

BEESTENBOEL 2019

Een heerlijke expositie met dieren in de hoofdrol. Met o.m. schilderijen van ezels van Jasper Hulshoff Pol, bronzen beelden van Petra de Jong, Caroline Horchner, Joep Verheijden Lieuwke Lot en Frans Gort, schetsen en schilderijen van Anita Gaasbeek, Koos ten Kate en Dieuwertje Verhagen, werk op paneel en porselein van Pim Mul en kleine vogeltjes en grote glazen dieren van Monika Rubanuik. Ook zijn er schaapjes van keramiek er is meer… Kom genieten van de beestenboel bij de Hollandsche Maagd! OPENINGSTIJDEN do. en vr. 13-17u00, za. 11-17u00, als de deur openstaat èn op afspraak. Voor info zie: www.dehollandschemaagd.nl

GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 06-15386063.

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 30 maart

VLIETMAN EN NIEBERGSERIES

Hoewel Kees Vlietman en Monique Nieberg levenspartners zijn, leidt dat niet tot een samensmelting van hun kunst. Integendeel: waar Vlietman het best is als hij en plein air schildert en zich laat vangen door het moment om de juiste sfeer te 'pakken', zo bereikt Nieberg haar resultaat door bedachtzaam, stap voor stap, te werken. Expressie tegenover impressie. Vlietman schildert tuinen en zeegezichten. Van beide heeft de kunstuitleen een aantal schilderijen in de collectie. In zijn werk gaat het om het sferische en de kleurcontrasten in de natuur. Al naar gelang het landschap, zijn de composities rustig en weids (zeegezichten) of spannend (rotspartijen, water en overweldigende vegetatie). Nieberg pakt het anders aan; zij verzamelt afbeeldingen uit kranten, tijdschriften en folders die tot inspiratie kunnen leiden. Daaruit filtert ze een persoon, een object of een situatie die zij vervolgens in andere kleuren dan het origineel in een realistische stijl weergeeft. Daarnaast schildert ze met een vlotte toets de vogels die wij nog in onze tuinen begroeten: mussen, roodborstjes en pimpelmezen.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Exposities en activiteiten in Museum Gouda

EXPOSITIES EN ACTIVITEITEN KOMENDE WEKEN

t/m 26 mei  BISCUITS VAN THEO COLENBRANDER
Vormgever Theo Colenbrander (1841-1930) wordt gezien als de grondlegger van de art nouveau in Nederland. Aan het einde van zijn carrière werkte hij kortstondig voor Plateelbakkerij Zuid-Holland in Gouda en trad hij vervolgens in dienst van Plateelbakkerij Ram in Arnhem. In deze periode maakte Colenbrander een groot aantal modellen in biscuit waarop hij met potlood en waterverf uiteenlopende decors aanbracht. Een aantal van deze bijzondere modellen is nu te zien in Museum Gouda.

vanaf 29 jan. SALON 2019: 25 KUNSTENAARS
Museum Gouda peilt eens in de paar jaar het kunstklimaat in Gouda en het Groene Hart. Vijfentwintig zorgvuldig geselecteerde kunstenaars presenteren vanaf 29 januari hun beste werk tijdens Salon 2019. De tentoonstelling toont zeer gevarieerd werk: van schilderkunst tot fotografie, van video- tot installatiekunst. Salon 2019 toont aan hoe hoog het niveau is van kunstenaars uit Gouda en het Groene Hart.

 

ANDERE TENTOONSTELLINGEN MUSEUM GOUDA

nieuw OPEN DEPOTS
Bezoekers van Museum Gouda kunnen nu in het nieuwe Open Depot duizenden voorwerpen zien, die tot voor kort verborgen lagen in afgesloten ruimtes. Museum Gouda beheert 40.000 voorwerpen: schilderijen, aardewerk, kleipijpen, zilverwerk, spiegels, kunstnijverheid, klokken, tafels en kisten. Een groot gedeelte daarvan was nooit te zien. Slechts 15% van de collectie was voor het publiek toegankelijk. Met de bouw van twee open depots (‘Plateel’ en ‘Schatkamer’) maakt Museum Gouda 40% van de collectie toegankelijk voor het publiek.

doorlopend
Stadsmaquette Gouda 1562 / Groeikaart Gouda
Jukebox
Apotheek, chirurgijnskamer, dolcel uit de tijd van Het Catharina Gasthuis, waarin het museum is gehuisvest.

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur | Entree volwassenen: € 9, kinderen 5 t/m 17: € 3 | Museumkaart gratis.

Zie voor nadere info www.museumgouda.nl.

GOUDA

Agenda Gouda

11-16 mrt. NATIONALE WEEK VAN ZORG EN WELZIJN
Duizenden zorg- en welzijnsorganisaties in het hele land openen deze week hun deuren voor het grote publiek. Zo kan iedereen met eigen ogen zien wat voor fantastisch werk er in de zorg- en welzijnssector gedaan wordt. Het is dé mogelijkheid voor zorg en welzijn om te laten zien hoe het er in een opvangcentrum of verzorgingshuis precies aan toe gaat, welke geavanceerde technieken er in een ziekenhuis gebruikt worden en hoe leuk, uitdagend en vooral belangrijk het werk is. Het kan allemaal tijdens de Nationale Week van Zorg en Welzijn, die deze editie werkt met het thema ‘Zo werkt zorg’. Zie ook www.weekvanzorgenwelzijn.nl.

vr. 15+za.16 mrt. AAN DE SLAG TIJDENS NL DOET!
Op deze dagen ben je uitgenodigd om een dag(deel) vrijwilligerswerk te doen. Vind je het leuk om je handen uit de mouwen te steken? Kom dan ook helpen! Iedereen kan zich aanmelden. U kunt ook met een groep meedoen. Aanmelden voor een klus kan via de website www.nldoet.nl.

wo. 20 mrt. verkiezingen: PROVINCIALE STATEN en WATERSCHAPPEN

do. 21 mrt.  DAG VAN DE LEERPLICHT
Bij de landelijke Dag van de Leerplicht staan we stil bij het feit dat onderwijs een voorrecht is. In Nederland is afgesproken dat kinderen en jongeren het recht hebben om naar school te gaan en onderwijs te volgen. We vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren zich ontwikkelen en bouwen aan een goede toekomst. Na het volgen van een opleiding en met een diploma op zak, hebben kinderen later veel betere kansen op een goede en leuke baan. Al jaren blijkt de aanpak gericht op het voorkomen van schoolverzuim en schooluitval zijn vruchten af te werpen. Door gezamenlijke inspanningen van scholen en gemeenten is het aantal schoolverlaters vorig jaar opnieuw gedaald. Zie www.dagvandeleerplicht.nl.

za. 23 mrt. DOE MEE AAN DE LANDELIJKE OPSCHOONDAG!
Ook zo’n zin in het voorjaar? Maak een frisse start en doe mee met het opschonen van uw straat of buurt. Het wordt vandaag weer zemen, vegen, prikken en boenen tijdens de Landelijke Opschoondag. Steek de handen uit de mouwen met buren, klasgenoten, collega’s of vereniging. Bedenk samen een opschoonactie hoe de buurt er fleuriger en fraaier uit kan zien. Schoonmaakteams krijgen van de gemeente Gouda een Opschoonpakket. Meer info over de opschoonactie: www.gouda.nl/opschoonactie. Kijk op www.Nederlandschoon.nl voor ideeën.

23-31 mrt. BOEKENWEEK 2018
Het thema van de Boekenweek 2017 is Moeder de Vrouw. Het Boekenweekgeschenk wordt geschreven door Jan Siebelink en Murat Isik schrijft het Boekenweekessay ‘Wees Onzichtbaar’. De traditionele gratis reisdag van NS vindt plaats op 31 maart, de laatste zondag van de Boekenweek 2019. In honderden bibliotheken, boekwinkels, theaters en musea is er van alles te beleven op literair gebied. Neem een kijkje in het activiteitenoverzicht. Zie www.boekenweek.nl.

25-29 mrt. WEEK VAN HET GELD 2019
Week van het geld, georganiseerd door Wijzer in geldzaken. Doel is basisschoolleerlingen te leren omgaan met geld. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd zoals gastlessen en workshops. Zie www.Weekvanhetgeld.nl.

za. 30 mrt. LANDELIJKE LOSLAATDAG
Wil je meer ruimte in je agenda, in je huis of in je hoofd? Laat je inspireren op de landelijke loslaatdag. Ontdek hoe je je leven kunt vereenvoudigen en daardoor meer tijd en ruimte krijgt. Op weg naar eenvoud. Zie www.loslaatdag.nl

za. 30 mrt.  LANDELIJKE OPEN HUIZEN DAG, 11-15u00.

zo. 6 april        KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00.

zo. 6 april        KOOPZONDAG  in WC Bloemendaal, van 11-17u00.

zo. 6 april        KOOPZONDAG  in WC Goverwelle, van 11-17u00.

Let op! KOOPZONDAGEN
Winkels mogen op koopzondagen open zijn van 9-18u00. Aangaande koopzondagen in deze lijst: het staat de Goudse winkeliers vrij al dan niet gebruik te maken van de aangeboden mogelijkheid tot winkelopenstelling. Dit kan tot gevolg hebben dat op de door de gemeente Gouda aangewezen dagen (individuele) winkels niet geopend zijn. Wilt u zeker weten dat een winkel open is, vraag dit dan altijd bij de winkel zelf na.

ma. 22 april PAASONTBIJT IN TEKEN VAN REMBRANDT

mainImage

Iedereen is welkom bij de vierde editie van Het Paasontbijt, Tweede Paasdag, op maandag 22 april 2019 op de Markt in Gouda. Jong, oud, dik, dun, Gouwenaar, dagjesmensen, toeristen, van burgemeester tot dakloze, van atheïst tot christen, welke kleur of identiteit dan ook! Het marktplein wordt weer één groot feest. De organisatie verwacht evenals vorig jaar weer zo’n 1000 mensen op de markt.

Dit jaar staat het Paasontbijt in het teken van Rembrandt. Het is tenslotte Rembrandtjaar. "Hoe tof is dat! We gaan samenwerken met de mensen van de Zotte Zaterdag met kostuums, drama, stillevens, schilderkunst en meer. En natuurlijk ook met kaas. Want geloof het of niet maar kaas en Rembrandt hebben een link. Welke daar komen we nog op terug", aldus Irene Klein Haneveld, een van de initiatiefnemers.

"En Rembrandt heeft natuurlijk ook een link naar de bijbelverhalen. Eén van de mooiste en meest bekende bijbelse voorstellingen is ongetwijfeld die van De Verloren Zoon. Hoe we dat alles gaan inzetten bij het Paasontbijt, komt allemaal de komende weken. Eerst even een weekje met deze en gene om de tafel gaan zitten om de ideetjes verder vorm te geven...", vertelt Irene.

WINKELCENTRUM BLOEMENDAAL
AANGENAAM OVERDEKT WINKELEN EN BOODSCHAPPEN DOEN

Met maar liefst 65 winkels van supermarkt tot dierenwinkel en van kledingwinkel tot kapper vindt je hier alles onder 1 dak! Winkelcentrum Bloemendaal is goed bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto. Je parkeert de auto altijd gratis. Vrijdagavond is de vaste koopavond: de meeste winkels zijn tot 20u00 geopend, sommigen, zoals de supermarkten zijn dan tot 21u00 geopend. Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels in de gelegenheid om open te zijn. Houdt hierbij rekening dat niet alle winkels hier aan mee doen en dus niet alle winkels open zullen zijn. De supermarkten zijn iedere zondag geopend van 10 tot 18u00. Zie ook www.winkelcentrumbloemendaal.nl.

 

DOORLOPEND:

iedere di. WARENMARKT GOUDA-BLOEMENDAAL
Lekkenburg, 8u30-13u00.

iedere wo. WARENMARKT GOUDA-GOVERWELLE
8u30-13u00 Locatie Middenmolenplein.

iedere do. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-16u00.

iedere do. KOOPAVOND
in de binnenstad, tot 21u00.

iedere za. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-17u00. 

Iedere za. STADSLICHT OP DE MARKT
van 20-20u30. Erasmus Spreukenspeurtocht!
Loop de Erasmus Spreukenspeurtocht! Die is voor kinderen én volwassenen, en u kunt er een mooie prijs mee winnen. Er liggen deelnameformulieren klaar bij de VVV, maar u kunt ze ook downloaden. Lever uw antwoorden uiterlijk 28 oktober in bij de VVV (in de Waag op de Markt).

Erasmus Audiotrail 
Pst … Hoor ik daar stemmen? Loop de Erasmus Audiotrail en luister naar Erasmus zélf. De tocht begint bij het informatiebord bij het oude stadhuis. Scan met uw gsm de QR-code op de tien borden, die op verschillende plekken in de stad hangen. U kunt het routekaartje ophalen bij de VVV, of downloaden van www.kindvangouda.nl. Daar kunt u eventueel ook vooraf de audiofragmenten downloaden.

Kinderspeurtocht
De VVV (in de Waag op de Markt) heeft een spannende kinderspeurtocht klaarliggen (€ 1,50). Gouda kan ook spelenderwijs worden ontdekt met Inspecteur Delictus en de museumbende, een spannende Citygame die de VVV aanbiedt (€ 16,95).

Punselie
De bekende Punselie-koekjesfabriek verzorgt op afspraak een rondleiding.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.