FILMHUIS GOUDA

The Old Oak

Slot van zijn trilogie over het arbeidersbestaan in de (Engelse) economische crisis en vermoedelijk de laatste film van de 87-jarige veteraan en tweevoudig Gouden Palm-winnaar Ken Loach (I, Daniel Blake, Sorry We Missed You). Een oprecht sociaal drama, actueel èn deze keer expliciet hoopvol. Mijnwerkersstad Durham is in verval. Er zijn geen banen en panden zijn niks meer waard. Daardoor kan kroegbaas TJ zijn oude pub The Old Oak niet opdoeken, hoewel hij is moegestreden en geen zin ziet in doorgaan. Is hij het alter ego van een afscheidnemende Loach? Dan toont de jonge Syrische vluchteling Yara hem tegen de verdrukking in een toekomst.
------NRC “Het koele, opsmukloze sociaal-realisme dat zijn carrière domineerde, maakt plaats voor sentimentaliteit.” -- “Ja, de ‘lagere klassen’ van de samenleving worden genaaid, maar ze hebben elkaar.” ------Trouw “in ‘The Old Oak’ toont Ken Loach zich een meesterlijk chroniqueur met het hart op de juiste plek.” ------de Volkskrant “Een klassieke Loach-film over de uitwassen van het kapitalisme, maar wel een met ruimte voor hoop” ------The Guardian “A ringing statement of faith in compassion for the oppressed” ------VPRO Cinema “De kunst van vertellen en het oog voor detail zijn bij de oude meester zo groot, dat bij de kijker ieder cynisme al snel verdwijnt.”

cast
Debbie Honeywood, Dave Turner, Ebla Mari

duur
113 min.

  • zondag 25 februari 2024, om: 11:00
  • woensdag 28 februari 2024, om: 20:00
  • donderdag 29 februari 2024, om: 14:30
  • maandag 4 maart 2024, om: 20:00

One Life

Degelijk Brits historisch drama emotioneert met het waargebeurde verhaal van Nicholas Winton (Anthony Hopkins) die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog honderden (vooral Joodse) kinderen van Praag naar Engeland wist te brengen, ondanks een tegenstribbelende overheid. De meeste Europese landen hadden hun grenzen toen al helemaal gesloten. Winton redde 669 kinderen van de Nazi's, veel te weinig volgens hem. Een ontroerende variant op Schindler's List, over hoe een overbescheiden bureaucraat een oorlogsheld kan worden.
------VPRO Cinema “Ontroerend en laat treffend zien wat voor bureaucratische megaklus het was die van Winton een oorlogsheld maakte.” ------NRC “Een parallel met vandaag: toont Europa nu dezelfde onwil? Pijnlijk: terloops wordt benoemd dat Nederland in de jaren dertig de grenzen sloot voor Joodse vluchtelingen.” ------The Guardian “A quietly affecting drama” -- “Hopkins stars as Nicholas Winton … alongside Helena Bonham Carter on mighty form.”

cast
Anthony Hopkins, Johnny Flynn, Helena Bonham Carter, Lena Olin

duur
110 min.

  • zondag 25 februari 2024, om: 15:00
  • woensdag 28 februari 2024, om: 14:30
  • zondag 3 maart 2024, om: 11:00
  • woensdag 6 maart 2024, om: 20:00

Monster

De gelauwerde Hirokazu Kore-eda (Shoplifters, Broker) zet ons telkens op het verkeerde been in dit ingenieuze en gevoelige drieluik. Op een middelbare school doet een moeder beklag over het gedrag van de jonge leerkracht Hori richting haar zoon Minato, maar de ijzige directie geeft gek genoeg geen krimp. Vervolgens zien we de gebeurtenissen vanuit de verwarde leraar, die Minato verdenkt van het pesten van een klasgenootje. Tenslotte kijken we door de bril van Minato en ontdekken we de verrassende waarheid. Dit intrigerende spel van verwarring en opheldering won Beste scenario in Cannes en wordt ondersteund door de laatste score van Ryuichi Sakamoto – twee instrumenten spelen ook een rol in het plot.
------NRC “Het drama heeft dezelfde sensibiliteit als zijn eerdere parels ‘Shoplifters’ en ‘Broker’.” -- “Uiteindelijk staat het gelaagde scenario in dienst van het humanisme dat het oeuvre van Kore-eda kenmerkt.” ------Trouw “Een delicaat drama over een Japanse schooljongen met een geheim” -- “Monster laat zien hoe we opgesloten zitten in ons eigen perspectief.” ------de Volkskrant “Monster' begint als thriller, maar verandert in aangrijpende coming-of-age – en dat verloopt niet zonder slag of stoot.” ------The Guardian “Hirokazu Kore-eda’s veelkoppige draak rond moderne moraal en mores” -- “Created with a great moral intelligence and humanity.”

cast
Shidô Nakamura, Sakura Ando, Mitsuki Takahata

duur
126 min.

  • zondag 25 februari 2024, om: 20:00
VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.