FILMHUIS GOUDA

Silence of the Tides

Intens en hypnotiserend portret volgt via de getijden en seizoenen mens en natuur in het uitgestrekte, winderige Waddengebied, het Unesco-werelderfgoed en een van de grootste aaneengesloten wetlands ter wereld, dat zich uitstrekt tot ver buiten Nederland.
------ De Volkskrant â??â??â??â??“De zonnetaferelen, geschoten door cameraman Dick Harrewijn, behoren tot de mooiste, meest hallucinante die ooit in een Nederlandse film te zien waren.” – “Een filmische liefdesbrief aan de Wadden” ------NRC â??â??â??â?? “Pieter-Rim de Kroon geeft met deze film zowel poëzie als drama aan het waddengebied.” ------ Algemeen Dagblad â??â??â??â??“Elke scène uit het bijna woordloze Silence of the Tides is het waard om in te lijsten en aan de muur te hangen.” – “Doet in visueel opzicht niet onder voor BBC-series als Planet Earth.” ------Het Parool “Niet alleen het beeld is indrukwekkend, ook in geluid overrompelt Silence of the Tides.” ------ Trouw â??â??â??â??“Overdonderende documentaire over het Waddengebied” – “Het is smullen van deze terug-naar-de-basis film waarin beeld en geluid centraal staan en die je echt op een groot scherm in de bioscoop moet ondergaan.” ------De Filmkrant“Beeldschoon” – “Zonder overdreven indruk te willen maken brengt De Kroon een technisch hoogstandje, gefilmd op een gloednieuw type camera, in CinemaScope.”

duur
102 min.

  • maandag 16 mei 2022, om: 20:00

The Duke

1961. De 60-jarige Kempton Bunton uit een Engelse industriestad, steelt ‘in een opwelling’ Goya's portret van de hertog van Wellington uit de National Gallery in Londen, de enige diefstal ooit in het museum. Als ‘losgeld’ eist de tegendraadse arbeider alleen het afschaffen van de TV-belasting voor senioren. Waargebeurde feelgood-film van de maker van NOTTING HILL over een lekker excentrieke, anti-bureaucratische Robin Hood, prettig onbevreesd en precies dwaas genoeg.
------ALGEMEEN DAGBLAD â??â??â??â??â??“Een heerlijke film die alleen Engelsen kunnen maken.” ------NRC â??â??â??â??“Geestig en ontroerend schelmenverhaal” • “Haalt het allerbeste uit Broadbent en Mirren.”------DE VOLKSKRANT â??â??â??â??“Film met een goed en sociaal hart,------VPRO CINEMA â??â??â??â??“Fijne Britse kitchen sink-komedie, gebaseerd op echte gebeurtenissen, heeft twee uiterst charmante hoofdrolspelers en een hartverwarmende moraal.”------NEDERLANDS DAGBLAD â??â??â??â??“The Duke is een ongecompliceerde feelgoodfilm met een mooie boodschap: wie onverstoorbaar het goede doet, draagt bij aan een betere wereld.”

cast
Jim Broadbent, Helen Mirren, Fionn Whitehead

duur
95 min.

  • maandag 16 mei 2022, om: 14:30
  • woensdag 18 mei 2022, om: 11:00
  • zaterdag 21 mei 2022, om: 15:00
  • woensdag 25 mei 2022, om: 20:00
CINEMA GOUDA
Vanaf 12 mei in Cinema Gouda

Van Gogh’s Zonnebloemen in Cinema Gouda

Cinema Gouda vertoont al een aantal seizoenen Arts in Cinema: prachtige kunstdocumentaires over internationale top-exposities en hun passievolle kunstenaars. Vanaf 12 mei is de bijzondere documentaire Sunflowers te zien. Een unieke mogelijkheid om Van Gogh’s reeks spectaculaire schilderijen, als nooit tevoren, te zien.

De Zonnebloemen van Vincent Van Gogh behoren tot zijn beroemdste werken en behoren tot de meest iconische schilderijen ter wereld. In een bijzondere tentoonstelling heeft het Van Gogh Museum een nieuwe en onthullende blik geworpen op de vijf openbare versies van Zonnebloemen in een vaas.

cinema sunflowers lang.jpg

Ze zijn onmiddellijk herkenbaar, maar deze film gaat verder dan de oppervlakte en onderzoekt de vele vragen en mysteries waarmee deze werken zijn omringt. Waarom, bijvoorbeeld, koos Van Gogh de exotische Zonnebloemen met hun lange steel en gouden kroon? Wat probeerde Van Gogh met zijn werken te zeggen en hoe verschilt dat van versie tot versie? En welke geheimen vonden onderzoekers toen zij de werken analyseerden? Alles wordt onthuld in deze fascinerende film, die van Amsterdam naar Tokio, Philadelphia, Londen en München reisde om alle vijf de werken in ongelooflijk high-definition detail te filmen.

Eigen unieke verhaal

Elk schilderij is anders en heeft zijn eigen unieke verhaal, over een van de beroemdste en turbulentste periodes in de kunstgeschiedenis. Alle vijf de schilderijen worden nu ook geacht in zo’n delicate staat te verkeren dat er nooit meer een tentoonstelling zal zijn met alle vijf naast elkaar. Deze documentaire biedt de unieke kans om dat nog eenmaal te zien in een virtuele tentoonstelling.

Fenomenale beeldkwaliteit

De kunstdocumentaires van Arts in Cinema worden vertoond in een fenomenale beeldkwaliteit en bieden een filmische reis langs ’s werelds meest geliefde kunst en hun makers. En kom je naar een film van Arts in Cinema, krijg je een kop koffie of thee met cake bij ontvangst.

Dit seizoen kun je naast Sunflowers ook nog genieten van Raphael Revealed (vanaf 14 juli), Danish Collector: DeLacroix To Gauguin (vanaf 15 september) en Pissarro: Father Of Impressionism (vanaf 13 oktober).

Tickets zijn te krijgen aan de kassa op de Burgemeester Jamessingel of via www.cinemagouda.nl

VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.