FILMHUIS GOUDA

Homecoming (1945)

Een klein dorpje in een oostelijke provincie van Hongarije, 12 augustus 1945. De oorlog is voorbij, de Duitse bezetters zijn vertrokken en hebben plaatsgemaakt voor nieuwe bezetters, de Russen. Niet alle bewoners hebben de oorlog overleefd; er zijn geen Joden. Maar het dorp pakt de draad van het leven weer op: vandaag is er zelfs een trouwerij.
Alles komt op zijn kop te staan als er deze dag om 11:00 een trein arriveert op het station van het dorp en twee orthodoxe Joden uitstappen. Ze laden twee houten kratten uit en huren een paardenkar om deze te vervoeren. Hun komst heeft een groot effect op de bevolking. Wie zijn zij? Misschien familie van weggevoerde bewoners? Wat zit er in de kratten? Komen ze spullen terugeisen? Willen ze genoegdoening? De bevolking reageert met angst, schuldbesef, achterdocht, en er komen allerlei spanningen die onder de mat waren geveegd naar boven, want alle bewoners weten maar al te goed wat er zich in het dorp tijdens de oorlog heeft afgespeeld… “Sommige geheimen kunnen niet verborgen blijven” is één van de thema’s van deze film; de spanning bouwt zich steeds verder op en komt uiteindelijk tot een (onverwachte) climax. Het Hongaarse HOMECOMING (1945) is gebaseerd op een kort verhaal van 14 pagina’s van Gábor T. Szántó, waarin een relatief nieuw aspect aan de verhalen van de oorlog wordt toegevoegd: de terugkeer van de overlevers. In prachtige, stemmige, mooi bij het jaar 1945 horende zwart-wit beelden schetst regisseur Ferenc Török een wereld van naderend onheil. De film beschrijft slechts 4 uur van één dag in het dorp, maar wel 4 uur die de bewoners van het dorp voor altijd zullen veranderen. De film won al meerdere prijzen op verschillende filmfestivals, en kreeg mooie recensies. Een film die u bij zal blijven!

cast
 Péter Rudolf, Bence Tasnádi, Tamás Szabó Kimmel 

duur
94 min.

  • maandag 25 juni 2018, om: 20:30
KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 30 juni

Jan Baas: olieverfschilderijen en aquarellen

t/m 30 juni JAN BAAS: OLIEVERFSCHILDERIJEN EN AQUARELLEN
Jan Baas noemde zijn abstracte kunstwerken eens ‘landschappen van de ziel’. Hij bedoelde daarmee dat hij zich intuïtief laat beïnvloeden door zijn omgeving. Zijn streven is om het waarneembare terug te brengen tot de essentie. Hij schildert kleuren laag over laag, waardoor ze intenser worden en er meer diepte ontstaat in het platte vlak. Zo ontstaan composities van gekleurde vlakken die in feite geabstraheerde voorstellingen van landschappen of een stedelijke omgeving zijn. Je kunt je er een donkere akker in voorstellen, opdoemende rotsen in de verte, een eenzaam huis op een berg of een ondergaande zon. Door middel van licht, kleur en structuur geeft hij een subtiele indruk van het (stads)landschap.

De afgelopen jaren heeft Jan Baas zich vooral toegelegd op het schilderen van aquarellen. Een aantal is ontstaan naar aanleiding van reizen naar Midden-Afrika, Spanje en Noorwegen. Jan Baas (1960) volgde zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij is o.a. lid van de Hollandse Aquarellistenkring en van het Amsterdamse Grafisch Collectief ‘Thoets’. Daar werkt hij in zijn schildersatelier en maakt er zijn grafiek. Op zaterdag 12 mei om 14.00 uur wordt de tentoonstelling in bijzijn van de kunstenaar feestelijk geopend. Belangstellenden zijn van harte welkom!

Tijdens de expositie zal de kunstenaar aanwezig zijn voor een ontmoeting met geïnteresseerden. Houdt u daarom onze digitale nieuwsbrief of de Facebookpagina in de gaten!

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Exposities en activiteiten in Museum Gouda

EXPOSITIES EN ACTIVITEITEN KOMENDE WEKEN

t/m 17 juni PIETER POURBUS, MEESTER-SCHILDER UIT GOUDA


Bijna 500 jaar nadat Pieter Pourbus in Gouda werd geboren, organiseert Museum Gouda een tentoonstelling over de schilder die in zijn tijd tot de absolute top behoorde. In Nederland werd niet eerder een tentoonstelling aan deze kunstenaar gewijd. Pieter Pourbus werd beroemd in Brugge. Op een keerpunt in de geschiedenis maakte hij portretten van de elite en altaarstukken voor de katholieke kerken. De fraai vormgegeven tentoonstelling brengt de mooiste schilderijen van de renaissancemeester samen en geeft een uniek beeld van de schilder en zijn tijd. Bij deze tentoonstelling, die plaatsvindt in de Gasthuiskapel (entree Oosthaven 9), wordt een aantal lezingen gegeven, door onder andere Paul Huvenne, Paul Abels en Wieteke van Zeil. Kijk voor het volledige programma op www.museumgouda.nl.

t/m 1 juli HENK HELMANTEL - GELOOF, HARMONIE EN STILTE


Henk Helmantel (1945) is al vijftig jaar een van de populairste kunstschilders van Nederland. De Groningse kunstenaar is een echte fijnschilder. Hij schildert veel stillevens, realistisch, nauwkeurig en met invallend daglicht. Helmantel heeft ook een voorkeur voor interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters. Zijn christelijke levensovertuiging speelt hierbij een grote rol. Helmantel schildert in de traditie van Vermeer, maar ook van Mondriaan. Door de zorgvuldige rangschikking van voorwerpen krijgen zijn schilderijen iets abstract. Henk Helmantel viert zijn 50-jarig kunstenaarschap o.a. in Museum Gouda met de grote overzichtstentoonstelling Geloof, Harmonie en Stilte. De tentoonstelling vindt plaats in de toonzalen (entree Achter de Kerk 14).

nieuw OPEN DEPOTS
Bezoekers van Museum Gouda kunnen nu in het nieuwe Open Depot duizenden voorwerpen zien, die tot voor kort verborgen lagen in afgesloten ruimtes. Museum Gouda beheert 40.000 voorwerpen: schilderijen, aardewerk, kleipijpen, zilverwerk, spiegels, kunstnijverheid, klokken, tafels en kisten. Een groot gedeelte daarvan was nooit te zien. Slechts 15% van de collectie was voor het publiek toegankelijk. Met de bouw van twee open depots (‘Plateel’ en ‘Schatkamer’) maakt Museum Gouda 40% van de collectie toegankelijk voor het publiek.

doorlopend
Stadsmaquette Gouda 1562 / Groeikaart Gouda
Jukebox
Apotheek, chirurgijnskamer, dolcel uit de tijd van Het Catharina Gasthuis, waarin het museum is gehuisvest.

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur | Entree volwassenen: € 9, kinderen 5 t/m 17: € 3 | Museumkaart gratis.

Zie voor nadere info www.museumgouda.nl.

GOUDA

Agenda Gouda

iedere do.  GOUDA KAASMARKT (t/m do. 30/8, niet 27/4 en 10/5)
10-13u00   Een traditionele verhandeling van kaas van en door boeren uit de omgeving. Bij de vermaarde Gouda Kaasmarkt, al vele jaren een traditie, komen de boeren in klederdracht naar de markt om daar op eeuwenoude wijze hun kaas te laten wegen en met handjeklap te verkopen. Het wegen van de kaas vindt plaats in de Kaaswaag waar toeristen ook zichzelf kunnen laten wegen op de authen­tieke kaasbascule compleet met certificaat. Toeristen kunnen ook zelf kaas boren en keuren waarna dit wordt vastgelegd op een origineel certificaat, ondertekend door de keurmeester. Tijdens de Gouda Kaasmarkt wordt het ambachtelijk kaasmaken gedemonstreerd alsook het ambachtelijk klompenmaken, pijpenmaken en het maken van draaiorgel boe­ken. Kaasmeisjes delen blokjes kaas uit en men kan boeren­karnemelk en -kaas proeven. Ook is er de mogelijkheid om een rit per Jan Ple­zier (paard en wagen) te maken, die start bij de Agnietenkapel achter de Kaaswaag.

Een paar aanpassingen
Dit jaar zijn er een paar aanpassingen. Zo komt er op de kaasmarkt een groot bord te staan waarop de prijzen worden genoteerd die de boeren en handelaren met handjeklap tot stand brengen. Tijdens een groot aantal kaasmarkten is er ook een muzikaal intermezzo met live muziek van circa twintig minuten.
Daarnaast is het de bedoeling om een aantal kaasmarkten officieel te laten openen door Goudse bedrijven, die op deze manier een aantal van hun zakenrelaties de kaasmarkt kunnen laten zien.
Natuurlijk is er ook weer een kaasmarkt die in het teken staat van kinderen: de Kinderkaasmarkt op 14 juni. Nieuw is de Graskaasmarkt op 1 juni met een paar koeien op de Markt. Net als andere jaren kunnen bij iedere kaasmarkt bezoekers raden hoeveel kilo kaas in een speciale brik ligt. De winnaar krijgt na afloop rond 12u30 een leuke Goudse prijs.
De ondernemers van de binnenstad haken dit jaar extra aan op de kaasmarkten. Zo dragen de horecazaken aan de Markt financieel bij en willen met extra acties de bezoekers nog meer aan zich binden. De winkelstraten doen mee door op de laatste kaasmarkt van het seizoen – donderdag 31 augustus – een kaasfeest te organiseren. Het is daarbij de bedoeling dat iedere winkelstraat een kaas uit de regio adopteert en gaat promoten.  Wie nog meer wil weten over Gouda kaas, kan de Goudse Waag | Kaas- en Ambachtenmuseum binnenstappen. Info: www.vvvgouda.nl.

iedere do.        GOUDSE AMBACHTENMARKT, Agnietenkapel, 28 juni t/m 30 aug.
8-14u00          Iedere donderdag is er bij de Agnietenkapel in Gouda een Goudse ambachtenmarkt. Met demonstraties van de vijf Goudse oude ambachten.

wo. 13 juni      NATIONALE STRAATSPEELDAG/BUITENSPEELDAG
middag           In diverse straten en wijken van Middelburg.

do. 14 juni      GOUDA KINDERKAASMARKT
10-13u00        Naast de GOUDA KAASMARKT is er een wat kleinere kinderkaasmarkt voor alle (klein)kinderen, toeristen en Gouwenaars. Kom genieten van het kaasspektakel in de mooie binnenstad van Gouda. Zie www.goudakaasstad.nl.

zo. 17 juni       VADERDAG

za. 23 juni ROZE ZATERDAG: GOUDA KLEURT ROZE!
10-00u00        Roze Zaterdag komt naar Gouda! Op 23 juni 2018 viert Gouda haar diversiteit met onder meer een Geloofsviering in de Sint-Janskerk, een informatiemarkt, Pride Walk en muziek en acts door de hele stad. Om 20.00 uur start een groot diversiteitsconcert op de Markt, met Edsilia Rombley, Ruth Jacott, La Voix en The Originals. De avond wordt afgesloten door DJ Jean.

PROGRAMMA
10-17u00        Informatiemarkt
11-12u00        Geloofsviering
12u30-14u00  Pride Walk
10-20u00        Podiumprogramma op de Markt
20-00u00        Diversiteitsconcert op de Markt

Kijk op rozejaargouda.nl voor het volledige programma. 

POP-UP CAMPING
Het weekend van 23 juni wordt het terrein van GOUDasfalt omgetoverd tot een pop-up camping voor mensen die Roze Zaterdag willen bijwonen. Het voormalige fabrieksterrein aan de Hollandse IJssel wordt dan gezellig en geschikt gemaakt en biedt voor een aantal dagen en nachten plaats aan ca. 50 tentjes en 30 campers of caravans. De binnenstad van Gouda is vanaf GOUDasfalt makkelijk bereikbaar met het pontje GEIN, met de fiets of lopend. 

Kijk voor alle informatie op www.goudasfalt.nl/rozecamping

za. 30 juni       STROOPWAFELDAG, in binnenstad Gouda.
10-16u00        Deze ambachtelijke siroopwafeldag vind dit jaar plaats Achter de Waag, direct achter het kaas- en ambachtenmuseum de Waag. De kindersiroopwafel dag wordt door de kinderburgemeester van Gouda om 10u00 geopend. In de stad zijn overal siroopwafelacties en worden er siroopwafels uitgedeeld. Org. Het Siroopwafelwinkeltje van Markus, Kamphuizerwafel van de Vlaam, van Vliet’s echte Goudse siroopwafels en Punselie stroopkoekjes. Zij geven op deze dag Achter de Waag ook een presentaties.

zo. 1 juli  KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00.

zo. 1 juli KOOPZONDAG  in WC Bloemendaal, van 11-17u00.

zo. 1 juli KOOPZONDAG  in WC Goverwelle, van 11-17u00.

Let op! KOOPZONDAGEN
Winkels mogen op koopzondagen open zijn van 9-18u00. Aangaande koopzondagen in deze lijst: het staat de Goudse winkeliers vrij al dan niet gebruik te maken van de aangeboden mogelijkheid tot winkelopenstelling. Dit kan tot gevolg hebben dat op de door de gemeente Gouda aangewezen dagen (individuele) winkels niet geopend zijn. Wilt u zeker weten dat een winkel open is, vraag dit dan altijd bij de winkel zelf na.

WINKELCENTRUM BLOEMENDAAL
AANGENAAM OVERDEKT WINKELEN EN BOODSCHAPPEN DOEN

Met maar liefst 65 winkels van supermarkt tot dierenwinkel en van kledingwinkel tot kapper vindt je hier alles onder 1 dak! Winkelcentrum Bloemendaal is goed bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto. Je parkeert de auto altijd gratis. Vrijdagavond is de vaste koopavond: de meeste winkels zijn tot 20u00 geopend, sommigen, zoals de supermarkten zijn dan tot 21u00 geopend. Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels in de gelegenheid om open te zijn. Houdt hierbij rekening dat niet alle winkels hier aan mee doen en dus niet alle winkels open zullen zijn. De supermarkten zijn iedere zondag geopend van 10 tot 18u00. Zie ook www.winkelcentrumbloemendaal.nl.

 

DOORLOPEND:

iedere di. WARENMARKT GOUDA-BLOEMENDAAL
Lekkenburg, 8u30-13u00.

iedere wo. WARENMARKT GOUDA-GOVERWELLE
8u30-13u00 Locatie Middenmolenplein.

iedere do. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-16u00.

iedere do. KOOPAVOND
in de binnenstad, tot 21u00.

iedere za. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-17u00. 

Iedere za. STADSLICHT OP DE MARKT
van 20-20u30. Erasmus Spreukenspeurtocht!
Loop de Erasmus Spreukenspeurtocht! Die is voor kinderen én volwassenen, en u kunt er een mooie prijs mee winnen. Er liggen deelnameformulieren klaar bij de VVV, maar u kunt ze ook downloaden. Lever uw antwoorden uiterlijk 28 oktober in bij de VVV (in de Waag op de Markt).

Erasmus Audiotrail 
Pst … Hoor ik daar stemmen? Loop de Erasmus Audiotrail en luister naar Erasmus zélf. De tocht begint bij het informatiebord bij het oude stadhuis. Scan met uw gsm de QR-code op de tien borden, die op verschillende plekken in de stad hangen. U kunt het routekaartje ophalen bij de VVV, of downloaden van www.kindvangouda.nl. Daar kunt u eventueel ook vooraf de audiofragmenten downloaden.

Kinderspeurtocht
De VVV (in de Waag op de Markt) heeft een spannende kinderspeurtocht klaarliggen (€ 1,50). Gouda kan ook spelenderwijs worden ontdekt met Inspecteur Delictus en de museumbende, een spannende Citygame die de VVV aanbiedt (€ 16,95).

Punselie
De bekende Punselie-koekjesfabriek verzorgt op afspraak een rondleiding.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.