FILMHUIS GOUDA

Grâce à Dieu

François Ozon, enfant-terrible van de Franse cinema, maakte een verrassend ingetogen film over seksueel misbruik en macht binnen de katholieke kerk, gebaseerd op ware feiten.
Zakenman Alexandre (Melvil Poupaud) – gelovig en netjes getrouwd – is in zijn jeugd jarenlang misbruikt door een priester. Op een dag komt hem tot zijn verbijstering ter ore dat deze Bernard Preynat in Lyon nog steeds bijbelles geeft aan minderjarigen. Wanneer hij kardinaal Philippe Barbarin hiermee confronteert, stelt deze zich welwillend op, maar verklaart ook droogjes dat de zaak grâce à dieu (godzijdank) verjaard is. Alexandre vindt in François (Denis Ménochet) een eerste medestander. Samen richten ze de belangenorganisatie La parole libérée (Het bevrijde woord) op en zoeken daarmee de publiciteit. Zo komen ze in aanraking met Emmanuel (Swann Arlaud). Dat de misdaad tegen hem nog niet verjaard is biedt de mogelijkheid – uiteindelijk samen met zeventig anderen – priester Preynat aan te klagen. In deze integere film komt ook de teleurstelling van de slachtoffers in hun ouders sterk naar voren. De ontwikkelingen volgend, verschoof tijdens het filmen de aandacht stapsgewijs van Alexandre via François naar Emmanuel. Om te onderstrepen dat dit in werkelijkheid gebeurde, liet Ozon de namen van de daders ongewijzigd. Nog voor de première in Berlijn, waar hij een Zilveren Beer won, probeerde de priester tevergeefs te voorkomen dat de film werd uitgebracht. Na de gerechtelijke uitspraak – de kardinaal gold inmiddels als medeplichtig – paste Ozon meteen de aftiteling aan – ‘zo heet van de naald kan cinema zijn’, zoals de Volkskrant opmerkte.

cast
Melvil Poupaud, Denis Ménochet, Swann Arlaud

duur
137 min.

  • maandag 20 mei 2019, om: 20:30
  • zondag 26 mei 2019, om: 20:00
  • zondag 2 juni 2019, om: 16:00
  • dinsdag 11 juni 2019, om: 14:00
Gouwekerk
te zien tot en met 30 juni

Unieke expositie – ‘Bible Art: Van Dalí tot Chagall’

Kom naar de Gouwekerk voor deze bijzondere en eenmalige expositie van ruim 250 litho’s, gravures en tekeningen van o.a. Salvador Dalí en Marc Chagall. De werken zijn zorgvuldig samengesteld uit de gevarieerde privécollectie van de Duitse arts Heinz Ess, een verwoed kunstliefhebber uit Daleiden.

Naast de werken van Dalí en Chagall bevat de expositie creaties van de Franse kunstenaars Gustave Doré en Gottfried Engelmann én de Duitse schilder en graficus Otto Dix. ‘De expositie is zelden internationaal tentoongesteld en komt slechts eenmalig naar Nederland,’ aldus eventcoördinator Paul Koster.

Bijbels thema
De tentoongestelde stukken hebben alle een bijbels thema. Van Dalí worden 40 tekeningen uit Biblia Sacra geëxposeerd. Van de hand van Chagall zijn 41 originele lithografieën uit de serie La Bible Verve I en Verve II te bewonderen.

Jan van Lokhorst
Ook werken uit het project Esther van de Goudse kunstschilder Jan van Lokhorst worden tentoongesteld. Van Lokhorst maakte de afgelopen jaren acht schilderijen en ruim 100 tekeningen over dit bijzondere bijbelverhaal.

Openingstijden
De expositie Bible Art: Van Dalí tot Chagall loopt tot en met zondag 30 juni. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 uur t/m 18:00 uur. Op zondag is de expositie geopend van 12:00 tot 18:00 uur. Op maandagen is de expositie gesloten, met uitzondering van Tweede Pinksterdag.

Entreeprijs
De entreeprijs voor volwassenen bedraagt € 10,-. Kinderen van 12 t/m 17 jaar betalen € 5,-. Tot 12 jaar is de toegang gratis. Tickets zijn te koop op Gouwekerk.com of aan de deur.

Website: https://gouwekerk.com/

Facebook: https://www.facebook.com/Gouwekerk/

Instagram: @Gouwekerk

 

DE HOLLANDSCHE MAAGD
t/m za. 2 juni

BEESTENBOEL EN ZOMERS GENIETEN

Beestenboel, Kunst met dieren in de hoofdrol: ezel-schilderijen van Jasper Hulshoff Pol, bronzen beelden van Petra de Jong, Caroline Horchner, Joep Verheijden en Lieuwke Loth. Schilderijen van Anita Gaasbeek, Koos ten Kate en Dieuwertje Verhagen, borden van Pim Leefsma, glaskunst van Monika Rubanuik en keramiek van Dieuwertje Verhagen.

Na de BEESTENBOEL wordt het ZOMERS GENIETEN bij De Hollandsche Maagd!  Vanaf 23 mei komen daar onder meer de zomerse zeegezichten van Pauline Bakker, koeien van Anita Gaasbeek en schilderijen van Pim Leefsma bij. Voor de GOUDSE KERAMIEKDAGEN: borden van Pim Leefsma en porselein van Petrus Griepink en Judith Bloedjes.

OPENINGSTIJDEN do. en vr. 13-17u00, za. 11-17u00, KERAMIEKDAGEN 30 en 31 mei 11-17u00. Zie ook: www.dehollandschemaagd.nl.

Meer info op: www.dehollandschemaagd.nl.

GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 06-15386063.

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 25 mei

BARBARA STOK: ILLUSTRATIES

Als vervolg op onze reeks eerdere illustratietentoonstellingen, volgt nu een expositie van stripmaker Barbara Stok (1970). Al op jonge leeftijd schreef ze verhaaltjes en tekende ze veel. In feite deed ze toen al wat ze nog steeds heel leuk vindt: het maken van strips. Met humor tekent, schrijft en mijmert ze over alledaagse dingen en existentiële zaken in het leven. Alledaags is bij Stok ook dat ze drumt in een band. Haar eerste boek 'Barbaraal tot op het bot' kwam uit in 1998. De grote (internationale) doorbraak kwam in 2012 met het stripboek 'Vincent' dat over de laatste jaren uit het leven van Vincent van Gogh vertelt. Ze maakte strips voor o.a. NRC Handelsblad en de Leeuwarder Courant en werkt in opdracht voor allerlei organisaties. Op dit moment is ze bezig met een nieuw boek over een Griekse filosoof uit de oudheid, dat naar verwachting in 2019 wordt gepresenteerd! In de tentoonstelling kunt u een groot aantal gesigneerde prenten uit verschillende boeken van Barbara Stok zien.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.