FILMHUIS GOUDA

Joker

Joaquin Phoenix schittert in deze grimmige karakterstudie van een beschadigde man die vecht voor zijn geestelijk overleven in een wereld, waarin voor mensen met een rafelrandje geen plek is.
‘Is it just me or is it getting crazier out there?’, vraagt Arthur Fleck (Phoenix) aan zijn psychiater. Zij verzucht dat het inderdaad harde tijden zijn. Arthur leeft in Gotham City, een stad vol corruptie en criminaliteit, bezuinigingen en ongelijkheid – ook in zijn privéleven is het wanhoop alom. Het is de fictieve stad uit de stripboeken over Batman, de superheld in een grauwe jaren tachtig. Maar zonder veel moeite zie je in Gotham het New York van Martin Scorsese’s TAXI DRIVER (1976) en de almaar gekker wordende tijden van vandaag. Arthur probeert de grip op zijn geestelijke gezondheid te behouden. De wereld helpt hem daar niet bij. Wie niet helemaal in het plaatje past, dient zich toch normaal te gedragen, wat voor Arthur simpelweg onmogelijk is. Zonder genade wacht Arthur de ene na de andere mislukking en vernedering, en gaat hij ten onder. Van de weeromstuit vindt hij zich echter opnieuw uit als excentrieke, weliswaar gewelddadige bad guy. Door te kiezen voor het format van een beroemde super hero-film, bereikt regisseur Todd Phillips een enorm publiek om een schrijnend verhaal te vertellen over het passieve geweld waaronder velen in onze samenleving lijden. Het maakt JOKER een even ambitieuze als controversiële film, die in die zin eigenlijk niks met BATMAN te maken heeft. JOKER won in Venetië de Gouden Leeuw en de verwachting is dat Joaquin Phoenix met zijn briljante vertolking van Arthur deze keer eens niet net naast een Oscar grijpt.

cast
Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz

duur
124 min.

  • zaterdag 25 januari 2020, om: 21:15
  • woensdag 29 januari 2020, om: 20:00
  • vrijdag 7 februari 2020, om: 21:15
  • donderdag 13 februari 2020, om: 20:00
DE HOLLANDSCHE MAAGD
t/m zondag 24 december

KUNSTCADEAU-EXPOSITIE BIJ DE HOLLANDSCHE MAAGD

Feestelijke expositie met kunst en kunstcadeaus voor december: schilderijen, mozaïeken, beelden, glaskunst en sieraden. Nieuw zijn mozaïeken van Marlinda Weijers en Blind windows van Truus Groen. Ook zijn er landschappen van Rob van Hoek, Sjaak Kaashoek en Ellen van Toor, portretjes van Koos ten Kate, schaatsertjes van Dieuwertje Verhagen, kunstboeken van Wouter Stips, sieraden van Kees Hendriks en glasobjecten. 

Open t/m 24 december op donderdag en vrijdag 13-17u00, zaterdag 11-17u00, zondag 22 december 13-17u00 en 23 en 24 december 13-16u00. Zie www.dehollandschemaagd.nl

Meer info op: www.dehollandschemaagd.nl

GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 06-15386063.

KUNSTUITLEEN GOUDA
8 januari tot en met 29 februari

UIT HOUT GESNEDEN: houtsnedes van verschillende kunstenaars

De gemeenschappelijke deler van de tentoongestelde kunstwerken is dat ze allemaal uit een houten plaat zijn gesneden, maar verder verschillen ze in stijl, onderwerp en kleur.

De houtsnede is de oudst bekende prenttechniek en werd in de negende eeuw in China uitgevonden, maar het duurde nog tot in de vijftiende eeuw voordat ze in Europa werd toegepast. Het is een zogenaamde 'hoogdruktechniek': daarbij wordt het hout rondom de afbeelding weggestoken en blijven de hoge delen over. Nadat deze zijn ingeïnkt, wordt een vel papier op het hout gelegd en door de drukpers gehaald. De afdruk is de houtsnede. Omdat hout redelijk stug is, zijn de lijnen vaak grof en recht. De nerf van het hout wordt overigens ook mee afgedrukt en is daarom vaak zichtbaar in de prent.

De tentoonstelling toont uiteenlopende houtsnedes van Pierre Alechinsky, Henriëtte Boerendans, Aimé Crince le Roy, Conny Denis, Arjenne Fakkel, Bea Farenhorst, Olivier Julia, Marianne de Moor, Vincent van Ojen, Tom Thijsse, Herrero Xavier en Hans Wap.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Kinderen voortaan gratis naar Museum Gouda

2019 was een succesvol jaar voor Museum Gouda, want ook het afgelopen jaar ontving het stadsmuseum meer bezoekers dan de ten doel gestelde 40.000. Maar liefst 49.000 mensen kwamen naar het museum of bezochten het Nelson Mandela Centrum (voor De woonkamers van Gouda Oost). Absolute publiekslieveling was de tentoonstelling Lage Landen, een samenwerking met het Rijksmuseum en vier andere stadsmusea.

Ook steeds meer kinderen weten de weg naar het Goudse museum te vinden. Om de jeugd nog meer in contact te brengen met de eigen geschiedenis gaat het museum dit jaar een stap verder: kinderen t/m 17 jaar mogen gratis naar binnen. Marc de Beyer, directeur Museum Gouda: “Hiermee zeggen we: het museum is van en voor iedereen, maar vooral voor jullie!”

Jonge bezoekers
Ook het doel qua aantal jonge bezoekers werd wederom behaald (3.100). Dat was mede te danken aan het Huis van Sinterklaas. De Beyer: “We zijn blij dat de goedheiligman wederom bij ons kwam logeren en we zien al uit naar zijn komst dit jaar”. Ook de reguliere schoolprogramma’s waren populair. “We vertalen de geschiedenis naar het leven van de kinderen in het hier & nu en laten zien dat een museum bezoeken leuk en verrassend is en niet alleen voor deftige dames en heren”.

Interactieve stadsmaquette
Trots van Museum Gouda is de stadsmaquette. Marc de Beyer: “De verwachting is dat we in maart een interactieve presentatie bij deze maquette openen. Je kunt dan echt het Gouda van 1562 beleven, struinen door onze laatmiddeleeuwse stad en meer leren over de geschiedenis van Gouda.”

Van visueel vuurwerk tot kaarslicht
Ook 2020 belooft een mooi jaar te worden. Vanaf 22 januari is Cold Case Gouda te zien. Deze interactieve familietentoonstelling laat de bezoeker kennismaken met nieuwe technieken in archeologisch en forensisch onderzoek, waaronder dat rond de Sint-Janskerk in 2017.

Tot 11 mei is het visuele vuurwerk van Stilleven te zien: wat betekent het stilleven voor kunstenaars als Jan Sluijters, James Ensor, Pyke Koch, Charley Toorop en Erwin Olaf?

Daarna duikt Museum Gouda in het hoofd van de verzamelaar: waar komt zijn of haar passie vandaan? De Beyer: “We zijn er bijzonder trots op dat we een Gouwenaar thuisbrengen; de achttiende-eeuwse geneesheer Jan Bleuland  (naamgever van het ziekenhuis). Zijn wetenschappelijke verzameling – met allerlei preparaten op sterk water – komt speciaal voor deze tentoonstelling naar Gouda.”

Museum Gouda eindigt het tentoonstellingsjaar met Kaarslicht, over het gebruik van kaarslicht in de kunst. “Dit wordt een spectaculaire kunst- en belevingstentoonstelling vol zeventiende- en negentiende-eeuwse schilderijen waarin kaarslicht centraal staat. We geven hiermee een inhoudelijke draai aan Gouda kaarsenstad.”

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.