FILMHUIS GOUDA

Downton Abbey

Nieuw kostuumdrama over het wel en wee – boven en beneden – in het spectaculaire landhuis van de adellijke Crawley-familie. Allerhoogst bezoek zet hun geordende leventje en dat van de bediening volledig op zijn kop.
In 2001 won scenarioschrijver Julian Fellowes een Oscar voor Robert Altman’s knappe ensemblefilm GOSFORD PARK. Hij vertaalde die kunstig geconstrueerde aristocratische setting later naar het luchtigere DOWNTON ABBEY. Vijf jaar lang schreef de serie tv-historie en won alle denkbare televisieprijzen. ‘Abbey’ rijst nu opnieuw uit zijn as in deze op zichzelf staande, gelijknamige film, die speelt in het interbellum. In Abbey schittert nog steeds alles. De tafels zijn verrukkelijk gedekt. Dezelfde lords and ladies kwebbelen bij hun thee en cognacje in de salon over hun rijkeluisproblemen. De Britse klassenmaatschappij staat er nog in steen gebeiteld. Een sociale kloof gaapt tussen wie leidt en wie dient. En die typisch Britse, altijd onuitgesproken spanning tussen hen vormt opnieuw de solide basis voor twee uur heerlijk, ontspannen vermaak. Alles gaat zijn gangetje wanneer op een dag the majesties King George V (Simon Jones) and Queen Mary (Geraldine James) een bezoek aankondigen, inclusief overnachting en banket. Iedereen is meteen in rep en roer, niet in het minst het personeel. Het is hun eer te na om niet alles tot in de puntjes verzorgd te laten verlopen. Flinke verontwaardiging ‘beneden’ dus wanneer leden van de koninklijke huishouding arriveren om ‘hun’ boeltje te komen bestieren. Ondertussen reageert ‘boven’ de onverstoorbare Countess of Grantham (Maggie Smith) als door een wesp gestoken wanneer hofdame Lady Bagshaw (Imelda Staunton) haar opwachting maakt. Daarmee had ze nog een appeltje te schillen. Het is slechts een klein deel van de vele verwikkelingen, romances en grappige momenten waarop DOWNTON ABBEY trakteert.

cast
Maggie Smith, Matthew Goode, Hugh Bonneville

duur
122 min.

Russia: building amidst solitude

Architect Han van Loghem reisde in de jaren twintig af naar het verre Siberië om mee te helpen aan compleet nieuwe steden.
De Sovjet-Unie had behoefte aan specialisten om mijn- en metaalwerkers in de Oeral en Siberië te kunnen huisvesten. Van Loghem was ook op zoek naar persoonlijke en professionele vervulling, die hij meende in eigen land niet te kunnen vinden.

duur
56 min.

Grandma and Le Corbusier

Een appartement in Marseille in de iconische Unité d’habitation van Le Corbusier brandde volledig uit. Vanwege de monumentale status wordt het tot in de details gereconstrueerd.
Filmmaakster Marjolaine Normier volgt deze verbouwing en het leven van haar grootmoeder die er al zestig jaar woont. Vol humor vertelt oma over het glorieuze verleden van de mythische Cité radieuse en zijn bewoners.

duur
58 min.

DE HOLLANDSCHE MAAGD
t/m zondag 24 november

WOUTER STIPS

Wouter Stips komt dit jaar weer naar de Hollandsche Maagd met zijn vrolijke, ontroerende, soms melancholiek stemmende schilderijen, glas sculpturen en boeken. Zijn werk heeft het onbevangene van CoBrA en het kinderlijke genoegen dat deze schilders schepten in het maken van kunst. Na zijn overzichtstentoonstelling dit jaar in Slot Zeist kunt u nu bij de Hollandsche Maagd genieten van zijn kleurrijke kunstwerken en boeken. Zijn kunstboeken met gedichten zijn geliefde (december)cadeaus.

Openingstijden do. en vr. 13-17u00 en za. 11-17u00. Extra open zo. 24 november 14-17u00. Of op afspraak tel. 0615386063.

Meer info op: www.dehollandschemaagd.nl

GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 06-15386063.

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 28 december

KINDT EN VAN DEN BOS

Jaren geleden verhuisde het kunstenaarsechtpaar Manja Kindt en Jan Pieter van den Bos vanuit Gouda naar het Groningse platteland, naar Bierum. Daar huizen ze in een oud schoolgebouw, omgedoopt tot museum 'De Bierumer School' waar zij en andere kunstenaars kunst maken en exposeren.

In de kunstuitleen toont Kindt onder meer haar serie 'The Convent'. Deze kunstwerken verwijzen naar de bewoonsters van een klooster, een besloten vrouwengemeenschap. Voor elke vrouw maakte Kindt als het ware een persoonlijk kledingstuk, een hemd dat het karakter van de draagster weerspiegelt.

Van den Bos exposeert schilderijen uit zijn serie 'La passion de Styx'. Gefascineerd als hij is door de Griekse Klassieke Oudheid, reflecteert hij met deze kunstwerken op de mythes rond de Styx, de rivier van de onderwereld en scheidslijn tussen het leven en de dood. De bewerkte schilderijen lijken delen van robuuste muren vol sporen van een verdwenen beschaving. Maar voor de romanticus die hij ook is, kunnen deze overblijfselen worden geïnterpreteerd als berichten waaruit nieuwe inzichten kunnen ontstaan.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.