GOUDA

Agenda Gouda

 

zo. 5 dec. KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00.
zo. 5 dec. KOOPZONDAG  in WC Bloemendaal, van 11-17u00.
zo. 5 dec. KOOPZONDAG  in WC Goverwelle, van 11-17u00.

Let op!            KOOPZONDAGEN
Winkels mogen op koopzondagen open zijn van 9-18u00. Aangaande koopzondagen in deze lijst: het staat de Goudse winkeliers vrij al dan niet gebruik te maken van de aangeboden mogelijkheid tot winkelopenstelling. Dit kan tot gevolg hebben dat op de door de gemeente Gouda aangewezen dagen (individuele) winkels niet geopend zijn. Wilt u zeker weten dat een winkel open is, vraag dit dan altijd bij de winkel zelf na.

Bijzondere dagen in december 2021

   
 December 2021  
 01 december  Wereld Gehandicaptendag
 07 december  Landelijke Vrijwilligersdag
 25 december  Eerste Kerstdag
 26 december  Tweede Kerstdag
 31 december  Oudejaarsdag

 

WINKELCENTRUM BLOEMENDAAL
1-ste + 3-de zo.week  OPEN HUIS ONDERNEMERS OP GOUDASFALT
12-17u00  Elke 1e en elke 3e zondag van de maand openen de ondernemers op GOUDasfalt hun deuren om u te laten zien wat ze in huis hebben, dus maak de oversteek met pontje GEIN en laat je verrassen. Bekijk boomstamtafels en -producten van lokaal hout bij Depot24, snuffel tussen de vintage meubels en typemachines in de blauwe loods van wievanZoetHout, kom proeven van vers gebakken desembrood bij Christina van de bakkerij, proef een biertje bij de Goudsche Leeuw, geniet van de mooie houtkunstwerken van Jan Mostert, maak je hoofd leeg met Action Painting, neem een kijkje bij de scouting, speel een deuntje bij het Ukulele paradijs, sluit de dag af bij paviljoen Rederij de Vrijheid. Een Beleef GOUDasfalt-dag is ook prima te combineren met een wandeling en ontdekkingstocht door het Veenweidepark, het gebied direct achter de Gouderaksedijk 32.

iedere do. FIETSTOUR GREEN COW BIKE TOURS
13-16u00 Stap met Green Cow Bike Tours op de fiets en verken de prachtige omgeving van Gouda! Tijdens deze tour met gids fiets je langs de hoogtepunten van de historische binnenstad. Wist je bijvoorbeeld dat  alle scheepvaart van Rotterdam naar Amsterdam vroeger dwars door Gouda ging? Bewonder onze molens en fiets tussen de koeien door het Hollandse landschap! Proef wat kaas bij een kaasboerderij en geniet van het weidse uitzicht over de Reeuwijkse Plassen! Iedere donderdagmiddag – na de Goudse Kaasmarkt – vertrek om 13u00, vanaf Nieuwehaven 147, info@green-cow.nl, tel. 06-38720789. Zie ook www.green-cow-bike-tours.nl

AANGENAAM OVERDEKT WINKELEN EN BOODSCHAPPEN DOEN
Met maar liefst 65 winkels van supermarkt tot dierenwinkel en van kledingwinkel tot kapper vindt je hier alles onder 1 dak! Winkelcentrum Bloemendaal is goed bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto. Je parkeert de auto altijd gratis. Vrijdagavond is de vaste koopavond: de meeste winkels zijn tot 20u00 geopend, sommigen, zoals de supermarkten zijn dan tot 21u00 geopend. Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels in de gelegenheid om open te zijn. Houdt hierbij rekening dat niet alle winkels hier aan mee doen en dus niet alle winkels open zullen zijn. De supermarkten zijn iedere zondag geopend van 10 tot 18u00. Zie ook www.winkelcentrumbloemendaal.nl.

DOORLOPEND:

iedere di. WARENMARKT GOUDA-BLOEMENDAAL
Lekkenburg, 8u30-13u00.

iedere wo. WARENMARKT GOUDA-GOVERWELLE
8u30-13u00 Locatie Middenmolenplein.

iedere do. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-16u00.

iedere do. KOOPAVOND
in de binnenstad, tot 21u00.

iedere za. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-17u00. 

Iedere za. STADSLICHT OP DE MARKT
van 20-20u30. Erasmus Spreukenspeurtocht!
Loop de Erasmus Spreukenspeurtocht! Die is voor kinderen én volwassenen, en u kunt er een mooie prijs mee winnen. Er liggen deelnameformulieren klaar bij de VVV, maar u kunt ze ook downloaden. Lever uw antwoorden uiterlijk 28 oktober in bij de VVV (in de Waag op de Markt).

Erasmus Audiotrail 
Pst … Hoor ik daar stemmen? Loop de Erasmus Audiotrail en luister naar Erasmus zélf. De tocht begint bij het informatiebord bij het oude stadhuis. Scan met uw gsm de QR-code op de tien borden, die op verschillende plekken in de stad hangen. U kunt het routekaartje ophalen bij de VVV, of downloaden van www.kindvangouda.nl. Daar kunt u eventueel ook vooraf de audiofragmenten downloaden.

Kinderspeurtocht
De VVV (in de Waag op de Markt) heeft een spannende kinderspeurtocht klaarliggen (€ 1,50). Gouda kan ook spelenderwijs worden ontdekt met Inspecteur Delictus en de museumbende, een spannende Citygame die de VVV aanbiedt (€ 16,95).

Punselie
De bekende Punselie-koekjesfabriek verzorgt op afspraak een rondleiding.

SINT JANSKERK

Wil jij een keer op het grote Moreau-orgel?

Wil jij een keer het grote Moreau-orgel bespelen in de Goudse Sint Janskerk? Dat kan!

Amateur-organisten zijn van harte welkom om op afspraak het Moreau-orgel te bespelen. Je wordt ontvangen door een van de leden van de muziekcommissie van de Sint-Jan, die je kort wegwijs maken op het orgel, waarna je zelf achter de speeltafel plaats kunt nemen. Desgewenst kunnen ook de andere orgels van de Sint-Jan worden bespeeld: een overzicht van de orgels en hun dispositie kun je vinden op de site van de Sint Janskerk.

De beheerder, Stichting Goudse Sint-Jan, vraagt wel een kleine vergoeding voor het bespelen van de orgels. Voor het eerste uur spelen vraagt de Stichting een vergoeding van € 38,50 en voor ieder volgend uur € 28,50. De opbrengsten worden aangewend voor het beheer en behoud van de Sint-Jan en de orgels.

Voor meer informatie en om te reserveren kan je contact opnemen met het bureau van de Stichting Goudse Sint-Jan via info@sintjan.com of 0182-512 684.

Zie ook goudsdagblad.nl

FILMHUIS GOUDA

Collective

Een van de beste documentaires van het laatste IDFA verrast als een explosieve politieke thriller die zich ontvouwt na een brand in een poppodium in Boekarest. De kijker valt met de onderzoeker, de slachtoffers en de Roemeense burger van de ene in de andere misstand in een jarenlange tocht door corruptie en een disfunctionele staat.
Het zijn schokkende gebeurtenissen waarmee COLLECTIVE opent. Niet dat we daarvan echt iets zien op de amateurbeelden van het optreden in de Roemeense nachtclub Colectiv op 30 oktober 2015. Er wordt vuurwerk afgeschoten en de zanger van metalband Goodbye to Gravity horen we terloops zeggen ‘Er staat hier iets in de fik. Is er een brandblusser’. Het schokkende doet zich buiten beeld voor en daarvan horen we pas later: in luttele seconden staat de hele tent in lichterlaaie en vol rook. Omdat de nooduitgangen vergrendeld waren sterven er ter plekke 27 jongen mensen. De documentaire is dan pas minuten op gang. Het is dan ook het jarenlange vervolg op deze ramp waar de makers zich op hebben gestort. Ze tonen een lange kettingreactie van schandalen, onverschilligheid en corruptie, van onder tot helemaal boven in de Roemeense samenleving. De 180 overlevende gewonden gaan een lijdensweg tegemoet zonder verantwoorde medische zorg – 37 van hen zullen alsnog overlijden, velen blijven onnodig voor de rest van hun leven verminkt. Die misstanden blijken geworteld in een disfunctionele overheid op alle niveau's en onvergefelijk handelen van particulieren en bedrijven, natuurlijk om geldelijk gewin. COLLECTIVE schetst de kettingreactie van journalistieke onthullingen en massaprotesten die uiteindelijk tot de val van de regering leidden. Het technocratische kabinet dat daarna geïnstalleerd wordt krijgt een bevlogen, piepjonge minister voor gezondheid. Tegen de klippen op probeert deze in de tijd die hem gegeven is, in een moeras van corruptie en hypocrisie nog enige eer te behalen. Voor de documentairemakers moet het allemaal een droom zijn geweest, om zo’n aaneengesloten reeks opmerkelijke onderwerpen voorgeschoteld te krijgen. De kijker krijgt een spannende en onthutsende 'who-dunnit' uit het ware leven voorgeschoteld. Maar voor de burgers van Roemenië – nota bene een land in onze geciviliseerde EU – is het de horror die zij hun dagelijkse werkelijkheid moeten noemen...

duur
109 min.

  • zaterdag 4 december 2021, om: 15:00

Persona non grata

Amusant drama vol ongemakkelijke familierelaties waarin grotestadsbewoner Laura net haar niet bepaald malse debuutroman heeft gelanceerd over haar moeilijke jeugd op het Deense platteland. Nu moet ze (met haar hippe partner) voor het eerst terugkeren naar de familieboerderij, voor de trouwerij van haar broer. Dat levert heerlijke confrontaties op met de ‘achterblijvers’, zeker wanneer blijkt wie haar schoonzus wordt, iemand waarover ze heel wat heeft geschreven.
------de Volkskrant â??â??â??â??â??“Jespersen heeft een goed oog voor klein menselijk leed in haar Persona non grata.” – “Met goede acteurs, sterke dialogen en vlot, licht ironisch realisme, is Persona non grata een fijne film!”------VPRO Cinema â??â??â??â??â??“Een hoopvol verhaal in gepolariseerde tijden” ------Telegraaf â??â??â??â??â??“Lichtvoetig en sympathiek familiedrama”

cast
Jesper Groth, Rosalinde Mynster, Adam Ild Rohweder,

duur
91 min.

  • zaterdag 4 december 2021, om: 11:00
  • woensdag 8 december 2021, om: 14:30
  • vrijdag 10 december 2021, om: 11:00
  • maandag 13 december 2021, om: 14:00

Un monde

Intieme blik in de voor volwassenen ontoegankelijke, vaak wrede wereld van het schoolplein. Door de ogen van nieuwkomer Nora en haar broertje Abel beleeft de kijker de ingewikkelde situatie waarin kinderen zichzelf en hun ‘wereld’ op de basisschool ontdekken en moeten leren hoe daarin te (over)leven. Op deze chaos hebben ze zelf geen goed zicht en hun leerkrachten vaak nog minder, terwijl ouders buitenspel staan. Onmacht troef.
De Belgische regisseur Laura Wandel werkte zeven jaar aan haar meeslepende debuutfilm. Ze dompelt de kijker onder in de complexe realiteit van pesten en overleven, van onduidelijke acties en reacties. Kinderen zijn getuige, daders of slachtoffers – of van alles een beetje. Dagelijks en sinds mensenheugnis worden kinderen in scholen via grote en kleine drama’s gevormd, verwond en gehard. Door en met elkaar. Het schoolplein lijkt niet toevallig een spiegel van de conflicten op de wereld; op school worden we immers allemaal gekneed in de omgang met onze omgeving. UN MONDE is de Belgische inzending voor de Oscars. ------Trouw â??â??â??â??â??“Diep ontroerend”------ de Volkskrant â?? â?? â?? â??“Fenomenaal”------ Het Parool “Overdonderend speelfilmdebuut”------ NRC  â?? â?? â?? â?? ------Telegraaf â?? â?? â?? â??“Fenomenale kinderregie”

cast
Maya Vanderbeque, Gunter Duret, Karim Leklou,

duur
72 min.

  • zaterdag 4 december 2021, om: 14:00
  • dinsdag 7 december 2021, om: 11:00
  • donderdag 9 december 2021, om: 15:00
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.