FILMHUIS GOUDA

Marianne & Leonard: words of love

Een intieme documentaire over muzieklegende Leonard Cohen en zijn Noorse muze Marianne Ihlen. Hun liefdesrelatie liep stuk, maar de diepere band hield stand tot aan de dood. Met voice-overs van Leonard en Marianne, en niet eerder vertoond archiefmateriaal.
De film begint met een mysterieuze zwart-witfoto van de nog jonge Marianne en een audiofragment van BBC News. Op 28 juli 2016 sterft Marianne aan de gevolgen van leukemie. Vlak voor haar dood zoekt ze contact met Leonard en hij reageert met woorden van liefde: ‘Know that I am so close behind you that if you stretch out your hand, I think you can reach mine…Goodbye old friend. Endless love, see you down the road.’ Leonard sterft nog geen vier maanden later. Marianne en Leonard ontmoeten elkaar in 1960 op het idyllische Griekse eiland Hydra – een groep buitenlandse schrijvers, kunstenaars en muzikanten vestigt zich hier in de tijd van onbegrensde mogelijkheden, open huwelijken en vrije liefde. We volgen hun romance vanaf de eerste jaren op het eiland tot aan Leonards noodgedwongen overstap van schrijver naar muzikant. De relatie hield geen stand, maar hun bijzondere band bleef. Door middel van privéfilmmateriaal, voice-overs en interviews met vrienden en artiesten als Judy Collins ontstaat een tijdloos beeld van hun tragische romance. Regisseur Nick Broomfield maakte al vele documentaires over zangers, zoals Whitney Houston en Kurt Cobain. MARIANNE & LEONARD: WORDS OF LOVE is voor hem echter een zeer persoonlijke film – hij was immers een ex-geliefde van Marianne. Bovendien gaf ze hem de inspiratie om zijn eerste film te maken. Het resultaat is een liefdevol eerbetoon aan twee mensen die zoveel betekenen voor elkaar en, uiteindelijk, voor velen.

cast
Marianne Ihlen, Leonard Cohen

duur
102 min.

  • zondag 26 januari 2020, om: 11:00

The two popes

Paus Benedictus XVI is van plan af te treden en heeft een ontmoeting met zijn opvolger kardinaal Jorge Mario Bergoglio, de latere paus Franciscus. Met Anthony Hopkins en Jonathan Pryce heeft deze tragikomedie goud in handen.
Het is 2012 als de Duitser Joseph Ratzinger (Hopkins), dan Paus Benedictus XVI, genoeg heeft van zijn zware functie als hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij wil aftreden – wat hoogst ongebruikelijk is: paus ben je tot je dood. Benedictus nodigt de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio (Pryce) uit, die bij zijn verkiezing in 2005 als tweede eindigde. In het pauselijk zomerpaleis buiten Rome voeren de twee dagenlang gesprekken over het geloof, filosofie en de rol van de Katholieke Kerk in de huidige tijd. Paus Benedictus is een orthodoxe gelovige, terwijl Bergoglio veel liberalere standpunten heeft. Ze staan ook duidelijk anders in het leven: de één is een echte intellectueel, terwijl de ander meer een man van het ‘gewone volk’ is. Dat blijkt wel uit hun soms vermakelijke, maar altijd stevige gesprekken. Ze gaan geen onderwerp uit de weg. Ook privékwesties en voetbal komen aan de orde, net als de schandalen binnen de Rooms-Katholieke Kerk. En ondanks hun totaal verschillende karakters geven ze elkaar de ruimte en laten ze elkaar in hun waarde. Regisseur Fernando Meirelles (CIDADE DE DEUS, THE CONSTANT GARDENER) verfilmde het scenario van Anthony McCarten, die eerder biopics schreef als THE THEORY OF EVERYTHING, DARKEST HOUR en BOHEMIAN RHAPSODY. THE TWO POPES is geïnspireerd op ware gebeurtenissen, maar het is twijfelachtig of deze ontmoeting werkelijk heeft plaatsgevonden. Dat is niet belangrijk voor de film, waarin Hopkins en Pryce – ze lijken opvallend goed op de twee pausen – schitteren als sterren aan de hemel.

cast
Jonathan Pryce, Anthony Hopkins, Juan Minují­n

duur
125 min.

  • zondag 26 januari 2020, om: 15:00
  • zondag 2 februari 2020, om: 11:00
  • donderdag 6 februari 2020, om: 20:00

The Irishman

Martin Scorcese schetst in dit maffia-epos een beeld van de eenvoudige Frank Sheeran, die klusjes opknapt voor maffiabaas Russell Bufalino en later voor vakbondsman Jimmy Hoffa. Een niet te missen meesterwerk met geweldige acteurs.
Frank Sheeran (Robert de Niro) zit in een rolstoel in een verzorgingstehuis en vertelt over zijn leven. Hij begint in de jaren vijftig als vrachtwagenchauffeur voor vleestransporten. Bij toeval raakt hij in contact met maffioso Russell Bufalino (Joe Pesci), die hem inhuurt voor enkele klusjes. Hij begint als chauffeur en incassseur, en eindigt als killer. Begin jaren zestig brengt Bufalino hem in contact met de enorm populaire vakbondsleider Jimmy Hoffa (Al Pacino). Sheeran gaat werken als lijfwacht van Hoffa, die als leider van de Teamsters veel macht heeft en nauwe banden met de maffia onderhoudt. Totdat de wankele coalitie tussen maffia en vakbond langzaam deuken oploopt en Sheeran vermorzeld wordt tussen de twee kampen. Regisseur Martin Scorcese (1942) voltooit met THE IRISHMAN zijn maffiatrilogie, na GOODFELLAS (1990) en CASINO (1995). Hij is zoals altijd meer geïnteresseerd in de simpele middenman dan in de grote kopstukken. Zijn film is gebaseerd op het non-fictieboek van oud-politie- en justitieman Charles Brandt over Frank Sheeran: I Heard You Paint Houses. De steracteurs, dikke zeventigers inmiddels, tillen dit klassieke filmische epos naar een hoog niveau. Door moderne technologie worden ze jonger en ouder gemaakt als dat voor het verhaal nodig is. Robert de Niro speelt de trouwe klusjesman die geen last heeft van zijn geweten en Joe Pesci is de altijd rustige maffiabaas die de meest gewetenloze opdrachten geeft. Al Pacino schittert als gelikte, fanatieke en opvliegende vakbondsleider die in 1975 plotseling verdwijnt. THE IRISHMAN is een evenement om drieënhalf uur van te genieten.

cast
Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci

duur
208 min.

  • zondag 26 januari 2020, om: 20:00
  • vrijdag 31 januari 2020, om: 20:00
  • zondag 9 februari 2020, om: 15:00
KUNSTUITLEEN GOUDA
8 januari tot en met 29 februari

UIT HOUT GESNEDEN: houtsnedes van verschillende kunstenaars

De gemeenschappelijke deler van de tentoongestelde kunstwerken is dat ze allemaal uit een houten plaat zijn gesneden, maar verder verschillen ze in stijl, onderwerp en kleur.

De houtsnede is de oudst bekende prenttechniek en werd in de negende eeuw in China uitgevonden, maar het duurde nog tot in de vijftiende eeuw voordat ze in Europa werd toegepast. Het is een zogenaamde 'hoogdruktechniek': daarbij wordt het hout rondom de afbeelding weggestoken en blijven de hoge delen over. Nadat deze zijn ingeïnkt, wordt een vel papier op het hout gelegd en door de drukpers gehaald. De afdruk is de houtsnede. Omdat hout redelijk stug is, zijn de lijnen vaak grof en recht. De nerf van het hout wordt overigens ook mee afgedrukt en is daarom vaak zichtbaar in de prent.

De tentoonstelling toont uiteenlopende houtsnedes van Pierre Alechinsky, Henriëtte Boerendans, Aimé Crince le Roy, Conny Denis, Arjenne Fakkel, Bea Farenhorst, Olivier Julia, Marianne de Moor, Vincent van Ojen, Tom Thijsse, Herrero Xavier en Hans Wap.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.