FILMHUIS GOUDA

The Guernsey literary society

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog reist schrijfster Juliet Ashton af naar Guernsey. Aanvankelijk om de leden van een literaire kring te leren kennen, maar vervolgens om de oorlogsgeschiedenis van het eiland te doorgronden.
THE GUERNSEY LITERARY SOCIETY begint in 1941, als een klein groepje dorpsbewoners ‘s nachts huiswaarts keert op het door de Duitsers bezette Guernsey, vlak voor de Franse kust. Ze hebben hun laatste illegale varkens geroosterd en zijn dronken van de zelfgestookte alcohol. Ver na de avondklok worden ze aangehouden en om hun hachje te redden verzinnen ze ter plekke dat ze lid zijn van een leeskring, de Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society. Onbedoeld start zo een leesclub die hen door de oorlogsjaren zal helpen met voordrachten, boekbesprekingen, de aardappeltaart van Eben en de gin van Isola. Als na de oorlog één van de leden, de stugge maar knappe varkensboer Dawsey Adams (Michiel Huisman), een briefwisseling begint met Juliet Ashton, schrijfster van één van de boeken die ze hebben besproken, raakt zij geïntrigeerd in hun boekenclub. De jonge Juliet (Lily James) woont in Londen, waar flink gefeest wordt. Op die manier heeft ze de rijke Amerikaan Mark leren kennen, die haar overlaadt met attenties en bloemen. Maar wanneer haar uitgever Sidney (Matthew Goode) haar op een lange toer met boekpresentaties wil sturen kiest ze ervoor om Londen even achter zich te laten en een bezoek te brengen aan Guernsey, met de gedachte een krantenartikel te schrijven over de leesclub. Daar raakt Juliet bevriend met de leden en betoverd door het leven op het eiland. Ze stelt haar terugreis uit wanneer ze begint te vermoeden dat op het eiland een groot geheim verzwegen wordt, waar de leesclub een rol in lijkt te spelen.

cast
Lily James, Matthew Goode, Jessica Brown Findlay, Michiel Huisman

duur
123 min.

  • zondag 24 juni 2018, om: 20:00
  • dinsdag 26 juni 2018, om: 20:30

Isle of dogs

Acht jaar na FANTASTIC MR. FOX verwent Wes Anderson ons opnieuw met een stop-motion film. In ISLE OF DOGS volgen we het komische verhaal van een vijftal honden die door burgemeester Kobayashi zijn verbannen naar vuilniseiland The Isle of Dogs.
ISLE OF DOGS speelt in Japan, zo’n twintig jaar in de toekomst. Hondengriep heerst in de stad Megasaki. Burgemeester Kobayashi besluit daarom alle honden de stad uit te zetten en ze te dumpen op The Isle of Dogs, ook wel bekend als Trash Island. Door deze drastische maatregel raakt Atari Kobayashi, een familielid van de burgemeester, zijn trouwe waakhond Spots kwijt. Atari kaapt een vliegtuig en vertrekt naar het eiland om het beest te vinden, maar eenmaal aangekomen lijkt Spots van de aardbodem te zijn verdwenen. Gelukkig ontmoet Atari een vijftal honden, waaronder de zwerfhond ‘Chief’, die hem helpen om Spots terug te vinden.Wat volgt is een hilarisch avontuur, dat bovendien visueel prachtig is vormgegeven. ‘Met veel gevoel voor detail creëert Anderson een eigen universum, dat zo mooi in elkaar steekt dat de film uitnodigt tot meerdere keren bekijken’, schrijft VPRO Cinema in een vier sterrenrecensie. Met dank aan de stemmencast: ISLE OF DOGS wordt vertolkt door een sterrenensemble met onder andere Scarlett Johansson, Edward Norton, Bill Murray, Bryan Cranston en Harvey Keitel.ISLE OF DOGS  is een ode aan de menselijke liefde voor honden – niet voor niets klinkt de titel als ‘I love dogs’. Maar het is méér dan een schattige animatiefilm over honden: wie door het oppervlak heen kijkt, zal zien dat Anderson er heel slim thema’s als sociale onrechtvaardigheid en xenofobie in heeft weten te verwerken.

cast
Scarlett Johansson, Liev Schreiber, Tilda Swinton, Edward Norton, Greta Gerwig, Bill Murray, Frances McDormand

duur
102 min.

  • zaterdag 23 juni 2018, om: 18:30
  • zondag 24 juni 2018, om: 11:00
  • vrijdag 29 juni 2018, om: 15:30
  • woensdag 4 juli 2018, om: 20:30
KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 30 juni

Jan Baas: olieverfschilderijen en aquarellen

t/m 30 juni JAN BAAS: OLIEVERFSCHILDERIJEN EN AQUARELLEN
Jan Baas noemde zijn abstracte kunstwerken eens ‘landschappen van de ziel’. Hij bedoelde daarmee dat hij zich intuïtief laat beïnvloeden door zijn omgeving. Zijn streven is om het waarneembare terug te brengen tot de essentie. Hij schildert kleuren laag over laag, waardoor ze intenser worden en er meer diepte ontstaat in het platte vlak. Zo ontstaan composities van gekleurde vlakken die in feite geabstraheerde voorstellingen van landschappen of een stedelijke omgeving zijn. Je kunt je er een donkere akker in voorstellen, opdoemende rotsen in de verte, een eenzaam huis op een berg of een ondergaande zon. Door middel van licht, kleur en structuur geeft hij een subtiele indruk van het (stads)landschap.

De afgelopen jaren heeft Jan Baas zich vooral toegelegd op het schilderen van aquarellen. Een aantal is ontstaan naar aanleiding van reizen naar Midden-Afrika, Spanje en Noorwegen. Jan Baas (1960) volgde zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij is o.a. lid van de Hollandse Aquarellistenkring en van het Amsterdamse Grafisch Collectief ‘Thoets’. Daar werkt hij in zijn schildersatelier en maakt er zijn grafiek. Op zaterdag 12 mei om 14.00 uur wordt de tentoonstelling in bijzijn van de kunstenaar feestelijk geopend. Belangstellenden zijn van harte welkom!

Tijdens de expositie zal de kunstenaar aanwezig zijn voor een ontmoeting met geïnteresseerden. Houdt u daarom onze digitale nieuwsbrief of de Facebookpagina in de gaten!

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Exposities en activiteiten in Museum Gouda

EXPOSITIES EN ACTIVITEITEN KOMENDE WEKEN

t/m 17 juni PIETER POURBUS, MEESTER-SCHILDER UIT GOUDA


Bijna 500 jaar nadat Pieter Pourbus in Gouda werd geboren, organiseert Museum Gouda een tentoonstelling over de schilder die in zijn tijd tot de absolute top behoorde. In Nederland werd niet eerder een tentoonstelling aan deze kunstenaar gewijd. Pieter Pourbus werd beroemd in Brugge. Op een keerpunt in de geschiedenis maakte hij portretten van de elite en altaarstukken voor de katholieke kerken. De fraai vormgegeven tentoonstelling brengt de mooiste schilderijen van de renaissancemeester samen en geeft een uniek beeld van de schilder en zijn tijd. Bij deze tentoonstelling, die plaatsvindt in de Gasthuiskapel (entree Oosthaven 9), wordt een aantal lezingen gegeven, door onder andere Paul Huvenne, Paul Abels en Wieteke van Zeil. Kijk voor het volledige programma op www.museumgouda.nl.

t/m 1 juli HENK HELMANTEL - GELOOF, HARMONIE EN STILTE


Henk Helmantel (1945) is al vijftig jaar een van de populairste kunstschilders van Nederland. De Groningse kunstenaar is een echte fijnschilder. Hij schildert veel stillevens, realistisch, nauwkeurig en met invallend daglicht. Helmantel heeft ook een voorkeur voor interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters. Zijn christelijke levensovertuiging speelt hierbij een grote rol. Helmantel schildert in de traditie van Vermeer, maar ook van Mondriaan. Door de zorgvuldige rangschikking van voorwerpen krijgen zijn schilderijen iets abstract. Henk Helmantel viert zijn 50-jarig kunstenaarschap o.a. in Museum Gouda met de grote overzichtstentoonstelling Geloof, Harmonie en Stilte. De tentoonstelling vindt plaats in de toonzalen (entree Achter de Kerk 14).

nieuw OPEN DEPOTS
Bezoekers van Museum Gouda kunnen nu in het nieuwe Open Depot duizenden voorwerpen zien, die tot voor kort verborgen lagen in afgesloten ruimtes. Museum Gouda beheert 40.000 voorwerpen: schilderijen, aardewerk, kleipijpen, zilverwerk, spiegels, kunstnijverheid, klokken, tafels en kisten. Een groot gedeelte daarvan was nooit te zien. Slechts 15% van de collectie was voor het publiek toegankelijk. Met de bouw van twee open depots (‘Plateel’ en ‘Schatkamer’) maakt Museum Gouda 40% van de collectie toegankelijk voor het publiek.

doorlopend
Stadsmaquette Gouda 1562 / Groeikaart Gouda
Jukebox
Apotheek, chirurgijnskamer, dolcel uit de tijd van Het Catharina Gasthuis, waarin het museum is gehuisvest.

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur | Entree volwassenen: € 9, kinderen 5 t/m 17: € 3 | Museumkaart gratis.

Zie voor nadere info www.museumgouda.nl.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.