ARWE GALLERY
19 juni t/m 28 augustus 2021, do. t/m za. van 12u00-17u00

We Are Home

Na een tweede lockdown heeft het begrip ‘thuis’ vaak een heel andere inhoud gekregen. Voor sommigen is het een warm nest gebleken, maar voor de meesten werd het min of meer een gevangenis. In We Are Home kijken wij niet naar het ultieme thuisgevoel, maar zoomen we in op de invulling van het nieuwe begrip ‘thuis’. Welke invulling heeft dat gekregen? Is ‘thuis zijn’ een bron van ergernis geworden of een reden letterlijk en figuurlijk ‘ns flink te verbouwen? ‘Thuis zijn’ blijkt voorgoed veranderd, wat goed te zien is tijdens deze expositie in ARWE Gallery met zes deelnemende kunstenaars. Hun visie op het thuisfront gaat uit van een brede thematiek, die met heel verschillende middelen wordt verbeeld. Geen enkele zienswijze is hetzelfde. Deelnemende kunstenaars: Bianca Sistermans, Maurice van Tellingen, Elise ’t Hart, Bram Tackenberg, Niek Peters en Luca Penning. 

Bianca Sistermans
Het werk van fotograaf Bianca Sistermans (1969) is ontstaan vanuit haar verwondering over hoe wij de alledaagse werkelijkheid vormgegeven, en hoe we ons daar dagelijks in bewegen. Tijdens WE ARE HOME brengt zij een aantal fotowerken uit de serie Alledaagse ergernissen. Het betreft een serie opmerkelijke stillevens over imperfectie, over dat wat in onze leefomgeving onaf, gebrekkig en vergankelijk is. Kleine maar ergerlijke gebeurtenissen die je humeur kunnen bederven, zeker in coronatijd. Maar niet alleen nu; het onderwerp blijkt tijdloos en onuitputtelijk. De vraag hoe wij met de dingen leven en samenleven, en de gelijktijdigheid van al die levens blijft Sistermans boeien. Daarnaast koestert ze een fascinatie voor de importantie, de aanwezigheid, en de uitdrukkingskracht van ‘de dingen’. 

Maurice van Tellingen
In zijn objecten gaat Maurice van Tellingen (1957) op zoek naar het onbeduidende, het alledaagse. Zo geeft hij een eenvoudige raampartij van een kinderkamer weer of een enkel blauw gordijn waar doorheen een venster zichtbaar is. Een andere keer tref je een spierwitte deur aan, die in een vierkant kader is geplaatst. Van veraf lijken deze huiselijke taferelen gefotografeerd of geschilderd, maar van dichtbij zie je dat het hier om driedimensionale modellen gaat: objecten die hij met grote precisie en aandacht uitvoert in verschillende materialen als staal, MDF en glas, en beschildert met alkydverf. Ze hebben een sterke perspectivische vertekening, die enigszins wegvalt zodra je er op een bepaalde manier voor gaat staan. Ook brengt Van Tellingen regelmatig verlichting, videobeeld of geluid in zijn objecten aan. Qua onderwerpskeuze blijkt hij op zoek naar het imaginairebinnen het alledaagse; illusie en werkelijkheid liggen voor hem in het verlengde van elkaar. Wanneer je zijn verstilde ruimtes bekijkt, vraag je je af in welke enscenering je bent beland. 

Elise ’t Hart
Door geluid te registreren, te manipuleren, na te maken, te omschrijven en te verbeelden maakt Elise ’t Hart (1991) ons bewust van de geluiden om ons heen.  In 2013 richtte zij het Instituut voor Huisgeluid op: een groeiende verzameling van geluiden die je in je huis kunt tegenkomen. Denk aan een zoemende koelkast, een tikkende verwarming, kletterend douchewater, voetstappen op de trap of op zolder. Tijdens de eerste lockdown vorig jaar plaatste zij een oproep om huisgeluiden te sturen voor een Lockdown archief, dat nog steeds groeit. Het archief vertelt ons veel over hoe we deze lastige tijd ervaren en doorbrengen. Voor deze speciale uitgave selecteerde zij 25 geluiden: van een tikkend toetsenbord en een spelende hond tot het pruttelende koffiezetapparaat en de in de voortuin vegende buurman. Geluiden die ineens opvielen, vaker te horen waren, harder klonken, je geborgenheid gaven, troostten of misschien juist irriteerden. Het leverde een combinatie van geluiden op die typisch zijn voor de lockdown-periode waarin we ons bevonden en waar we nu geleidelijk aan het uitkomen zijn. 

Luca Penning
Fotograaf Luca Penning (1995) gaat in haar werk op zoek naar de schoonheid in alledaagse omgevingen. Het venster vorm een terugkerend thema in haar werk. Loop je door de galerie en bekijk je haar foto’s, dan gaat je blik met haar mee: van binnen naar buiten. Het raam staat centraal, wat erbuiten gebeurt is van minder belang en blijft veelal vaag omdat het beeld onscherp is. Zo’n raam vormt daardoor eerder een scheiding tussen binnen- en buitenwereld, tussen het ‘ik’ en de wereld om ons heen. In de galerie is ook een bewegend beeld van Penning te zien. Het betreft een deur met dik draadglas, waardoor wat erbuiten gebeurt niet goed te zien is. Als je goed kijkt, zie je heel vaag wat was aan een lijn hangen die in de wind beweegt. Het beeld vormt een deel van haar afstudeerwerk uit 2020 met als titel 'illuminate where we've made a view'. Het bestaat uit verschillende bewegende en stille beelden die naast elkaar getoond worden in een verduisterde ruimte.

Niek Peters 
Functionele objecten uit het dagelijkse leven geeft beeldhouwer Niek Peters (1989) op een speelse manier vorm in klei; het gaat dan om simpele gebruiksvoorwerpen die heel dicht bij ons staan. Zo dichtbij zelfs dat ze haast niet meer opvallen. Door zorgvuldig te observeren en de dingen die hij ziet na te maken in klei, maakt hij zich de objecten eigen. De moeilijkheden die hij daarbij ondervindt, worden daarbij steeds vaker onderdeel van het werk zelf. Zo ontstaan nieuwe sculpturen steeds meer uit een nieuwsgierigheid naar de onmogelijkheden van keramiek. Het werk van Peters is overwegend positief van toon. Het leven is volgens Peters voornamelijk fijn, een lichte tragedie daargelaten. Geluk en ongeluk komen dan ook op verschillende manieren terug in zijn werk. Voor de solotentoonstelling Counting Flowers on the Wall in mei 2019 maakte hij nieuw sculpturaal werk rondom het thema ‘thuis’. Daarin staat zijn zoektocht naar de betekenis van het woord en het ‘thuisgevoel’ centraal.

Bram Tackenberg 
Bram Tackenberg (1974) kreeg opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Fotografie maakte sinds die begintijd weliswaar deel uit van zijn werk, maar aanvankelijk alleen als middel om het concept van zijn beelden te kunnen visualiseren. Inmiddels heeft Tackenberg zich gespecialiseerd in het medium fotografie. Een terugkerend thema in zijn werk is het samenvoegen van de mens en zijn omgeving. In de fotoserie Quarantaine toont hij sporters die in huis vervangende activiteiten ontplooien om in vorm te blijven, want vanwege de lockdowns konden ze niet naar de sportschool of het zwembad. Je ziet een man op een racefiets hard trappend in de gang bij hem thuis met een ventilator voor hem op de grond, en twee schoonzwemmers die in een woonkamer droog oefenen. Voor zijn serie De Woonkamers fotografeerde hij mensen in hun eigen woonkamer. Op een directe manier laat hij zo de verschillen en overeenkomsten tussen mensen en hun leefomgeving zien; door zonder oordeel te kijken maakte hij een eerlijk portret van ze. 

VOORMALIGE PRINS WILLEM ALEXANDER KAZERNE

Breed programma Volksuniversiteit Gouda

Volksuniversiteit Gouda

De Volksuniversiteit Gouda staat erom bekend om tegen zo laag mogelijke kosten een afwisselend en breed programma aan cursussen, workshops en lezingen aan te bieden. 

Nu de horeca dicht is en reizen er niet in zit, heeft u misschien wel veel meer vrije tijd dan normaal. Wilt u die tijd graag nuttig besteden? Dat komt goed uit, want in januari beginnen er weer veel cursussen om uit te kiezen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een cursus Creatief schrijven, een lezing over Siena en een interactieve lezing Kennismaken met Filosofie?

Ook hebben we een aantal nieuwe cursussen in ons aanbod opgenomen.

U kunt zich natuurlijk nu al inschrijven!

Door het strikt toepassen én handhaven van de geldende coronamaatregelen zijn wij erin geslaagd om onze cursussen vanaf de start in september in een veilige omgeving te laten plaatsvinden.

Er wordt continu toegezien op een goede ventilatie van de leslocatie, het aanhouden van 1,5 meter afstand en het desinfecteren van het meubilair. Wij garanderen tevens kleine groepen deelnemers.

Het aanbod vindt u terug in 6 categorieën, te weten: Talen, Hobby & Vrije tijd, Lifestyle, Mens & Maatschappij, Kunst en Cultuur, Computer & Fotografie en Culinair.

Kijkt u eens in onze brochure, er is vast iets voor u bij.

We hebben een kleine selectie gemaakt, t.w.
 
• Bij de Talen Arabisch halfgevorderd, intensief en conversatie; en de cursussen   Spaans -, Frans- en Italiaans voor beginners

• Bij Hobby en Vrije tijd de cursussen Zentangle (basis) en Tunisch haken

• Bij Lifestyle, Mens & Maatschappij de lezing Kennismaken met Filosofie en de cursus Creatief schrijven
  
• Bij Kunst en cultuur de lezing Siena, de subtiele harmonie en de tweedelige lezing Archeologie van Ierland

 • Bij Computer en Fotografie de cursussen Maak je eigen website: Wordpress voor beginners, de cursus Computergebruik voor beginners (Windows10) en de cursus Fotografie voor gevorderden

• Op Culinair gebied zijn er de cursussen Veganistisch koken, Indiase keuken en Surinaams koken.

Kortom, voor elk wat wils!

Voor alle cursussen, workshops en lezingen, kijk op www.vugouda.nl  waar u zich ook kunt inschrijven voor de nieuwsbrief.

KUNSTUITLEEN GOUDA
tot en met 25 september

Zomerexpositie: Sport!

Zoals bekend, gaan de meeste sportevenementen, die vorig jaar noodgedwongen werden geannuleerd, deze zomer door! Om de sportbeoefening een warm hart toe te dragen via de kunst (beter kan niet!), heeft Kunstuitleen Gouda kunstwerken uit de collectie bij elkaar gezocht die aan dit thema voldoen.

Je treft kunstwerken aan waarop verschillende sporten worden uitgeoefend, zoals wielrennen, tennis, kitesurfen, atletiek, vissen, maar ook biljarten en schaken. Enkele kunstenaars die voor deze tentoonstelling prestaties leverden zijn Mark Kuyper, Jan van Diemen, Winnifred Bastian, Hans Wap, Jiris Lugtigheid en Marjoke Schulten. 

Abonnees van de Kunstuitleen kunnen kunstwerken uit de expositie reserveren.

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-18u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Hélène van den Dungen Cultuurmarketeer van het Jaar

Hélène van den Dungen, werkzaam bij Museum Gouda is dinsdag 15 juni uitgeroepen tot Cultuurmarketeer van het Jaar. Dit voor het project met 'Stip op de horizon'! Vijf marketeers maakten kans op de titel Cultuurmarketeer van het jaar..

“Een stip en een streep: daar begint het mee. De rest vul je zelf creatief in. Dat is het idee achter Stip op de horizon dat Museum Gouda tijdens de eerste lockdown (2020) in Nederland lanceerde", aldus Hélène van den Dungen. "Het museum nodigde mensen uit om een kunstwerk te maken, om zo samen een positieve en creatieve ‘stip op de horizon’ te zetten. In twee maanden tijd werken bijna 500 kunstenaars (in de dop) aan het kunstwerk. De ‘stippen’ verbeelden de tijd van de lockdown en kijken vooruit naar een leven na de coronacrisis. Van alle kunstwerken is een groot groepskunstwerk en tentoonstelling gemaakt.”

Cultuurmarketing houdt iedere twee jaar de Cultuurmarketing Awards, dé prijzen voor de beste marketingcases in de cultuursector. Deze editie worden er door de vakjury persoonsgebonden prijzen uitgereikt aan marketeers en jonge marketingtalenten die het afgelopen jaar voor innovatie in hun organisatie hebben gezorgd.

Cultuurmarketeer van het jaar
De prijs Cultuurmarketeer(s) van het jaar wordt uitgereikt aan één of meerdere personen die een bijdrage hebben geleverd aan innovatie en nieuwe strategieën voor de culturele organisatie(s) waarvoor zij werkzaam zijn.

De vakjury, bestaande uit Anita Mooiweer, Desmond Lissone en Jon Heemsbergen, spreekt bewondering uit voor alle marketeers die in deze tijd niet bij de pakken neer zijn gaan zitten: ondanks dat de deuren dicht waren, hebben zij geprobeerd op alle mogelijke manieren de binding en betrokkenheid met het publiek te waarborgen. Op de criteria innovatie, voorbeeldfunctie en impact sprongen de volgende vijf marketeers er met hun aanmelding bovenuit.

Hélène van den Dungen, op de foto tweede van rechts, bij het project Stip op de horizon.

t/m 25 juli 2021

Kijk eens ‘met andere ogen’ in Museum Gouda

We zien elke dag ontelbaar veel beelden voorbijkomen, maar zelden lukt het ons om écht te kijken. Dat is ook het geval als we een museum bezoeken. Zo kijkt een bezoeker gemiddeld
minder dan 30 seconden naar een kunstwerk. We zien dus heel veel, maar vluchtig. En dat is eigenlijk zonde. Want hoe langer en aandachtiger je naar kunst kijkt, hoe meer er te ontdekken valt. Vanuit deze gedachte vertrekt de tentoonstelling ‘Met andere ogen’, die tot en met 25 juli 2021 te zien is in Museum Gouda.

Met andere ogen
In de nieuwe tentoonstelling draait het om aandachtig kijken. Kunstwerken uit de collectie van Museum Gouda worden met verschillende blikken bekeken. Wat doet geur, muziek of informatie met wat je ziet? En wat gebeurt er als je eens door de ogen van anderen kijkt? Zie jij wat zij zien?

Conservator Jorien Soepboer vertelt: ”Het mooie aan kunst is dat iedereen het op een eigen manier ervaart. De kunstenaar geeft een betekenis aan een kunstwerk, maar jij als kijker ook. Er is hierbij geen goed of fout. In de tentoonstelling laten we allerlei Gouwenaars aan het woord. Je hoort bijvoorbeeld een kind, pastoor of kunstenaar kijken naar een kunstwerk. Door letterlijk door de ogen van een ander te kijken, ga je dingen zien die je anders misschien niet zou zien.”

Mét nieuwe aanwinst van Bram Tackenberg
De tentoonstelling toont de rijkheid van de collectie van Museum Gouda met bekende en onbekende kunstwerken. Zo zijn er twee 18de-eeuwse portretten te zien van een welgesteld paar uit Gouda, een bijzondere foto van een 19de-eeuwse vrouw met een versiering van haar eromheen en de neonreclame van de Goudse ijssalon Italia. Ook is er werk van hedendaagse kunstenaars als Marjolijn van den Assem, Peter Blokhuis en Gert Jan Kocken te zien. Bovendien presenteert het museum hier met trots de nieuwste aanwinst: een eigentijds portret van de Goudse fotograaf Bram Tackenberg. Op de kleurrijke foto is Criselda te zien, de moeder van de bekende Goudse ‘buurtmoeder’ Dushi, met haar slapende achterkleinkind op schoot. De krachtige foto vereeuwigd een van de woonkamers in de wijk Korte Akkeren in tijden van corona. De aankoop ligt in de beleidslijn van het museum om de geschiedenis van de stad te verzamelen en zo ook eigentijdse Goudse gezichten als Criselda en achterkleindochter.

Met andere ogen is vanaf de heropening van Museum Gouda tot en met 25 juli 2021 te zien.

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.