GOUDA

Agenda Gouda

za. 20 okt. ZOTTE ZATERDAG: middeleeuws avontuur voor jong en oud!
11-17u00 Wie 20 oktober het historische centrum van Gouda bezoekt, waant zich terug in de tijd. In 1511, om precies te zijn. De periode van kaasmakers en bierbrouwers, van lakenververs en koopmannen. Van boekdrukkunst, kaarsen en stadsomroepers, in plaats van internet, elektrisch licht en WhatsApp. Gouda viert weer Zotte Zaterdag: een dag vol historie, cultuur en vermaak. En dat de middeleeuwen tot de verbeelding spreken, blijkt wel: het evenement is de afgelopen jaren flink gegroeid.

Narren, kwakzalvers, mandenmakers, muzikanten en Hooghe Dames: het is een bonte stoet van middeleeuwse figuren die rond het middaguur naar het Oude Stadhuys op de Markt trekt, waar burgemeester Milo Schoenmaker niemand minder verwelkomt dan Erasmus zelf. De briljante en geestige geleerde die in Gouda opgroeide en naar school ging. Van zijn hand verscheen in 1511 het baanbrekende werk ‘Lof der Zotheid’ waaraan het festival zijn naam te danken heeft.

Heksen en zakkenrollers
Daarna barst het festival goed los. Waarmee speelden kinderen in de middeleeuwen? Hoe was het leven in een klooster? Welke beroepen waren er, en wat aten en dronken Gouwenaars toen? Meer dan 50 activiteiten staan er op het programma, verspreid over Markt en de prachtige monumentale panden eromheen. Van poppenkastvoorstelling tot workshop zwaardvechten, van muziek tot dans. Jonge en oude bezoekers kunnen schrijven met een ganzenveer, varen op een trekschuit, een misdaad oplossen, een wandeling maken met gidsen. Er zijn films, lezingen, concerten en gedichten. En er is vooral veel leven op straat. Het sprokkelvrouwtje probeert hout aan de man te brengen terwijl heksen met vreemde drankjes kwalen bestrijden ? en zakkenrollers hun slag slaan. Gelukkig grijpen de schout en zijn rakkers in! Alleen de stank van 1511 komt niet terug in het doorlopende theaterspektakel …

Gratis toegankelijk
Zotte Zaterdag wordt georganiseerd door Cultuurhuis Garenspinnerij. Het evenement is gratis toegankelijk, en ook vrijwel alle activiteiten zijn gratis. Kijk voor het volledige programma en alle bezoekersinformatie op www.zottezaterdag.nl.

 

za. 27 okt. NACHT VAN DE NACHT
Geniet van de duisternis tijdens De Nacht van de Nacht. Door heel Nederland zijn activiteiten in het donker. Verhalen bij het kampvuur, avondwandelingen, op zoek naar nachtdieren, sterren kijken, varen in het schemerdonker, workshops nachtfotografie en nog veel meer. Deze 8-ste Nacht van de Nacht wordt gehouden om aandacht te vragen voor het behoud van de donkere nacht. Kijk op www.nachtvandenacht.nl voor alle activiteiten bij u in de buurt.

za. 3 nov. KAASFEEST IN GOUWEKERK
20u30 Het Goudse kaasfeest SensationKaas is dit jaar op een wel heel bijzondere locatie, de Gouwekerk aan de Hoge Gouwe in hartje Gouda. Na eerdere edities in het oude Spaardersbad en op de Markt van Gouda, zwaaien zaterdag 3 november de kerkdeuren eenmalig open voor een unieke editie van het kaasfeest. Het feest, waarbij Gouwenaren vieren dat Gouda de beroemdste kaasstad ter wereld is, belooft dit jaar wel heel bijzonder te worden. Natuurlijk zal er kaas zijn. Veel kaas. Speciaal voor deze editie zullen er dit jaar kazen worden gerijpt in de kelders van de Gouwekerk. Deze kaas zal tijdens de openingsceremonie worden aangesneden en verdeeld onder de gasten. De ceremonie zal worden uitgevoerd door het Gilde der Ere Waegemeesters, onder het toeziend oog van de Goudse Kaasmeisjes. Goudse DJ’s, waaronder het duo Die Käse-Brüder, draaien muziek van toen en nu. Speciale ‘early bird’ kaarten te bestellen via www.sensationkaas.nl voor €10 per stuk.

za. 10 nov. HET GOUDSE WHISKYFESTIVAL 2018
20u00 Zaterdagavond 10 november is de avond voor de whiskyliefhebber. In samenwerking met de beste whisky-importeurs van Nederland houdt wijn- en whiskeyhandel Van Welie. Het Goudse Whiskyfestival. In Het Oude Stadhuys op de Markt in Gouda kun je de gehele avond genieten van prachtige producten. Dit festival is uniek door een toegankelijke sfeer op een prachtige locatie en een exclusief aanbod van whisky’s. Kom whisky proeven, ervaren en hoor het verhaal achter de whiskyhuizen. De bar in De Burgerhal is ook geopend, met een wijnbar, bierbar en Gin-Tonic. Een DJ zorgt voor een complete lounge-setting. Heeft u dus minder met whisky, dan bent u nog steeds aan het juiste adres. Zie www.whiskycollectief.nl/wijnproeverij-en-whiskyfestival-gouda-2018

zo. 4 nov.        KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00.

zo. 4 nov.        KOOPZONDAG  in WC Bloemendaal, van 11-17u00.

zo. 4 nov.        KOOPZONDAG  in WC Goverwelle, van 11-17u00.

Let op! KOOPZONDAGEN
Winkels mogen op koopzondagen open zijn van 9-18u00. Aangaande koopzondagen in deze lijst: het staat de Goudse winkeliers vrij al dan niet gebruik te maken van de aangeboden mogelijkheid tot winkelopenstelling. Dit kan tot gevolg hebben dat op de door de gemeente Gouda aangewezen dagen (individuele) winkels niet geopend zijn. Wilt u zeker weten dat een winkel open is, vraag dit dan altijd bij de winkel zelf na.

WINKELCENTRUM BLOEMENDAAL
AANGENAAM OVERDEKT WINKELEN EN BOODSCHAPPEN DOEN

Met maar liefst 65 winkels van supermarkt tot dierenwinkel en van kledingwinkel tot kapper vindt je hier alles onder 1 dak! Winkelcentrum Bloemendaal is goed bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto. Je parkeert de auto altijd gratis. Vrijdagavond is de vaste koopavond: de meeste winkels zijn tot 20u00 geopend, sommigen, zoals de supermarkten zijn dan tot 21u00 geopend. Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels in de gelegenheid om open te zijn. Houdt hierbij rekening dat niet alle winkels hier aan mee doen en dus niet alle winkels open zullen zijn. De supermarkten zijn iedere zondag geopend van 10 tot 18u00. Zie ook www.winkelcentrumbloemendaal.nl.

 

 

DOORLOPEND:

iedere di. WARENMARKT GOUDA-BLOEMENDAAL
Lekkenburg, 8u30-13u00.

iedere wo. WARENMARKT GOUDA-GOVERWELLE
8u30-13u00 Locatie Middenmolenplein.

iedere do. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-16u00.

iedere do. KOOPAVOND
in de binnenstad, tot 21u00.

iedere za. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-17u00. 

Iedere za. STADSLICHT OP DE MARKT
van 20-20u30. Erasmus Spreukenspeurtocht!
Loop de Erasmus Spreukenspeurtocht! Die is voor kinderen én volwassenen, en u kunt er een mooie prijs mee winnen. Er liggen deelnameformulieren klaar bij de VVV, maar u kunt ze ook downloaden. Lever uw antwoorden uiterlijk 28 oktober in bij de VVV (in de Waag op de Markt).

Erasmus Audiotrail 
Pst … Hoor ik daar stemmen? Loop de Erasmus Audiotrail en luister naar Erasmus zélf. De tocht begint bij het informatiebord bij het oude stadhuis. Scan met uw gsm de QR-code op de tien borden, die op verschillende plekken in de stad hangen. U kunt het routekaartje ophalen bij de VVV, of downloaden van www.kindvangouda.nl. Daar kunt u eventueel ook vooraf de audiofragmenten downloaden.

Kinderspeurtocht
De VVV (in de Waag op de Markt) heeft een spannende kinderspeurtocht klaarliggen (€ 1,50). Gouda kan ook spelenderwijs worden ontdekt met Inspecteur Delictus en de museumbende, een spannende Citygame die de VVV aanbiedt (€ 16,95).

Punselie
De bekende Punselie-koekjesfabriek verzorgt op afspraak een rondleiding.

Vergader- of congreslocatie

Op zoek naar een vergader- of congreslocatie midden in Nederland? Gouda biedt diverse locaties, centraal gelegen én vlakbij de Randstad.

Gouda, midden in Nederland, uitstekend bereikbaar én ook nog een gratis en gemakkelijk parkeren bij alle congres- en vergaderlocaties! Een vergadering, congres, personeelsfeest, receptie, presentatie of andere meeting. Er is voor ieder wat in elke stijl te vinden.

Gouda is centraal gelegen in het land en uitstekend bereikbaar vanaf elke plek. Binnen twintig minuten naar de Randstad, midden in het Groene Hart, 30 minuten vanaf Utrecht en goed aan te rijden vanuit het noorden of zuiden van het land. Ideaal voor een bijeenkomst waarbij ieder vanuit een andere plaats komt.

In Gouda vind je een uniek en divers aanbod van industriële, rustieke en hippe locaties, divers voor elke doelgroep. Gouda bied je een echte belevenis! Wil je er meer uithalen dan alleen een bijeenkomst? De locaties denken graag met je mee voor een leuk aanvullend programma in de historische vestingstad midden in het Groene Hart van Holland. Kwaliteit staat bij alle locaties hoog in het vaandel. Zij verwelkomen en ontzorgen je graag voorafgaand en tijdens de bijeenkomst voor een onvergetelijke meeting.

Persoonlijke aandacht en service staan voorop. De locaties zorgen voor een persoonlijke sfeer en geven de aandacht die je nodig hebt voor een succesvolle bijeenkomst. In Gouda vind je een gastvrije omgeving met een prachtige historische binnenstad. Gouda heeft haar eigen charme en hierdoor meer te bieden. Zakelijke groepen kunnen hier terecht voor het ‘totaalpakket’.

In Gouda vind je kwalitatief hoge gastronomie met vele locaties die werken met producten uit de streek. Van BIB-Gourmands tot duurzame Green Key locaties, alles om het jou en je gasten naar de zin te maken! Ook overnachtingsadressen van landelijke B&B’s tot luxe hotels in diverse prijsstellingen in een puur Hollands landelijke omgeving.

Diverse arrangementen in combinatie met horeca en recreatieve locaties zijn mogelijk. Arrangementen worden op maat gemaakt afhankelijk van je wensen.

Meer informatie over deze locaties is te vinden op www.vindingouda.nl/Horeca

CENTRUM GOUDA
aanbod van meer dan 400 winkels

Gouda: stad voor shop-a-holics

Gouda is niet alleen een stad waar historie en cultuurliefhebbers aan hun trekken kunnen komen, maar ook voor shop-a-holics is Gouda een leuke stad. In het historische stadscentrum zijn vele leuke winkels te vinden. Het aanbod is zeer divers en loopt van kleding tot elektronica en van siroopwafels tot huishoudelijke artikelen. In het compacte centrum van Gouda vind je meer dan 400 winkels in vele soorten, maten en smaken. De meeste winkels zijn zes dagen per week open en op donderdagavond is het koopavond.

WINKELCENTRUM BLOEMENDAAL

AGENDA winkelcentrum Bloemendaal

Aangenaam overdekt winkelen en boodschappen doen in Winkelcentrum Bloemendaal!

Met maar liefst 65 winkels van supermarkt tot dierenwinkel en van kledingwinkel tot kapper vindt u hier alles onder 1 dak!  Winkelcentrum Bloemendaal is goed bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto. U parkeert uw auto altijd gratis.

Vrijdagavond is onze vaste koopavond: de meeste winkels zijn tot 20:00 uur geopend, sommigen, zoals de supermarkten zijn dan tot 21.00 uur geopend. Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels in de gelegenheid om open te zijn. Houdt hierbij rekening dat niet alle winkels hier aan mee doen en dus niet alle winkels open zullen zijn.

De supermarkten zijn iedere zondag geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Zie ook www.winkelcentrumbloemendaal.nl.

BODEGRAVEN

Agenda Bodegraven

 

iedere di. WARENMARKT
8-12u00 
op Raadhuisplein, www.marktbodegraven.nl.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.