GOUDA

Agenda Gouda

iedere do.  GOUDA KAASMARKT (t/m do. 30/8, niet 27/4 en 10/5)
10-13u00   Een traditionele verhandeling van kaas van en door boeren uit de omgeving. Bij de vermaarde Gouda Kaasmarkt, al vele jaren een traditie, komen de boeren in klederdracht naar de markt om daar op eeuwenoude wijze hun kaas te laten wegen en met handjeklap te verkopen. Het wegen van de kaas vindt plaats in de Kaaswaag waar toeristen ook zichzelf kunnen laten wegen op de authen­tieke kaasbascule compleet met certificaat. Toeristen kunnen ook zelf kaas boren en keuren waarna dit wordt vastgelegd op een origineel certificaat, ondertekend door de keurmeester. Tijdens de Gouda Kaasmarkt wordt het ambachtelijk kaasmaken gedemonstreerd alsook het ambachtelijk klompenmaken, pijpenmaken en het maken van draaiorgel boe­ken. Kaasmeisjes delen blokjes kaas uit en men kan boeren­karnemelk en -kaas proeven. Ook is er de mogelijkheid om een rit per Jan Ple­zier (paard en wagen) te maken, die start bij de Agnietenkapel achter de Kaaswaag.

Een paar aanpassingen
Dit jaar zijn er een paar aanpassingen. Zo komt er op de kaasmarkt een groot bord te staan waarop de prijzen worden genoteerd die de boeren en handelaren met handjeklap tot stand brengen. Tijdens een groot aantal kaasmarkten is er ook een muzikaal intermezzo met live muziek van circa twintig minuten.
Daarnaast is het de bedoeling om een aantal kaasmarkten officieel te laten openen door Goudse bedrijven, die op deze manier een aantal van hun zakenrelaties de kaasmarkt kunnen laten zien.
Natuurlijk is er ook weer een kaasmarkt die in het teken staat van kinderen: de Kinderkaasmarkt op 15 juni. Nieuw is de Graskaasmarkt op 1 juni met een paar koeien op de Markt. Net als andere jaren kunnen bij iedere kaasmarkt bezoekers raden hoeveel kilo kaas in een speciale brik ligt. De winnaar krijgt na afloop rond 12u30 een leuke Goudse prijs.
De ondernemers van de binnenstad haken dit jaar extra aan op de kaasmarkten. Zo dragen de horecazaken aan de Markt financieel bij en willen met extra acties de bezoekers nog meer aan zich binden. De winkelstraten doen mee door op de laatste kaasmarkt van het seizoen – donderdag 31 augustus – een kaasfeest te organiseren. Het is daarbij de bedoeling dat iedere winkelstraat een kaas uit de regio adopteert en gaat promoten.  Wie nog meer wil weten over Gouda kaas, kan de Goudse Waag | Kaas- en Ambachtenmuseum binnenstappen. Info: www.vvvgouda.nl.

iedere do. GOUDSE SPECIALITEITENMARKT, Agnietenkapel, t/m 6/9.
8-14u00    Iedere donderdag van t/m 1 september is er bij de Agnietenkapel in Gouda een Goudse specialiteitenmarkt. Diverse Goudse winkeliers zullen Goudse producten aanbieden en verkopen. Denk aan Goudse kaas en stroopwafels, maar ook Goudse bonbons, Goudse pijpen en Goudse stadhuisjes van zeep bijvoorbeeld.

do. 26  april GOUDA HOLLAND CLASSIC FIETSTOUR
Deze tour neemt je mee langs het beste van Gouda: windmolens, meren en kaas! Het is een perfecte tour om eventjes weg te zijn van de drukke stad. Meer informatie: www.green-cow-bike-tours.nl en info@rep26.nl.

vr. 27 april  KONINGSDAG

vr. 27 april  Programma KONINGSDAG 2018 - Muziek op de Markt
12-18u00   Zoals ieder jaar houdt So What! een Koningsdagterras. Dit jaar niet alleen op het eigen terrein, maar op de Markt! Met bands op de mainstage en op de Singer-Songwriter Stage! Op Mainstage: Skapiche, SPROKEN, The Tambles, Massi en PEER.

vr. 27 april  KONINGSDAG GOUDA 2018, Markt en Raam
Met onder meer een vrijmarkt aan de Raam (Oranjeboulevard) en scoutingactiviteiten voor kinderen op de Markt. De Oranjeboulevard is een kindervrijmarkt van 8 tot 17u00. Een paar honderd kleedjes op de Raam waarop kinderen hun oude puzzels, het afgeschreven servies van hun ouders verkopen! Maar de Oranjeboulevard op Koninginnedag is niet alleen meer een kindervrijmarkt. Diverse podia zijn er, waarop artiesten hun kunstjes vertonen. En de boulevard is groter geworden. Verder presenteert zich als vanouds een aantal instellingen die aan de Raam en omgeving zijn gevestigd en zijn er kinderspelen. Zie ook www.despeelwinkel.nl.

zo. 6 mei  KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00.
zo. 6 mei  KOOPZONDAG  in WC Bloemendaal, van 11-17u00.
zo. 6 mei  KOOPZONDAG  in WC Goverwelle, van 11-17u00.

zo. 6 mei  STRIPS OP DE MARKT
10-17u00        Grote stripbeurs (300 meter strips) samengesteld door handelaren, winkeliers, uitgevers en verenigingen. Stripveiling met kavels voor jong en oud, rijk en arm en 20 striptekenaars die hun werk tonen en signeren. Verder is er een nieuwe editie van het Gouds Stripbier met etiket getekend door Willy Linthout, de tekenaar van stripheld Urbanus en dit jaar de hoofdgast. Strips op de Markt wordt dus weer echt een dagje uit voor de gehele familie. Zie voor dit alles de website: www.StripsopdeMarkt.com.

10 en 11 mei GOUDSE KERAMIEKDAGEN
10-17u00        Keramiek en plateel op de Goudse Markt van honderd keramisten uit binnen- en buitenland. Onder hen de winnaar van de SBB Award 2017, Jan van de Wetering. Er zijn wedstrijden draaien (hoogste vaas, breedste schaal) en muziekoptredens (Regionaal Seniorenorkest en Di Gojim, Big Band en trio De la Rue). In de burgerhal onder het Stadhuys is beide dagen de themaexpositie ‘Contrast’, met speciaal hiervoor gemaakt werk van de keramisten, begeleid door gitaarklanken van André Bruin. Kinderen kunnen kleien, zich laten schminken en bij Marike Jacobs werken met de draaischijf. Op beide dagen is er ook een Kunst-  en Keramiekroute langs elf exposities in de Goudse binnenstad van 11-17u00.

Op Hemelvaartsdag is er tussen 11-15u00 plateelkeuring van Hollands Aardewerk door vijf deskundigen in de Sint-Janskerk. De Goudse Keramiekdagen worden donderdag 10 mei geopend door stadsdichter Joost Reichenbach. De programmakrant is tijdens de Keramiekdagen af te halen bij de infobalie op de Markt. Meer informatie: www.keramiekingouda.nl, op Facebook (Goudsekeramiekdagen) of mail  organisatie@keramiekingouda.nl.

Let op! KOOPZONDAGEN
Winkels mogen op koopzondagen open zijn van 9-18u00. Aangaande koopzondagen in deze lijst: het staat de Goudse winkeliers vrij al dan niet gebruik te maken van de aangeboden mogelijkheid tot winkelopenstelling. Dit kan tot gevolg hebben dat op de door de gemeente Gouda aangewezen dagen (individuele) winkels niet geopend zijn. Wilt u zeker weten dat een winkel open is, vraag dit dan altijd bij de winkel zelf na.

WINKELCENTRUM BLOEMENDAAL
AANGENAAM OVERDEKT WINKELEN EN BOODSCHAPPEN DOEN

Met maar liefst 65 winkels van supermarkt tot dierenwinkel en van kledingwinkel tot kapper vindt je hier alles onder 1 dak! Winkelcentrum Bloemendaal is goed bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto. Je parkeert de auto altijd gratis. Vrijdagavond is de vaste koopavond: de meeste winkels zijn tot 20u00 geopend, sommigen, zoals de supermarkten zijn dan tot 21u00 geopend. Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels in de gelegenheid om open te zijn. Houdt hierbij rekening dat niet alle winkels hier aan mee doen en dus niet alle winkels open zullen zijn. De supermarkten zijn iedere zondag geopend van 10 tot 18u00. Zie ook www.winkelcentrumbloemendaal.nl.

 

DOORLOPEND:

iedere di. WARENMARKT GOUDA-BLOEMENDAAL
Lekkenburg, 8u30-13u00.

iedere wo. WARENMARKT GOUDA-GOVERWELLE
8u30-13u00 Locatie Middenmolenplein.

iedere do. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-16u00.

iedere do. KOOPAVOND
in de binnenstad, tot 21u00.

iedere za. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-17u00. 

Iedere za. STADSLICHT OP DE MARKT
van 20-20u30. Erasmus Spreukenspeurtocht!
Loop de Erasmus Spreukenspeurtocht! Die is voor kinderen én volwassenen, en u kunt er een mooie prijs mee winnen. Er liggen deelnameformulieren klaar bij de VVV, maar u kunt ze ook downloaden. Lever uw antwoorden uiterlijk 28 oktober in bij de VVV (in de Waag op de Markt).

Erasmus Audiotrail 
Pst … Hoor ik daar stemmen? Loop de Erasmus Audiotrail en luister naar Erasmus zélf. De tocht begint bij het informatiebord bij het oude stadhuis. Scan met uw gsm de QR-code op de tien borden, die op verschillende plekken in de stad hangen. U kunt het routekaartje ophalen bij de VVV, of downloaden van www.kindvangouda.nl. Daar kunt u eventueel ook vooraf de audiofragmenten downloaden.

Kinderspeurtocht
De VVV (in de Waag op de Markt) heeft een spannende kinderspeurtocht klaarliggen (€ 1,50). Gouda kan ook spelenderwijs worden ontdekt met Inspecteur Delictus en de museumbende, een spannende Citygame die de VVV aanbiedt (€ 16,95).

Punselie
De bekende Punselie-koekjesfabriek verzorgt op afspraak een rondleiding.

Vergader- of congreslocatie

Op zoek naar een vergader- of congreslocatie midden in Nederland? Gouda biedt diverse locaties, centraal gelegen én vlakbij de Randstad.

Gouda, midden in Nederland, uitstekend bereikbaar én ook nog een gratis en gemakkelijk parkeren bij alle congres- en vergaderlocaties! Een vergadering, congres, personeelsfeest, receptie, presentatie of andere meeting. Er is voor ieder wat in elke stijl te vinden.

Gouda is centraal gelegen in het land en uitstekend bereikbaar vanaf elke plek. Binnen twintig minuten naar de Randstad, midden in het Groene Hart, 30 minuten vanaf Utrecht en goed aan te rijden vanuit het noorden of zuiden van het land. Ideaal voor een bijeenkomst waarbij ieder vanuit een andere plaats komt.

In Gouda vind je een uniek en divers aanbod van industriële, rustieke en hippe locaties, divers voor elke doelgroep. Gouda bied je een echte belevenis! Wil je er meer uithalen dan alleen een bijeenkomst? De locaties denken graag met je mee voor een leuk aanvullend programma in de historische vestingstad midden in het Groene Hart van Holland. Kwaliteit staat bij alle locaties hoog in het vaandel. Zij verwelkomen en ontzorgen je graag voorafgaand en tijdens de bijeenkomst voor een onvergetelijke meeting.

Persoonlijke aandacht en service staan voorop. De locaties zorgen voor een persoonlijke sfeer en geven de aandacht die je nodig hebt voor een succesvolle bijeenkomst. In Gouda vind je een gastvrije omgeving met een prachtige historische binnenstad. Gouda heeft haar eigen charme en hierdoor meer te bieden. Zakelijke groepen kunnen hier terecht voor het ‘totaalpakket’.

In Gouda vind je kwalitatief hoge gastronomie met vele locaties die werken met producten uit de streek. Van BIB-Gourmands tot duurzame Green Key locaties, alles om het jou en je gasten naar de zin te maken! Ook overnachtingsadressen van landelijke B&B’s tot luxe hotels in diverse prijsstellingen in een puur Hollands landelijke omgeving.

Diverse arrangementen in combinatie met horeca en recreatieve locaties zijn mogelijk. Arrangementen worden op maat gemaakt afhankelijk van je wensen.

Meer informatie over deze locaties is te vinden op www.vindingouda.nl/Horeca

CENTRUM GOUDA
aanbod van meer dan 400 winkels

Gouda: stad voor shop-a-holics

Gouda is niet alleen een stad waar historie en cultuurliefhebbers aan hun trekken kunnen komen, maar ook voor shop-a-holics is Gouda een leuke stad. In het historische stadscentrum zijn vele leuke winkels te vinden. Het aanbod is zeer divers en loopt van kleding tot elektronica en van siroopwafels tot huishoudelijke artikelen. In het compacte centrum van Gouda vind je meer dan 400 winkels in vele soorten, maten en smaken. De meeste winkels zijn zes dagen per week open en op donderdagavond is het koopavond.

WINKELCENTRUM BLOEMENDAAL

AGENDA winkelcentrum Bloemendaal

Aangenaam overdekt winkelen en boodschappen doen in Winkelcentrum Bloemendaal!

Met maar liefst 65 winkels van supermarkt tot dierenwinkel en van kledingwinkel tot kapper vindt u hier alles onder 1 dak!  Winkelcentrum Bloemendaal is goed bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto. U parkeert uw auto altijd gratis.

Vrijdagavond is onze vaste koopavond: de meeste winkels zijn tot 20:00 uur geopend, sommigen, zoals de supermarkten zijn dan tot 21.00 uur geopend. Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels in de gelegenheid om open te zijn. Houdt hierbij rekening dat niet alle winkels hier aan mee doen en dus niet alle winkels open zullen zijn.

De supermarkten zijn iedere zondag geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Zie ook www.winkelcentrumbloemendaal.nl.

BODEGRAVEN

Agenda Bodegraven

 

iedere di. WARENMARKT
8-12u00 
op Raadhuisplein, www.marktbodegraven.nl.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.