In samenwerking met DeGoudseSchool houdt het Verzetsmuseum Zuid-Holland een lezing waarbij historica Judith Schuyf in zal gaan op het thema LHBT en verzet. In haar lezing staat Schuyf stil bij de redenen voor homoseksuelen om in verzet te komen. Is het belangrijk om te weten of hun homoseksualiteit daarin een rol speelde? Welke consequenties trokken mensen uit hun persoonlijke situatie voor hun handelen? Wat betekent dat vandaag nog? Schuyf zal speciaal aandacht besteden aan Han Stijkel, van wie nauwelijks bekend is dat hij homoseksueel was.
JUDITH SCHUYF
Judith Schuyf studeerde geschiedenis, culturele prehistorie en middeleeuwse archeologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde daar in 1974 op een proefschrift over de recente geschiedenis van lesbische vrouwen in Nederland. Ze deed onder meer wetenschappelijk onderzoek naar Nederlandse landschapsarcheologie en vooral naar de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en mannen en transgenderpersonen (lhbt'ers) en de gevolgen van oorlog en geweld voor hen. Aan de Universiteit Utrecht was Schuyf een van de initiatiefnemers voor de Interfacultaire Werkgroep Homostudies en streed ze voor de toekenning van compensatiegelden voor oorlogsslachtoffers. Ze zette deze strijd in haar vrije tijd voort toen ze Hoofd Onderzoek bij het Informatie- en Coördinatieorgaan Dienstverlening Oorlogsgetroffenen (Stichting ICODO, nu COGIS) was geworden. Verzetsmuseum Zuid-Holland, do. 24 mei van 20-22u00. Inloop: 19u30. Entree: € 2,50. Reserveren via info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via tel. 0182-520385.
n het kader van de expositie ´Winterhulp - Grenzen aan Goedheid´ in Verzetsmuseum Zuid-Holland geeft Aart Wassenaar een lezing over Carel Piek, de eerste directeur-generaal van Winterhulp. Wassenaar zal ingaan op de rol die Carel Piek, de eerste directeur van Winterhulp Nederland, gedurende de bezettingstijd speelde, ook na zijn ontslag bij de Winterhulp en Volksdienst. Aandacht zal worden besteed aan het optreden van de Winterhulp in Gouda. Maar vooral ook aan de volgende vragen: Hoe fout was de Winterhulp? Hoe fout was de figuur Piek? Waarom werd na de bevrijding de Winterhulp neergezet als foute organisatie? Waarop werd Piek na de oorlog veroordeeld?
Wassenaar (1945) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij afstudeerde met een doctoraalscriptie over “Het optreden van Winterhulp Nederland in de gemeente Gouda”. Hij was jaren werkzaam als leraar in het middelbaar onderwijs o.a. in Waddinxveen, Gouda en Boskoop. Hierna deed hij archiefonderzoek naar C. Piek.
Entree is € 2,50 en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.