FILMHUIS GOUDA

À plein temps

In 2021 maakte À PLEIN TEMPS veel indruk op diverse filmfestivals. Toch vond de film geen distributeur in Nederland. Op initiatief van Filmhuis De Spiegel in Heerlen krijgt de film alsnog een landelijke release. Dit sociale drama voelt aan als een thriller dankzij de energieke vertolking van Laure Calamy (ANTOINETTE DANS LES CÉVENNES). De toegewijde moeder Julie, die constant alle ballen in de lucht moet houden, komt terecht in een wervelwind van onverwachte situaties en geïmproviseerde oplossingen die bijna uitmondt in een gevecht op leven en dood – een lofzang op alle laagbetaalden en op moeders die er alleen voor staan!
Elke dag haast Julie zich van haar zware werk in een luxehotel in de drukke Parijse binnenstad terug naar het platteland om voor haar twee kinderen te zorgen. Elke seconde van de dag is ze in touw. Net wanneer ze een sollicitatiegesprek heeft kunnen regelen voor een baan die meer bij haar (niveau) past, breekt er een landelijke staking van het openbaar vervoer uit. Dat zet zowel een mooiere toekomst, als het behoud van haar huidige baan op losse schroeven.De film won vorig jaar op het Filmfestival van Venetië onder andere de prijs voor beste regisseur en beste actrice.------NRC “À PLEIN TEMPS is een overdonderende film over de precaire situatie van vrouwen die moeten redderen, rennen en razen om de eindjes aan elkaar te knopen.”------Filmkrant“Het uitstekende À Plein Temps volgt koortsachtig een alleenstaande moeder die bijna bezwijkt onder de druk.” ------Trouw “Er is ook wel degelijk hoop: de film is vergevingsgezinder dan de werkelijkheid die hij laat zien. Dat is fijn voor Julie en het is fijn voor de kijker. Tegelijk weet je, en dat is een pijnlijk besef, dat veel mensen precies zoals Julie door de dagen worden gejaagd.”------Volkskrant “Actrice Laure Calamy draagt de film, bovenal met haar gezicht, waarop de zorgen, en paniek, geleidelijk meer vat krijgen. Ze slaan almaar diepere barsten in Julie’s professionele glimlach en onmiskenbare ambitie.”------Parool“De film is een rijk geschakeerd portret van een vrouw die probeert controle over haar leven te hebben.”

cast
Laure Calamy, Anne Suarez, Genevieve Mnick

duur
87 min.

  • zondag 29 januari 2023, om: 20:00
  • dinsdag 31 januari 2023, om: 14:30

De acht bergen

Deze verfilming van de internationale, prijswinnende bestseller ‘Le Otto Montagne’ van Paolo Cognetto is een indrukwekkend verhaal over leven, oorsprong en vriendschap tussen twee jeugdvrienden. Voor de regie tekenden het Belgische regieduo Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen, bekend van THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN en DE HELAASHEID DER DINGEN.
Wanneer Bruno en Pietro elkaar leren kennen in dorpje in de Italiaanse Alpen zijn ze twaalf jaar oud. Pietro is een piekerende, onrustige stadsjongen die elk jaar in de bergen op vakantie gaat. Bruno is een nuchtere boerenjongen met de bergen in zijn bloed en het enige kind in het hele dal. De twee sluiten een vriendschap die een leven lang zal duren en waarin naast de bergen ook Pietro's meestal afwezige vader een sleutelrol speelt, ook voor de vaderloze Bruno. DE ACHT BERGEN was genomineerd voor een Gouden Palm en won in Cannes de prijs van de jury. ------NRC “Voelt als meditatieve bergwandeling” -- “Een dwarse boekverfilming, en dat spreekt voor de film van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch.” ------VPRO Cinema “Melancholiek, bedachtzaam en ingetogen”------de Volkskrant “Intiem en meeslepend winterepos” -- “In meeslepende verfilming ‘De acht bergen’ kunnen de bergen zowel helen als verwoesten.”------The Guardian “Rich, beautiful and inexpressibly sad”

cast
Luca Marinelli, Allessandro Borghi, Filippo Timi

duur
147 min.

  • zondag 29 januari 2023, om: 11:00
  • donderdag 2 februari 2023, om: 20:00
  • zondag 5 februari 2023, om: 15:00
  • woensdag 8 februari 2023, om: 14:30

Black Narcissus

:: korting met Jubileum-passie :: FILMBUNDEL met SHANGRI-LA (15 januari) Deze beroemde Britse klassieker is een aanstekelijk exotisch melodrama over een groep noodlottige nonnen met zeer uiteenlopende persoonlijkheden (waaronder Deborah Kerr) die worstelen met zichzelf, elkaar en de zo idyllische Himalaya. Daar hopen zij hun blijde boodschap te verspreiden maar het zijn eerder de spectaculaire bergen die op hèn vat lijken te krijgen. “It must be something in the air that makes everything feel so exaggerated…” verzucht een van hen.
Dit bonte melodrama in TechniColor, met filmster Deborah Kerr en van het regisseursduo Emeric Pressburger en Michael Powell (THE RED SHOES) was in 1947 een van de meest ‘exotische’ Britse films ooit vertoond. BLACK NARCISSUS speelt in een prachtig, volledig in de studio in beeld gebrachte ‘Shangri-la-achtige setting en is gebaseerd op een vergelijkbare vooroorlogse (maar eerder zinderende) roman. Ook hier speelt het idyllische, maar fictieve leven in de hoge Himalaya een centrale rol, op aangenaam dramatische wijze. FILMBUNDEL: bezoekt u de docu SHANGRI-LA op zondagmiddag 15 januari, dan ontvangt een kortingscode in uw inbox om voordelig van deze klassieker te komen genieten. ------TimeOut“Desire, hysteria, temptation and sexuality in a remote convent high up in the Indian Himalayas” -- “Superbly crafted, elemental and entertaining theatre”

cast
Deborah Kerr, David Farrar, Flora Robsen

duur
101 min.

  • zondag 29 januari 2023, om: 15:00
CINEMA GOUDA
Vanaf 12 mei in Cinema Gouda

Van Gogh’s Zonnebloemen in Cinema Gouda

Cinema Gouda vertoont al een aantal seizoenen Arts in Cinema: prachtige kunstdocumentaires over internationale top-exposities en hun passievolle kunstenaars. Vanaf 12 mei is de bijzondere documentaire Sunflowers te zien. Een unieke mogelijkheid om Van Gogh’s reeks spectaculaire schilderijen, als nooit tevoren, te zien.

De Zonnebloemen van Vincent Van Gogh behoren tot zijn beroemdste werken en behoren tot de meest iconische schilderijen ter wereld. In een bijzondere tentoonstelling heeft het Van Gogh Museum een nieuwe en onthullende blik geworpen op de vijf openbare versies van Zonnebloemen in een vaas.

cinema sunflowers lang.jpg

Ze zijn onmiddellijk herkenbaar, maar deze film gaat verder dan de oppervlakte en onderzoekt de vele vragen en mysteries waarmee deze werken zijn omringt. Waarom, bijvoorbeeld, koos Van Gogh de exotische Zonnebloemen met hun lange steel en gouden kroon? Wat probeerde Van Gogh met zijn werken te zeggen en hoe verschilt dat van versie tot versie? En welke geheimen vonden onderzoekers toen zij de werken analyseerden? Alles wordt onthuld in deze fascinerende film, die van Amsterdam naar Tokio, Philadelphia, Londen en München reisde om alle vijf de werken in ongelooflijk high-definition detail te filmen.

Eigen unieke verhaal

Elk schilderij is anders en heeft zijn eigen unieke verhaal, over een van de beroemdste en turbulentste periodes in de kunstgeschiedenis. Alle vijf de schilderijen worden nu ook geacht in zo’n delicate staat te verkeren dat er nooit meer een tentoonstelling zal zijn met alle vijf naast elkaar. Deze documentaire biedt de unieke kans om dat nog eenmaal te zien in een virtuele tentoonstelling.

Fenomenale beeldkwaliteit

De kunstdocumentaires van Arts in Cinema worden vertoond in een fenomenale beeldkwaliteit en bieden een filmische reis langs ’s werelds meest geliefde kunst en hun makers. En kom je naar een film van Arts in Cinema, krijg je een kop koffie of thee met cake bij ontvangst.

Dit seizoen kun je naast Sunflowers ook nog genieten van Raphael Revealed (vanaf 14 juli), Danish Collector: DeLacroix To Gauguin (vanaf 15 september) en Pissarro: Father Of Impressionism (vanaf 13 oktober).

Tickets zijn te krijgen aan de kassa op de Burgemeester Jamessingel of via www.cinemagouda.nl

VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.