FILMHUIS GOUDA

Roter Himmel

Christian Petzold (BARBARA, TRANSIT, UNDINE) won een Zilveren Beer in Berlijn voor deze zachtmoedige boekverfilming. Het zijn zinderend warme dagen aan de Oostzee, waar jonge schrijver Leon zijn roman wil afronden terwijl beste vriend Felix vakantie viert. In hetzelfde huis in de bossen verblijft onverwacht ook Nadja, een spring-in-veld die levendigheid brengt, wat de worstelende Leon zowel aanspreekt als stoort. Bosbranden dreigen in de verte als Leon's uitgever op de stoep staat. Tweede in een trilogie in wording over creativiteit en liefde, en rond de elementen (na UNDINE/water).
------NRC “Fris en onbevangen” -- “Over een zelfingenomen schrijver en zijn tegendraadse muze” ------ De Volkskrant “Een mooi mengsel van romkom en amoureuze praatfilm – tot de donkere wending” -- “Met zijn nieuwe speelfilm waagt Christian Petzold, grootmeester van de Duitse ascetische cinema, zich met voelbaar plezier op lichtvoetig terrein.” ------ Trouw “een heerlijke zomerse vertelling over kijken en zien” ------ VPRO Cinema “Intrigerende, spannende en grappige mengelmoes van genres en ideeën”

cast
Paula Beer, Enno Trebs, Jonas Dassler

duur
103 min.

  • maandag 25 september 2023, om: 20:00

Sur les chemins noirs

Jean Dujardin (THE ARTIST) kruipt in de huid van bon-vivant en schrijver-avonturier Sylvain Tesson (bekend van het verfilmde boek De sneeuwpanter), die na een zwaar ongeluk zijn revalidatie wil afronden met een lange tocht diagonaal door Frankrijk, van de paden af, dwars door de natuur en ver van de wereld, en met krukken. Prachtige visuele meditatie waarbij Sylvain zich in de overweldigende geografie dreigt te verliezen om zichzelf te kunnen hervinden. Een tocht die hij vastlegde in het boek Ongebaande paden en dat nu verfilmd is.
------Filmkrant“Voettocht vol catharsis” -- “Onderweg verwerkt hij filosoferend en schrijvend de pijnpunten uit zijn verleden.“ ------ NRC  “Jean Dujardins gelaat heeft de gravitas waardoor je geboeid blijft kijken: naar hem én naar het prachtige Franse landschap.” ------ VPRO cinema “Voor wandel- en Frankrijkliefhebbers, die het meditatieve tempo en de fraaie natuurbeelden zullen waarderen.” ------ Le Figaro “Biedt Jean Dujardin een rol met grote zeggingskracht.”

cast
Jean Dujardin

duur
94 min.

  • maandag 25 september 2023, om: 14:30
  • vrijdag 29 september 2023, om: 15:00
  • zondag 1 oktober 2023, om: 20:00
VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.