Museumconservatoren uit 40 landen hebben een canon samengesteld met honderd van de belangrijkste Nederlandse en Vlaamse kunstwerken van voor 1750. Tussen meesterwerken van Van Eyck, Rubens en Rembrandt prijken ook de Goudse Glazen op de zogenaamde CODART Canon.
CODART, wat staat voor Curators of Dutch and Flemisch Art, is een internationale netwerkorganisatie voor conservatoren van Nederlandse en Vlaamse kunst. De 600 aangesloten conservatoren werken voor 300 musea, waaronder het Louvre in Parijs, het Metropolitan in New York en de Hermitage in Sint-Petersburg. De CODART Canon geeft dan ook een representatief beeld van wat de internationale musea als de belangrijkste Nederlandse en Vlaamse kunst beschouwen. Omdat er een stemronde voor het publiek was, zijn ook de favorieten van de museumbezoekers zelf in de lijst terug te vinden.
De gebrandschilderde ramen van de Goudse Sint-Jan vormen een hoogtepunt in de Europese glasschilderkunst. Van de 72 ramen dateren er 61 uit de jaren 1530 tot 1603: de tijd van renaissance en reformatie en van de Nederlandse opstand tegen de koning van Spanje. De Goudse Glazen zijn niet alleen prachtig om te zien, maar geven ook een authentiek beeld van een belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis.
De Goudse Glazen zijn van maandag tot en met zaterdag tussen 10u00 en 16u00 te bezichtigen: Museumkaart en Rotterdampas zijn geldig. Ook zijn de Goudse Glazen nog t/m zondag in de avonduren van buitenaf te bekijken tijdens Goudse Glazen Uitgelicht, een jaarlijks project van de Broederschap Sint-Jan met steun van het Goudse bedrijfsleven.
De CODART Canon incl. toelichting: www.canon.codart.nl
Zie www.sintjan.com.