FILMHUIS GOUDA

Burning

Psychologische thriller waarin een jonge boerenzoon uit een grensdorp in Zuid-Korea in de ban raakt van een mysterieuze jonge vrouw. De film is losjes gebaseerd op een kort verhaal van Haruki Murakami.
Niet alleen u, de kijker, siddert af en toe van onzekerheid in het meesterlijke BURNING van regisseur Lee Chang-dong (POETRY). Ook Jong-su (Yoo Ah-in), zoon van een driftige boer die door zijn agressie in de gevangenis belandde, raakt meer en meer verward nadat hij de knappe Haemi (Jeon Jong-seo) heeft ontmoet. Ze werken allebei in de hoofdstad en een toevallige ontmoeting mondt uit in een vrijpartij in het kleine appartement van Haemi. Jong-su raakt volledig in de ban van haar en net als hij denkt dat de liefde beantwoord wordt kondigt zij een reis naar Afrika aan. Of hij maar even voor haar kat wil zorgen. Jong-su heeft echter noch voor, noch na die dag een kat in het appartement gezien. Als Haemi terugkomt stelt ze een nieuwe liefde voor: Ben. Hoewel Jong-su een duidelijke afkeer voelt voor deze Ben – want jong, knap, rijk en met een Porsche – wil hij Haemi niet opgeven. Er ontstaat een een ongemakkelijke driehoeksrelatie. Rond Ben hangt een vreemde sfeer; Jong-su kan er de vinger niet op leggen. Als Ben onder invloed van alcohol een bekentenis doet, toont Jong-su eindelijk daadkracht. De Volkskrant karakteriseerde BURNING als virtuoos en spannend, en gaf het drama de volle vijf sterren. Een prachtige scène uit de film die nu al een klassieker genoemd wordt, is de dans die Haemi uitvoert terwijl ze zich op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea bevindt.

cast
Ah-In Yoo, Steven Yeun, Jong-seo Jeon

duur
148 min.

  • zondag 16 december 2018, om: 20:00

Light as feathers

In haar debuutfilm kiest Rosanne Pel ervoor om het misbruik van een meisje te laten zien vanuit het perspectief van de dader. De vijftienjarige Eryk maakt zijn dertienjarig buurmeisje Klaudia tegen haar zin zwanger.
Eryk (Eryk Walny) is een onbeholpen tiener in een groot lijf. Hij woont met zijn moeder, oma en overgrootmoeder in een troosteloos plattelandsdorp in Polen; een vader is niet in beeld. Hij werkt op een ganzenboerderij in het dorp en heeft twee vrienden, waarmee hij typische pubergrappen uithaalt. Daarnaast is hij verliefd op zijn buurmeisje Klaudia (Klaudia Przybylska). Moeder Ewa (Ewa Makula) is nog jong en is vooral bezig met haar eigen leven. Naar Eryk toe is ze graag intiem, manipulatief en dominant. Dit gedrag zorgt ervoor dat Eryk naar Klaudia toe moeite heeft om het verschil tussen liefde en misbruik te bepalen, met verstrekkende gevolgen. LIGHT AS FEATHERS ging in Toronto in première en won in Utrecht op het Nederlands Filmfestival de prijs van de Filmkritiek en een prijs van het Forum van de Regisseurs. De film is opgenomen met onervaren acteurs en doet vaak documentair aan. Zelf ziet regisseur Rosanne Pel het als sociaal-realistisch drama, geïnspireerd door de theorie van Hannah Arendt over de alledaagsheid van het kwaad. ‘Je ziet mensen handelen en ze doen uiteindelijk hele tragische dingen, die ze waarschijnlijk liever niet hadden gewild. Je ziet echte mensen worstelen en je voelt als kijker een soort mededogen’, aldus de regisseur in Plot Magazine.

cast
Erik Walny, Ewa Makula, Klaudia Przybylska

duur
86 min.

  • zondag 16 december 2018, om: 11:00
  • vrijdag 21 december 2018, om: 19:00

Edie

Het is nooit te laat om de bakens in je leven te verzetten en de dingen die je écht wilt doen ook echt te gaan doen. Zelfs niet als je al 83 bent. Simon Hunter maakte er het ontroerende feelgood-drama EDIE over.
Haar hele leven heeft Edith – Edie – Moore (Sheila Hancock) haar plicht gedaan. Ze heeft haar dochter opgevoed, haar dominante en aan een rolstoel gekluisterde man verzorgd, zichzelf weggecijferd. Pas op 83-jarige leeftijd krijgt ze na de dood van haar man eindelijk weer tijd voor zichzelf. Maar dan wil haar dochter haar tegen haar zin in een verzorgingshuis hebben. Dat staat Edie tegen en in een nu-of-nooit-opwelling vertrekt ze naar Inverness, Schotland om daar een inmiddels bijna vergeten oude droom te verwezenlijken: het beklimmen van de uitdagende Mount Suilven. Dat zou ze 30 jaar eerder met haar vader doen, maar ging toen niet door. In Schotland huurt ze hulp in: de jeugdige Jonny (Kevin Guthrie), medewerker bij een bergsportwinkel. Hun leefwerelden kunnen eigenlijk niet verschillender zijn; de samenwerking verloopt dan ook stroef en met de nodige spanningen. Naast de droom van Edie is de relatie tussen hen een belangrijk thema van de film. Dit alles tegen de achtergrond van Schotland: de prachtige, woeste, ruige natuur, de eenzaamheid, het wispelturige weer, de mensen en de cultuur. De 85-jarige Engelse actrice Sheila Hancock is vooral bekend om haar komische rollen in TV-series, maar ze blijkt geknipt voor deze rol en ze heeft de berg voor deze film ook echt beklommen. Met de 55 jaar jongere Schotse acteur Kevin Guthrie (DUNKIRK) vormt zij in deze film een onverwacht koppel. De chemie tussen deze twee sterren is bijzonder.

cast
Sheila Hancock, Kevin Guthrie, Paul Brannigan

duur
102 min.

  • zondag 16 december 2018, om: 16:00
  • woensdag 19 december 2018, om: 20:30
  • zondag 23 december 2018, om: 20:00
  • vrijdag 28 december 2018, om: 21:15
  • vrijdag 4 januari 2019, om: 19:00
  • zondag 6 januari 2019, om: 11:00
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.