FILMHUIS GOUDA

Nos batailles

Olivier werkt als teamleider in een groot sorteercentrum. Als vakbondsman is hij betrokken bij zijn collega’s en strijdt hij tegen onrecht. Wanneer zijn vrouw plotseling vertrekt moet hij de zorg voor zijn jonge kinderen op zich nemen. Een ontroerend drama.
Op zijn werk heeft Olivier (Romain Duris) het druk en komt hij op voor zijn rechten en die van anderen. Zijn vrouw Laura (Lucie Debay) ontfermt zich over huis en gezin, tot ze op een dag onverwacht en zonder uitleg vertrekt zonder terug te keren. Olivier moet alleen verder, zonder ervaring met huishouden of opvoeden. Hij doet zijn best om privé en werk te combineren, ook al valt dat niet mee; hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn werk en dat kan hij moeilijk loslaten. Gelukkig krijgt hij hulp van zijn moeder en zus en maakt zo het beste van. De Belgische regisseur Guillaume Senez maakte met NOS BATAILLES zijn tweede speelfilm (na KEEPER). Hij oordeelt niet in zijn realistische en intieme portret van een alleenstaande vader, dat en passant een mooi inkijkje in de arbeidersklasse biedt. De acteerprestaties van vooral Duris (L’AUBERGE ESPAGNOLE, DE BATTRE MON COEUR C’EST ARRÊTÉ) en de twee kindacteurs springen eruit – je voelt voortdurend met ze mee.

cast
Romain Duris, Basile Grunberger, Lena Girard Voss

duur
98 min.

  • zondag 24 februari 2019, om: 16:00

Buddy

“Zonder Mister zouden we waarschijnlijk niet meer samen op de bank zitten.” zegt Patricia over de hond die haar man ‘s nachts wakker maakt als hij nachtmerries heeft over zijn uitzending naar Afghanistan.
Documentairemaakster Heddy Honigmann bezit één van de slechts tweemaal toegekende Living Legend Awards van het IDFA. Zij heeft een imposant oeuvre opgebouwd, met als rode draad overleven. Haar nieuwste film is het ontroerende en emotionele BUDDY, waarin zes hulphonden en hun eigenaren worden gevolgd. Honigmann heeft zelf MS en is in toenemende mate hulpbehoevend. Dat inspireerde haar om een film te maken over wat hulphonden voor mensen kunnen betekenen. ‘Honden zijn de beste troosters van verborgen pijn’, aldus Honigmann. Zo kan een blinde 86-jarige vrouw dankzij hulphond Makker nog steeds hardlopen. De jonge heavymetal-fan Annebel kan in haar rolstoel met Kay wel naar een concert. Kaiko geeft de aan een spierziekte lijdende Erna veel vrijheid terug door haar drie keer per nacht in bed om te draaien, en samen boodschappen te doen. De slechtziende Hans vertelt ontroerd over de zwarte labrador Missy die hem zelfstandig houdt: ‘Het blijft een hond. En ik ben maar een mens. Maar het woord liefde kan je wel gebruiken’. En tenslotte voelt Mister feilloos de getraumatiseerde militair Trevor aan, die daardoor beter met zijn flashbacks om kan gaan waar hij met zijn vrouw moeilijk over kan praten. Volgens DWDD zien we in Honigmann’s schitterende documentaire de hulphond als buddy, als ogen en oren, als assistent en als beste vriend. En de Volkskrant schreef lovend: ‘BUDDY is een ode aan de vechtlust van de hoofdpersonen en een liefdesportret van de diepe band tussen mens en hond’.

duur
86 min.

  • zondag 24 februari 2019, om: 11:00
  • woensdag 27 februari 2019, om: 20:30

Roma

Een intiem portret van het familieleven van een bourgeois gezin met vier kinderen uit Mexico City. De Mexicaanse meesterfilmer Alfons Cuarón maakte met Roma één van de beste films van het jaar – en een geheide Oscarwinnaar.
Mexico City, 1970. Cleo (Yalitza Aparicio) is een jonge vrouw van Indiaanse afkomst, die inwoont en bij het gezin van Sofía (Marina De Tavira) en Antonio (Fernando Grediaga). Zij heeft de zorg over de vier kinderen en doet samen met collega Adela het huishouden. We krijgen een indruk van het dagelijkse gezinsleven, waar zij ondanks het klassenverschil duidelijk deel van uitmaakt. Zelf heeft Cleo een relatie met Fermin, die echter van haar wegloopt als ze zwanger blijkt. Ze is bang voor haar baan, maar Sofia zegt dat ze gewoon kan blijven. In ROMA zien we het leven van een welvarende familie met klein en groot drama, humor en liefde. Op de achtergrond speelt de Mexicaanse politiek en de studentenopstand van 1971 waarbij veel doden vielen. Regisseur Alfonso Cuarón maakte ROMA als eerbetoon aan zijn eigen kindermeisje. Hij schreef het scenario, deed de productie, het camerawerk en de montage. Eerder maakte hij CHILDREN OF MEN en Oscarwinnaar GRAVITY, maar is nu weer teruggekeerd naar Mexico. Cuarón’s in zwart-wit geschoten familiedrama won de Gouden Leeuw op het festival van Venetië, twee Golden Globes en kreeg wereldwijd lovende recensies. ‘Hij laat je in ROMA niet enkel kijken en luisteren, maar transporteert je voor even naar een zelden zo op beeld vertoonde plek’, aldus de Volkskrant die vijf sterren gaf.

cast
Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey

duur
135 min.

  • zondag 24 februari 2019, om: 20:00
  • vrijdag 8 maart 2019, om: 15:30
  • dinsdag 19 maart 2019, om: 14:00

Ernest & Celestine: winterpret

Altijd is er wel íets te beleven bij Ernest en Célestine, ook in de winter. In vier korte films krijgt het tweetal te maken met het naderende muizenfeest, een kapotte accordeon, het wilde gansje Bibi en een daverende sneeuwstorm.
HET MUIZENFEEST. Célestine kan niet wachten tot het grote muizenfeest losbarst. Alle muizen zijn welkom: de veldmuizen, stadsmuizen en zelfs de groene muizen. Ernest mag ook mee als hij eerst de muizendans leert – wat niet meevalt voor zo’n grote beer. Voor het open raam hangt Célestine’s feestjurk. Maar o jee, de harde wind neemt hem mee. Wat nu? Buurvrouw Tulp weet raad. DE KNOP VAN DE ACCORDEON. Ernest pakt zijn accordeon, zet een vrolijke polka in, maar kan niet verder spelen. Er ontbreekt een knopje en dat is ook nergens te vinden. Célestine denkt dat de groene muis het heeft meegenomen en gaat op onderzoek. BIBI. In het voorjaar vonden Ernest en Célestine een verlaten ganzenei dat net uitkwam. Het gansje waggelde achter hen aan naar huis in de veronderstelling dat de twee wel voor haar zouden zorgen. Dat deden ze, met veel liefde. De kleine Bibi werd groter en leerde van alles, ook vliegen. En dat moest wel om tegen de winter met de wilde ganzen naar het zuiden af te reizen. DE SNEEUWSTORM. Houden alle beren een winterslaap? Eh… Ernest niet. Pas als het 10 graden onder nul is krijgt hij wat aandrang en moet hij net als alle andere beren eerst zijn maag goed vullen. Célestine heeft nu al trek en wil koekjes bakken, maar het meel is op. Met haar vriendjes loopt ze door de sneeuw naar de molen. Het wordt een barre tocht, zeker als de storm losbreekt.

cast
Vanaf 3 jaar, nederlands gesproken

duur
48 min.

  • zondag 24 februari 2019, om: 13:30
  • woensdag 27 februari 2019, om: 13:30
  • zondag 3 maart 2019, om: 13:30
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.