FILMHUIS GOUDA

Mrs. Harris Goes to Paris

Heerlijke feelgood-film met een hartverwarmende Lesley Manville (PHANTOM THREAD) als de altijd opgewekte Britse schoonmaakster Ada. De oorlogsweduwe wordt eind jaren 50 nog eens stapelverliefd, maar dan op een Dior-jurk uit de kast van een werkgeefster. In dit aanstekelijke, lichtvoetig sprookje reist Ada af naar Parijs om haar droom te verwezenlijken. De lichtstad komt zo uit een prentenboek en op haar avontuur leert de naïeve en bescheiden Britse de Fransen vrolijk de les. Tussen de oogstrelende jaren-50-enscenering, prachtige kostuums en kapsels speelt de tegenstelling tussen rijk en arm, de onzichtbaarheid van huishoudsters en het snobisme van de betere klasse. En in deze betoverende boekverfilming is zelfs voor het existentialisme van Sartre nog een plekje.
------NRC Engelse huishoudster verovert Parijs------The Guardian “The Oscar nominee [Lesley Manville] is on excellent form in a sweet-natured Cinderella tale about a cleaner on a mission to buy a Dior dress”------Gids.tv: ½“Mrs. Harris sluit je vanaf minuut één in je hart.”

cast
Lesley Manville, Isabelle Huppert, Christian McKay

duur
115 min.

  • zondag 4 december 2022, om: 11:00
  • woensdag 7 december 2022, om: 14:30
  • maandag 12 december 2022, om: 20:00

Las bestias

Originele, zinderende Spaanse thriller in de geïsoleerde bergen van regenachtig Galicië rond de botsing tussen een idealistisch Frans stel en hun stugge dorpsgenoten. Antoine en Olga verkopen hun gezonde bio-tomaten op de lokale markt en goedbedoeld knappen ze daarnaast gratis oude huizen op. Wat zij schilderachtig vinden, staat juist bij hun buren, broers Xan en Lorenzo, voor de bittere armoede die iedereen al jaren wil ontvluchten. Antoine's principiële tegenstand tegen de windmolens waarop deze Galiciërs hun laatste hoop hebben gevestigd, leidt tot grimmige pesterijen. In het plaatselijke café zit ondertussen een overschot aan testosteron (aan beide kanten) Antoine's houterige pogingen te integreren flink in de weg. In dit razend spannende en sfeervolle psychologische drama lijken de vrouwen de betere overlevingsinstincten te bezitten…
------NRC “Een donkere thriller die smeult en broeit.” -- “Stilistisch liet Sorogoyen zich inspireren door westerns: dit gaat over koppige mannen in een rauwe natuur die vastdraaien in een onoplosbaar, schijnbaar principieel conflict.”------VPRO Cinema “Spannende, onvoorspelbare psychologische thriller”------de Volkskrant “Een indrukwekkende, beklemmende film”------HUMO ½“Las bestias bevat onwaarschijnlijk spannende scènes die door Sorogoyen razend knap werden gefilmd.”

cast
Denis Ménochet, Marina Foïs, Luis Zahera

duur
137 min.

  • vrijdag 2 december 2022, om: 20:30
  • zondag 4 december 2022, om: 15:00

Vortex

De Argentijnse, in Frankrijk wonende Gaspar Noé maakt indringende, soms schokkerende, ‘lijfelijke’ films. Nu gooit hij het volledig over een andere boeg. Deze tedere en krachtige verkenning van eenzaamheid en liefde is meeslepend en ontroerend, een van Noé's mooiste werken. Een hecht ouder stel (subtiel vertolkt door Françoise Lebrun en Dario Argento) slijt de dagen in een Parijs appartement. Hij schrijft een boek over dromen en films. In split screen observeren we 'parallel' hun routines en groeiende worsteling met haar beginnende dementie.
------NRC “Vortex is in ieder geval een film zonder enige menselijke ijdelheid. Het goede van ouder worden is dat je nederigheid leert.” -- “Speelt zich af op de aslijn die dwars tussen hoofd en hart loopt.”------De Morgen “Veruit de meest ontroerende film uit Noé's carrière.”------The Guardian “Een werk van bijtende volwassenheid en echte compassie.”

cast
Dario Argento, Francoise Lebrun, Alex Lutz, Kylian Dheret

duur
142 min.

  • donderdag 1 december 2022, om: 14:30
  • zondag 4 december 2022, om: 20:00
  • vrijdag 9 december 2022, om: 15:30
  • woensdag 14 december 2022, om: 20:00
CINEMA GOUDA
Vanaf 12 mei in Cinema Gouda

Van Gogh’s Zonnebloemen in Cinema Gouda

Cinema Gouda vertoont al een aantal seizoenen Arts in Cinema: prachtige kunstdocumentaires over internationale top-exposities en hun passievolle kunstenaars. Vanaf 12 mei is de bijzondere documentaire Sunflowers te zien. Een unieke mogelijkheid om Van Gogh’s reeks spectaculaire schilderijen, als nooit tevoren, te zien.

De Zonnebloemen van Vincent Van Gogh behoren tot zijn beroemdste werken en behoren tot de meest iconische schilderijen ter wereld. In een bijzondere tentoonstelling heeft het Van Gogh Museum een nieuwe en onthullende blik geworpen op de vijf openbare versies van Zonnebloemen in een vaas.

cinema sunflowers lang.jpg

Ze zijn onmiddellijk herkenbaar, maar deze film gaat verder dan de oppervlakte en onderzoekt de vele vragen en mysteries waarmee deze werken zijn omringt. Waarom, bijvoorbeeld, koos Van Gogh de exotische Zonnebloemen met hun lange steel en gouden kroon? Wat probeerde Van Gogh met zijn werken te zeggen en hoe verschilt dat van versie tot versie? En welke geheimen vonden onderzoekers toen zij de werken analyseerden? Alles wordt onthuld in deze fascinerende film, die van Amsterdam naar Tokio, Philadelphia, Londen en München reisde om alle vijf de werken in ongelooflijk high-definition detail te filmen.

Eigen unieke verhaal

Elk schilderij is anders en heeft zijn eigen unieke verhaal, over een van de beroemdste en turbulentste periodes in de kunstgeschiedenis. Alle vijf de schilderijen worden nu ook geacht in zo’n delicate staat te verkeren dat er nooit meer een tentoonstelling zal zijn met alle vijf naast elkaar. Deze documentaire biedt de unieke kans om dat nog eenmaal te zien in een virtuele tentoonstelling.

Fenomenale beeldkwaliteit

De kunstdocumentaires van Arts in Cinema worden vertoond in een fenomenale beeldkwaliteit en bieden een filmische reis langs ’s werelds meest geliefde kunst en hun makers. En kom je naar een film van Arts in Cinema, krijg je een kop koffie of thee met cake bij ontvangst.

Dit seizoen kun je naast Sunflowers ook nog genieten van Raphael Revealed (vanaf 14 juli), Danish Collector: DeLacroix To Gauguin (vanaf 15 september) en Pissarro: Father Of Impressionism (vanaf 13 oktober).

Tickets zijn te krijgen aan de kassa op de Burgemeester Jamessingel of via www.cinemagouda.nl

VOLKSUNIVERSITEIT GOUDA
Inschrijven kan nog tot en met eind september

Volksuniversiteit Gouda geeft 13 verschillende taalcursussen

De Volksuniversiteit Gouda biedt taalcursussen aan voor maar liefst 13 verschillende talen, waaronder Arabisch, Chinees, Nieuwgrieks, Pools en Portugees. Alle talen kun je op verschillende niveaus volgen. Een taal leren is niet alleen nuttig maar ook leuk! Al was het maar om tijdens de vakantie in je favoriete vakantieland contact met de lokale bevolking te leggen. Maak snel je keuze en schrijf je vandaag nog in via de website van de Volksuniversiteit Gouda.

Algemeen
Bij de cursussen moderne talen geven vakbekwame docenten wekelijks anderhalf uur les in spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid en grammatica. Ook wordt aandacht besteed aan de cultuur van het land, waarvan men de taal bestudeert. Afhankelijk van jouw vooropleiding en de kennis van de door jou gekozen taal, kan op het juiste niveau worden gestart. Van jou wordt verwacht dat je voldoende gemotiveerd bent om de gekozen taal te leren en dat je bereid bent ook huiswerk te maken. Je moet erop rekenen dat er gemiddeld 2 tot 3 uur per week thuis moet worden gestudeerd. Bovendien wordt aangenomen dat je over een redelijke kennis van de Nederlandse grammatica beschikt.

Boeken 
Je dient zelf te zorgen voor het aanschaffen van boeken. Informatie omtrent titels e.d. staat bij elke cursus vermeld. De vermelde prijs is een indicatie. Je bent vrij de boeken te kopen waar het voor je het goedkoopst is.

Uitgeverij Intertaal biedt 10% korting op de aanschafprijs. Als je daarvan gebruik wilt maken volgt je de volgende stappen:
-Ga naar www.intertaal.nl
-Zoek het boek op ISBN nummer
-Geef bij de bestelling de kortingscode VUGouda2021 op

Europees Referentiekader
De Volksuniversiteit geeft bij al haar taalcursussen aan hoe het niveau zich verhoudt ten opzichte van het Europees Referentiekader. Hierdoor is het voor jou als cursist nog makkelijker om zich een oordeel te vormen over het niveau waarop een cursus kan worden gevolgd of welke cursus het beste past bij jouw kennisniveau. Dankzij deze internationale standaard weet je altijd op welk niveau je een taal volgt. Op de website van Volksuniversiteit Gouda staat bij elke cursus vermeld aan welk niveau de cursus voldoet. Op de website van het Europees Referentiekader staat een uitgebreide verklaring van de gebruikte niveau aanduidingen: www.erk.nl/

Kijk voor meer informatie op www.volksuniversiteitgouda.nl/talen 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.