GOUDA

Agenda Gouda

t/m 12 jan.'20  GOUDA, STAD VAN…SFEERVOLLE WINTEREVENEMENTEN
Met uiteenlopende activiteiten en festiviteiten, zoals projectie Stadhuis, Goudse Glazen Uitgelicht, IJsbaan en Kunstlichtroute in de binnenstad. Zie ook speciale pagina verder in deze Uitloper en op www.uitlopergouda.nl.

t/m 5 jan.2020 MUSEUMHAVEN UITGELICHT
Sfeervolle uitlichting van de Museumhaven, de historische schepen en omliggende panden, die bij het historische karakter van de haven hoort. Museumhaven is op een alternatieve manier verlicht. Daarnaast zal het beeld steeds, bijna onmerkbaar, wijzigen. Hierdoor wordt de hele binnenhaven met ouderwetse, warme goud- en sepiakleuren in een ‘antieke’ sfeer gezet en komen de museumschepen, het Schipperswachtlokaal, de oude kaaspakhuizen en de werf tot leven. Zie www.museumhavengouda.nl.

t/m 12 jan. 2020 DRIJVENDE KERSTBOMEN IN KARNEMELKSLOOT
Ook dit jaar drijven er weer 30 kerstbomen in de Karnemelksloot. Met een grote Kunstlichtboom bij het brede stuk bij Klein Amerika en de bekende Goudse-Glazenlampenkappen. Tijdens Gouda bij Kaarslicht en Kerstavond (13 + 24 dec.) is de sfeer nog feeërieker met de honderden waxinelichtjes langs de kades van de sloot. Zie ook www.pannenkoe.nl/gouda

vr. 13 dec. GOUDA BIJ KAARSLICHT/KAARSJESAVOND met uitgebreid programma
10-23u00 Een indrukwekkend lichtfeest, waarbij 1500 kaarsen branden in het beroemde Stadhuis en duizenden kaarsen achter de ramen van de panden rondom de Markt. Duizenden bezoekers scharen zich rond de boom, zingen met elkaar kerstliederen, de burgemeester leest het kerstverhaal en de lichtjes in de boom uit Noorwegen, worden ontstoken. Naast de traditionele samenzang bij de Noorse Kerstboom op de Markt en de toespraak met Evangelielezing door de burgemeester, zijn er veel activiteiten in de stad.  Vanaf 11u00 kunt u genieten van optredens, concerten, uitgezette wandelingen en kunt u alle musea gratis bezoeken. Kortom u kunt zich laten verrassen in straten en steegjes, op pleinen, in gebouwen en kerken. Laat u dus van 11-23u55 verrassen op straten, pleinen, in stegen, gebouwen en kerken. De kerken en musea zijn deze dag gratis toegankelijk. Kijk voor het gehele programmaoverzicht met tijden en locatie-informatie op www.goudabijkaarslicht.nl.

13 dec. t/m 12 jan.2020 GOUDSE GLAZEN UITGELICHT, Sint Janskerk
De Sint-Janskerk in Gouda is met haar 123 meter de langste kerk van Nederland! Ongeëvenaard is de prachtige collectie gebrandschilderd glas uit de 16 eeeuw: De Goudse Glazen. Normaal gesproken zijn de Goudse Glazen het beste overdag vanuit de kerk te bewonderen. Twee weken in het jaar kan dat ook van buitenaf. Dan worden de wereldberoemde Goudse Glazen ‘s avonds van binnenuit aangelicht. Daarnaast worden de lantaarnpalen rondom de kerk voorzien van speciaal voor dit evenement vervaardigde lampenkappen die de omgeving van de Sint-Janskerk een sfeervolle aanblik geven. Te zien van 17-23u00.

13-31 dec. WINTEREVENEMENTEN SINT-JANSKERK
13-30 dec. KERSTLABYRINT, ma. t/m za.
10-16u00  Een puzzelzoektocht over het Kerstverhaal met opdrachten, waarbij het bijna onmogelijk is in één keer naar het einddoel te komen. Het Kerstlabyrint in de Sint-Janskerk laat zien dat het in het Kerstevangelie ook zo gaat: ieder die Jezus in de kribbe vindt, heeft een de zoektocht afgelegd en liep daarbij regelmatig vast. Ga mee met de wijzen, de Joodse schriftgeleerden, herders en Jozef en Maria en zie waar je met hen terechtkomt. Zo kun je zelf het bijbelse kerstverhaal en de betekenis daarvan voor jou gaan ontdekken.

vr. 13 dec. GOUDA BIJ KAARSLICHT IN DE SINT-JAN
10-19u00 De Sint Jan met de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen is gratis toegankelijk.
17-18u00 HERDERSMAALTIJD, met gratis soep en brood en kerstfiguranten vertellen kerstverhaal omlijst door muziek.
vr. 13+za.14 dec. WINTERFAIR: 123 meter sfeer
Wandel binnen in onze prachtige Sint Jan en proef de sfeer van winterse gezelligheid! ‘Proeven, ruiken, kopen en doen!’ Van brocante, food, wijn, sfeerartikelen, proeverijen, workshops tot voorstellingen. In een sfeervolle ambiance bieden meer dan 40 standhouders sierlijke, smakelijke en aantrekkelijke (seizoens)producten aan en vindt er op vrijdag zelfs een heus Ladies-event plaats. Bezoekers van de Winterfair kunnen hun hart ophalen aan de aangeboden sieraden, boeketten, woondecoratie, brocante, kerstversiering, kerstbomen, streekproducten, boeken, (kinder)kleding, tassen en nog veel meer. In de geweldige sfeer van de Sint-Janskerk is het daarnaast mogelijk om op het ‘foodplein’ te genieten van heerlijke hapjes en drankjes en diverse optredens. Voor de kinderen is er van alles te zien én te doen, zoals een kerstlabyrint en allerlei spelen! De opbrengst van deze fair is voor verschillende goede doelen. Data en tijden: vr. 13 dec. van 11-22u00 (Gouda bij Kaarslicht) en za. 14 dec. van 10-16u00. Zie www.winterfairgouda.nl.

di. 24 dec. KERSTNACHTDIENST, 21u30-22u30

do. 26 dec. KINDERKERSTDIENST, van 10-11u00.
Openingstijden: 1 nov t/m 1 jan.  ma t/m za 10-17u00. Zie www.sintjan.com en www.sintjansmgemeente.info.

FIRMA VAN DRIE  Achter de kerk 13, Gouda, www.firmavandrie.nl
12-26 dec. LICHTKUNSTGOUDA – DE VIER ELEMENTEN
Bezoek en beleef de 8ste editie van LichtKunstGouda! Tot drie eeuwen geleden geloofden wetenschappers dat de wereld was samengesteld uit vier elementen: Aarde, Water, Lucht, Vuur. De symboliek en beeldende kracht van de vier elementen spreken nog altijd tot onze verbeelding en vormen het thema voor diverse lichtkunstwerken, - projecties en -installaties. Deze zijn twee weken lang te zien en te beleven, zowel binnen als buiten, op verschillende locaties rondom de Sint Janskerk. Openingstijden: 12 t/m 15 dec, 19 t/m 22 dec, 24 en 26 dec 17-21u00. Op vr. 13 dec. Gouda bij Kaarslicht van 14-22u00. Info www.lichtkunstgouda.nl

za. 14 dec. GlaMMM-ERasmus LICHTJESLOOP
18u15-23u30  Loopgroep Gouda loopt in feestelijk verlicht hardlooptenue de Lichtjesloop over 5 kilometer via route kris-kras door de romantisch verlichte Goudse binnenstad langs sprookjesachtige beelden en culturele surprises. Versier jezelf met de mooiste verlichting zodat je uitgeroepen wordt tot de Lichtjeskoning of koningin 2019! Na afloop is er een gezellige after-party waar je kunt genieten van typische Goudse versnaperingen en swingende muziek. Locatie: Gouda Studio’s.  Info www.facebook.com/events/309066546350114/ en www.vs-sport.nl. Aanmelden voor deze sfeerloop bij  taterbal@hotmail.com.

27 dec.-4 jan. 2020 WINTERGRACHTENTOCHT
Ervaar Gouda vanaf het water: ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring. Reederij de IJsel verzorgt met de trekschuit Jan Salie een aantal exclusieve vaarten door de Goudse grachten. Tijdens de tocht zijn er diverse winterse drankjes aan boord verkrijgbaar zoals warme chocolademelk, glühwein en schippersbitter. Data: 27 en 28 december en 2, 3 en 4 januari 2020. Tijden: 12u30 en 14u30. Locatie: opstap - en wachtplek Oosthaven 13. Prijs: €10,- pp. en kinderen 3 t/m 12 jaar 5,-. Voorinschrijving via Reederij de IJsel en op de dag zelf bij VVV Gouda. Contact: 06-83705193/info@reederijdeijsel.nl. Website: www.reederijdeijsel.nl 

18 dec. t/m 12 jan.2020 DE GOUDSE IJSBAAN rondom het Stadhuis
Beleef de winter op het mooiste marktplein van Nederland. Er lag ooit een gracht rondom het Stadhuis, wat moet dat een mooi beeld zijn geweest… Een glanzende strook water rondom het Stadhuis met een valbrug om het statige pand te bereiken. Hoe bijzonder is het dat we in deze winter dit beeld weer op de Goudse Markt kunnen gaan aanschouwen? Een van de mooiste Nederlandse tradities wordt gekoppeld aan het mooie van Gouda. Iedereen kan ‘een rondje stadhuis’ maken op de Markt! De start bij Grandcafé Koek en Zopie, even op de foto bij de Kerstboom, een blik op Van Vreumingen als historisch boegbeeld, de bocht door en onder de klanken van het Goudse Klokkenspel in volle vaart richting de Goudse Waag. En dat alles met het fraaie Stadhuis als middelpunt. Het belooft een zeer bijzonder schouwspel te worden waarbij pret en historie worden verenigd.  Zie ook www.goudseijsbaan.nl.

vr. 20 dec. KERSTWANDELTHEATER! Gouda Oosterwei
vanaf 18u30 Op vrijdagavond 20 december vindt in Gouda het KerstWandelTheater! Plaats. Dit theater brengt op verrassende wijze het kerstverhaal tot leven, uitgebeeld in zowel eigentijdse als authentieke kerst scènes. Wandelend langs een lint van ongeveer 2.000 lichtjes kunt u gedurende ruim een uur het kerstverhaal samen met uw familie of vrienden beleven. Langs de route worden twaalf scènes uit het kerstverhaal uitgebeeld en nagespeeld en op indringende wijze belicht. Je ontmoet Maria, Jozef, herders en wijzen waar je hen niet zou verwachten. Romeinse soldaten controleren de straten en je ziet engelen dansen. Duizenden lichtjes wijzen de weg van scène naar scène. Om 18u20 wordt de officiële openingshandeling verricht. Van 18u30 tot 20u00 start er elke vijf minuten een groep deelnemers. Je kunt je melden bij het kaartjesloket, daar krijg je een paspoort en een starttijd. Deelname is gratis. Het beginpunt van de route is bij het Nelson Mandela Centrum aan de Bernadottelaan. Aan het eind van de route bij de Ontmoetingskerk kun je genieten van koffie, thee, warme chocolademelk en glühwein. Zie www.kerstwandeltheatergouda.nl.

do. 19+ vr. 20 dec. KERST KOOPAVONDEN
tot 21u00 Bewonder de mooie etalages en winkels in sfeervol en warm (kaars)licht. Veel winkels zullen buiten diverse demonstraties en proeverijen geven. De stad is feeëriek verlicht en veel unieke winkeltjes blijven open tot 21u00. OP ZONDAG 22 DECEMBER IS HET KOOPZONDAG, op de valreep nog net voor de kerst inkopen doen. OOK OP ZONDAG 29 DECEMBER IS HET KOOPZONDAG. Strijk tussentijd en na afloop lekker neer op een terras om uit te rusten met een winterse warme maaltijd.

do. 26 dec. LEVENDE KERSTSTAL, kinderboerderij De Goudse Hofsteden
13-16u30 Op Tweede Kerstdag is de kinderboerderij 's middags geopend. Je kunt de prachtige kerststal bewonderen met daarin echte mensen, die een schitterende kleding het kerstverhaal uitbeelden. Ook de kerstezel en andere dieren ontbreken niet in deze stal. In de sfeervolle kantine is heerlijke Glühwein, zelfgemaakte erwtensoep en warme chocolademelk verkrijgbaar. Kinderen kunnen meedoen aan een leuke, winterse knutselactiviteit. Locatie: Kinderboerderij De Goudse Hofsteden, Bloemendaalseweg 34a, Gouda, tel. 0182-514219. Zie www.kinderboerderijgouda.nl.

ONTDEK WINTERS GOUDA MET EEN STADSGIDS
Winters Gouda is op haar mooist als de duisternis valt en er een sprookjesachtige en serene sfeer heerst. Dat is ook het moment om mee te gaan met een wandeling van het Goudse Gidsen Gilde. Laat u meevoeren langs fraai verlichte monumenten en geniet van de mooi versierde hofjes, straatjes en steegjes. Voor wandelingen met groepen òf op een ander tijdstip raadpleeg de website www.goudsegidsengilde.nl. Data: zaterdagen 14, 21 en 28 december 2019 en 4 januari 2020. Start om 17u00 bij De Waag. Duur: 1 uur. Aanmelden via www.goudsegidsengilde.nl of voor de Goudse Waag. Kosten: € 3,50 pp via de site en € 4,- pp op de dag zelf (kids tot 12 jaar gratis). Groepsgrootte: max. 20 pers. Contact: info@goudsegidsengilde.nl.

KOOPAVONDEN EN KOOPZONDAGEN

vr. 13 dec.       EXTRA KOOPAVOND, in de binnenstad, tot 21u00.

zo. 15 dec.      EXTRA KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00.

vr. 20 dec.       EXTRA KOOPAVOND, in de binnenstad, tot 21u00.

zo. 22 dec.      EXTRA KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00.

ma. 23 dec.     EXTRA KOOPAVOND, in de binnenstad, tot 21u00.

di. 24 dec.       EERSTE KERSTDAG

wo. 25 dec.     TWEEDE KERSTDAG

zo. 29 dec.      EXTRA KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00.

zo. 6 jan.         KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00.

zo. 6 jan.         KOOPZONDAG  in WC Bloemendaal, van 11-17u00.

zo. 6 jan.         KOOPZONDAG  in WC Goverwelle, van 11-17u00.

Let op! KOOPZONDAGEN
Winkels mogen op koopzondagen open zijn van 9-18u00. Aangaande koopzondagen in deze lijst: het staat de Goudse winkeliers vrij al dan niet gebruik te maken van de aangeboden mogelijkheid tot winkelopenstelling. Dit kan tot gevolg hebben dat op de door de gemeente Gouda aangewezen dagen (individuele) winkels niet geopend zijn. Wilt u zeker weten dat een winkel open is, vraag dit dan altijd bij de winkel zelf na.

1-ste + 3-de zo.week  OPEN HUIS ONDERNEMERS OP GOUDASFALT
12-17u00  Elke 1e en elke 3e zondag van de maand openen de ondernemers op GOUDasfalt hun deuren om u te laten zien wat ze in huis hebben, dus maak de oversteek met pontje GEIN en laat je verrassen. Bekijk boomstamtafels en -producten van lokaal hout bij Depot24, snuffel tussen de vintage meubels en typemachines in de blauwe loods van wievanZoetHout, kom proeven van vers gebakken desembrood bij Christina van de bakkerij, proef een biertje bij de Goudsche Leeuw, geniet van de mooie houtkunstwerken van Jan Mostert, maak je hoofd leeg met Action Painting, neem een kijkje bij de scouting, speel een deuntje bij het Ukulele paradijs, sluit de dag af bij paviljoen Rederij de Vrijheid. Een Beleef GOUDasfalt-dag is ook prima te combineren met een wandeling en ontdekkingstocht door het Veenweidepark, het gebied direct achter de Gouderaksedijk 32.

iedere do. FIETSTOUR GREEN COW BIKE TOURS
13-16u00 Stap met Green Cow Bike Tours op de fiets en verken de prachtige omgeving van Gouda! Tijdens deze tour met gids fiets je langs de hoogtepunten van de historische binnenstad. Wist je bijvoorbeeld dat  alle scheepvaart van Rotterdam naar Amsterdam vroeger dwars door Gouda ging? Bewonder onze molens en fiets tussen de koeien door het Hollandse landschap! Proef wat kaas bij een kaasboerderij en geniet van het weidse uitzicht over de Reeuwijkse Plassen! Iedere donderdagmiddag – na de Goudse Kaasmarkt – vertrek om 13u00, vanaf Nieuwehaven 147, info@green-cow.nl, tel. 06-38720789. Zie ook www.green-cow-bike-tours.nl

 

WINKELCENTRUM BLOEMENDAAL
AANGENAAM OVERDEKT WINKELEN EN BOODSCHAPPEN DOEN

Met maar liefst 65 winkels van supermarkt tot dierenwinkel en van kledingwinkel tot kapper vindt je hier alles onder 1 dak! Winkelcentrum Bloemendaal is goed bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto. Je parkeert de auto altijd gratis. Vrijdagavond is de vaste koopavond: de meeste winkels zijn tot 20u00 geopend, sommigen, zoals de supermarkten zijn dan tot 21u00 geopend. Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels in de gelegenheid om open te zijn. Houdt hierbij rekening dat niet alle winkels hier aan mee doen en dus niet alle winkels open zullen zijn. De supermarkten zijn iedere zondag geopend van 10 tot 18u00. Zie ook www.winkelcentrumbloemendaal.nl.

DOORLOPEND:

iedere di. WARENMARKT GOUDA-BLOEMENDAAL
Lekkenburg, 8u30-13u00.

iedere wo. WARENMARKT GOUDA-GOVERWELLE
8u30-13u00 Locatie Middenmolenplein.

iedere do. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-16u00.

iedere do. KOOPAVOND
in de binnenstad, tot 21u00.

iedere za. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-17u00. 

Iedere za. STADSLICHT OP DE MARKT
van 20-20u30. Erasmus Spreukenspeurtocht!
Loop de Erasmus Spreukenspeurtocht! Die is voor kinderen én volwassenen, en u kunt er een mooie prijs mee winnen. Er liggen deelnameformulieren klaar bij de VVV, maar u kunt ze ook downloaden. Lever uw antwoorden uiterlijk 28 oktober in bij de VVV (in de Waag op de Markt).

Erasmus Audiotrail 
Pst … Hoor ik daar stemmen? Loop de Erasmus Audiotrail en luister naar Erasmus zélf. De tocht begint bij het informatiebord bij het oude stadhuis. Scan met uw gsm de QR-code op de tien borden, die op verschillende plekken in de stad hangen. U kunt het routekaartje ophalen bij de VVV, of downloaden van www.kindvangouda.nl. Daar kunt u eventueel ook vooraf de audiofragmenten downloaden.

Kinderspeurtocht
De VVV (in de Waag op de Markt) heeft een spannende kinderspeurtocht klaarliggen (€ 1,50). Gouda kan ook spelenderwijs worden ontdekt met Inspecteur Delictus en de museumbende, een spannende Citygame die de VVV aanbiedt (€ 16,95).

Punselie
De bekende Punselie-koekjesfabriek verzorgt op afspraak een rondleiding.

Vergader- of congreslocatie

Op zoek naar een vergader- of congreslocatie midden in Nederland? Gouda biedt diverse locaties, centraal gelegen én vlakbij de Randstad.

Gouda, midden in Nederland, uitstekend bereikbaar én ook nog een gratis en gemakkelijk parkeren bij alle congres- en vergaderlocaties! Een vergadering, congres, personeelsfeest, receptie, presentatie of andere meeting. Er is voor ieder wat in elke stijl te vinden.

Gouda is centraal gelegen in het land en uitstekend bereikbaar vanaf elke plek. Binnen twintig minuten naar de Randstad, midden in het Groene Hart, 30 minuten vanaf Utrecht en goed aan te rijden vanuit het noorden of zuiden van het land. Ideaal voor een bijeenkomst waarbij ieder vanuit een andere plaats komt.

In Gouda vind je een uniek en divers aanbod van industriële, rustieke en hippe locaties, divers voor elke doelgroep. Gouda bied je een echte belevenis! Wil je er meer uithalen dan alleen een bijeenkomst? De locaties denken graag met je mee voor een leuk aanvullend programma in de historische vestingstad midden in het Groene Hart van Holland. Kwaliteit staat bij alle locaties hoog in het vaandel. Zij verwelkomen en ontzorgen je graag voorafgaand en tijdens de bijeenkomst voor een onvergetelijke meeting.

Persoonlijke aandacht en service staan voorop. De locaties zorgen voor een persoonlijke sfeer en geven de aandacht die je nodig hebt voor een succesvolle bijeenkomst. In Gouda vind je een gastvrije omgeving met een prachtige historische binnenstad. Gouda heeft haar eigen charme en hierdoor meer te bieden. Zakelijke groepen kunnen hier terecht voor het ‘totaalpakket’.

In Gouda vind je kwalitatief hoge gastronomie met vele locaties die werken met producten uit de streek. Van BIB-Gourmands tot duurzame Green Key locaties, alles om het jou en je gasten naar de zin te maken! Ook overnachtingsadressen van landelijke B&B’s tot luxe hotels in diverse prijsstellingen in een puur Hollands landelijke omgeving.

Diverse arrangementen in combinatie met horeca en recreatieve locaties zijn mogelijk. Arrangementen worden op maat gemaakt afhankelijk van je wensen.

Meer informatie over deze locaties is te vinden op www.vindingouda.nl/Horeca

CENTRUM GOUDA
aanbod van meer dan 400 winkels

Gouda: stad voor shop-a-holics

Gouda is niet alleen een stad waar historie en cultuurliefhebbers aan hun trekken kunnen komen, maar ook voor shop-a-holics is Gouda een leuke stad. In het historische stadscentrum zijn vele leuke winkels te vinden. Het aanbod is zeer divers en loopt van kleding tot elektronica en van siroopwafels tot huishoudelijke artikelen. In het compacte centrum van Gouda vind je meer dan 400 winkels in vele soorten, maten en smaken. De meeste winkels zijn zes dagen per week open en op donderdagavond is het koopavond.

OUDEWATER

AGENDA OUDEWATER

Elke woensdag is de St. Franciskuskerk aan de Kapellestraat open van 11u30-16u00.

WOERDEN

Agenda Woerden

Het is zomer en ook in eigen land is er genoeg leuks te beleven. Inspiratie nodig voor een dagje uit of wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken? Daar denkt de VVV Woerden natuurlijk graag in mee. Arrangementen op maat, maar ook kant-en-klare arrangement die je direct kunt boeken en beleven worden aangeboden!

Tuk Tuk Woerden – Kaastour3
Bezoek je Woerden, dan mag een kaastour in onze vestingstad met de TukTuk zeker niet ontbreken. De rit zal starten bij de VVV Woerden aan de Emmakade 6A. Tijdens de kaastour passeren ze de "Koe van Woerden", de historische "Kaasbel" en vervolgen ze de route langs verschillende kaaspakhuizen en kaasboerderijen in Woerden en omgeving. Na afloop is er een rondleiding in het Kaaspakhuis waar alles op het gebied van kaas samenkomt.

Stappen & Happen Premium arrangement
Beleef kaas, bewonder de binnenstad van Woerden en sluit af met een heerlijke lunch! Dat kan met het Stappen & Happen Premium arrangement. Een leuke manier om kennis te maken met Woerden. Leer meer over kaas, het kaasmaken en bewonder de kaasopleg in het Kaaspakhuis. Ontdek de historische plekjes in Woerden tijdens een stadswandeling en maak kennis met culinair Woerden bij één van de restaurants.
Boek het Stappen & Happen arrangement voor slechts €17,50 en geniet van een rondleiding door het moderne Kaaspakhuis, een wandeling door de historische binnenstad en proef een beetje van Woerden met een heerlijke lunch bij één van de deelnemende restaurants. De deelnemende restaurants zijn: Grand Café Plein 7, Midas Broodjes, Burgers en Catering, Restaurant Viviamo en Bistronoom Woerden.

Klompen(golf) en Kaas
Actief en puur Hollands? Dan is Klompengolf en Kaas een leuk uitje voor jou! Ook ideaal om te doen met groepen. Leer alles over kaas in het Kaaspakhuis Woerden en leef je uit tijdens Klompengolf bij Boerderij de Boerinn. Heerlijk uitje met de zomerse dagen.

Workshop brouw je eigen kaas
Ontdek de finesse van het kaasmaken in de moderne kaasmakerij. Elke vrijdag kun je deelnemen aan de workshop Kaasmaken, van te voren even aanmelden via het Kaaspakhuis. Onder leiding van een deskundige kaasmaker kan de bezoeker zelf aan de slag als kaasmaker. Ervaar het proces van kaasmaken. Elke vrijdag wordt een workshop gegeven, zodat ook individuele bezoekers zich kunnen aanmelden. 
Tijdsduur: +/- 2,5 uur met uitloop naar 3 uur. Prijs: v.a. 30 euro p.p. Aanmelden via: het Kaaspakhuis, kaaspakhuiswoerden@gmail.com. Elke zaterdag t/m 28 september 2018

Boerenkaasmarkt Woerden
Op de Woerdense kaasmarkt wordt de échte boerenkaas verhandeld. In het seizoen stallen handelaren en zelfkazende boeren hun kazen uit, terwijl de spreekstalmeester de bezoekers meeneemt in de wereld van kaas. Door middel van het klassieke ‘handjeklap’ wordt nog steeds handel gedreven. Naast de bekroonde Goudse boerenkazen is er een oneindige keuze aan talloze kaassoorten. Ontdek de ambachtelijke markt, proef de frisheid van het land in de kazen en ontdek de historie van het kaasmaken. Kom op zaterdagochtend van 28 april t/m 25 augustus naar het Kerkplein in Woerden voor deze Kaas belevenis! 
De Tableau's Vivant (shows) starten om 11.00 en 12.00 uur. De Streek- en Kaasmarkt is van 09.00 tot 17.00 uur, waar je de lekkerste streekproducten en kazen kunt proeven en kopen.

Kaas en Bier
Kaas en bier - een arrangement vol plezier! Breng een bezoek aan het Kaaspakhuis en sluit af met een heerlijke bierproeverij bij Drinkerij 't Bierhuys. Klinkt goed toch?!
Tijdens de rondleiding in het Kaaspakhuis aan de Emmakade leer je alle over het moderne kaasmaken. Dé plek waar alles op het gebied van kaas samenkomt. Wat is er nu leuker dan de dag afsluiten met een Traditionele Belgische Biertypen Proeverij. Deze proeverij bestaat uit 5 verschillende biertypen (glazen van 16cl), uitleg over deze biertypen en natuurlijk een lekker stukje kaas.
Genieten van dit kaas en bier arrangement doe je voor slechts 20,- euro p.p. Boek het arrangement bij de VVV Woerden aan de Emmakade 6a. Dit arrangement is te boeken van woensdag t/m zaterdag. (voor groepen vanaf 8 personen op aanvraag).

Carillonconcerten 
Het carillon speelt op elk kwartier; een herkenbaar geluid voor menig Woerdenaar. Maar naast dat wordt er op verschillende dagen een karakteristiek klokkenconcert gegeven. Het carillon wordt dan bespeeld door beiaardier Henk Verhoef of door een gastbeiaardier. Zoek een goed plekje op een van de terassen op het Kerkplein of op een andere locatie in het stadhart en geniet van het carillonconcert! Kom luisteren op woensdag van 11:00-12:00 tijdens de weekmarkt, op zaterdag van 13:30-14:30 tijdens de streekmarkt, op Koningsdag van 10:45-11:45 en vanaf zaterdag 28 april op de kaasmarkt van 13:15-14:15.

Rondvaart Romeins Schip
Vaste excursie op zaterdag op basis van de vaartocht over de Woerdense singels, duur ca. 90 minuten
In Woerden, dat toen nog Laurium heette, een castellum (fort). De Oude Rijn, die door Woerden stroomt, diende als noordgrens van het Romeinse rijk. De singels en het Kasteel van Woerden (gebouwd tussen 1407 en 1415) maken, sinds vlak na het rampjaar 1672, deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie. Elke zaterdag  t/m 6 oktober 2018

Varen Met de Scheepsjongens
Een sloep huren voor een gezellig dagje weg en genieten van Nederland op zijn mooist… Erop uit met je gezin, familie of vrienden of met collega’s of nieuwe buren. Erg leuk en vaak gedaan is een Picknick mee op de boot! t/m 1 oktober 2018

Kaaspakhuis Woerden!
Nieuw in Woerden en uniek in Nederland, Het kaaspakhuis proef en smaak centrum is dé plek waar alles op het gebied van kaas samenkomt. Leren, kijken, proeven en meer! Nergens in Nederland kom je zo dichtbij de kaas als is in het hypermoderne kaaspakhuis aan de Emmakade in Woerden! Deze unieke plek is net geopend!
Op deze prachtige plek krijg je de kans om een kijkje te nemen in de keuken van het moderne kaasmaken. Kijk live mee in de kaasmakerij en jong talent wordt opgeleid in de kaas academie. Je ontdekt de finesse van het kaasmaken en ziet hoe handelaren hun kazen opslaan. Daarnaast heeft dit kaaspakhuis ook een functie als museum. Kom jij het grote geheim van het rijpen te weten tijdens een bezoek?
Diverse arrangementen voor individuele bezoekers en groepen, van kaasproeverijen en melkproeverijen tot workshops kaasmaken. Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend, zondag op aanvraag.

Toeren door Woerden
Een origineel uitje waar je kunt genieten van de omgeving en de highlights in Woerden terwijl je ontspannen zit? Dan kan met de TukTuk Woerden. Zij bieden diverse rondritten aan, onder andere de TukTuk Kaastour. Laat je meenemen langs kaas hotspots en oude kaaspakhuizen en sluit de tour af met een rondleiding door het Kaaspakhuis.

De regio in!
Het Groene Hart van Holland is te moeite waard om te beleven. Ontdek meer van de regio en ga erop uit voor een fietstocht door het Groene Hart naar het pittoreske stadje Oudewater. Direct een leuke invulling van de dag? Ga dan voor het combinatie-ticket bij de VVV Woerden: een rondleiding door het Kaaspakhuis Woerden en een bezoek aan het Touwmuseum in Oudewater. Hoe leuk is dat!

Alle arrangementen zijn te ontdekken op beleefwoerden.com

 

VASTE PRIK:

Fietsroute trekvaarttocht
Stap op de fiets en maak een mooie tocht door het stroomgebied van Lange Linschoten en Hollandsche IJssel. De route kan op elk gewenste plek gestart worden en is 35 kilometer lang. Je zal er dus ongeveer 2 uur over doen. Vergeet onderweg geen terrasje te pakken of een museum te bezoeken zoals het Stadsmuseum van Woerden of De Heksenwaag in Oudewater. 

Buitenplaats De Blauwe Meije, nu 7 dagen per week genieten
Buitenplaats De Blauwe Meije nu 7 dagen per week open! De kunstlocatie was altijd het creatieve middelpunt in de Meije met beeldhouwen en exposities. Naast de diverse activiteiten en exposities kun je ook altijd genieten van heerlijke taarten en streekproducten. Heerlijk verpozen aan het water, diverse exposities bewonderen, een mooie wandeling maken door het Groene Hart en als je nog langer wilt genieten voor het échte vakantiegevoel, lekker blijven slapen in de B&B. Buitenplaats De Blauwe Meije is elke dag geopend vanaf 10.00 uur.

Bewonder de grootse schilderijen door de hele stad!
Een eerbetoon aan Leo Gestel, door de stad heen zijn tien mega-schilderijen opgehangen. Dit zijn reproducties van de belangrijkste werken van Leo Gestel, dé Woerdense kunstschilder. Leo Gestel was een natuurtalent waar we in Woerden trots op mogen zijn. Ontdek alle mega-schilderijen, welke zijn opgehangen door de hele binnenstad van Woerden op de mooiste plekjes!

iedere za. STREEKMARKT
9-17u00 Streekmarkt Woerden is een wekelijkse markt voor streekproducten. Kwaliteitsproducten uit de regio die appelleren aan gezond, vers, smaak en herkenbaarheid. Elke zaterdagmiddag staat de Streekmarkt op het Kerkplein in Woerden. Hier kan je terecht voor je dagelijkse boodschappen en je vindt hier heerlijke producten zoals kaas, groenten, fruit, vlees, bloemen en planten. Het assortiment wisselt met de seizoenen. Kinderen kunnen iedere zaterdag volop aaien en knuffelen op de minikinderboerderij. Er is een speciale kraam met informatie over alles wat in Het Groene Hart te zien en te beleven is. Locatie: Hoogwoerd (nieuwe plein in Woerden), Toegang gratis.

STREEKMARKT XL
Elke 2de zaterdag van de maand Streekmarkt XL (grotere editie dan de normale).

iedere wo. WEEKMARKT, 8 tot 12u30.
Elke woensdag staat de Weekmarkt op het Kerkplein in Woerden. Hier kan je terecht voor je dagelijkse boodschappen en je vindt hier heerlijke producten zoals kaas, groenten, fruit, vlees, bloemen en planten. De markt staat er van 8u00 tot 12u30.

AVICULTURA VOGELMARKT 
Elke 2e zaterdag van de maand: 10-13u00.

2e+4e za. mnd. BEKLIMMING PETRUSTOREN WOERDEN!
iedere 2de en 4de za. van de maand ‘Het mooiste uitzicht over Woerden’
Zonder reservering vooraf kun je samen met een ervaren gids de toren beklimmen. Deze rondleidingen vinden elke 2de en 4de zaterdag van de maand plaats en beginnen om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Kaarten zijn te koop bij het TIP/VVV.
Geniet van deze bijzondere rondleiding onder leiding van een deskundige gids en bewonder vóór of ná de torenbeklimming ook het interieur van de Petruskerk. In de maanden juli en augustus is beklimming en bezichtiging van de kerk elke zaterdag mogelijk!
De gids zal tijdens de beklimming aandacht besteden aan de gebeurtenissen die de toren ten deel is gevallen. Ook komen de veranderingen aan het uurwerk en carillon ter sprake, zoals de nieuwe es-klok die begin vorig jaar in de toren is geplaatst. Het panorama van Woerden is ook zeker de moeite waard. Op 4 schilderijen is nagenoeg het gehele beeld van de binnenstad van Woerden vanaf de toren door de kunstenaars van de Kunstkring vastgelegd. 
Eenmaal aangekomen op de trans heb je een prachtig uitzicht over Woerden en omgeving. Bij mooi weer is de Domtoren van Utrecht en het hoofdkantoor van de Rabobank te zien! Ook lukt het soms om bij heel helder weer een glimp van Amsterdam en Alphen aan den Rijn op te vangen.
De kosten voor de torenrondleiding zijn € 2,00 per persoon voor kinderen van 4 tot 12 jaar, en € 3,00 per persoon voor volwassenen. Er kunnen maximaal 15 personen per tijdstip mee. Toegangskaartjes zijn te koop aan de kassa van TIP/VVV ‘om de hoek van de toren’ aan de Meulmansweg 27. Groepen kunnen ook een torenrondleiding op afspraak boeken, buiten de vaste zaterdagen om. 

MOLEN DE WINDHOND
De Windhond is een ronde stenen molen die in 1755 in Woerden is gebouwd. Vandaag de dag is de molen goed onderhouden en is het een belangrijk onderdeel van het stadsgezicht. Molen de Windhond Woerden kan regelmatig bezocht worden. 
Op vrijdag is de molen open als de molen draait. Gidsen van het Gilde geven rondleidingen op woensdagmiddag tussen 14 en 16u00. Entreegeld bedraagt € 2,- per persoon, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. 
De molenwinkel is gratis te bezoeken, er kunnen altijd diverse (molen)producten gekocht worden. Voor groepsrondleidingen geldt altijd dat een afspraak gemaakt moet worden.
Elke vrijdag (als de molen draait) en zaterdag is de molenaar van 10u30 tot 16u00 aanwezig en kunnen diverse (molen)producten gekocht worden. Zie www.molendewindhond.nl of mailen naar meel@molendewindhond.nl.

ROMEINSE LIMES: WOERDEN KUNSTROUTE
Een mooie wandeling langs alle Romeinse kunstwerken die in 2014 in het kader van het Limissieproject zijn geplaatst. Je vertrekt vanaf de Noordzijde van het station Woerden. Bij elke locatie kun je met de route-app van IZI.travel meer over het kunstwerk en de maker(s) te weten komen. Bij de meeste locaties is ook een klein filmpje te zien.
Je kunt de route ook downloaden als app in je smartphone. Download de IZI.travel gids, kies vervolgens voor tours en kies ‘’Romeinse Limes: Kunstroute Woerden’’
Geniet van de mooie wandeling en ontdek de Romeinse geschiedenis in Woerden!
Meer informatie over deze en andere bijzondere routes is te vinden op de website: http://www.beleefwoerden.com/zien-en-doen-in-woerden/routes-wandelen-varen-of-fietsen-beleef-woerden.

Nieuw! Restaurant de Bistronoom
Geniet van gastronomie, de kunst van het koken in een ongedwongen sfeer bij Bistronoom Restaurant & Bar. Laat je verrassen door de vernieuwende gerechten die bestaan uit mooie, herkenbare en kraakverse producten. Bistronoom gebruikt eerlijke producten uit de regio en zelfs uit eigen moestuin. Er hangt een ontspannen sfeer, geen jasje-dasje of linnen op tafel, maar een relaxte bistro-setting. Bij Bistronoom ontmoet en herontdek je elkaar door samen te genieten en te beleven in de kas, de woonkamer met bar of op het zonnige terras. Bistronoom Woerden staat klaar om je te ontvangen en je een onvergetelijke avond te bezorgen op de Kruittorenweg 13 in Woerden. 

eerste en derde donderdag SOAP Open Akoestisch Podium 
Elke eerste en derde donderdag van de maand is het tijd voor SOAP! In ’t Bierhuys wordt een open podiumavond georganiseerd. Het open podium is vrij toegankelijk voor iedereen! Ben je zanger(es), bespeel je een instrument of houd je gewoon van geïmproviseerde muziek? Dan ben je in ‘t Bierhuys aan het juiste adres! Op deze avond komen muzikanten samen spelen en/of hun nieuwe repertoire laten horen. Er is maar een voorwaarde: als het maar akoestisch is. 

?BatensteinBuiten
BatensteinBuiten, de grootste spetter-, sport- en speelplaats in de regio Woerden met waterspeeltuin, midgetgolf, freerun, een heerlijk terras en nog veel meer! BatensteinBuiten is gratis toegankelijk en vanaf 1 april weer geopend! Vanaf 1 april, 7 dagen per week geopend. 

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.