GOUDA

Agenda Gouda

iedere do. GOUDA KAASMARKT (do. 4/4-do. 29/8)
10-13u00 Een traditionele verhandeling van kaas van en door boeren uit de omgeving. Bij de vermaarde Gouda Kaasmarkt, al vele jaren een traditie, komen de boeren in klederdracht naar de markt om daar op eeuwenoude wijze hun kaas te laten wegen en met handjeklap te verkopen. Het wegen van de kaas vindt plaats in de Kaaswaag waar toeristen ook zichzelf kunnen laten wegen op de authen­tieke kaasbascule compleet met certificaat. Toeristen kunnen ook zelf kaas boren en keuren waarna dit wordt vastgelegd op een origineel certificaat, ondertekend door de keurmeester. Tijdens de Gouda Kaasmarkt wordt het ambachtelijk kaasmaken gedemonstreerd alsook het ambachtelijk klompenmaken, pijpenmaken en het maken van draaiorgel boe­ken. Kaasmeisjes delen blokjes kaas uit en men kan boeren­karnemelk en -kaas proeven. Ook is er de mogelijkheid om een rit per Jan Ple­zier (paard en wagen) te maken, die start bij de Agnietenkapel achter de Kaaswaag. Wie nog meer wil weten over Gouda kaas, kan de Goudse Waag | Kaas- en Ambachtenmuseum binnenstappen. Info: www.vvvgouda.nl.

vr. 19 april      GOEDE VRIJDAG

zo. 21 april      EERSTE PAASDAG

ma. 22 april     TWEEDE PAASDAG

zo. 22 april      KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00, Tweede Paasdag.

zo. 22 april      KOOPZONDAG  in WC Bloemendaal, van 11-17u00, Tweede Paasdag.

zo. 22 april      KOOPZONDAG  in WC Goverwelle, van 11-17u00, Tweede Paasdag.

ma. 22 april PAASONTBIJT IN TEKEN VAN REMBRANDT

mainImage

Iedereen is welkom bij de vierde editie van Het Paasontbijt, Tweede Paasdag, op maandag 22 april 2019 op de Markt in Gouda. Jong, oud, dik, dun, Gouwenaar, dagjesmensen, toeristen, van burgemeester tot dakloze, van atheïst tot christen, welke kleur of identiteit dan ook! Het marktplein wordt weer één groot feest. De organisatie verwacht evenals vorig jaar weer zo’n 1000 mensen op de markt.

Dit jaar staat het Paasontbijt in het teken van Rembrandt. Het is tenslotte Rembrandtjaar. "Hoe tof is dat! We gaan samenwerken met de mensen van de Zotte Zaterdag met kostuums, drama, stillevens, schilderkunst en meer. En natuurlijk ook met kaas. Want geloof het of niet maar kaas en Rembrandt hebben een link. Welke daar komen we nog op terug", aldus Irene Klein Haneveld, een van de initiatiefnemers.

"En Rembrandt heeft natuurlijk ook een link naar de bijbelverhalen. Eén van de mooiste en meest bekende bijbelse voorstellingen is ongetwijfeld die van De Verloren Zoon. Hoe we dat alles gaan inzetten bij het Paasontbijt, komt allemaal de komende weken. Eerst even een weekje met deze en gene om de tafel gaan zitten om de ideetjes verder vorm te geven...", vertelt Irene.

za. 27 april KONINGSDAG

za. 27 april KONINGSDAG GOUDA 2019, Markt en Raam
Met onder meer een vrijmarkt aan de Raam (Oranjeboulevard) en scoutingactiviteiten voor kinderen op de Markt. De Oranjeboulevard is een kindervrijmarkt van 8 tot 17u00. Een paar honderd kleedjes op de Raam waarop kinderen hun oude puzzels, het afgeschreven servies van hun ouders verkopen! Maar de Oranjeboulevard op Koninginnedag is niet alleen meer een kindervrijmarkt. Diverse podia zijn er, waarop artiesten hun kunstjes vertonen. En de boulevard is groter geworden. Verder presenteert zich als vanouds een aantal instellingen die aan de Raam en omgeving zijn gevestigd en zijn er kinderspelen. Zie ook www.despeelwinkel.nl.

za. 27 april  POPFESTIVAL op de Markt
13-00u00 Voor het eerst in de historie van Gouda wordt op Koningsdag een popfestival gehouden. In totaal zullen er 19 popartiesten en dj’s het podium betreden tussen 13u00 en 00u00. De eerste namen voor het festival zijn het Rotterdamse De Likt, het Haagse Orange Grove en het Utrechtse Sured. De overige artiesten worden in aanloop naar het festival bekend gemaakt.

zo. 5 mei STRIPS OP DE MARKT
10-17u00 Grote stripbeurs (300 meter strips) samengesteld door handelaren, winkeliers, uitgevers en verenigingen. Stripveiling met kavels voor jong en oud, rijk en arm en meer dan 20 striptekenaars die hun werk tonen en signeren. Verder is er een nieuwe editie van het Gouds Stripbier met etiket getekend door Charel Cambré, de tekenaar van stripheld Robbedoes en dit jaar samen met Hanco Kolk de hoofdgast. Strips op de Markt wordt dus weer echt een dagje uit voor de gehele familie. Zie voor verdere bijzondere primeurs de website: www.StripsopdeMarkt.com

zo. 5 mei         KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00.

zo. 5 mei         KOOPZONDAG  in WC Bloemendaal, van 11-17u00.

zo. 5 mei         KOOPZONDAG  in WC Goverwelle, van 11-17u00.

zo. 26 mei       KOOPZONDAG in de binnenstad, van 11-17u00.

zo. 26 mei       KOOPZONDAG  in WC Bloemendaal, van 11-17u00.

zo. 26 mei       KOOPZONDAG  in WC Goverwelle, van 11-17u00.

30 en 31 mei GOUDSE KERAMIEKDAGEN
10 -17uur   Keramiek en plateel op de Goudse Markt van topkeramisten uit binnen- en buitenland. Onder hen Valarie van Oostwaard, winnaar van de Belofteprijs 2018 van de Nederlandse Keramiekopleiding (voorheen de SBB). Thema dit jaar is ‘EROP OF ERONDER’. In de burgerhal onder het Stadhuys is beide dagen een themaexpositie,  met speciaal hiervoor gemaakt werk van de keramisten. Er zijn wedstrijden draaien (hoogste vaas, breedste schaal) en muziekoptredens. Kinderen kunnen kleien, zich laten schminken en werken met de draaischijf. Het geheel wordt omlijst door  muzikale optredens .Op Hemelvaart is er in de Sint Jan Plateelkeuring door deskundigen van 11 tot 16u00. Op beide dagen is er een route langs 14 locaties in de historische binnenstad met kunst en keramiek. Die route is op beide dagen af te halen bij de infobalie op de Markt en te zien op de website, waar u ook ander nieuws en  de deelnemende keramisten kan vinden.: www.goudsekeramiekdagen.nl. of volg ons op Face Book- Goudse Keramiekdagen.

Let op! KOOPZONDAGEN
Winkels mogen op koopzondagen open zijn van 9-18u00. Aangaande koopzondagen in deze lijst: het staat de Goudse winkeliers vrij al dan niet gebruik te maken van de aangeboden mogelijkheid tot winkelopenstelling. Dit kan tot gevolg hebben dat op de door de gemeente Gouda aangewezen dagen (individuele) winkels niet geopend zijn. Wilt u zeker weten dat een winkel open is, vraag dit dan altijd bij de winkel zelf na.

WINKELCENTRUM BLOEMENDAAL
AANGENAAM OVERDEKT WINKELEN EN BOODSCHAPPEN DOEN

Met maar liefst 65 winkels van supermarkt tot dierenwinkel en van kledingwinkel tot kapper vindt je hier alles onder 1 dak! Winkelcentrum Bloemendaal is goed bereikbaar met openbaar vervoer en met de auto. Je parkeert de auto altijd gratis. Vrijdagavond is de vaste koopavond: de meeste winkels zijn tot 20u00 geopend, sommigen, zoals de supermarkten zijn dan tot 21u00 geopend. Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels in de gelegenheid om open te zijn. Houdt hierbij rekening dat niet alle winkels hier aan mee doen en dus niet alle winkels open zullen zijn. De supermarkten zijn iedere zondag geopend van 10 tot 18u00. Zie ook www.winkelcentrumbloemendaal.nl.

 

DOORLOPEND:

iedere di. WARENMARKT GOUDA-BLOEMENDAAL
Lekkenburg, 8u30-13u00.

iedere wo. WARENMARKT GOUDA-GOVERWELLE
8u30-13u00 Locatie Middenmolenplein.

iedere do. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-16u00.

iedere do. KOOPAVOND
in de binnenstad, tot 21u00.

iedere za. WARENMARKT GOUDA-CENTRUM
Markt, 8u30-17u00. 

Iedere za. STADSLICHT OP DE MARKT
van 20-20u30. Erasmus Spreukenspeurtocht!
Loop de Erasmus Spreukenspeurtocht! Die is voor kinderen én volwassenen, en u kunt er een mooie prijs mee winnen. Er liggen deelnameformulieren klaar bij de VVV, maar u kunt ze ook downloaden. Lever uw antwoorden uiterlijk 28 oktober in bij de VVV (in de Waag op de Markt).

Erasmus Audiotrail 
Pst … Hoor ik daar stemmen? Loop de Erasmus Audiotrail en luister naar Erasmus zélf. De tocht begint bij het informatiebord bij het oude stadhuis. Scan met uw gsm de QR-code op de tien borden, die op verschillende plekken in de stad hangen. U kunt het routekaartje ophalen bij de VVV, of downloaden van www.kindvangouda.nl. Daar kunt u eventueel ook vooraf de audiofragmenten downloaden.

Kinderspeurtocht
De VVV (in de Waag op de Markt) heeft een spannende kinderspeurtocht klaarliggen (€ 1,50). Gouda kan ook spelenderwijs worden ontdekt met Inspecteur Delictus en de museumbende, een spannende Citygame die de VVV aanbiedt (€ 16,95).

Punselie
De bekende Punselie-koekjesfabriek verzorgt op afspraak een rondleiding.

Vergader- of congreslocatie

Op zoek naar een vergader- of congreslocatie midden in Nederland? Gouda biedt diverse locaties, centraal gelegen én vlakbij de Randstad.

Gouda, midden in Nederland, uitstekend bereikbaar én ook nog een gratis en gemakkelijk parkeren bij alle congres- en vergaderlocaties! Een vergadering, congres, personeelsfeest, receptie, presentatie of andere meeting. Er is voor ieder wat in elke stijl te vinden.

Gouda is centraal gelegen in het land en uitstekend bereikbaar vanaf elke plek. Binnen twintig minuten naar de Randstad, midden in het Groene Hart, 30 minuten vanaf Utrecht en goed aan te rijden vanuit het noorden of zuiden van het land. Ideaal voor een bijeenkomst waarbij ieder vanuit een andere plaats komt.

In Gouda vind je een uniek en divers aanbod van industriële, rustieke en hippe locaties, divers voor elke doelgroep. Gouda bied je een echte belevenis! Wil je er meer uithalen dan alleen een bijeenkomst? De locaties denken graag met je mee voor een leuk aanvullend programma in de historische vestingstad midden in het Groene Hart van Holland. Kwaliteit staat bij alle locaties hoog in het vaandel. Zij verwelkomen en ontzorgen je graag voorafgaand en tijdens de bijeenkomst voor een onvergetelijke meeting.

Persoonlijke aandacht en service staan voorop. De locaties zorgen voor een persoonlijke sfeer en geven de aandacht die je nodig hebt voor een succesvolle bijeenkomst. In Gouda vind je een gastvrije omgeving met een prachtige historische binnenstad. Gouda heeft haar eigen charme en hierdoor meer te bieden. Zakelijke groepen kunnen hier terecht voor het ‘totaalpakket’.

In Gouda vind je kwalitatief hoge gastronomie met vele locaties die werken met producten uit de streek. Van BIB-Gourmands tot duurzame Green Key locaties, alles om het jou en je gasten naar de zin te maken! Ook overnachtingsadressen van landelijke B&B’s tot luxe hotels in diverse prijsstellingen in een puur Hollands landelijke omgeving.

Diverse arrangementen in combinatie met horeca en recreatieve locaties zijn mogelijk. Arrangementen worden op maat gemaakt afhankelijk van je wensen.

Meer informatie over deze locaties is te vinden op www.vindingouda.nl/Horeca

CENTRUM GOUDA
aanbod van meer dan 400 winkels

Gouda: stad voor shop-a-holics

Gouda is niet alleen een stad waar historie en cultuurliefhebbers aan hun trekken kunnen komen, maar ook voor shop-a-holics is Gouda een leuke stad. In het historische stadscentrum zijn vele leuke winkels te vinden. Het aanbod is zeer divers en loopt van kleding tot elektronica en van siroopwafels tot huishoudelijke artikelen. In het compacte centrum van Gouda vind je meer dan 400 winkels in vele soorten, maten en smaken. De meeste winkels zijn zes dagen per week open en op donderdagavond is het koopavond.

BODEGRAVEN

Agenda Bodegraven

 

iedere di. WARENMARKT
8-12u00 
op Raadhuisplein, www.marktbodegraven.nl.

OUDEWATER

AGENDA OUDEWATER

 

Elke woensdag is de St. Franciskuskerk aan de Kapellestraat open van 11u30-16u00.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.