FILMHUIS GOUDA

Girl

Indrukwekkende debuutfilm over een vijftienjarig transmeisje in een jongenslichaam. De transformatie kan haar niet snel genoeg gaan. Daarnaast wil ze heel graag ballerina worden.
Lara (Victor Polster) is een meisje in een jongenslichaam en is vastbesloten om ballerina te worden. Ze wordt aangenomen op de balletacademie, maar heeft een achterstand op andere meisjes die al vanaf hun twaalfde hebben geleerd om op spitzen te dansen. Ze is echter fanatiek en doortastend en traint totdat haar tenen bloeden.Lara woont samen met haar vader en haar jongere broertje. Vader accepteert haar als meisje en doet alles om haar te steunen. Toch kanhij vaak moeilijk tot haar doordringen, omdat Lara haar ongenoegen over haar lichaam niet kan uiten. Voor een operatie moet ze nog jaren wachten en dat valt haar zwaar. Ze eet slecht en heeft steeds meer moeite met de zware ballettrainingen. Als je GIRL ziet is het nauwelijks te geloven, maar de Vlaamse regisseur Lukas Dhont is een debutant van amper 26. Met GIRL maakte hij een aangrijpend drama, dat afgelopen voorjaar in Cannes liefst vier prijzen won. Onder andere voor hoofdrolspeler Victor Polster, die uit 1500 kandidaten werd gekozen en buitengewoon naturel overkomt in zijn rol van transmeisje. Hij maakt dat je meevoelt met Lara in haar twijfel en pijn. ‘Ze is een inspirerend, jong mens op weg naar volwassenheid. Dat gevoel kan elk mens op waarde schatten, zeker als het zo scherp verbeeld is als in GIRL’, aldus de Filmkrant.

cast
Victor Polster, Arieh Worthalter, Oliver Bodart

duur
100 min.

  • zaterdag 15 december 2018, om: 21:15

Wad

Een prachtige natuurdocumentaire over het unieke Waddengebied. Adembenemende beelden op en onder het water en op het strand in alle jaargetijden geven een indruk van het leven in de natuur.
Vijf jaar lang heeft regisseur Ruben Smit (DE NIEUWE WILDERNIS) met zijn team gewerkt aan de opnames voor WAD. Daarin volgen we de grijze en gewone zeehonden en zijn we getuige van de geboorte van een ‘huiler’, een zeehondenjong. De mannetjes vechten om de vrouwtjes, die al snel na de geboorte van de jongen weer vruchtbaar zijn. Andere hoofdrolspelers zijn de slechtvalken, waarvan we zien hoe ze hun prooi uitzoeken en er op jagen. Daarnaast zien we nog veel meer dieren – van groot tot klein. Je vraagt je af hoe ze dat allemaal hebben kunnen filmen; geen wonder dat ze daar vijf jaar voor nodig hadden. Het Waddengebied staat als enige natuurgebied in Nederland op de Werelderfgoedlijst. Het is belangrijk dat het in al zijn verscheidenheid behouden blijft, een thema dat kort in de film naar voren komt. De nadruk ligt op het laten zien van de wondere wereld van het Wad. Niet de mens maar de natuur speelt hier de hoofdrol. Het enige menselijke is de voice-over, ingesproken door acteur Gijs Scholten van Aschat. Gelukkig wordt niet alles uitgelegd, er blijft genoeg ruimte om zelf in te vullen en te genieten van de beelden.

duur
93 min.

  • zaterdag 15 december 2018, om: 18:30
  • vrijdag 21 december 2018, om: 15:30
Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.