FILMHUIS GOUDA

Aquarius

Indringend portret van de 65-jarige Clara, een mooie rol van Sonia Braga. Zij weigert haar appartement in een verder lege flat op te geven en raakt verzeild in een koude oorlog met de eigenaar.
‘Je bent zo koppig! Je bent net een oude vrouw of een kind’, roept Clara’s dochter op een gegeven moment wanhopig. ‘Dat is omdat ik een oude vrouw en een kind bèn, allebei tegelijk’, bijt Clara haar toe. Clara is een sterke vrouw, en dat zie je. Ze is trots, mooi en niet bang om haar mening te geven. Ze heeft het nodige meegemaakt en wijkt dan ook geen duimbreed als een projectontwikkelaar een bod doet op het appartement waarin ze al jaren woont. Hij heeft andere plannen met het  complex aan het strand van Recife en alle buren van Clara zijn inmiddels vertrokken. Clara piekert er niet over om te verhuizen. Ze doet trouw elke morgen haar oefeningen, gaat zwemmen in zee, flirt wat met de strandwacht en houdt siësta in haar hangmat. Gaandeweg  wordt de strijd met de kleinzoon van de eigenaar van het pand grimmiger. Hij benadert zelfs haar kinderen als Clara bod na bod afwijst. Dat gaat haar niet in de koude kleren zitten en ze blikt terug op de 30 jaar die ze in het appartement gewoond heeft. Waar ze feestjes gegeven heeft, haar carrière heeft opgebouwd, waar haar drie kinderen zijn opgegroeid en waar zij twee jaar geleden weduwe is geworden. Daarmee is AQUARIUS een prachtig portret van een vrijgevochten Braziliaanse vrouw, die in de woelige jaren tachtig en negentig steeds haar eigen koers heeft gekozen in het leven. Sonia Braga, bij ons vooral bekend van haar rol in KISS OF THE SPIDERWOMAN (1984) speelt haar krachtig, kwetsbaar en elegant. De muziek is goed gekozen en sluit perfect aan bij de verschillende periodes in Clara’s leven.

cast
Sonia Braga, Maeve Jinkings, Irandhir Santos

duur
145 min.

  • zondag 24 september 2017, om: 16:00
  • dinsdag 26 september 2017, om: 20:00
  • dinsdag 3 oktober 2017, om: 14:00

Zaatari Djinn

Zaatari is een vluchtelingenkamp met 80.000 bewoners in Jordanië. In deze poëtische documentaire volgen we vier Syrische kinderen, die ieder op hun eigen manier overleven in deze kleine maatschappij.
Zaatari is in korte tijd uitgegroeid van vluchtelingenkamp tot een kleine stad met prefab woningen, straten, scholen, een ziekenhuis en vele kleine winkels. Zo’n tachtig procent van de inwoners is kind en regisseur Catherine van Campen (GARAGE 2.0) koos er vier uit om te volgen en een vijfde als muze. Fatma (13) draagt graag lippenstift en heeft een haan als beste vriend. Ferras (9) verkoopt op straat snoepjes die zijn vader maakt. Hij heeft het moeilijk met de nieuwe vrouw die zijn vader kiest. Hammoudi (8) komt uit een rijke familie en is veel op zijn fiets aan het crossen. Maryam (15) speelt toneel en voetbalt, maar haar vader keurt dat niet goed. Tenslotte is er Nour, opvallend door haar weelderige haardos en prachtige kleren. Zij is de goede geest of engel, de djinn, die telkens op de achtergrond filmt met haar roze telefoontje. Als muze is ze de gids die de kijkers stilletjes naar de volgende scene leidt.De nadruk in ZAATARI DJINN ligt op de eigen wereld van het kind, er wordt geen informatie gegeven over hun achtergrond. We zien ook weinig van het kamp, cijfers en feiten blijven achterwege. De observerende film met veel close-ups levert niet alleen een authentieke weergave op van de belevingswereld van de hoofdpersonen, maar laat ook zien dat de kinderen positief tegen de werkelijkheid aankijken.

duur
90 min.

  • zaterdag 23 september 2017, om: 18:30
  • dinsdag 26 september 2017, om: 14:00
CINEMA GOUDA

Cinema Gouda

Ga voor alle te verwachten films, het actuele filmaanbod, uitgebreide filmbeschrijvingen en voor de juiste aanvangstijden naar:WWW.CINEMAGOUDA.NL
E-TICKETS VIA WWW.CINEMAGOUDA.NL 
TELEFONISCH 0182-527773

50+ BIOS

50 Plus Bios!

Cinema Gouda heeft een 50 Plus Bios. Wekelijks wordt er een speciaal geselecteerde film vertoond voor slechts € 7,50 inclusief een kopje koffie/thee met iets lekkers. Voor iedereen die écht kan genieten van bijzondere films, en graag op een wat rustiger moment naar de bioscoop gaat, is de 50 Plus Bios het ideale uitje! Overdag is het dus ook hartstikke gezellig om naar de bioscoop te gaan. De geselecteerde films staan steeds weer garant voor een bijzonder filmuitje en bovendien kunt u voor aanvang van de film genieten van een heerlijk kopje koffie of thee met iets lekkers. 

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien t/m 28 okt.

KUNSTUITLEEN GOUDA GAAT INTERNATIONAAL!

In de loop der jaren hebben bijzondere kunstwerken van internationale kunstenaars hun weg naar Kunstuitleen Gouda gevonden. In september en oktober exposeert de kunstuitleen werken van onder meer Pierre Alechinsky, Joseph Beuys, Louise Bourgeois, Enzo Cucchi, Cole Morgan, Pablo Picasso, Roger Raveel en Roland Topor.

Speciale aandacht vragen we voor de Britse kunstenaar David Hockney (1937), die één van de bekendste kunstenaars van de wereld is. Thema's in zijn werk zijn zwembaden, portretten en landschappen. Hockney is gefascineerd door de manier waarop wij kijken en probeert de ruimtelijkheid van wat we zien, bijvoorbeeld een landschap, te vangen door het in meerdere schilderijen naast elkaar vast te leggen. Hiermee probeert hij de beperking van het lineair perspectief te ontstijgen. De kunstenaar gebruikt altijd heldere lijnen en frisse kleuren. Zijn werk is dan ook een feest om naar te kijken. Overigens is hij niet alleen schilder, maar ook graficus. In het verleden maakte hij etsen en litho’s, maar tegenwoordig maakt hij fotocollages en digitale prenten met de iPad. In de tentoonstelling is ‘A Bigger Book’ te zien, de gesigneerde Limited Collector’s Edition met een boekstandaard van ontwerper Marc Newson.  Bovendien kunt u één van de iPad tekeningen bewonderen die David Hockney voor deze editie liet maken (oplage 250).

Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. U kunt uw auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

Foto: David Hockney, Zonder titel, iPadprint, 100 x 80 cm., 2016. 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.