FILMHUIS GOUDA

Breathe

Het regiedebuut van Andy Serkis vertelt de familiegeschiedenis van zijn vriend en producent Jonathan Cavendish. Diens vader Robin, verlamd door polio, blijkt een inspiratiebron voor vele lotgenoten te zijn.
Robin Cavendish (Andrew Garfield) is jong, sportief en ‘a dashing fellow’ wanneer hij tijdens een cricketwedstrijd de mooie Diana Blacker (Claire Foy) ontmoet. Het is liefde op het eerste gezicht. Een huwelijk laat niet lang op zich wachten, want de avonturier wil zo snel mogelijk met zijn nieuwbakken echtgenote naar Kenia.In 1957 – Robin is dan 28 jaar – slaat het noodlot toe. Genietend van een prachtige zonsondergang op zijn geliefde theeplantage zakt hij plotseling in elkaar. De prognose van de artsen is meedogenloos: polio, verlamd vanaf de nek, een levensverwachting van nog maar enkele maanden.Terug in Engeland ziet het ernaar uit dat Robin de rest van zijn leven met kunstmatige beademing in een ziekenhuisbed moet doorbrengen. Dat wil hij niet: ‘I don’t want to just survive, I want to truly live’, wat bij zijn vrouw een ongekende vechtlust en inspiratie oproept – ze hebben inmiddels een zoon, Jonathan. Diana schakelt een uitvinder in (Hugh Bonneville uit DOWNTON ABBEY) die een rolstoel op maat mét een beademingsapparaat ontwikkelt, waardoor Robin naar huis kan en zelfs een vakantie in Spanje kan doorbrengen met zijn gezin. Gezamenlijk besluit het echtpaar dat dit voor meer mensen mogelijk moet worden.BREATHE is een inspirerende, romantische biopic over een pittig thema, dat door grappige momenten vol droge Britse humor nooit te zwaar wordt.

cast
Andrew Garfield, Claire Foy, Hugh Bonneville

duur
117 min.

  • dinsdag 20 februari 2018, om: 14:00
  • donderdag 22 februari 2018, om: 20:30
  • zaterdag 24 februari 2018, om: 21:15
  • maandag 26 februari 2018, om: 20:30

Bar Bahar

Drie jonge vrouwen wonen samen in een appartement in Tel Aviv. Ze zijn heel verschillend, maar alle drie zijn ze op zoek naar liefde en vrijheid. Een intrigerend portret over het vinden van een balans tussen de traditionele en moderne cultuur.
Leila is een kettingrokende, eigenzinnige advocate die het opwindende nachtleven van Tel Aviv toejuicht. Daar ontmoet ze Ziad, die net als zij het vroegere vrome leven heeft ingeruild voor het vrijzinnige heden. Toch blijkt hij niet zo progressief als ze eerst dacht.De hippe Salma werkt in een restaurant en als dj. Ze is lesbisch en houdt wel van een jointje. Dat past uiteraard niet bij haar roots. Salma komt uit een conservatief Arabisch-christelijk nest en haar ouders hebben een etentje met een potentiële huwelijkskandidaat geregeld. Als ze daar met haar vriendin arriveert, komt de aap uit mouw. Haar vader reageert streng en wil zijn dochter opsluiten, maar Salma ontsnapt en keert terug naar Tel Aviv.Nour is de nieuwkomer in het appartement van Leila en Salma. Deze gelovige moslima mét hoofddoek is een studente ICT en al uitgehuwelijkt. Haar aanstaande echtgenoot behandelt haar streng en vindt de levensstijl van haar huisgenoten maar niets. Op een dag maakt haar verloofde het te bont en wil Nour van het huwelijk af. Leila en Salma helpen haar wraak te nemen en zelfs Nour’s vader kiest de kant van zijn dochter.Regisseur en scenarist Maysaloun Hamoud maakte met haar debuutfilm heel wat los. Als eerste Palestijn in zeventig jaar werd over haar een fatwa uitgesproken vanwege de manier waarop zij de islam portretteert.De Engelse titel van BAR BAHAR – IN BETWEEN – past perfect bij deze controversiële film. Gesteund door elkaar vinden de drie vrouwen hun weg tussen de moderne en traditionele, en religieuze en seculiere samenleving.

cast
Mouna Hawa, Sana Jammelieh, Shaden Kanboura

duur
96 min.

  • dinsdag 20 februari 2018, om: 20:30
  • vrijdag 23 februari 2018, om: 19:00
  • dinsdag 27 februari 2018, om: 20:30
DE HOLLANDSCHE MAAGD
t/m 30 maart

NEDERLANDS LANDSCHAP EN VOGELS: FRANS BUISSINK e.a.

Frans Buissink wordt geïnspireerd door Nederlandse landschappen en door de (jonge) Mondriaan. Zijn werk beweegt zich tussen werkelijkheid en abstractie. Frans blijft experimenteren met kleur en de oneindige mogelijkheden van olieverf. Naast landschappen zijn er veel vogels in de expositie: broches en objecten van Ellen van Toor en bronzen beelden en glaskunst van Jeanette Jansen, Tineke Thielemans e.a. Openingstijden do. en vr. 13-17u00 en za. 11-17u00. Zie: www.dehollandschemaagd.nl.

GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 06-15386063

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 17 feb.

VERGEZICHTEN

Een nieuw jaar begint met vooruit kijken. Met de tentoonstelling ‘Vergezichten’ blikt Kunstuitleen Gouda ook vooruit en als het kan, alle kanten op. Want volgens het woordenboek geeft een vergezicht je de mogelijkheid “om ver en in verschillende richtingen te kunnen zien”. Met deze gedachte heeft de kunstuitleen een aantal kunstwerken met een vergezicht bij elkaar gezocht. Het ene kunstwerk is weids en subtiel, terwijl in het andere werk de horizon een smal verdwijnpunt aan het einder is. Soms zie je een vergezicht in een doorkijkje of kun je het op een andere manier interpreteren, zoals de ‘Birdspotter’ van Hans Wap of het jongetje Tip, die Jan Jutte laat staren naar de maan. Er is verder werk van Ronald Boonacker, José Calsina, Jan Cremer, Ger Dekkers, Dick Donker, Gerard ’t Hart, Jeroen Henneman, Reinder Homan, Niels de Hoog, Lucresa Kern en Ron Roem.

3 mrt.-28 apr.  JOHN KONIJN: OLIEVERFSCHILDERIJEN
De expressionistische stijl van John Konijn komt tot uiting in zijn dansende, swingende en kleurrijke landschappen. John Konijn is een kunstenaar die inspiratie put uit de verwondering of verbazing die de werkelijkheid oproept. Dat levert weer vragen op, maar ook verhalen, spanningen en nieuwe perspectieven. Het wakkert zijn nieuwsgierigheid aan om naar het atypische in een landschap te zoeken. Daarom dansen de bomen en zijn de vormen niet altijd zoals ze in werkelijkheid zijn en daarom is een lantaarnpaal of een rij auto’s net zo goed onderdeel van zijn landschap of laat hij zien wat er gebeurt met kleur als de koplampen van een auto het natte, gladde asfalt belichten. John Konijn (1979) studeerde o.a. aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht en Amsterdam, richting autonome beeldende kunst. Naast het schilderen, geeft hij les aan de Gooise academie voor beeldende kunsten.

Tijdens de expositie zal de kunstenaar aanwezig zijn voor een ontmoeting met geïnteresseerden. Houdt u daarom onze digitale nieuwsbrief of de Facebookpagina in de gaten!

OPENINGSTIJDEN KUNSTUITLEEN
Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Je kunt je auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA

Geschiedenis van Gouda komt tot leven

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide, en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen. Topstukken! Museum Gouda is gespecialiseerd in religieuze kunst uit de 16e eeuw, Haagse School uit de 19e eeuw en Gouds Plateel uit de 20e eeuw.

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.