FILMHUIS GOUDA

Loveless

Voor deze film is er geen treffender titel denkbaar: LIEFDELOOS – ja, met hoofdletters. Dat lot treft Aleksej, het zoontje van Boris en Zhenya die in een heftig ruziënde scheiding liggen. Voor hem is er geen plaats meer in hun leven.
De schooldag zit er op voor de 12-jarige Aleksej. Door het bos loopt hij naar huis en sluit zich op in zijn kamer. Daar kijkt hij naar de vrolijk buiten spelende kinderen. Was hij maar één van hen… Zijn leventje is verre van vrolijk. Zijn moeder ziet hem liever gaan dan komen, kleineert hem en snauwt hem voortdurend af. Ze heeft andere, belangrijker dingen aan haar hoofd en richt zich op haar eigen toekomst nu haar man voor een andere vrouw is gevallen. Wanneer Aleksej ’s avonds de stille getuige is van de zoveelste ruzie tussen zijn ouders en hem duidelijk wordt dat geen beiden zich om hem wil bekommeren, neemt hij een besluit. Het zegt genoeg dat zijn moeder pas twee dagen later van school moet horen dat haar zoontje is verdwenen. Nee, ze was niet thuis, moet ze toegeven, de schoonheidssalon en haar nieuwe vriend eisten haar aandacht. De gealarmeerde politie is nog niet bereid iets te ondernemen en verwijst de ouders naar een vrijwilligersclub die een zoekactie op poten zet. Ook na dagen blijkt Aleksej onvindbaar en lopen hoopvolle sporen dood. De ouders zoeken mee en realiseren zich gaandeweg wat ze hun kind hebben aangedaan. Of toch niet? LOVELESS is na THE RETURN, THE BANISHMENT, ELENA en LEVIATHAN de vijfde lange speelfilm van Andrey Zvyagintsev. De Rus slaagt er opnieuw in ons mee te voeren in een intriest sociaal drama dat in wonderschone beelden is vastgelegd.

cast
Yanina Hope, Maryana Spivak, Aleksey Rozin

duur
127 min.

  • vrijdag 24 november 2017, om: 15:30
  • woensdag 29 november 2017, om: 20:30
  • zaterdag 2 december 2017, om: 15:00
  • zondag 3 december 2017, om: 20:00

Jan Sierhuis zelfportret

Terwijl hij werkt aan zijn laatste zelfportret vertelt de hoogbejaarde, expressionistische schilder Jan Sierhuis in deze documentaire over zijn bewogen leven. Een kleurrijk verhaal vol mooie anekdotes.
Jan Sierhuis (Amsterdam, 1928) groeit op in de Jordaan tijdens de crisisjaren. Wanneer hij veertien is wordt zijn tekentalent opgemerkt door Nico Vroom, directeur van de prestigieuze Rijksacademie van beeldende kunsten, en krijgt hij een beurs. De avondopleiding maakt hij niet af – door zijn afkomst voelt hij zich er niet thuis, maar hij gebruikt die jaren wel om een eigen stijl te ontwikkelen. Later raakt Sierhuis betrokken bij kunstenaars uit de Cobragroep, zoals Karel Appel, Constant en Corneille. Willem Sandberg, de legendarische museumdirecteur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, ziet veel in het bijzondere talent van Sierhuis en koopt zijn schilderijen, wat weer een belangrijke impuls is voor zijn carrière die de kunstenaar vervolgt in Parijs – in de jaren vijftig en zestig hét Mekka van de kunst. Ook komt hij veel in Barcelona, waar hij gefascineerd raakt door de Flamenco. In JAN SIERHUIS ZELFPORTRET reizen we met hem terug naar zijn ateliers. ‘De Flamenco bevat alles van het leven’, is een gevleugelde uitspraak van de Amsterdammer, die zichtbaar geniet als gitarist Eric Vaarzon Morel voor hem speelt. Fotograaf Marte Visser debuteert met deze documentaire als filmmaker. Het is fascinerend om te zien hoe het zelfportret waaraan Sierhuis werkt steeds meer vorm en kleur krijgt, terwijl we kunnen genieten van zijn smakelijke verhalen over zijn turbulente leven.

duur
80 min.

  • vrijdag 24 november 2017, om: 19:00
  • zondag 26 november 2017, om: 20:00
  • zaterdag 2 december 2017, om: 18:30
DE HOLLANDSCHE MAAGD
t/m 3 december

Kunst & Cadeau expositie bij de Hollandsche Maagd

Met de feestdagen in het vooruitzicht houdt De Hollandsche Maagd een expositie met unieke grote en kleine kunstwerken en sieraden waarmee je iemand kunt verrassen, of om jezelf cadeau te geven! Onder meer sieraden van Petra de Jong en Moniek Molenaar en glasobjecten, porselein en kleine bronzen van divers kunstenaars. Ook zijn er portretjes van Koos ten Kate, dansers van Anita Gaasbeek, landschappen van Rob van Hoek en bloemen van Marloes Wijtsma.

Openingstijden do. en vr. van 13-17u00, za. van 11-17u00. Op (koop)zondag 5 november en 3 december is de galerie open van 13-17u00.

Voor meer info: www.dehollandschemaagd.nl.

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien tot en met 30 december

Jubileumtentoonstelling 40 jaar Kunstuitleen

Kunstuitleen Gouda Regio bestaat dit jaar 40 jaar!

Op 7 november 1977 werd de stichting opgericht. Het was één van de vele kunstuitlenen die in de jaren ’70 als paddenstoelen uit de grond schoten. De kunstuitlenen werden breed gesteund door de overheid, omdat ze de verspreiding van beeldende kunst onder een groter deel van de bevolking bevorderden en omdat ze deels inkomensvoorzienend waren voor professioneel beeldend kunstenaars.

Sindsdien is er veel veranderd - alle subsidies verdwenen, net zoals vele kunstuitlenen en galeries -, maar Kunstuitleen Gouda Regio floreert nog steeds!

De jubileumtentoonstelling toont werk uit de afgelopen vier decennia. Het laat daarmee, weliswaar in het klein, de ontwikkeling zien van de Nederlandse beeldende kunst in het algemeen en van een aantal kunstenaars in het bijzonder. Op zaterdag 4 november werd het 40-jarig jubileum gevierd met klanten en kunstenaars, de pijlers van ons succes!

Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. U kunt uw auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade.

Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

MUSEUM GOUDA
te zien tot en met 18 februari 2018

Gouda van 1562 tot 2017

De stad Gouda straalt in Museum Gouda. Kunstfotograaf Hans Wilschut brengt Gouda op spectaculaire wijze in beeld.

Wilschut is dé stadsfotograaf van het moment. Hij vergelijkt de stad van toen met de stad van nu, aan de hand van de collectie van Museum Gouda. Wat is hetzelfde gebleven, wat is er veranderd?

Gouda is een van de mooiste Hollandse steden. De stad is goed bewaard gebleven en men waant zich in de middeleeuwen. Museum Gouda laat dit zien met de beste maquette van Nederland. Het geeft de stad weer in 1562. We zien het stadhuis, de Sint-Janskerk, kloosters, grachten, stadspoorten, het kasteel van Gouda. Veel van deze historische gebouwen en plekken zijn nog steeds te bewonderen. Tegelijkertijd is er veel veranderd. Gebouwen zijn gesloopt, nieuwe gebouwen verrezen. De stad breidde uit. Er wordt nog steeds volop gebouwd.

Hans Wilschut laat op inspirerende wijze zien hoe de historische stad is meegegaan met zijn tijd. Gouda is bijvoorbeeld een echte waterstad. Ze werd rijk doordat de binnenvaart op bevel van de graven van Holland door Gouda moest varen en tolgeld moesten betalen.. Op het hoogtepunt exporteerden 350 brouwerijtjes in de stad bier dat over water zijn weg vond naar Vlaanderen. Tegelijkertijd vecht de stad al eeuwen tegen het water. In 1776 breekt de IJsseldijk door en loopt de stad onder water. Precies die dijk wordt nu weer versterkt. En men bouwt de wijk Westergouwe, bijna 7 meter onder NAP, 9 meter lager dan de langs Gouda stromende IJssel.

Hans Wilschut legt met zijn fotografie op artistieke wijze de vinger op de zere plek. Met Gouda van 1562 tot 2017 maakt Hans Wilschut een prachtig artistiek portret van het historisch Gouda van nu.

Museum Gouda | Achter de Kerk 14 | Gouda | 0182 331 000 | www.museumgouda.nl | Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur | Entree volwassenen: € 9, kinderen 5 t/m 17: € 3 | Museumkaart gratis.

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.