Menig Gouwenaar kent David's Gelato, de Goudse IJssalon met overheerlijk ambachtelijk ijs en altijd verrassende nieuwe smaakcombinaties. Na de wereldpremière tijdens het internationale filmfestival Film by the Sea kan een Goudse première van hun documentaire dan ook niet uitblijven: op 29 oktober gaat Chill, the road to David's Gelato in première in Cinema Gouda!
David, een kok van 26 jaar, heeft in Italië een aanvullende opleiding gevolgd voor het maken van ambachtelijk ijs. Nu wil hij als zelfstandige wat gaan doen met die opleiding. We volgen hem van Mykonos naar Gouda, waarbij David zijn plannen aanpast en bijstelt. De filmmaakster, familie van David, volgt David temidden van klanten, onder wie in het bijzonder toeristen.
David gaat van start in Mykonos. Een eigen bedrijf heeft hij nog niet, maar wel is hij al zelfstandig bezig met het maken van ijs. Onder moeilijke omstandigheden - lange dagen makend en werkend op 40 bij 40 vierkante centimeter - produceert hij 120 kilo zo fatsoenlijk mogelijk ijs per dag. Ondertussen filmt de maakster, die zelf niet van ijsjes houdt, ook de wondere wereld van toeristen en ijsjes-eters.
Terug in Nederland begint David, samen met zijn jeugdvriend Tjeerd, een eigen bedrijf op te starten: David's Gelato. Voorbereidingen treffen ze in hun geboorteplaats Moordrecht; ze proberen het werkelijk ambachtelijk maken van diverse ijssoorten uit en zoeken personeel voor de verkoop. Ook schaffen ze in Turijn een heuse Piaggio aan om mee te gaan venten. Al in hun tijd in Moordrecht starten ze die verkoop. Tot een eerste eigen zaak komt het, twee jaar na Mykonos, in Gouda. Direct is dat een succes en dus maakt David nieuwe plannen.
Speelduur 61 minuten
Première zaterdag 29 oktober 2016
Genre Documentaire
Rolverdeling
David Hoppenbrouwers
Tjeerd Korten
Bezoek de website
mirjamvanveelen.com