FILMHUIS GOUDA

The Florida project

In dit warme sociale drama brengt de zesjarige Moonee samen met haar moeder Halley de zomer door in een motel naast Disneyland. Ze verblijven daar niet als toerist, maar uit financiële noodzaak. Halley is namelijk net haar baan als stripper kwijtgeraakt.
Moonee (een indrukwekkend filmdebuut van Brooklynn Prince) weet zich prima te vermaken met haar zomervriendjes Jancey en Scooty rondom het lila geverfde motel. Ze hangen voor de tv, kopen een ijsje en beloeren de andere hotelgasten. Maar door haar losgeslagen gedrag – als een soort Pippi Langkous in overdrive – komt ze herhaaldelijk in aanvaring met het plaatselijke gezag. Met name met motelhouder Bobby (prachtrol van Willem Dafoe, genomineerd voor een Oscar) die probeert de regels te handhaven. Hij heeft echter een maar een zwak voor Moonee en Halley en ziet daardoor het nodige door de vingers. De vraag is wel hoe lang de situatie nog kan voortduren, ook al doordat de nogal onvolwassen Halley iedereen tegen zich in het harnas jaagt. Ze is 22 en wil ook wel eens een wat lol kunnen beleven, maar dat blijkt niet altijd samen te gaan met verantwoord ouderschap. THE FLORIDA PROJECT is geen documentaire, maar verwijst wel degelijk naar de vuige realiteit. Zo werden de opnames geschoten in een werkelijk bestaand motel, de Magic Castle Inn in Kissimmee, Florida. Volgens internetrecensies is het een nogal verlopen hotel dat niet al te hoge eisen stelt aan de hygiëne – maar wel met vriendelijk en welwillend personeel. Ook de geportretteerde armoedeval is true to American life. Toch is THE FLORIDA PROJECT zeker geen film om depressief van te worden. ‘De toon blijft grotendeels zonnig en rebels’, schreef de Belgische krant De Morgen. ‘De camera hobbelt niet rauw op de schouder, maar zwaait filmisch over de grond.’

cast
Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe

duur
115 min.

Phantom thread

Daniel Day-Lewis wordt als de beste acteur van zijn generatie beschouwd. In PHANTOM THREAD schittert hij in wat waarschijnlijk zijn laatste grote rol is, want Day-Lewis heeft zijn pensioen aangekondigd. Hij speelt de starre, hypersensitieve Reynolds Woodcock, couturier van het gelijknamige modehuis in het Londen van de jaren vijftig.
Rust en routine zijn de sleutelwoorden in ‘the House of Woodcock’ en wee degene die zich daar niet aan houdt. Menige verovering van de overigens verstokte vrijgezel Reynolds heeft het veld moeten ruimen door geluiden te maken bij het ontbijt. Zus Cyril (een glansrol van Lesley Manville), die de zakelijke belangen van het bedrijf behartigt, ziet het als haar levenstaak Reynolds te beschermen zodat hij zich volledig op zijn creaties kan richten. Zij regeert met ijzeren vuist. Maar dan ontmoet hij in een afgelegen hotel serveerster Alma (Vicky Krieps). Zij is geïmponeerd door zijn eetlust, hij ziet in haar zijn muze met de ideale maten. Het duurt dan ook niet lang of Alma maakt haar entree in the House. Anders dan haar voorgangsters probeert Alma haar plaats in het huis en in zijn hart te veroveren door Reynolds koppig te trotseren en zijn zwakke plekken te vinden. Wat volgt is een schitterend kat-en-muisspel vol liefde en overgave, jaloezie, bijgeloof en perfectionisme. Alma en Reynolds zijn aan elkaar gewaagd – een fantastische acteerprestatie van deze jonge Luxemburgse actrice. Regisseur Paul Thomas Anderson (THERE WILL BE BLOOD, THE MASTER, MAGNOLIA) plaatst PHANTOM THREAD in de jaren vijftig in de hogere kringen van Londen en heeft zijn drama weer tot in de puntjes verzorgd – terecht kreeg de film een Oscar voor beste kostuums.

cast
Vicky Krieps, Daniel Day-Lewis, Lesley Manville

duur
130 min.

 • dinsdag 24 april 2018, om: 20:30
 • donderdag 26 april 2018, om: 20:30
 • vrijdag 27 april 2018, om: 19:00
 • zondag 29 april 2018, om: 16:00
 • maandag 30 april 2018, om: 20:30

Film stars don’t die in Liverpool

Hollywoodactrice Gloria Grahame krijgt eind jaren zeventig als 55-jarige een relatie met beginnend acteur Peter Turner, die dertig jaar jonger is. In 1981 keert ze – ernstig ziek – terug naar zijn huis in Liverpool.
Actrice Gloria Grahame (Annette Bening) speelt in de jaren vijftig samen met Humphrey Bogart en James Stewart in veel Hollywoodfilms. Maar ze past niet in het studiosysteem en na enkele stukgelopen huwelijken plus een schandaal met een minderjarige jongen trekt ze naar Europa. Ze gaat in London wonen, waar ze zich wil aansluiten bij het Royal Shakespeare Theatre. In haar pension maakt ze kennis met Peter Turner (Jamie Bell van BILLY ELLIOT) uit Liverpool, die wil doorbreken als acteur. Ondanks het leeftijdsverschil krijgen ze een gepassioneerde liefdesrelatie die enkele jaren duurt. Ze leven samen in Europa en de VS, maar de affaire houdt geen stand. Gloria gedraagt zich als een diva, is manipulatief en verzwijgt dat ze kanker heeft. Peter accepteert haar nukken lang, maar kiest uiteindelijk toch voor zijn eigen acteercarrière in Engeland. In 1981 komt Gloria op bezoek in Liverpool en wordt liefdevol opgenomen in Peter’s ouderlijk huis. Zijn ouders (Julie Walters en Kenneth Cranham) accepteren haar en ze wordt goed verzorgd. Dat is nodig, want ze blijkt ernstig ziek en moet veel rusten. Peter houdt nog steeds van haar en het doet hem verdriet om haar zo te zien lijden. FILM STARS DON’T DIE IN LIVERPOOL is gebaseerd op een autobiografisch boek van Turner uit 1987. Pas dertig jaar later is het bewerkt tot een film, waarin de ijzersterke Bening en Bell laten zien hoe vergankelijk roem is en dat liefde geen (leeftijds)grenzen kent. 

cast
Jamie Bell, Julie Walters, Annette Bening

duur
106 min.

 • woensdag 25 april 2018, om: 20:30
 • vrijdag 27 april 2018, om: 15:30
 • zaterdag 28 april 2018, om: 21:15
 • dinsdag 1 mei 2018, om: 20:30
 • zaterdag 5 mei 2018, om: 18:30
 • zondag 6 mei 2018, om: 20:00
 • dinsdag 8 mei 2018, om: 14:00
CINEMA GOUDA

1 MINUUT FILMS VAN TOVERLINT IN CINEMA GOUDA

In het kader van haar 60-jarig jubileum nodigt de Goudse filmclub Toverlint een ieder uit voor een bezoek aan de Cinema Gouda.

Je maakt kennis met het werk van Toverlint door een compilatie van 25 minuten van 1 Minuutfilms in de Cinema Gouda.

De NOVA (Nederlandse Vereniging van Audiovisuele amateurs) houdt jaarlijks een 1 Minuut filmfestival en Toverlint draagt haar steentje bij door grappige, ludieke films met een korte verhaallijn in te zenden.

De inloopdagen zijn: zaterdag 14 april: 13u30; donderdag 19 april: 18u30; zondag 29 april: 13u30.

DE HOLLANDSCHE MAAGD
t/m 26 mei

MEMORIES THE FIFTIES: Anita Gaasbeek, Maurice Utrillo, Petrus Griepink e.a.

t/m 26 mei MEMORIES THE FIFTIES: Anita Gaasbeek, Maurice Utrillo, Petrus Griepink e.a.
Expositie met als thema de vijftiger jaren. Er is grafiek uit deze periode met litho’s van o.m. Maurice Utrillo en Marcel Vertès. Anita Gaasbeek exposeert nieuwe schilderijen met als inspiratie foto’s, tijdschriften en (dans)films uit de periode na de tweede wereldoorlog. Van Petrus Griepink is er nieuw porselein in de Nerkomi-techniek. Tijdens Open Atelier Gouda laat Anita Gaasbeek haar schilderijen, schetsen en inspiratiebronnen zien in haar atelier achter de galerie.

Openingstijden do. en vr. 13-17u00 en za. 11-17u00. Tijdens Open Atelier 14 en 15 april 12-18u00. Meer info op: www.dehollandschemaagd.nl.

GALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28 tel. 06-15386063

Gesponsord
De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.