FILMHUIS GOUDA

La mort de Louis XIV

Ook grote leiders moeten op hun sterfbed alles uit handen geven, zelfs een machtige koning als Lodewijk XIV. Hier briljant vertolkt door de in Cannes gelauwerde zeventiger Jean-Pierre Léaud.
Versailles,  augustus 1715. Het wil niet meer zo vlotten met lopen, vandaar dat de 77-jarige Zonnekoning Lodewijk XIV zijn tuinen vanuit een rolstoel inspecteert. Hij oogt ook wat vermoeid, maar veert op zodra hij zijn twee honden ziet. Als een verliefde kwezel streelt hij hun koppen en fluistert ze woordjes toe. Maar dan is het weer gedaan en wordt de vorst begeleid naar zijn spaarzaam verlichte slaapvertrek, waar hij opnieuw een onrustige nacht doorbrengt. Geplaagd door koortsaanvallen roept hij om water, dat door zijn vertrouweling gebracht moet worden in een kristallen glas. Lodewijk’s lijfarts Fagon schrijft de koning rust voor, maar onderschat intussen de oorzaak van de pijnlijke aanvallen in het been (‘Kan het niet uw onderrug zijn, Sire?’). Pas wanneer de ziekte zich letterlijk openbaart, gaat Fagon met tegenzin akkoord om andere artsen in te schakelen. Ook deze ‘wijze’ mannen kunnen het koudvuur geen halt meer toeroepen. Met lapmiddelen wordt de pijn bestreden. Om politieke redenen houdt het hof Lodewijk’s ziekte binnenskamers en de vorst bepaalt nog steeds zelf met wie hij zich wil onderhouden. Vanuit zijn bed, gekleed in zware gewaden en een kolossale pruik op, regeert hij zo goed en kwaad als het kan door. Het besef dat zijn einde nadert is treurigmakend, en de beker moet helemaal leeg – zijn lijdensweg is niet misselijk. Op 1 september overlijdt de Zonnekoning. De Catalaanse filmmaker Albert Serra schept een intieme sfeer – met ook geestige momenten – in zijn prachtig verbeelde historische drama LA MORT DE LOUIS XIV. We zitten er zó dicht op.

cast
Jean-Pierre Léaud, Patrick d’Assumçao, Marc Susini

duur
115 min.

CINEMA GOUDA

Cinema Gouda

Ga voor alle te verwachten films, het actuele filmaanbod, uitgebreide filmbeschrijvingen en voor de juiste aanvangstijden naar:WWW.CINEMAGOUDA.NL
E-TICKETS VIA WWW.CINEMAGOUDA.NL 
TELEFONISCH 0182-527773

50+ BIOS

50 Plus Bios!

Cinema Gouda heeft een 50 Plus Bios. Wekelijks wordt er een speciaal geselecteerde film vertoond voor slechts € 7,50 inclusief een kopje koffie/thee met iets lekkers. Voor iedereen die écht kan genieten van bijzondere films, en graag op een wat rustiger moment naar de bioscoop gaat, is de 50 Plus Bios het ideale uitje! Overdag is het dus ook hartstikke gezellig om naar de bioscoop te gaan. De geselecteerde films staan steeds weer garant voor een bijzonder filmuitje en bovendien kunt u voor aanvang van de film genieten van een heerlijk kopje koffie of thee met iets lekkers. 

DE HOLLANDSCHE MAAGD
t/m 23 sept.

MOVING ART: TOSCA SCHELTENS EN ANITA GAASBEEK

Een expositie met als thema mensen, dans en beweging. Een thema dat zowel Anita Gaasbeek. (schilderijen) als Tosca Scheltens (bronzen) aanspreekt. Tosca Scheltens is gefascineerd door de schoonheid en expressiemogelijkheden van het menselijk lichaam. Dansers die de grenzen  van hun fysieke mogelijkheden verkennen en de emoties die daarbij opgeroepen worden. Maar ook alledaagse momenten inspireren haar. Anita Gaasbeek laat recente schilderijen zien die zij in Italië gemaakt heeft. Ook nieuw in de galerie zijn de sieraden van Moniek Molenaar. Openingstijden do. en vr. 13-17u00 en za. 11-17u00.

Voor meer info zie www.dehollandschemaagd.nl

KUNSTUITLEEN GOUDA
te zien t/m 28 okt.

KUNSTUITLEEN GOUDA GAAT INTERNATIONAAL!

In de loop der jaren hebben bijzondere kunstwerken van internationale kunstenaars hun weg naar Kunstuitleen Gouda gevonden. In september en oktober exposeert de kunstuitleen werken van onder meer Pierre Alechinsky, Joseph Beuys, Louise Bourgeois, Enzo Cucchi, Cole Morgan, Pablo Picasso, Roger Raveel en Roland Topor.

Speciale aandacht vragen we voor de Britse kunstenaar David Hockney (1937), die één van de bekendste kunstenaars van de wereld is. Thema's in zijn werk zijn zwembaden, portretten en landschappen. Hockney is gefascineerd door de manier waarop wij kijken en probeert de ruimtelijkheid van wat we zien, bijvoorbeeld een landschap, te vangen door het in meerdere schilderijen naast elkaar vast te leggen. Hiermee probeert hij de beperking van het lineair perspectief te ontstijgen. De kunstenaar gebruikt altijd heldere lijnen en frisse kleuren. Zijn werk is dan ook een feest om naar te kijken. Overigens is hij niet alleen schilder, maar ook graficus. In het verleden maakte hij etsen en litho’s, maar tegenwoordig maakt hij fotocollages en digitale prenten met de iPad. In de tentoonstelling is ‘A Bigger Book’ te zien, de gesigneerde Limited Collector’s Edition met een boekstandaard van ontwerper Marc Newson.  Bovendien kunt u één van de iPad tekeningen bewonderen die David Hockney voor deze editie liet maken (oplage 250).

Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. U kunt uw auto parkeren op onze eigen parkeerplaats aan de achterzijde van het pand, te bereiken via de Boelekade. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

Foto: David Hockney, Zonder titel, iPadprint, 100 x 80 cm., 2016. 

De Uitloper - Ontwikkeling en design door CTRS.